bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Met een schuurborstel is het reinigen van gladde oppervlaktes veel eenvoudiger. Verkrijgbaar voor uiteenlopende machines. Met garantie ✓ Steeds voorradig ✓

Schuurborstel: verwijder moeiteloos verf of roestaanslag

Een schuurborstel gebruikt u voornamelijk bij zware reinigingswerkzaamheden en dit op gladde oppervlaktes. Een schuurborstel is dan ook een ideale keuze voor het verwijderen van verf op metaal, het weghalen van sterke roestaanslag en het reinigen van lasnaden. Dergelijke schuurborstels monteert u op slijp- en/of boormachines en zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Daarom lichten we het een en ander voor u toe.

Schuurborstels hebben uiteenlopende vormen

Een grote hoeveelheid aan soorten lijkt het assortiment schuurborstels te typeren. Eigenlijk kunnen ze gewoonweg in vijf grote groepen verdeeld worden. In de eerste plaats is er bijvoorbeeld de kwastvormige schuurborstel die u gebruikt in combinatie met een boormachine. Deze borstel is niet alleen uiterst gebruiksveilig, maar maakt ook precisiewerk mogelijk. Denk hierbij aan het reinigen van de lasnaad op smalle metalen frames. Het is het ideale gereedschap voor moeilijk te bereiken plekken.

Vervolgens zijn er de cirkelvormige schuurborstels. Ook deze borstels gebruikt u over het algemeen in combinatie met een boormachine. Zij hebben een ruimere vormgeving en worden onder meer gebruikt voor het verwijderen van verf, zware oxiden en andere hardnekkige verontreinigingen.

Daarnaast zijn er de zogenoemde lamellenwielen die u meestal monteert op een rechte of haakse slijper. Zo'n lamellenwiel is een bijzondere variant omdat u deze gebruikt voor zowel het snijden als voor de (half)afwerking. Tot slot zijn er de kom- en schijfborstels die u inschakelt om vlakke materialen voor te bewerken of te ontroesten.

Elke toepassing kent een eigen schuurborstel

Toch is het niet alleen de vorm van de schuurkwast of -borstel die bepalend is. Net zoals bij schuurpapier zijn de haren voorzien van korrels. Dat betekent dat u rekening houdt met de korrelgrootte.

Voor fijnere werken kiest u dus niet alleen voor een smalle en kwastvormige schuurborstel, maar ook voor een variant met een fijne korrel. Als het gaat om voorbereidende handelingen, zoals het verwijderen van hardnekkige roestaanslag, is een grove korrel zeker mogelijk. Weet echter dat er ook schuurkwasten zijn op basis van gevlochten staaldraad. Dergelijke schuurborstels laten wel krassen achter op metaal en zijn dus enkel geschikt voor specifieke voorbereidende werken. Daarnaast zijn er schuurborstels verkrijgbaar met andere materialen zoals leer, messing en RVS.

Houd rekening met de specificaties van uw toestel

Eerder gaven we aan dat u rekening dient te houden met de toepassing van uw schuurborstel en dat ook de vorm een rol speelt. Daarnaast zijn de eigenschappen van uw machine belangrijk bij het kiezen van een schuurborstel.

Ga daarom na op welke machines u de borstel al dan niet kunt gebruiken, want niet elke borstel monteert u zomaar op een haakse slijper of boormachine. Houd bovendien rekening met de schachtdiameter en het toerental van uw machine, want het is mogelijk dat u de schuurkwast niet op een maximaal toerental kunt gebruiken.

Ook andere schuurmiddelen verkrijgbaar

Schuurborstels gebruikt u voor het opschuren van materialen, bijvoorbeeld om roest of verf te verwijderen. Het heeft dan ook geen moeite met hardnekkige verontreiniging en is hier uiterst goed tegen bestand. Bij een subtiele behandeling tussen verschillende verflagen door is zo'n schuurborstel echter niet altijd even geschikt. Gelukkig vindt u in deze webwinkel ook diverse alternatieven, zoals schuurpapier en schuurschijven. Zo legt u in een handomdraai een complete voorraad schuurmiddelen aan.