JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

USB-sticks
Lees de handige info over de verschillende soorten en de beveiliging

Meer info

 

Al uw eigen foto’s, video’s, films, verslagen, presentaties en andere documenten  binnen handbereik op ieder moment van de dag: dat kan met USB-sticks.

Een USB-stick is een klein geheugenstickje met een USB-aansluiting. Logisch toch? Deze stick sluit u op elk apparaat (mits ie een USB-aansluiting heeft) aan om uw documenten in te lezen, te bewerken of te delen.

Zo heeft u altijd en overal uw belangrijke gegevens bij de hand. Ideaal als u op vakantie gaat, een presentatie op school of het werk moet geven of als u films wilt streamen vanaf uw mediaspeler.

1. Waar gebruikt u een USB-stick voor?

Met een USB-stick kunt u op een eenvoudige en snelle manier bestanden uitwisselen tussen verschillende computers, of een back-up maken. Een USB-stick koppelt u eenvoudig aan vrijwel iedere computer die beschikt over een USB-aansluiting.

Wanneer u de USB-stick aansluit op een computer die draait onder Windows (XP of hoger) of Macintosh (Mac OS X), wordt deze automatisch herkend en geïnstalleerd. Maakt u gebruik van een ander besturingssysteem, dan installeert u de stick met behulp van de meegeleverde software.

Op een USB-stick slaat u alle vormen van data op, zoals muziek- en videobestanden,
digitale foto’s en documenten.

2. Verschillende opslagcapaciteiten

Niet elke USB-stick is natuurlijk hetzelfde. Het is zeer belangrijk om te kijken naar de opslagcapaciteit. Waar gaat u de stick voor gebruiken? Moeten er grote of zware bestanden zoals films of HD-video’s op kunnen? Zorg altijd dat u een stick met voldoende capaciteit hebt, dat scheelt een hoop frustratie. Bekijk het schema hieronder om te zien wat u met een bepaalde opslagcapaciteit zoal kwijt kan.

Opslagcapaciteit Aantal documenten* Aantal foto’s (8 megapixel)
8 GB 7.200 2.861
16 GB 14.500 5.722
32 GB 29.00 11.444
64 GB 58.100 22.888
128 GB 116.000 45.776

* Dit is uiteraard een schatting, gebaseerd  op een gecombineerd gemiddelde van een 50 KB Word-bestand, 27 KB Excel-bestand en 2,7 MB PowerPoint-bestand.

3. Hoe beveiligt u een USB-stick?

Zo’n klein USB-stickje is natuurlijk heel handig, maar de kans dat u hem snel kwijtraakt, is zeker aanwezig. Juist omdat ie zo compact is. En dan kan iedereen dus in principe uw belangrijke of zelfs gevoelige (bedrijfs)gegevens bekijken. Om dit te voorkomen, kunt u uw USB-stick beveiligen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

 • Koop een USB-stick met vingerafdrukcontrole. Dit werkt hetzelfde als bij (moderne) smartphones. Alleen als de vingerafdruk overeenkomt wordt de USB-stick ontgrendeld en zijn de gegevens te bekijken of bewerken.
 • Beveilig uw stick met een wachtwoord. Iets minder veilig dan een model met vingerafdrukcontrole, maar veilig genoeg als u een goed wachtwoord kiest. Gebruik bijvoorbeeld niet uw eigen naam of die van uw partner, uw adres, huisnummer, geboortedatum of de naam van uw huisdier. 

4. Wat is het verschil tussen USB 1.0, USB 2.0 en USB 3.0?

Tussen de oorspronkelijke USB 1.0, de latere verschenen USB 2.0 en de in 2008 uitgebrachte USB 3.0 zijn er uiteraard een paar verschillen, waarvan de snelheid per seconden het belangrijkste verschil is. Maar dat is natuurlijk niet het enige verschil. De USB 3.0-variant heeft namelijk de volgende kenmerken:

 • De lengte van de kabel is maximaal 5 meter.
 • USB 3.0 is backwards compatible met USB 2.0. Dit betekent dat USB 3.0-sticks ook werken op een USB 2.0-aansluiting.
 • De USB 3.0-stick heeft een stekker met extra aansluitingen om de hoge snelheid te kunnen halen. USB 3.0 stuurt de data vanaf de host direct naar het ontvangende apparaat, zo behoudt de stick zijn originele snelheid.
Hieronder een overzicht van de verschillende USB snelheden bij standaard USB-sticks.
Versie Snelheid Naam Jaar van uitkomst
USB 1.0 1,5 Mbit/s
LowSpeed
1996
USB 1.1
12 Mbit/s
FullSpeed
1998
USB 2.0
480 Mbit/s
HighSpeed
2000
USB 3.0
4,8 Gbit/s
SuperSpeed
2008
USB 3.1
10 Gbit/s
SuperSpeed+
2013

5. Verschillende soorten USB-sticks

Over smaak valt niet te twisten en dat geldt ook voor USB-sticks. Dat er verschillende kleuren en maten zijn is logisch. En is zelfs de kleinste USB-stick voor u te groot? Neem dan een kijkje tussen onze nano-USB-sticks. Ideaal als u apparatuur strak wilt afwerken of als er weinig ruimte is om uw stick te plaatsen. Nano-sticks steken slechts enkele millimeters uit de USB-poort. Voor liefhebbers van outdoor-activiteiten zijn er ook waterdichte USB-sticks en stootbestendige USB-sticks. Zo raakt u uw data niet kwijt, zelfs niet in de meest extreme omstandigheden. 

6. Hoe zit een USB-stick in elkaar?

Misschien niet het meest belangrijke dat u wilt weten over een USB-stick. Maar mocht u zelf ooit een stick uit elkaar willen halen omdat-ie het niet meer doet, vindt u hieronder een lijstje met de verschillende onderdelen.

 1. USB-stekker
 2. Controllerchip
 3. Testpunten
 4. Flashgeheugenchip
 5. Kristaloscillator
 6. LED
 7. Schrijfbeveiliging-schakelaar
 8. Extra plek voor tweede flashgeheugenchip

Bekijk hier onze top-3 beoordeelde USB-sticks:

Naar boven