Meest gekocht

Am häufigsten gekauft

Best beoordeelde producten

Top bewertete Produkte

Populaire merken

Advies

Alles wat u wilt weten over automatisering en pneumatiek

Een hoog niveau van industriële automatisering is de sleutel om ervoor te zorgen dat een economie wereldwijd concurrerend kan blijven. Op deze pagina geven we u een overzicht van welke soorten automatisering bijzonder belangrijk zijn en welke rol pneumatiek en transportbandtechnologie hierin spelen.

Toepassingsvoorbeeld van veld- en procestechnologieAutomatisiering heeft de bedrijfsvoering veranderd

Automatisering heeft de wereld van werk fundamenteel veranderd. Veel zware taken die voorheen moeizaam met de hand moesten worden gedaan, worden nu door machines uitgevoerd. De introductie van automatisering was ook de hoeksteen van de industriële revolutie. Intelligente procesoptimalisatie maakt productieketens in bedrijven aanzienlijk effectiever en bespaart uiteindelijk geld.

De kwaliteit van de producten wordt ook aanzienlijk verbeterd door een hoge mate van automatisering: een robot kan bijvoorbeeld veel sneller een lasnaad maken dan een mens. Bovendien blijft de kwaliteit absoluut constant, zelfs na de honderdste naad. Machines kunnen de klok rond werken zonder vermoeid te raken en met dezelfde kwaliteit. Als gevolg hiervan is de rol van mensen veranderd van arbeiders in controleurs die de juiste volgorde van processen bewaken.

Automatisering vindt plaats in bijna alle sectoren van de industrie: van aandrijftechnologie en meet- en regeltechniek tot transporttechniek en pneumatiek. Als onderdeel van de ontwikkeling naar Industrie 4.0 zal de focus in de toekomst liggen op een nog nauwere integratie van automatiseringssystemen en IT, wat de efficiëntie verder zal verhogen en zeker ook zal resulteren in nieuwe innovaties.Transporttechniek in beweging

Wat zouden luchthavens, grote postorderbedrijven of pakketdienstverleners zijn zonder transportbanden? Transporttechniek is een sleuteltechnologie op het gebied van procesautomatisering. Zonder deze technologie zou de industrie letterlijk stilstaan.

De verzamelnaam transporttechniek verwijst naar transportsystemen die tot doel hebben eenheidsladingen of bulkgoederen te transporteren. Dit begint bij de eenvoudige kettingtakel en strekt zich uit tot zeer complexe transportlijnen in de logistieke sector. De bijbehorende technische uitrusting is van fundamenteel belang voor het regelen van de ongehinderde materiaalstroom in de productieomgeving.

Transporttechnologie zorgt er bijvoorbeeld voor dat gewonnen bulkmateriaal vanaf de extractielocatie wordt getransporteerd en dat geautomatiseerde productielijnen überhaupt functioneren.

Naast transportbanden en rollenbanen omvat materiaaltransporttechnologie ook industriële trucks zoals pallettrucks of vorkheftrucks.Voordelen en mogelijke toepassingen van pneumatiek

De term pneumatiek verwijst naar het gebruik van perslucht om mechanische werkzaamheden uit te voeren. De technologie wordt op veel gebieden gebruikt, waaronder bouwmachines en robotica. Pneumatiek kan bijna overal worden gebruikt, omdat de benodigde lucht gewoon uit de omgeving wordt gehaald. Pneumatiek is ook erg schoon: omdat er alleen perslucht wordt gebruikt, is zelfs schade aan de pneumatische leidingen of cilinders niet kritisch voor het milieu. De benodigde lucht kan na gebruik gewoon uit het systeem ontsnappen in de omgeving, dus schoonmaken is niet nodig.

Omdat lucht als medium wordt gebruikt, kunnen pneumatische componenten ook zonder problemen worden gebruikt in bijzonder gevoelige omgevingen zoals de voedingsmiddelenindustrie. Verontreiniging door ontsnappende vloeistoffen is niet mogelijk. Over het algemeen worden technologieën op basis van pneumatiek beschouwd als robuust en duurzaam en bovendien goedkoop in aanschaf. Pneumatische systemen zijn bijzonder goed bestand tegen omgevingsinvloeden, zoals temperatuurschommelingen, en raken meestal niet beschadigd als de componenten worden overbelast of defect raken. Bovendien kan hun kracht traploos worden aangepast. En last but not least is een pneumatisch aangedreven machine lichter dan een vergelijkbaar apparaat met een elektromotor.Functionaliteit van pneumatische systemen

Om een pneumatisch systeem te laten werken, moet er eerst perslucht worden gegenereerd. Dit gebeurt met een compressor die de omgevingslucht aanzuigt en samenperst. Bij pneumatiek wordt een druk tussen 6 en 40 bar gebruikt. In moderne systemen kan de warmte die in grote hoeveelheden wordt gegenereerd tijdens de productie van perslucht onder andere worden gebruikt voor verwarming of om warm water te produceren. De perslucht die uit de compressor komt, moet in een volgende stap worden behandeld. Verschillende filters zuiveren de lucht van eventueel aanwezige vaste deeltjes. Het kan ook nodig zijn om vocht uit de lucht te verwijderen, zodat de pneumatische onderdelen niet corroderen door condensatie van waterdamp als de temperatuur daalt.

Als de perslucht niet rechtstreeks via een slang naar een verbruiker, zoals een slagmoersleutel, wordt geleid, moet deze via een leidingsysteem worden verspreid. De diameter van de leidingen moet voldoende groot zijn om een verhoogde stromingsweerstand te voorkomen. Het is ook belangrijk dat de doorstromende perslucht niet vervuild is door roest of andere onzuiverheden. Om drukschommelingen te compenseren, is het zinvol om een persluchtreservoir in het systeem te installeren. Dit is een opslagtank die stroomafwaarts van de compressor wordt geïnstalleerd en een bepaald volume perslucht bevat om schommelingen in het leidingsysteem te compenseren. Zo'n persluchtopslagtank heeft als bijkomend voordeel dat de compressor niet continu hoeft te werken om de druk in het leidingwerk te handhaven. Als de lucht in de tank afkoelt, vormt zich condens dat regelmatig moet worden afgevoerd.Onze praktische tip: Reinig filters regelmatig tijdens persluchtbehandeling

Als de filters die nodig zijn voor de persluchtvoorbereiding niet regelmatig worden gereinigd, kan dit leiden tot een aanzienlijk verhoogde stromingsweerstand. Dit heeft op zijn beurt altijd een negatief effect op de energiebalans van het pneumatische systeem en moet waar mogelijk worden vermeden.FAQ – veelgestelde vragen over automatisering en pneumatiek 

Wat is het verschil tussen pneumatiek en hydrauliek?

Het werkingsprincipe is in beide gevallen identiek, op één klein verschil na: terwijl een pneumatisch systeem wordt aangestuurd door samengeperste lucht, wordt de kracht in een hydraulisch systeem overgebracht via een vloeistof, meestal hydraulische olie.