Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Bent u op zoek naar één of meerdere schroevendraaiers? In ons assortiment vindt u niet alleen een uitgebreid scala aan schroevendraaiers, u vindt ook eenvoudig de juiste schroevendraaier voor uw schroeven. Meer uitleg? Lees dan verder.

    Waar komt de term schroevendraaier vandaan?

    De term schroevendraaier gaat terug tot de tijd dat dit gereedschap werd uitgevonden. Destijds waren de schroeven nog met de hand gemaakt en werden ze in het houten werkstuk "getrokken". Als de schroeven later los kwamen, werden ze weer "vastgedraaid" of "vastgedraaid". Daarom was het gereedschap voor deze klus de schroevendraaier. Tegenwoordig worden schroeven met verschillende schroefdraden gemaakt voor verschillende materialen. Ze worden ook niet meer naar binnen getrokken, maar ingeleverd. Daarom is de term schroevendraaier een begrip geworden. De industriële norm (DIN) heeft decennia lang alleen gesproken over schroevendraaiers.

    Jaren geleden was het allemaal vrij eenvoudig. De schroeven hadden een spleet in hun kop en het mes van de schroevendraaier was plat. Een gereedschapsset bestaande uit twee of maximaal drie schroevendraaiers van verschillende groottes was voldoende om bijna elke schroef in en uit te kunnen schroeven.

    Maar die tijden zijn voorbij. Naast de sleufschroeven, die nog steeds verkrijgbaar zijn, is er nu een bijna onbeheersbare verscheidenheid aan schroefaandrijvingen. De fabrikanten kozen vaak bewust voor 'exotische' schroevendraaiers om het voor leken moeilijk te maken om apparaten te openen. Dit omdat b.v. een onjuist gepatcht stopcontact of timer snel vlam kan vatten en grote schade kan veroorzaken in geval van een storing.

    Overzicht van de belangrijkste schroeven 

    Sleuf

    Sleuf

    Het eerste meeneemprofiel was een eenvoudig te produceren slotprofiel. Door het gebrek aan centrering bestaat echter het risico dat het schroevendraaierblad enigszins gaat slippen. Het resultaat is lelijke krassen in het werkstuk of pijnlijke verwondingen. Het sleufprofiel is niet geschikt voor het overbrengen van hoge koppels of voor mechanisch schroeven.

    Phillips

    Philips

    Het dwarsprofiel bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste sleufprofielen. De krachtinvoering op vier randen maakt het schroeven aanzienlijk gemakkelijker. De schroeven en schroevendraaiers moeten echter zijn ontworpen voor de hoge belastingen op de kleine contactoppervlakken.

    Pozidriv

    Pozidriv

    Het Pozidriv-profiel bestaat uit twee kruisen met een hoek van 45 graden en vertegenwoordigt een verdere ontwikkeling van het kruisuitsparingprofiel Het extra kruis is smaller en dient voor stabilisatie of als extra doelwit.

    Opmerking: De profielen Pozidriv en Phillips worden vaak verward. Onjuist gebruik van de schroevendraaiertrein kan leiden tot schade en verhoogde slijtage van de schroeven en de schroevendraaierbladen.

    Torx

    Torx

    Het stervormige golfprofiel TORX® heeft zes afgeronde nokken. Hierdoor kunnen aanzienlijk hogere koppels worden overgedragen in vergelijking met conventionele schroefprofielen. Door de bijzondere vorm van het aandrijfprofiel is slechts een minimale contactdruk nodig en treden er slechts geringe radiale krachten en kerfeffecten op. Hierdoor is de levensduur van de schroeven en schroefgereedschappen erg lang.

    TORX PLUS®

    Torx plus

    Net als bij TORX® worden zes nokken gebruikt met TORX PLUS®. Deze nokken zijn echter niet rond, maar afgeplat. Dit zorgt voor een optimale verbinding tussen schroef en gereedschap en er kunnen nog hogere koppels worden overgedragen dan met TORX®. Door de grote krachtuitoefening zijn er bijna geen schadelijke radiale krachten.

    Torx Tamper Resistant

    Tamper Resistant

    Het TORX® Tamper Resistant beveiligingsprofiel is ontworpen om te voorkomen dat onbevoegde personen schroeven losdraaien. Qua eigenschappen verschilt hij niet van de klassieke TORX®. Alleen de pen in het midden van het profiel moet in een gat in het schroefgereedschap vallen.

    Opmerking: Bij de verschillende soorten TORX® schroeven is het belangrijk om altijd de juiste schroevendraaier te gebruiken. Ongeschikte TORX®-schroevendraaiers lopen snel het risico de schroeven of de schroevendraaiers te beschadigen.

