bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over toerentalregelaar

In machines wordt krachtig vaak met behulp van draaiende motoren produceert. Om de snelheid in te stellen en eventueel te beïnvloeden, zijn in het verwarmingscircuit toerentalregelaar gebruikt. Hiervoor moet u apparaten te bedienen of installaties te bewaken, voor hun functionaliteit een exacte of constant toerental in contact met de Hongaarse regering is. WAS toerentalregelaar zijn en wat er bij aankoop te let geldt, leest u in onze adviseur.

  • WAS zijn toerentalregelaar?

  • Soorten toerentalregelaars

  • Criteria voor toerentalregelaar - waar komt het aan?

  • Onze Praktijktip: klokfrequentie in acht nemen

  • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over toerentalregelaars

 

WAS zijn toerentalregelaar?

Toerentalregelaar behoren net als toerentalregelaar in het gebied van aandrijftechniek en worden gebruikt om het toerental op roterende technische onderdelen in te stellen . U maakt deel uit regelbare aandrijfsystemen zoals motoren of transmissiemotoren , die bijvoorbeeld in ventilatoren, koelers, geblazen of pompen, te vinden zijn. In het dagelijks taalgebruik wordt nauwelijks tussen toerentalregelaars en toerentalregelaars gedifferentieerd, technisch gezien zijn er echter van elkaar te onderscheiden:

Toerentalregelaar geven een toerental, controleer echter niet , of deze ook wordt bereikt. Bij toerentalregelaars daarentegen treedt het moment van de terugkoppeling toe. U geeft een toerental zorgen tegelijkertijd ervoor dat u bereikt en behouden blijft. Toerentalregelaar, die bijvoorbeeld nodig zijn in elektromotoren worden ingebouwd, zijn vaak met sensoren uitgerust, die het toerental permanent registreren. Wijkt de werkelijke waarde van de vooraf opgegeven gewenste waarde, treedt een variabele toerentalregeling in, bij de beide waarden elkaar worden gelijkgesteld. Op deze manier kan een constant toerental bij verschillend zware belasting. Dat is bijvoorbeeld bij elektrische boormachines handig, die een gelijk krachtige prestaties te leveren als de gesteldheid van de muur verandert. Toerentalregelaar kunnen soms ook in staat om het toerental op een bepaald stuursignaal heen te wijzigen . Een toepassingsvoorbeeld hiervoor is de afstandsbediening van modelauto's.

 

Soorten toerentalregelaars

Toerentalregelaar zijn voor verschillende soorten motoren verkrijgbaar. Voor de besturing van een wisselstroom- resp. AC-motor (AC = alternatief Current) heeft u naar AC-toerentalregelaars. DC-toerenteller zijn daarentegen voor gebruik in gelijkstroom- resp. DC-motoren (DC = Direct Current). Beide typen vindt u ook in onze onlinewinkel.

Toerentalregelaar werken volgens verschillende principes. U kunt bijvoorbeeld met van transformators, frequentieomvormers, sensoren of een ingangs besturing binnen een bepaald volt moet worden gebruikt. Elektronische toerentalregelaar, die het toerental in wisselstroommotoren traploos kunt regelen, zijn gebaseerd vaak op de zogenaamde faseaansnijding of faseafsnijding regeling , waarbij de stroomloop door een triac wordt bestuurd. Bij dit principe gaat minder vermogen verloren, als bij schakelingen het geval is, waarvan de spanningen via een weerstand worden geregeld.

Toerentalregelaar, die op deze manier, werken, kunnen alle eenfase motoren traploos worden geregeld, die in kleine apparaten gebruik vinden, bijvoorbeeld inductie-, Spaltpol- en universele motoren. U dient bij voorkeur worden vermogensregelaar gebruik vindt, dus daar worden gebruikt, waar u met de toerental ook het vermogen wordt bestuurd. Het is zelfs bij ventilatoren of ventilatoren van de geval, de bij een kleinere motortoerental minder luchtdoorvoer produceren: bij een lagere ventilatie wordt minder vermogen wordt uitgeoefend, WAS uiteindelijk energie bespaart.

 

Criteria voor toerentalregelaar - waar komt het aan?

