JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

 

Vind je weg in noodsituaties met vluchtwegborden

En daar sta je dan, in je onderbroek, midden in de rook, midden in de nacht. Beneden staat de boel al in brand, omdat je de stekker van het strijkijzer bent vergeten uit het stopcontact te trekken. En jij en je huilende kinderen hebben geen idee hoe jullie zo snel mogelijk het pand moeten verlaten.

Vluchtplan

Dat is nou wat je noemt een gevaarlijke situatie en het is dan ook belangrijk om een vluchtplan en vluchtroutes te hebben om jezelf en je huisgenoten in veiligheid te brengen. Nadenken over een vluchtplan is niet alleen iets voor bedrijven. Het kan ook in jouw huis bijzonder goed van pas komen. Maak je plan samen met je gezin of huisgenoten. Zorg ervoor dat je vluchtweg naar beneden gaat en niet naar boven. Dat wil dus zeggen dat je beter niet naar boven kunt vluchten. De verstikkende rook wil namelijk ook graag naar boven. Het is nu ook weer niet de bedoeling dat je je kelder of kruipruimte op zoekt, beter loop je de straat op.

Kinderen

In het geval van kleine kinderen is het ook leerzaam om zo’n vluchtroute te oefenen. Het is niet alleen leerzaam, maar ook spannend om te doen. De primaire reactie van een kind is verstoppen. Dus zorg ervoor dat de kleintjes weten wat ze moeten doen. Moeten ze bijvoorbeeld de trap af of een gang door? Spreek ook een punt met elkaar af waar jullie elkaar treffen.

Vluchtladder

Kom je onverhoopt niet meer naar beneden vanwege de vlammen en/of de rook, dan biedt een vluchtladder uitkomst. Een vluchtladder, of brandladder, is een afrolbare ladder van licht materiaal. Je kunt een bepaalde ruimte aanwijzen als vluchtkamer, aan de buitenkant van het raam van die kamer hang je dan de vluchtladder. Probeer ‘m wel van tevoren uit zodat je zeker weet waar je hem moet bevestigen en of hij lang genoeg is. Zou zonde zijn als je aan het einde van je vlucht alsnog je beide benen breekt.

Nooduitgangborden

Bij bedrijven, winkels en andere plekken waar mensen samenkomen is het verplicht om de nooduitgang aan te duiden middels de welbekende verlichte, groene bordjes. Thuis is dat niet verplicht, maar misschien toch het overwegen waard. Het is moeilijk je weg te vinden in dikke rook, ook al is het je eigen woning. Probeer eens geblinddoekt van je slaapkamer naar buiten te komen en vraag jezelf af of het de moeite waard is om zo’n nooduitgang bordje op te hangen.

Tips

  • Weet hoe je huis eruit ziet! Weet dan ook wat de beste vluchtroute is. Bekijk ook eens een alternatieve vluchtroute
  • Bedenk wie de kinderen waarschuwt. Vergeet ook je huisdieren niet!
  • Vlucht zo dicht mogelijk langs de grond. Én het is minder warm én de kans dat je giftige rook inademt is een stuk kleiner
  • Weet waar je het gas en elektra afsluit
  • Bewaar je sleutels altijd op dezelfde plek zodat je er snel bij kunt
  • Zorg dat binnendeuren en balkondeuren makkelijk te openen zijn
  • Je vluchtroute moet van boven naar beneden lopen en van binnenzijde naar de buitenzijde van je huis
  • Probeer bij het vluchten de deuren achter je te sluiten, zo vertraag je de brand
  • Zorg ervoor dat je vluchtwegen niet geblokkeerd zijn. Doosje aan de kant, fiets uit de weg, van die dingen