    Inbus

    Inbus

    De inbus behoort tot de bekendste en meest voorkomende profielen. Dit profiel is erg populair bij verzonken schroeven. Door het hoge notch effect is dit profiel eerder ongunstig voor een grote krachtoverbrenging. Het profiel van de schroefkop kan gemakkelijk worden vervormd als het gereedschap niet geschikt is.

    Inbus tamper resistant

    Inbus tamper

    Het sabotagebestendige Inbus tamper profiel is ontworpen om te voorkomen dat onbevoegde personen schroeven losdraaien. Het verschilt qua eigenschappen niet van de klassieke binnenzeskant. Alleen de pen in het midden van het profiel moet in een gat in het schroefgereedschap vallen.

    Buitenzeskant

    Buitenzeskant

    De externe zeshoek is ook een van de meest voorkomende profielen. Ook voor de buitenzeskant is het notch effect erg hoog, waardoor een grote krachtoverbrenging slechts in beperkte mate mogelijk is zonder het profiel te vervormen. 

    Meertandenprofiel

    Veeltand

    Het meertandenprofiel wordt bij voorkeur gebruikt als veiligheidsprofiel in de auto-industrie. De fijne vertanding van de twaalf tanden maakt een zeer strakke vormpassing mogelijk, waardoor zeer hoge koppels probleemloos kunnen worden overgedragen. Bij het bevestigen van het schroefgereedschap moet er echter op worden gelet dat roest of vuil niet verhindert dat het schroefgereedschap volledig wordt ingebracht.

    Torq-Set®

    Torq-set

    Het Torq-Set® veiligheidsprofiel heeft vier flanken die asymmetrisch zijn verschoven ten opzichte van het midden. Schroeven met deze aandrijving hebben de voorkeur voor gebruik in de luchtvaart. Omdat zonder een geschikte schroevendraaier in de vorm van het offset kruis, de schroeven kunnen worden geopend of ingeschroefd.

    Tri-Wing®

    Tri-Wing

    Schroeven met een Tri-Wing®-aandrijving worden bij voorkeur gebruikt in huishoudelijke technologie. Zo voorkomt u dat bij een storing onprofessionele reparaties worden uitgevoerd. Maar deze schroeven worden ook gebruikt in de luchtvaarttechnologie.

    Spanner

    Spanner

    Dit veiligheidsprofiel met twee vierkante uitsparingen is op het gebied van handwerk en industrie van weinig belang, maar biedt een doorslaggevend voordeel. De massieve schroefkop is slechts voorzien van twee kleine uitsparingen. Dit maakt deze schroeven ideaal voor o.a. Installeer afdekplaten of bedrijfsborden op plaatsen die gemakkelijk toegankelijk zijn voor het publiek. Het hoge notch-effect van het profiel laat echter geen grote koppels toe.

    Pentalobe

    Pentalobe

    Het vijfbladige beveiligingsprofiel werd vanaf 2009 gebruikt door het Apple-bedrijf en later door het HUAWEI-bedrijf. Het schroefprofiel heeft geen noemenswaardige voordelen ten opzichte van andere schroefprofielen. Omdat aan het begin van de gebruiksperiode vrijwel geen schroevendraaiers beschikbaar waren, waren de apparaten effectief beveiligd tegen onbevoegd openen.

    Buitenste driehoeksprofiel

    Buitendriekant

    Het buitenste driehoekprofiel is ook een veiligheidsprofiel. Het wordt gebruikt in de trein voor treindeuren en bij de brandweer voor brandkranen en doorrijdbarrières. Vanwege de smalle krachtuitoefeningsvlakken en de ongunstige hefboomarm, moet de gebruiker meer inspanning leveren om de vereiste koppels te bereiken.

    Buitenvierkant/Robertson

    Buitenvierkant

    Het externe vierkante profiel is ondertussen zeldzaam geworden in Europa. Een deel ervan is nog steeds te vinden op oude elektrische kasten. Net als bij het driehoekige buitenprofiel zijn de omstandigheden hier tamelijk ongunstig voor de overdracht van hoge koppels.

    Wat onderscheidt een goede schroevendraaier?

    Schroevendraaierset

    Goede tools hoeven niet per se duur te zijn, maar kwaliteit heeft een prijs. En de kwaliteit van de schroevendraaier moet goed zijn.

