bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

USB C kabel: de huidige standaard in de computerwereld

Ze zijn de standaard als het gaat om oplaadkabels voor de smartphone: USB-C kabels. Tablets en vele andere apparaten zijn tegenwoordig ook uitgerust met een USB-C aansluiting en bieden dus een interface voor USB-C stekkers.

Als u een kabel voor USB-C wilt kopen, is het belangrijk om vooraf de aankoopcriteria te verduidelijken, zoals de gebruikte USB-standaard, het verbindingstype en de kabellengte. Wat zijn de verschillen en wat heb je echt nodig?

Op deze pagina vindt u de belangrijkste feiten.


Wat is een USB-C kabel?

De afkorting USB staat voor Universal Serial Bus. Deze interface wordt tegenwoordig veel gebruikt en maakt gegevensoverdracht tussen twee apparaten mogelijk. Daartoe wordt de USB-stekker in het desbetreffende stopcontact gestoken.

USB-C C als verbindingstype

Een kabel voor USB maakt gebruik van een van de gangbare standaarden. Voor de overdracht van de gegevens moeten de stekker en het stopcontact op de gewenste apparaten worden aangesloten. Hier komen de soorten aansluitingen om de hoek kijken: USB Type A, USB Type B, USB Mini-B, USB Micro B en USB Type C.

Hoe ziet een USB C-kabel eruit? Als je naar de stekker of het stopcontact kijkt, valt de smalle en rechthoekige vorm op. De contacten zijn boven en onder gelijk, dus in tegenstelling tot oudere ontwerpen maakt het niet uit welke kant van de stekker naar boven is gedraaid.

Uit het ontwerp kunnen geen conclusies worden getrokken over de gebruikte standaard, maar in de regel gebruiken USB Type-C kabels geen USB 2.0, maar ten minste USB 3.0.

Dit komt doordat USB-C in 2014 voor het eerst als connectorsysteem werd geïntroduceerd. Hij is dus relatief jong en gebruikt de jongere (en dus ook snellere) USB-normen. Tegenwoordig is USB Type C bijna altijd gebaseerd op USB 3.1 Gen2.

Tip: compatible dankzij de adapter

Als het type stekker en het stopcontact niet overeenkomen, kunt u geschikte adapters kopen. Zo krijgen oudere apparaten een upgrade dankzij USB-C adapters.


Waarvoor worden USB C-kabels gebruikt?

Dit hangt af van verschillende factoren. Grofweg kunnen de volgende toepassingsgebieden worden opgesomd:

  • als oplaadkabel voor smartphone, Bluetooth hoofdtelefoon, tandenborstel enz.

  • voor gegevensoverdracht tussen apparaten zoals pc, notebook en tablet

  • voor non-protocol audio- en videogegevens

In de specifieke toepassing speelt het een grote rol welke stekker en/of welk stopcontact aan de kabel wordt bevestigd. Zijn er twee USB-C-stekkers nodig of één USB-C-stekker en één USB-C-aansluiting? Is het een kwestie van overzetten van USB-A naar USB-C?

Dat laatste is bij veel oplaadkabels het geval wanneer de USB Type C-stekker in het stopcontact van de smartphone wordt gestoken en er aan de andere kant van de kabel een USB-A-stekker zit voor de gleuf van de insteekvoeding.


Voor het opladen

Om USB-C te gebruiken voor snelladen, moet de USB-C-poort beschikken over Power Delivery (PD). Dit is een USB-uitbreidingsnorm waarmee meer spanning kan worden gebruikt. Een chip in de oplaadkabel regelt een protocol dat bepaalt hoeveel stroom er tijdens het opladen mag worden toegepast.

In plaats van de klassieke 5 volt, staat USB-PD een maximum van 20 volt toe. Bij 5 ampère kan zo tot 100 watt worden bereikt, en bij 3 ampère 60 watt. Goedkope oplaadkabels werken meestal met 60 watt voor de snellaadfunctie.


Voor gegevensoverdracht

De datasnelheid moet passen bij uw project. De meest gebruikte USB-standaarden bieden momenteel deze tarieven:

USB-Standaard alternatieve namen Overdrachtssnelheid
USB 3.0

USB 3.1 Gen1

USB 3.2 Gen1

SuperSpeed USB

5 GBit/s
USB 3.1

USB 3.1 Gen2

USB 3.2 Gen2

USB Superspeed+

10 GBit/s
USB 3.2 USB 3.2 Gen 2x2 20 GBit/s
Thunderbolt 3   40 GBit/s

Let op: Als een apparaat alleen USB 2.0 ondersteunt, is een USB Type C compatibel, maar de gegevensoverdrachtsnelheid blijft beperkt tot USB 2.0. Daarom krijgt hij slechts maximaal 60 MByte/s.

USB 3.2 met maximaal 20 GBit/s werkt alleen met USB-C op USB-C!


Voor non-protocol audio- en videogegevens

USB-C is beschikbaar met DisplayPort. DisplayPort is een verbindingsnorm die licentievrije, gestandaardiseerde en universele overdracht van zowel beeld- als geluidsbestanden mogelijk maakt.

De VESA (Video Electronics Standards Association) zit erachter. Dankzij DisplayPort kunnen USB-C apparaten worden aangesloten op bijvoorbeeld monitoren via hun USB-C aansluiting.


Welke andere aankoopcriteria zijn belangrijk voor USB-C kabels?

Andere kenmerken waar u op moet letten voordat u een USB C-kabel koopt:

  • Kabellengte (varieert van 10 centimeter tot 15 meter; 0,5 tot 1 meter is het meest gebruikelijk)

  • Stekkerontwerp: recht, schuin aan één uiteinde, schuin aan beide uiteinden, draaibaar

  • Speciale kenmerken zoals flexibel, vlamvertragend, dubbel afgeschermd