LED'sgelijkrichterssensoren en Peltier-elementen zijn slechts een paar voorbeelden van de actieve componenten die u in ons assortiment vindt. Hieronder geven we u een kort overzicht van welke actieve componenten beschikbaar zijn en voor welke toepassingsgebieden ze geschikt zijn.

✓ Altijd originele producten ✓ Gratis retourneren ✓ 30 dagen bedenktijd

Meest gekocht

Am häufigsten gekauft

Best beoordeelde producten

Top bewertete Produkte

Populaire merken

Advies

Wat is het verschil tussen actieve en passieve componenten?

In de elektronica wordt de kleinste component van een circuit een component genoemd die niet verder kan worden gedemonteerd zonder functieverlies. Dit kan bijvoorbeeld een LED, een condensator of iets dergelijks zijn. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen actieve en passieve componenten: een actieve component maakt de besturing of versterking van een signaal mogelijk. Passieve componenten gedragen zich daarentegen passief volgens de naam en kunnen een signaal niet versterken of besturen. De groep passieve elektrische componenten omvat bijvoorbeeld weerstanden, condensatoren, spoelen en smoorspoelen. Naast een verscheidenheid aan actieve en passieve componenten, omvat ons assortiment ook de juiste accessoires.

Overzicht van actieve componenten

Elektronica omvat een groot aantal actieve componenten, waarvan sensoren een grote groep vertegenwoordigen. Een sensor is een component die een fysieke hoeveelheid of een chemisch effect kan omzetten in een elektrisch signaal. Deze praktische detectoren hebben ons dagelijks leven al lang veroverd. Ze zijn te vinden in de auto, waar ze een ultrasone waarschuwing krijgen als de afstand tot een ander voertuig of ander obstakel kleiner is dan tijdens het parkeren. Radarsensoren worden nu ook in veel moderne auto's geïnstalleerd en zijn een belangrijk onderdeel op weg naar autonome mobiliteit. Uw smartphone is ook rijkelijk uitgerust met sensoren: een nabijheidssensor zorgt er bijvoorbeeld voor dat het display wordt uitgeschakeld wanneer u aan de telefoon bent wanneer u het apparaat tegen uw oor houdt. Een temperatuursensor bewaakt de temperatuur in uw koelkast, terwijl een bewegingssensor automatisch de buitenverlichting inschakelt als u 's avonds thuiskomt. Sensoren zijn ook van groot belang in de industriële sector. Ze meten temperaturen, controleren niveaus en detecteren gas of chemicaliën in de lucht.

Halfgeleidercomponenten bestaan ​​uit een materiaal dat alleen elektriciteit geleidt onder zeer specifieke fysieke en elektrische omstandigheden. De meest bekende componenten uit dit gebied zijn microcontrollers en -processors, die verwarmings- en airconditioningsystemen besturen en berekeningen uitvoeren in computers en rekenmachines. Zonder een microcontroller en processors zouden noch televisie, telefoon, computer, auto, noch de kassa van de supermarkt in onze technologische wereld werken. In de elektronica zijn er echter andere halfgeleidercomponenten die waardevolle diensten bieden, onder andere voor de voeding: moderne halfgeleidergelijkrichters fungeren bijvoorbeeld als converters voor het omzetten van wisselspanning naar gelijkspanning, waarbij rectificatie meestal wordt geïmplementeerd door halfgeleiderdiodes. Spanningsregelaars compenseren schommelingen in de ingangsspanning en stabiliseren ook de spanning. De transistors mogen niet onopgemerkt blijven. Eenvoudig gezegd is een transistor een elektrische schakelaar die signalen kan schakelen en versterken. Zonder deze kleine halfgeleidercomponenten zouden elektronische schakelingen op het gebied van micro-elektronica helemaal niet mogelijk zijn.

Het woord opto-elektronica, of optronica, bestaat uit de termen optica en halfgeleiderelektronica. Dit zijn allemaal elektronische componenten die elektrische energie omzetten in licht (of omgekeerd). Opto-elektronische componenten zijn onderverdeeld in zenders (actuatoren) en ontvangers (detectoren). Optronics is nu een onmisbaar onderdeel van de industrie en de particuliere sector en omvat een breed scala aan actieve componenten, van LED-besturing tot lasertechnologie en glasvezelkabels. Vooral display- en displaytechnologie speelt een belangrijke rol in onze geavanceerde kennis- en informatiemaatschappij. Bijna geen enkel apparaat kan zonder een LCD, dot-matrix display of op zijn minst een 7-segment display. Al geruime tijd is de trend in consumentenelektronica gericht op bijzonder contrastrijke en kleurintensieve OLED-schermen. Maar laser- en infraroodtechnologie kunnen ook niet zonder actieve componenten.

Tip: bespaar niet op gereedschap

Vooral wanneer u in de elektronica werkt, moet u op het gebruik van geschikt gereedschap letten. Een pipet kan u bijvoorbeeld tijd en zenuwen besparen bij het samenstellen van printplaten met SMD-componenten.

FAQ - veelgestelde vragen actieve componenten

Wat is speciaal aan OLED-technologie?

De afkorting OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Het grootste verschil tussen een OLED en een conventioneel LED-display is het ontbreken van achtergrondverlichting. Een OLED-scherm licht automatisch op wanneer er spanning op staat. Overeenkomstige displays zijn bijzonder energiebesparend en worden daarom vaak gebruikt in hoogwaardige mobiele telefoons. Andere voordelen zijn korte responstijden en goede kijkhoek stabiliteit. OLED-schermen hebben bovendien een extreem hoog contrast en kunnen zo dun worden gemaakt dat zelfs gebogen oppervlakken gemakkelijk mogelijk zijn.

Wat zijn de voor- en nadelen van glasvezelkabels in vergelijking met op koper gebaseerde kabels?

Het is niet zonder reden dat glasvezel wordt beschouwd als het transmissiemedium van de toekomst. De aanzienlijk hogere prestaties spreken in het voordeel van de optische vezel (LWL), met name: een aanzienlijk hogere bandbreedte en bereik vergeleken met een koperen kabel. Lagere dempingswaarden en weerstand tegen elektromagnetische interferentie zijn ook voordelen van de glasvezelkabel. Er zijn echter ook enkele nadelen: ten eerste zijn er de hogere kosten in vergelijking met een koperen kabel. LWL-vezels zijn ook veel gevoeliger voor mechanische belastingen en verdragen alleen kleinere buigradii. Bovendien vereist het correct leggen van glasvezelkabels veel meer zorg en nauwkeurigheid van de installateur.

Wat is SMD?

SMD staat voor Surface Mounted Devices. In het geval van gewone elektronische componenten worden de contacten door montagegaten in de printplaat geleid en vervolgens gesoldeerd. SMD-componenten zijn echter zo klein dat u ze op het bord lijmt en vervolgens soldeert, zodat er geen montagegaten zijn. Het voordeel van een circuit dat SMD-technologie gebruikt, is de aanzienlijk verhoogde componentdichtheid. Er is ook een kostenbesparing, omdat de planken kleiner zijn en de montagegaten niet hoeven te worden bevestigd. En uiteindelijk kunnen apparaten over het algemeen kleiner worden gemaakt door SMD te gebruiken. Stelt u zich een smartphone voor waarvan de printplaat niet zou zijn uitgerust met SMD-componenten; het zou waarschijnlijk de grootte van een baksteen zijn.