    Een ander belangrijk criterium is maatnauwkeurigheid. Er zijn vaak problemen, vooral met goedkope schroevendraaiers. Daar gebeurt het dat b.v. Bij een binnenzeskantschroef heeft de schroevendraaier teveel speling in de schroefkop (zie schets A).

    Als de schroevendraaier vervolgens wordt gedraaid, werkt de kracht alleen op de randen en niet op het hele oppervlak (zie schets B).

    Als het materiaal van de schroef ook erg "zacht" is en de randen van de schroevendraaier versleten zijn, kantelt de schroevendraaier onvermijdelijk om (zie schets C).

    Het resultaat is een beschadigde schroefaandrijving. Dit is een echt fiasco, vooral met kleine schroeven en delicate componenten. Als de schroevendraaier strak in de schroefkop zit (zie schets D), kan dit niet gebeuren.

    Maar niet alleen het lemmet moet perfect zijn, ook het handvat is een doorslaggevende kwaliteitskenmerk. De door de hand gegenereerde kracht moet hij immers goed in het gereedschap overbrengen.

    Een voldoende groot handvat met verschillende gripzones maakt het werk veel gemakkelijker. Vooral bij stijve schroeven die veel kracht vergen, wordt de handpalm niet overdreven aangetast. Dit betekent dat moeiteloos werken ook over een langere periode mogelijk is.

    ndraaiers moet goed zijn. Dit wordt des te begrijpelijker als u weet hoeveel kracht gedeeltelijk wordt overgedragen met een schroevendraaier. Het contactoppervlak van het schroevendraaierblad in de schroefkop is slechts minimaal. Daarom moet het lemmet van hoogwaardig staal zijn, zodat het niet vervormt en daardoor de schroefkop beschadigt. Een geruïneerde schroefkop met een vastzittende schroef heeft veel hobbyisten tot wanhoop gedreven. Vooral als de schroef is verborgen in een diep gat aan de achterkant van het apparaat.

    Schraubendreher-Masshaltigkeit

    Een ander belangrijk criterium is maatnauwkeurigheid. Er zijn vaak problemen, vooral met goedkope schroevendraaiers. Daar gebeurt het dat b.v. Bij een binnenzeskantschroef heeft de schroevendraaier teveel speling in de schroefkop (zie schets A). Als de schroevendraaier vervolgens wordt gedraaid, werkt de kracht alleen op de randen en niet op het hele oppervlak (zie schets B). Als het materiaal van de schroef ook erg "zacht" is en de randen van de schroevendraaier versleten zijn, kantelt de schroevendraaier onvermijdelijk om (zie schets C). Het resultaat is een beschadigde schroefaandrijving. Dit is een echt fiasco, vooral met kleine schroeven en delicate componenten. Als de schroevendraaier strak in de schroefkop zit (zie schets D), kan dit niet gebeuren. Maar niet alleen het lemmet moet perfect zijn, ook het handvat is een doorslaggevende kwaliteitskenmerk. De door de hand gegenereerde kracht moet hij immers goed in het gereedschap overbrengen. Een voldoende groot handvat met verschillende gripzones maakt het werk veel gemakkelijker. Vooral bij stijve schroeven die veel kracht vergen, wordt de handpalm niet overdreven aangetast. Dit betekent dat moeiteloos werken ook over een langere periode mogelijk is.

    Praktische tip: Een platte schroevendraaier is geen beitel. Maar helaas kun je altijd zien dat er een hamer op het handvat van de schroevendraaier wordt geslagen. De handgrepen zijn echter niet ontworpen voor dergelijke ladingen. Er zijn zogenaamde schroefbeitels waarbij het mes door de hele handgreep steekt. Hierdoor werkt de stotenergie direct op het mes en niet op het handvat.

    Waar moet bij het gebruik van schroevendraaiers op worden gelet? 

    De schroevendraaier moet op elke manier passen. Dit betekent niet alleen het mes dat bij de schroefkop past. In ieder geval moet hier altijd de schroevendraaier worden gekozen, waarvan het mes optimaal op de schroefkop past. Dit is de enige manier om het grootste contactgebied beschikbaar te hebben voor krachtoverbrenging.

    CamOut-effekt

    Iedereen die ooit een vastzittende schroef heeft willen losdraaien, heeft gemerkt dat er een CamOut-kracht is die de schroevendraaier uit de schroef duwt. Deze kracht treedt vooral op bij conische profielen, zoals het Phillps-profiel, en moet worden gecompenseerd door verhoogde contactdruk.

    Het CamOut-effect vormt een ander gevaar. Dat wil zeggen, het gereedschap glijdt van de schroef af. Dit is bijzonder groot voor sleufschroeven omdat er geen automatische centrering is zoals bij Phillips drives.

