JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

De universele USB-kabel die u zoekt

Bijna niemand kan meer zonder USB-kabels. Bij heel veel apparatuur is een USB kabel nodig om ze met elkaar te verbinden. Ook voor het overdragen van data, bv bestanden als foto's en films, van en 

Ze zijn er in vele soorten en maten, hoe universeel (de “U” van USB) ze ook zijn. Trouwens, de volledige afkorting USB staat voor "Universal Serial Bus". We helpen u graag op weg naar net díe kabel die u nodig heeft.

Snelheid USB-kabels

USB 1 en 1.1 zien we tegenwoordig als traag. Deze kabels worden eigenlijk alleen nog gebruikt om oude apparatuur aan te sluiten op een USB-poort, zoals parallelle printers.

De meest gangbare variant, USB 2.0, biedt snelheden tot 480 Mbit/s en is zeer geschikt voor alledaags gebruik. Naast de normale A-stekker en –bus (die iedereen kent), zijn er nog zeven andere varianties. Lees hier meer over in ons stekker-overzicht.

Kopieert u grote hoeveelheden data over en weer, zoals een collectie HD-films, dan ontkomt men niet aan een USB 3.0-kabel. Met snelheden tot 5 Gbit/sec wordt dit langzamerhand de nieuwe standaard. Met USB 3.1 lopen de snelheden zelfs op tot 10 Gbit/sec.

Lengte USB kabel

Op basis van de USB-standaard kan een juiste werking bij een kabel van meer dan 5 meter niet worden gegarandeerd, maar dat wil niet zeggen dat een langere kabel per definitie geen zin heeft. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen? Het ‘maximum’ van 5 meter geldt per verbinding; door om de 5 meter een USB-hub te plaatsen, kunt u dus eenvoudig de totale lengte flink vergroten.

Stekker of bus

Heeft u een verlengkabel of aansluitkabel nodig? Een verlengkabel bevat aan het ene uiteinde een USB-stekker en aan de andere kant een bus (de ingang voor de stekker). Een aansluitkabel bevat twee stekkers. Dit kunnen dezelfde zijn, er zijn echter ook meerdere varianten als micro-USB (bekend van bv. smartphones) en de vierkante USB B (vaak gezien bij printers).

Apple is een vreemde eend in de bijt: alle moderne iPhones en iPads zijn uitgerust met een Lightning-kabel.

Haakse USB-stekker

Te weinig ruimte achter uw apparaat voor een traditionele kabel? Leidt het snoer dan netjes onder een hoek van 90 graden weg met een kabel met haakse stekker. Deze zijn verkrijgbaar in variaties met vrijwel elke gangbare stekker.

Laadstroom

USB-kabels zijn in staat om allerlei apparaten van stroom te voorzien. Zo kunnen ze kleine USB-harde schijven zonder aparte voedingskabel laten werken of kunt u er uw smartphone en tablet mee opladen. USB 1.x en 2.0 leveren 2,5W, waar USB 3.x 4,5W levert. Kijk goed of uw apparaat niet meer nodig heeft.

Apple wijkt ook hier af, met 5W-kabel voor iPhones en een 12W-kabel voor iPads.

Naar boven