Een toerentalregelaar moet in de eerste plaats voor dat specifieke doel geschikt te zijn. De fabrikanten geven vaak concreet aan, met welke typen een regelaar compatibel is. Hierop dient u zich absoluut richten.

Afhankelijk van het feit of u een gelijkstroommotor of wisselstroommotor wilt aansturen, krijg tot een AC- of DC-toerenteller. Daarbij speelt de zogenaamde ankerstroom (opgegeven in ampère) een belangrijke rol. Hij is de afmetingen voor het elektrische draaimoment in de motor en neemt verhoudingsgewijs toe waarvan het mechanische belasting aan. De ankerstroom neemt de positie van de hoofd regelvariabele in, omdat de toerental afhankelijk hem staat.

In principe geldt het van de stroombelastbaarheid van een toerentalregelaar worden gelet, in het bijzonder dan, wanneer hij continu wordt gebruikt. Let erop, dat de waarde voor de hoogste toegestane continustroom aangeeft en niet op een stroom betrekking heeft, de toerentalregelaar slechts eenmalig of er gedurende korte tijd tolereren kan. Het is raadzaam om een bepaald "buffers" incalculeren, dus een toerentalregelaar te selecteren die iets belastbare is dan noodzakelijk is. Reden hiervoor is, dat de operationele omstandigheden niet altijd veilig voorspellingen.

Model en montagemogelijkheden (opbouw of inbouw) dienen eveneens rekening worden gehouden. Er zijn toerentalregelaar in de vorm van open of halfopen modules en dergelijke, die volledig in behuizingen zijn ingebouwd, de meestal uit kunststof bestaan er af en toe met een schakelaar zijn uitgerust. Is in de behuizing van gevoelige elektronica (bijv. een trafo) ingebouwd, geldt het op een passende beschermingsklasse te letten. Hoogwaardige uitvoeringen zijn voorzien van de beschermingsklasse IP 54 geplaatst en houden stof en vocht van de elektronica op afstand.

 

Sommige toerentalregelaar beschikken bovendien over een aansluiting voor accessoires of een aansluiting voor andere verbruikers.  Handige accessoires kan bijvoorbeeld een luchtklep of een verlichtingseenheid zijn. Bij het aansluiten van meerdere verbruiker dient een bepaalde reserve belasting ingecalculeerd worden.

 

Onze Praktijktip: klokfrequentie in acht nemen

De klokfrequentie (opgegeven in Hz resp. kHz) kan een belangrijk aanschaf criterium weergeven. Sterk vereenvoudigd uitgedrukt, geeft u de verwerkingssnelheid van een toerentalregelaar aan. Een hoge klokfrequentie is vaak het gepaard met een geruisarm draaiende motor. Valt u laag is kan een bromgeluid hoorbaar zijn. Hoe hoog de klokfrequentie van een toerentalregelaar mocht uitvallen, hangt onder andere af van de motor vanzelf uit.

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over toerentalregelaars

Kan een dimmer voor laagspannings-lampen toerentalregelaar voor de regeling van een AC-motor vervangen?

Nee. Dimmer voor laagspannings-lampen met inductieve transformatoren zijn er hetzelfde opgebouwd als toerentalregelaar, maar hebben toch een hogere minimale uitgangsspanning. Dit komt doordat bij volledige verdonkering nog steeds een bepaalde resthelderheid aanwezig moet zijn om te voorkomen dat er per ongeluk de indruk ontstaat, de verlichting zou uitgeschakeld. Bij toerentalregelaars is een te hoge minimale uitgangsspanning niet bijzonder zinvol omdat ze voorkomen is dat de motor in het lagere toerental komt. Het gebruik van een dimmer kan leiden tot voortijdig slijtagesporen en in het ergste geval een kortsluiting in de motor verzamelen.

Zijn traploos instelbare toerentalregelaar los te prefereren?

Niet noodzakelijkerwijs. Traploos instelbare regelaars bieden weliswaar meer flexibiliteit, bij lage toerentallen creëert u echter een geluid tijdens het gebruik, het een of andere als storend ervaren kan. Bij trafo regelaars is dat niet het geval. U werkt bijzonder stil en kunnen bijvoorbeeld in ventilatie worden gebruikt, die zich in slaapkamers, bibliotheken of andere ruimten bevinden, waarin storende geluiden niet gewenst zijn.