Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Bent u op zoek naar wip- of tuimelschakelaars voor uw machine of project? In ons assortiment vindt u gegarandeerd wat u zoekt. Wilt u meer informatie? Lees dan meer over het onderwerp onderaan de pagina.

    Wat zijn wip- en tuimelschakelaars?

    Deze schakelaars openen of sluiten een elektrische verbinding tussen een spanningsbron en een elektrische gebruiker. Het ontwerp van de schakelaar zorgt ervoor dat de onder spanning staande delen worden gescheiden van de bedieningselementen. Dit zorgt ervoor dat u veilig kunt schakelen. Een schakelhandeling wordt geactiveerd door menselijk handelen. 

    Wat zijn de verschillen tussen wip- en tuimelschakelaars?

    Een tuimelschakelaar wordt bediend door een hendel die uit de behuizing steekt. De hendel zelf kan in verschillende richtingen worden geleid en is zo geïnstalleerd dat deze aanrakingsvrij te bedienen is. Met het omzetten van de hendel worden elektrische contacten aan- en uitgeschakeld. Met behulp van veerkracht blijft de hendel in de door uw gewenste positie vastgezet. Tuimelschakelaars zijn verkrijgbaar met verschillende posities, vergrendelbaar of uitgerust met andere veiligheidselementen om onbedoeld schakelen te voorkomen. In het filter op onze website kunt u zoeken op verschillende schakelposities. 

    Tuimelschakelaars zijn te onderscheiden op vorm, kleur, verlichtingskleuren, aansluiting, schakelstroom en - spanning, schakelposities, materiaal en functionaliteit van de hendel. Tuimerschakelaars zijn verkrijgbaar in verschillende IP-beschermingsklassen, van IP20 (bescherming tegen vingeraanraking) tot IP68 (stofvrij en waterdicht).

    Wipschakelaar

    Het bedieningselement van een wipschakelaar is meestal een holle of bolle wiptoets. Door erop te drukken worden andere mechanische componenten zoals hendels, pennen of veren bediend. Na het bereiken van de gewenste schakelpositie wordt de wip vastgezet door veerkracht. Er is onderscheid te maken tussen wipschakelaars die vergrendelbaar zijn en wipschakelaars met een korte-termijnfunctie. Opvallend zijn schakelaars die ook over een vaste middenpositie beschikken en zo in twee richtingen kunnen schakelen, als vergrendeling of als kortstondige actie. Alle verschillende schakelposities zijn te vinden in onze online shop. Wipschakelaars nemen weinig ruimte in beslag in de bedieningsomgeving. Ze schakelen via een vlakke wipschakelaar, zijn vaak verlicht en functioneel bedrukt. Veel modellen zijn verkrijgbaar in meerpolige varianten. In de Conrad webshop selecteert u wipschakelaars op basis van schakelstroom en -spanning. Andere selectiecriteria zijn het type aansluiting, de behuizing, knop- en lichtkleur, type verlichting en beschikbare schakelposities.

    De meeste wipschakelaars voldoen aan beschermingsklasse IP40 (beschermd tegen toegang met draad). De hoogst beschikbare beschermingsklasse bij wipschakelaars is IP67 (stof- en dompeldicht). De manier van inbouwen kan ervoor zorgen dat de beoogde beschermingsklasse niet wordt bereikt. 

    Met welke elektrische aansluitingen worden wip- en tuimelschakelaars geïnstalleerd?

    Bij Conrad zijn de volgende aansluitingen verkrijgbaar:

    • Platte stekkers voor kabelschoenen in de standaardbreedtes 2,8 millimeter, 4,8 millimeter en 6,3 millimeter

    • Platte stekkers voor kabelschoenen van 4,8 millimeter tot 6,3 millimeter

    • Soldeerverbindingen, ook verkrijgbaar als soldeeroog, voor permanente aansluiting op kabeluiteinden

    • Soldeerpennen, ook haakse, voor het solderen op print- of montageplaten

    • Print-aansluiting voor het solderen op printplaten

    • Snelkoppelingen voor snap-in montage om installatie of vervanging van de schakelaar zonder gereedschap zo eenvoudig mogelijk te maken

    • Schroefklemmen voor het tot stand brengen van verbindingen met kabelogen of klemmen

    • Open kabeluiteindes om uit de schakelaarbehuizing te leiden, om te solderen of schroeven

    Wat moet u nog meer weten over wip- en tuimelschakelaars?

