Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Verlichting: Het juiste licht voor binnen en buiten

    Licht regelt hoe we onze omgeving zien en waarnemen. Waar natuurlijk licht niet voldoende is, legt u met de juiste verlichting de basis voor een efficiënt gebruik van uw ruimtes. Verlichting bepaalt hoe ruimtes er visueel uitzien, of we ons comfortabel voelen en hoe geconcentreerd we kunnen werken. Een succesvol verlichtingsconcept creëert optimale waarnemingsomstandigheden voor productief werk in kantoren, winkels, dienstgebouwen en productieruimten.

    Het positieve effect van licht op de gezondheid en prestatiebereidheid van mensen, evenals het esthetische effect, verbetert de kwaliteit van het uitgevoerde werk en is op lange termijn voordelig voor het bedrijf.

    Omdat er niet altijd voldoende daglicht beschikbaar is, is verlichting die is afgestemd op de operationele vereisten onmisbaar bij het uitrusten van binnen- en buitenruimten. Moderne armaturen en lichtbronnen op basis van LED's (light emitting diodes) worden bijvoorbeeld gekenmerkt door een hoge lichtkwaliteit en energie-efficiëntie.



    Wat zijn LEDs?

    Met de aankoop van armaturen en lampen heeft u een aanzienlijke invloed op de werksfeer in uw ruimtes en de lopende bedrijfskosten voor de komende jaren. Daarom is het verstandig om te kiezen voor verlichtingsproducten met een breed scala aan ontwerpmogelijkheden, een hoge efficiëntie en een lange levensduur.



    Welke soorten verlichting is er?

    Uw verlichting moet worden aangepast aan de omgevingsomstandigheden. Het is geen gemakkelijke taak om het juiste licht voor een kamer te vinden en de sfeer van de inrichting te bepalen. Daarom zijn er een paar termen in verlichtingsontwerp ingeburgerd die nuttig zijn bij het plannen van uw verlichting. Laten we beginnen met basisverlichting of primaire verlichting.

    Basisverlichting of primaire verlichting

    Het primaire licht zorgt voor de basishelderheid of taakhelderheid en moet de ruimte zo schaduwvrij mogelijk verlichten. Primaire verlichting is de belangrijkste lichtbron in de ruimte en wordt meestal gerealiseerd via plafondlampen, verborgen verlichtingselementen of taakarmaturen.

    Het doel van primaire verlichting is om een optimale verlichting van het volledige oppervlak van de ruimte te bereiken. Het aantal, de vorm en de sterkte van de lichtbronnen zijn gebaseerd op de geometrie van de ruimte, het natuurlijk invallende licht, de inrichting en het individuele gebruik van de ruimte.

    Moderne basisverlichting is meestal niet-verblindend met indirect licht. Het krachtige licht van hoge kwaliteit maakt het gemakkelijker om te werken zonder snel moe te worden.

    Het primaire kamerlicht verhoogt de motivatie en concentratie. Werkfouten door beperkt zicht worden zo vermeden.


    Accent- of secundaire verlichting

    Accentverlichting maakt kamers mooier. Het licht zet accenten op muren, ziteilanden, meubelstukken, foto's of sculpturen en draagt bij tot een geslaagde sfeer.

    Secundaire verlichting creëert het gewenste effect en de gewenste sfeer, bijvoorbeeld in de vorm van lichtlijnen op muren, plafonds en vloeren, lichteilanden bij toonbanken, schappen en zitgedeeltes of spots om de zichtlijn te richten.

    Voor secundaire verlichting worden vaak puntlichtbronnen, spots, wandarmaturen, standaardarmaturen, spots of tafellampen gebruikt.

    Verborgen secundaire verlichting die niet direct herkenbaar is als lichtbron is effectief.

    Lichtbalken en LED-strips helpen om ruimtes vorm te geven en paden te geleiden.

    Functionele verlichting

    Functionele verlichting vervult een specifieke taak, bijvoorbeeld aan een bureau, in een opslagruimte, bij een machine of een productiefaciliteit. De bekendste functionele verlichting is taakverlichting in de vorm van een bureaulamp.

    Een vloerlamp voor op kantoor of een bureaulamp zijn ook functionele lampen die een deel van het licht indirect naar het plafond sturen en de rest direct naar beneden op het bureau.

    Functionele verlichting wordt meestal alleen ingeschakeld wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer werknemers achter hun bureau of werkplek gaan zitten.

    Functionele verlichting omvat ook oriëntatieverlichting bij ingangen, trappen, gangen en vluchtroutes. Het ondersteunt werknemers in bedrijven, gasten, huurders en bewoners in het bedoelde gebruik van ruimtes en in gevaarlijke situaties.



    Wat onderscheidt direct van indirect licht?

    Bij bijna alle soorten verlichting kunt u kiezen tussen direct of indirect licht.

    Direct licht wordt geproduceerd wanneer een lichtbron rechtstreeks op een nuttig oppervlak schijnt. Voorbeelden hiervan zijn de bureaulamp met zijn gerichte lichtstraal op het tafelblad of de gloeilamp in de pendelplafondarmatuur voor directe oppervlakteverlichting van de eettafel. Direct licht is meestal zo helder mogelijk, zodat u gemakkelijk op uw werkplek kunt lezen of de letters op het toetsenbord kunt herkennen. Direct licht wordt als hard ervaren en creëert meestal schaduwen - beide kunnen subjectief nadelig zijn.

    Indirect licht ontstaat door weerkaatsing van plafonds en muren. De lichtbron verlicht het gewenste gebied niet rechtstreeks, maar schijnt op een oppervlak dat het licht terugkaatst, waardoor het door de hele ruimte wordt verspreid. Indirect licht zorgt voor een aangenaam gelijkmatige verlichting. Het verblindt niet, werpt nauwelijks schaduwen en wordt als zacht ervaren.



    Wat kenmerkt een modern verlichtingsconcept?

    De ontwikkeling van lampen en armaturen gaat erg snel, vooral met op LED's gebaseerde producten. LED's zijn een economische, duurzame en ecologische oplossing voor de meeste toepassingsgebieden. Bij operationeel en commercieel gebruik komt de LED technologie vaak volledig tot zijn recht.

    De voordelen van LED's zijn onder andere de emissie van gericht licht met een hoge lichtsterkte en constante lichtkleur, de mogelijkheid van kleurmodulatie binnen een breed kleurenspectrum. Ook positieve effecten: Er is geen oververhitting en geen warmteafgifte in de lichtstroom. Moderne LED-elementen werken met bijna geen inschakelvertraging en kunnen, afhankelijk van het model, met een schakelaar worden gedimd.

    LED's zijn krachtig, gaan lang mee en scoren met een laag stroomverbruik - en dus lage energiekosten. Ze hebben betere rendementswaarden dan tl-buizen en zijn niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de gezondheid, omdat er geen gevaarlijke stoffen zoals kwik worden gebruikt bij de productie.