bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Alles wat u wilt weten over USB-sticks

Zowel in de particuliere als in de zakelijke sector zijn USB-sticks een vaste waarde als het gaat om opslagmedia. Ze bieden nu opslagcapaciteiten die voorheen alleen bekend waren van volwaardige harde schijven en passen gemakkelijk in elke broekzak. Wij geven u een overzicht van de huidige modellen en de technologie erachter.


USB-Sticks in één oogopslag

Een USB-stick behoort tegenwoordig tot de standaarduitrusting van elke werkplek, zowel privé als professioneel. En terecht; afhankelijk van de beschikbare opslagcapaciteit kunnen de kleine sticks op de kleinste ruimte vele GB aan gegevens bevatten. Afhankelijk van het type USB-interface worden gegevens naar de stick overgebracht met een snelheid die zelfs kan concurreren met een SSD. Toch blijft het USB-geheugen zo compact dat het zonder problemen overal kan worden meegenomen.

De kleine geheugensticks zijn niet alleen verkrijgbaar met verschillende USB-interfaces en verschillende geheugengroottes, maar ook in speciale ontwerpen. Zo zijn er bijvoorbeeld usb-sticks verkrijgbaar die bijzonder robuust en waterdicht zijn. Er zijn ook modellen verkrijgbaar waarbij de USB-connector kan worden ingeklapt, waardoor de stick nog compacter wordt. En natuurlijk zijn er de bijzonder kleine mini-USB-sticks die nauwelijks buiten de USB-poort uitsteken en bijvoorbeeld zelfs tijdens het vervoer van een notebook in de USB-poort kunnen blijven zonder gevaar voor beschadiging.



Waarvoor worden USB-sticks gebruikt?

De toepassingsgebieden van een USB-stick zijn divers. Ze kunnen worden gebruikt als eenvoudige massaopslagapparatuur en kunnen grote hoeveelheden gegevens bevatten, zoals video's of zelfs een hele muziekcollectie. De snelle USB 3.0-versie van een stick is echter ook perfect als installatiemedium, bijvoorbeeld voor besturingssystemen. In tegenstelling tot installatie via DVD is het proces veel sneller voltooid. Windows biedt ook de mogelijkheid om een USB-stick als cache te gebruiken. Mits de geheugenstick zo snel mogelijk is, kan op deze manier een snelheidsvoordeel worden behaald in combinatie met een conventionele harde schijf. Als er echter al een snelle SSD in uw computer zit, heeft het gebruik van de functie ReadyBoost geen zin. Een besturingssysteem kan ook rechtstreeks vanaf een stick worden gestart. Dit kan handig zijn als u misschien het eigenlijke besturingssysteem op de computer moet repareren of als u altijd uw vertrouwde werkomgeving wilt gebruiken op elke computer met een USB-aansluiting.

 

 

1. aarde (USB 2.0)
2. gegevensontvangst (USB 3.0)
3. controller
4. flash-geheugen

 

 

5. aarde (USB 3.0)
6. gegevensoverdracht (USB 3.0)
7. voedingslijn (USB 2.0)
8. verzenden/ontvangen (USB 2.0)



USB-sticks: structuur en functie

Een USB-stick gebruikt flash-geheugen. Dit is een niet-vluchtig geheugen waarin informatie wordt opgeslagen door middel van elektrische lading. Aangezien er in een dergelijke flash drive geen bewegende delen zitten, is er een hoge tolerantie voor schokken en trillingen. Afhankelijk van de aansluiting van het flash-geheugen zijn aanzienlijk hogere overdrachtssnelheden mogelijk dan met een normale harde schijf.



De USB-interface

De USB-interface is in de loop der tijd sterk geëvolueerd. USB 1.0 bereikte slechts een snelheid van 1,5 Mbit/s. Overeenkomstige geheugensticks zijn niet meer verkrijgbaar en wegens de lage overdrachtssnelheden speelt USB 1.0 (Low Speed) vandaag geen rol meer. De opvolger USB 2.0 (High Speed) wordt daarentegen nog steeds veel gebruikt. De overdrachtssnelheden bedragen 480 Mbit/s. USB 2.0 is echter slechts beperkt geschikt voor grotere USB-sticks met meerdere GB opslagcapaciteit. De snelheid van 480 Mbit/s klinkt op het eerste gezicht goed, maar is slechts een theoretische waarde. Door de protocoloverhead is de werkelijke snelheid aanzienlijk lager.

Dit geldt overigens voor alle standaarden, van USB 1.0 tot USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1. Voor grotere USB-opslagmedia zijn USB 3.0 (Super Speed) of USB 3.1 (Super Speed +) veel geschikter. USB 3.0 haalt een theoretische snelheid van 5 Gbit/s, terwijl USB 3.1 tot 10 Gbit/s haalt. Dit betekent dat u zelfs grote bestanden kunt opslaan, zoals een USB flash drive. Hierdoor kunt u zelfs grote bestanden zoals een video in full HD in een paar seconden naar de USB-schijf kopiëren. Relatief nieuw is USB Type-C: De standaard verschilt fundamenteel van USB 2.0. of USB 3.0. en definieert alleen de twist-proof connector. Uiteindelijk kan USB 3.0 of zelfs Thunderbolt achter een USB-C stekker zitten. In elk geval is het praktisch dat een USB-station met een USB-C-stekker zonder adapter kan worden aangesloten op een compatibele smartphone.


Onze praktische tip: Een back-up maken van gevoelige gegevens 

Als u gevoelige gegevens op uw USB-stick vervoert, kunt u het beste kiezen voor een model met hardwarematige versleuteling. De Kingston DataTraveler 2000 biedt bijvoorbeeld 256-bit AES-codering en is verkrijgbaar in capaciteiten van 4 GB tot 64 GB.


FAQ – Veelgestelde vragen over USB-sticks

Hoe lang gaat een USB-stick mee?

Dit hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld het gebruikte flash-geheugen. De fabrikant Intenso stelt dat zijn geheugensticks bij normale opslagomstandigheden tot 10 jaar houdbaar zijn.