JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

De universele kabel die u zoekt

USB-kabels zijn er in vele soorten en maten, hoe universeel (de “U” van USB) ze ook zijn. We helpen je graag op weg naar net díe kabel die jij nodig hebt.

Snelheid

USB 1 en 1.1 zien we tegenwoordig als traag. Deze kabels worden voornamelijk nog gebruikt om oude apparatuur aan te sluiten op een USB-poort, zoals parallelle printers.

De meest gangbare variant, USB 2.0, biedt snelheden tot 480 Mbit/s en is zeer geschikt voor alledaags gebruik. Naast de normale A-stekker en –bus (die iedereen kent), zijn er nog zeven andere varianties. Lees hier meer over in ons stekker-overzicht.

Kopieer je grote hoeveelheden data over en weer, zoals je collectie HD-films, dan ontkom je niet aan een USB 3.0-kabel. Met snelheden tot 5 Gbit/sec wordt dit langzamerhand de nieuwe standaard. Met USB 3.1 lopen de snelheden zelfs op tot 10 Gbit/sec.

Lengte

Op basis van de USB-standaard kan een juiste werking bij een kabel van meer dan 5 meter niet worden gegarandeerd, maar dat wil niet zeggen dat een langere kabel per definitie geen zin heeft. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Het ‘maximum’ van 5 meter geldt per verbinding; door om de 5 meter een USB-hub te plaaten, kan je dus eenvoudig de totale lengte flink vergroten.

Stekker of bus

Heb je een verlengkabel of aansluitkabel nodig? Een verlengkabel bevat aan het ene uiteinde een USB-stekker en aan de andere kant een bus (de ingang voor de stekker). Een aansluitkabel bevat twee stekkers. Dit kunnen dezelfde zijn, er zijn echter ook meerdere varianten als micro-USB (bekend van bv. smartphones) en de vierkante USB B (vaak gezien bij printers).

Apple is een vreemde eend in de bijt: alle moderne iPhones en iPads zijn uitgerust met een Lightning-kabel.

Haakse stekker

Te weinig ruimte achter je apparaat voor een traditionele kabel? Leidt het snoer dan netjes onder een hoek van 90 graden weg met een kabel met haakse stekker. Deze zijn verkrijgbaar in variaties met vrijwel elke gangbare stekker.

Laadstroom

USB-kabels zijn in staat om allerlei apparaten van stroom te voorzien. Zo kunnen ze kleine USB-harde schijven zonder aparte voedingskabel laten werken of kun je er je smartphone en tablet mee opladen. USB 1.x en 2.0 leveren 2,5W, waar USB 3.x 4,5W levert. Kijk goed of jouw apparaat niet meer nodig heeft.

Apple wijkt ook hier af, met 5W-kabel voor iPhones en een 12W-kabel voor iPads.