bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Alles wat u wilt weten over AC/DC-adapters

AC/DC-adapters zijn voedingseenheden die wisselspanning omzetten in  gelijkspanning. Ze maken het mogelijk om mobiele apparaten zoals laptops te gebruiken die een lagere voedingsspanning nodig hebben dan de standaard huishoudelijke voeding.

Op deze pagina leest u wat de kenmerken zijn van AC/DC-voedingen en waar u op moet letten als u ze koopt.



AC/DC-adapters: voedingen voor draagbare apparaten

AC/DC-adapters, ook bekend als AC/DC-converters, voedingsmodules of voedingen, zijn voedingseenheden die voornamelijk worden gebruikt om draagbare apparaten zoals laptops of notebooks van stroom te voorzien. De achtergrond hiervan is dat apparaten voor mobiel gebruik zo licht mogelijk moeten zijn en daarom worden de voedingseenheden afgescheiden en gerealiseerd als externe eenheden.

De taak van AC/DC-adapters is om een hogere wisselspanning (meestal de netspanning van 230 V) om te zetten in een lagere gelijkspanning. Veel draagbare apparaten hebben een stabiele en gelijkmatige voedingsspanning nodig om te kunnen werken, maar zijn niet in staat om zelf de vereiste spanning uit de ingangsspanning te halen omdat ze niet over de benodigde componenten beschikken. AC/DC-adapters zorgen hiervoor en zijn uitgerust met een gelijkrichter voor dit doel.

In de regel zijn AC/DC-adapters ontworpen als insteekvoedingen. Dit betekent dat de stekker in de behuizing van de voedingseenheid is geïntegreerd en niet aan een extra kabel is bevestigd. Adapters met dit ontwerp zijn bijzonder compact en nemen daarom niet veel ruimte in. Vanaf de uitgang van de voedingseenheid loopt een kabel met een stekker die in het stopcontact van het te voeden apparaat wordt gestoken. Zodra de adapter op het lichtnet wordt aangesloten, zet hij de inkomende wisselspanning om in gelijkspanning. Deze wordt via de kabel naar het apparaat geleid. AC/DC-adapters worden over het algemeen aangeboden met verschillende prestatiegegevens. Dit komt doordat er wereldwijd verschillende netspanningen worden gebruikt. Bovendien hebben elektrische apparaten en elektronische componenten specifieke spanningen nodig om de beste efficiëntiewaarden te bereiken.



AC-adapters, DC-adapters, AC/DC-adapters, DC/DC-adapters: wat is wat?

De termen AC-adapter, DC-adapter, AC/DC-adapter en DC/DC-adapter worden soms door elkaar gebruikt, maar betekenen niet allemaal naar hetzelfde. AC-adapters gebruiken wisselstroom (AC) als binnenkomende spanning. Hetzelfde geldt voor AC/DC-adapters, daarom kunnen ze ook AC-adapters genoemd worden. DC-adapters daarentegen gebruiken gelijkstroom (DC) als ingangsspanning. Ze verschillen daarom van AC en AC/DC adapters. DC-adapters zijn meestal DC/DC-adapters. Ze zetten een inkomende gelijkspanning om in een hogere, lagere of omgekeerde gelijkspanning.



Wat is belangrijk bij het kopen van AC/DC-voedingen?

Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de aanschaf van AC/DC-voedingen. Ten eerste is het belangrijk dat de voedingseenheid het juiste vermogen heeft om het eindapparaat te voeden. Als de adapter te weinig watt levert, betekent dit dat het apparaat niet werkt. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel watt het te voeden apparaat op vol vermogen nodig heeft. De inkomende spanning en de vereiste uitgangsspanning moeten ook bekend zijn. Voor de meeste adapters wordt een minimale en maximale ingangsspanning opgegeven. Dit is meestal een bereik van ongeveer 90 volt wisselstroom tot ongeveer 264 volt wisselstroom.

De uitgaande spanning is de spanning die het eindapparaat nodig heeft om te kunnen werken. Spanningen van 5 volt DC, 12 volt DC en 24 volt DC zijn meestal vereist, maar er zijn ook veel apparaten die werken met tussenliggende waarden zoals 9 volt DC of 15 volt DC. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken hoeveel volt gelijkspanning er eigenlijk nodig is. Adapters met een instelbare uitgaande spanning en verwisselbare uitgangsstekkers bieden veel flexibiliteit. Dergelijke ontwerpen zijn bijna universeel toepasbaar omdat ze voor een breed scala aan elektrische apparaten kunnen worden gebruikt. Idealiter is een set met stekkers voor de meest gangbare stopcontacten al bij de levering inbegrepen.

Bij frequent gebruik komt de efficiëntie en dus de effectiviteit van de voedingseenheid beter tot zijn recht. De efficiëntie is het resultaat van de verhouding tussen het actieve vermogen aan de uitgang en aan de ingang. Hoe hoger deze verhouding, hoe zuiniger en dus energiezuiniger de voedingseenheid is. Veiligheidsmechanismen zijn ook belangrijk. Een adapter moet bijvoorbeeld beveiligd zijn tegen overspanning, kortsluiting en overbelasting.




Onze praktische tip: USB-plug voor nog meer toepassingen

USB-stekkers worden niet alleen gebruikt voor data-overdracht, maar kunnen apparaten ook van stroom voorzien. Moderne tablets, smartphones, MP3-spelers en dergelijke zijn uitgerust met USB-ingangen, voornamelijk de nieuwste USB-C-standaard. AC/DC-voedingen met een USB-uitgang of een verwisselbare USB-adapter kunnen worden gebruikt op een groot aantal apparaten en zijn ideaal voor het voeden van ontwikkelboards zoals de Raspberry Pi. In dit opzicht bieden ze meer toepassingsmogelijkheden dan barrel en jack pluggen.



FAQ – veelgestelde vragen over AC/DC-adapters

De accu-oplader van mijn laptop is defect, dus ik heb een vervangende AC-DC-adapter nodig. Waar moet ik op letten?

Als u een AC-DC-adapter nodig heeft als reserveonderdeel, zorg er dan voor dat de prestatieparameters identiek zijn aan die van de defecte acculader. Dit is de enige manier om een perfecte werking te garanderen. Informatie hierover is te vinden op de acculader zelf of in de beschrijving van de fabrikant. Als u geen informatie kunt vinden of als de fabrikant u geen gegevens kan verstrekken, is het raadzaam om in geval van twijfel te kiezen voor een AC-DC-adapter met instelbare spanning. Hiermee kunt u de juiste spanning voor de batterijen instellen.

Wat betekent „USB Power Delivery“?

USB Power Delivery is een specificatie die een grotere stroomtoevoer via USB type C-kabels mogelijk maakt. Voorheen kon slechts een maximaal vermogen van 7,5 watt worden geleverd via een USB-kabel. Dit is niet genoeg voor laptops, tablets, USB grafische kaarten en dergelijke. Ter oriëntatie: smartphones hebben al ongeveer 10 watt nodig. Power Delivery maakt gebruik van actieve USB-kabels met een geïntegreerde chip die samen met de bron en ontvanger het maximale elektrische vermogen bepalen en onderhandelen hoeveel vermogen moet worden geleverd. Dit verkort de oplaadtijd en zorgt ervoor dat de gebruiker altijd de ideale hoeveelheid stroom krijgt. Er is maximaal 100 watt vermogen mogelijk, dat via een kabel kan worden verzonden met USB Power Delivery. Dit maakt het eenvoudig om werkstations en grote computers van stroom te voorzien.