JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Weerstanden

Alle informatie over verschillende weerstanden

Weerstanden

Weerstanden zorgen ervoor dat elektrische stroom beperkt doorgelaten wordt. Weerstanden zijn verkrijgbaar in veel verschillende weerstandswaardes. Deze waarde wordt uitgedrukt in Ohm (Ω). Hierbij zijn de spanning en stroom in vaste verhouding met elkaar. Als er bijvoorbeeld een spanning van 1 V loopt, welke leidt tot een stroom van 1 A, dan is de weerstandswaarde 1 Ohm. De berekening hiervoor is: U = I x R

Er zijn diverse soorten weerstanden te verkrijgen, waaronder:

Draadgewonden weerstanden

Een draadgewonden weerstand is een elektronische weerstand waarvan het lichaam van keramiek of hittebestendig kunststof is. Hieromheen zit draad van metaallegering gewikkeld.

Er bestaan ongeïsoleerde draadgewonden weerstanden, maar er zijn ook draadgewonden weerstanden waar een isolatielaag omheen zit, of die een extra behuizing hebben. Ze worden gemaakt tot ongeveer 10 kOhm. Kenmerkend is het hoge vermogensverlies en dat ze werken tot ongeveer 800 °C.

Koolfilmweerstanden

Bij koolfilmweerstanden wordt er tijdens de productie een dun laagje koolstof op de keramische kern aangebracht. Een machine zorgt ervoor dat de waarde van de weerstand zo dicht mogelijk bij de juiste waarde in de buurt komt. De afwijking, of tolerantie, mag meestal 10% of 5% zijn. Daarna worden de overige onderdelen toegevoegd en wordt de kleurcode opgebracht.

Koolfilmweerstanden zijn snel en eenvoudig te maken. Ze worden aangeraden voor analoge schakelingen.

Metaalfilmweerstanden

Metaalfilmweerstanden worden op ongeveer dezelfde manier gemaakt als koolfilmweerstanden. Het grootste verschil is echter dat de tolerantie bij een metaalfilmweerstand tussen de 5% of 0,05% ligt. Daarnaast hebben ze een betere temperatuurstabiliteit en zijn ze beter geschikt voor HF en RF toepassingen.

Metaalfilmweerstanden zijn te herkennen aan de blauw/groene kleur.

SMD-weerstanden

SMD-weerstanden zijn ook verkrijgbaar in diverse soorten. Het voordeel is dat ze kleiner zijn dan standaard weerstanden. In plaats van een kleurcode staat er op de behuizing van een SMD-weerstand een drie- of vier-cijferige code, welke de waarde van de weerstand aangeeft.

Bij een drie-cijferige code staan de eerste 2 getallen voor de waarde. Het derde getal geeft aan hoeveel nullen er achter gezet moeten worden. Het getal dat daar uit komt, is de waarde in Ohm. Code 334 staat bijvoorbeeld voor 330.000 Ohm. Bij een vier-cijferige code staan de eerste 3 getallen voor de waarde en geeft het vierde getal het aantal nullen aan. 2403 is dus 240.000 Ohm.

Indien de laatste een R is, betekent dit dat er geen nul achter hoeft. 47R is dus 47 Ohm. K staat voor kOhm en M staat voor mOhm.

Weerstandsdraden

Weerstandsdraad is een legering van diverse metalen, welke allemaal een hoge soortelijke weerstand hebben. Ze worden toegepast als weerstand voor stroom, maar ook als verwarmingselement, omdat de draad bestand moet zijn tegen hoge temperaturen.

Kleurcodering

De verschillende ringen die op de weerstanden staan, geven aan om wat voor weerstand het gaat.

De eerste twee (bij weerstanden met vier ringen) of drie (bij weerstanden met vijf ringen) geven de waarde aan. 

De volgende ring geeft de vermenigvuldigingsfactor aan, oftewel hoeveel nullen er achter de eerste twee of drie cijfers komen. 

De laatste ring geeft de tolerantie aan. Dit is hoeveel procent de weerstand af mag wijken van de gegeven waarde.

Soms is er nog een vijfde ring. Deze geeft de temperatuurafhankelijkheid aan in procenten.

Dit dient afgelezen te worden vanaf de kant waar de ringen het dichtst bij elkaar zitten.

Naast de kleurcodering zijn weerstanden ook nog onderverdeeld in verschillende E-reeksen. Door de tolerantie zouden sommige waardes kunnen overlappen. Zo zouden 6000 Ohm en 8000 Ohm bij een tolerantie van 20% in hetzelfde gebied uitkomen. Door gebruik te maken van E-reeksen zorgt men ervoor dat er zo min mogelijk verschillende soorten weerstanden nodig zijn en wordt overlap voorkomen.

Weerstanden


Een ezelsbruggetje om de volgorde van de kleurcodes te onthouden is de volgende zin: Zij Brengt ROzen Op GErrits GRaf Bij VIes GRauw Weer.

Accessoires

Een handig hulpmiddel om snel en gemakkelijk de weerstand te bepalen is de kleurcode sleutel: 

Daarnaast is ook de draadbuigmal onmisbaar. Door de weerstanden op de mal te leggen, kunt u ze zo buigen dat ze eenvoudig in de print geplaatst kunnen worden. Deze mal is geschikt voor 5 verschillende rastergroottes.

Naar ons assortiment weerstandstoebehoren

Wanneer u veel verschillende soorten weerstanden heeft, is het aan te raden om ze op te bergen in een assortimentsdoos. Hierdoor zorgt u dat de weerstanden niet door elkaar komen te liggen. Daarnaast kunt u zo snel de juiste weerstand vinden.

Naar boven