    Het assortiment bij Conrad is omvangrijk en biedt u wip- en tuimelschakelaars van een hoge kwaliteit. Zo zijn alle schakeltaken op professioneel en huishoudelijk vlak op te lossen.

    Met bijbehorende accessoires kunnen wip- en tuimelschakelaars worden uitgebreid. Van gekleurde druktoetskappen tot dummystukken en bevestigingsframes, met onze accesoires kunt u uw schakeltaken geheel optimaliseren. Ook voor uw bedrijf biedt Conrad alle onderdelen om aan de meest gecompliceerde schakelhandelingen te voldoen. Sommige wip- en tuimelschakelaars met bijbehorende accessoires zijn ook te leveren in een voordelige grootverpakking. 

    Bij de productie van wip- en tuimelschakelaars moeten de grenswaarden van gevaarlijke stoffen in acht worden genomen. De gebruikelijke norm RoHS kan als selectiecriteria worden aangevinkt in onze webshop. 

    FAQ - Veelgestelde vragen over wip- en tuimelschakelaars

    Welke veiligheidsmaatregelen moeten er in acht worden genomen?

    • Wanneer wip- en tuimelschakelaars met het 230 V -lichtnet worden verbonden, moet dit worden gedaan door een vakprofessional.

    • Het onbevoegd openen van apparaten met wip- en tuimelschakelaars kan leiden tot aanzienlijke gevaren voor de gebruiker. Ditzelfde geldt voor reparaties die onvakkundig zijn uitgevoerd. Gebruik hierbij altijd de aanwijzingen van de fabrikant.

    • Het bevestigen en losmaken van een schakelaarbehuizing mag alleen worden uitgevoerd met hiervoor geschikt gereedschap. Zo zorgt u ervoor dat bevestigings- en bedieningselementen niet beschadigd worden. 

    • Voor wip- en tuimelschakelaars zijn er gegevensbladen beschikbaar om te downloaden. Gebruik deze informatie voordat u een schakelaar gebruikt of vervangt.

    • Bij een defect of storing moeten de schakelaars onmiddellijk worden losgekoppeld van de stroomvoorziening om verdere problemen te voorkomen.

    • Kapotte schakelaars moeten naar een openbaar verzamelpunt worden gebracht. Het is verboden om ze samen met het huishoudelijk afval weg te gooien.

    Wat is de levensduur van een wip- of tuimelschakelaar?

    Het aantal schakelcycli ligt tussen de 50.000 en 1.000.000 cycli. Om het maximale uit uw schakelaars te halen moet er wel worden voldaan aan de toepassingscriteria zoals ze in de bijgevoegde gegevensbladen worden beschreven. 

    Hoe kan ik defecten in wip- en tuimelschakelaars ontdekken?

    • Slijtage en overbelasting kunnen leiden tot een vlam, waardoor de contacten zullen verbranden. Dit kan waarneembaar zijn door een brandgeur en leidt tot toenemende weerstand van de contacten totdat ze volledig uitvallen. 

    • De slijtage van wip- en tuimelschakelaars leidt tot onbetrouwbare vergrendelingsmechanisme en zorgt ervoor dat schakelposities zich niet meer laten vastzetten. Als dit het geval is, raden wij aan de schakelaar te vervangen.

    • In sterk trillende omgevingen, bijvoorbeeld in een motorvoertuig of machine, kunnen bevestigingen van kabels en stekkers losraken. Dit kan leiden tot het uitvallen van de elektriciteit in de schakelunit. 

    • Kunststof hendels op wipschakelaars lopen het risico af te breken bij overmatig gebruik.