    Merkfabrikanten gaan op dit gebied tot het uiterste. Er wordt niet alleen gehard staal van de hoogste kwaliteit gebruikt. Extra diamantcoatings of laserbewerking zorgen voor maximale mesvastheid in de schroefkop. Bij profielen zoals hexagon, TORX® of TORX PLUS® is het CamOut-effect minimaal of niet aanwezig.

    Maar de maat van de schroevendraaier moet ook kloppen. Vooral de handvatdiameter. Omdat hoe dikker de handgreep, hoe meer koppel en contactdruk kan worden overgedragen op de schroevendraaier. Aan de andere kant moeten precisieschroevendraaiers ook gemakkelijk te gebruiken zijn, vooral wanneer er gevoelige afstel- of afstelwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Het handvat moet gemakkelijk met twee vingers kunnen worden gedraaid. Er zijn speciale VDE-gecertificeerde schroevendraaiers voor werkzaamheden aan elektrische systemen.

    Veelgestelde vragen over schroevendraaiers

    Waar herkent u een goede schroevendraaier aan?

    Schroevendraaiers zijn een kwestie van gevoel. Ze moeten comfortabel in de hand liggen en het handvat moet comfortabel aanvoelen. Zeker bij gebruik van schroevendraaiers in een olieachtige of vochtige omgeving is gevoel en grip een doorslaggevend criterium. Stijve schroeven moeten zonder veel moeite kunnen worden gedraaid. Dit is alleen mogelijk als het mes perfect in de schroefkop past en stevig vastzit.
    Een ander criterium is de levensduur. Goede schroevendraaiers vertonen vrijwel geen gebruikssporen en werken zelfs na jaren zoals op de eerste dag.

    Hoe krijgt u een magnetische schroevendraaier?

    Voor behuizingssamenstellingen met diepe schroefgaten is het bijzonder voordelig als de punt van de schroevendraaier magnetisch is. De schroeven kunnen dus gemakkelijk worden verwijderd en teruggeplaatst en vallen niet op de grond. In de praktijk is een sterke magneet van een basluidspreker voldoende om de punt te magnetiseren. Tik hiervoor lichtjes op de magneet met het schroevendraaierblad. Door de trilling bewegen de voorheen ongeordende elementaire magneten en kunnen zich vervolgens uitlijnen volgens de veldlijnen van de luidsprekermagneet. Als alternatief zijn er ook magnetiseerders die de schroevendraaier indien nodig opnieuw kunnen demagnetiseren.

    Hoe kan ik kleine stifttapjes veilig losdraaien zonder ze te beschadigen?

    Stelschroeven worden vaak gebruikt in delicate mechanische onderdelen, b.v. Veilige tandwielen op assen. Als hier een ongeschikte zeskantschroevendraaier wordt gebruikt, kunnen de schroefaandrijvingen gemakkelijk te vast worden aangedraaid. Dit gaat heel snel met kleine schroeven, die ook met borglak zijn vastgezet. In de praktijk is het bewezen om een ​​nauwkeurig passende schroevendraaier te gebruiken en de punt boven een vlam te verwarmen. Vervolgens wordt de schroevendraaier in de schroef gestoken en wacht tot de hitte van de schroevendraaierpunt wordt overgedragen op de schroef. Als de oude borglak enigszins begint te roken, kan de schroef gevoelig worden losgedraaid.

    Wat is het voordeel van een schroevendraaierset?

    VDE-schroevendraaiers, kruiskopschroevendraaiers of sleufschroevendraaiers zijn los verkrijgbaar of als schroevendraaierset. Het grote voordeel van een schroevendraaierset is dat schroevendraaiers in verschillende maten leverbaar zijn, zodat voor elke schroefopdracht het juiste gereedschap beschikbaar is. Bovendien wordt de schroevendraaierset vaak geleverd met praktische tassen of dozen. De gereedschappen zijn hierdoor perfect opgeruimd en hoeven niet los in de gereedschapskist te liggen.

    Wat is er speciaal aan een VDE-schroevendraaier?

    VDE-schroevendraaiers zijn ontworpen volgens DIN EN 60900 of VDE 0682-201 voor werk onder spanning tot 1000 / AC of 1500 V / DC. Het handvat en het mes zijn dienovereenkomstig ontworpen en geïsoleerd. Er zijn echter andere punten, zoals materiaal, afmetingen of maatnauwkeurigheid, gespecificeerd in de normen, die altijd in acht moeten worden genomen.