JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

 

 

Wereldstekkers – de juiste stekker voor elk land

Klaar om op vakantie te gaan naar het buitenland? Kleding ingepakt, kleingeld in je sokken, telefoonopladers mee en klaar om te gaan. Toch? Niet altijd. Want hoe ga jij je telefoon opladen als je er te laat achter komt dat jouw oplader niet past in de stekkerdoos of het stopcontact van je vakantieland? Paniek? Nee hoor, kom niet voor verrassingen te staan en ga voorbereid op reis met een wereldstekker.

Een wereldstekker of reisstekker is een kleine en handige adapter die er voor zorgt dat jij jouw apparatuur aan kunt sluiten op de stopcontacten van het vakantieland. Omdat de voorbereiding van vakanties vaak al stressvol genoeg is hebben we de juiste reisstekker per land al voor je geselecteerd.

Welke reisstekker of welke wereldstekker heb ik nodig?

Lees het hieronder in dit artikel!

1. Heb ik altijd een wereldstekker nodig?

Controleer voordat je op vakantie gaat altijd of het land van bestemming andere stekkerdozen heeft dan we in Nederland gewend zijn. Niet elk land heeft een andere stekker dan we gewend zijn, maar voorkomen is beter dan genezen.

Ga je bijvoorbeeld op vakantie naar onze oosterburen dan passen de stekkers van je apparaten. Ga je naar onder zuiderburen of Frankrijk, houd er dan rekening mee dat geaarde stekkers niet passen. Deze hebben namelijk een aardpen ipv de geaarde stekker die wij kennen. Let bij de keuze van je reisstekker dus op of je 2- of 3-polige apparaten mee op reis neemt.

Om te bepalen welke adapter je nodig hebt, moet je eerst kijken of jouw apparaat 2- of 3-polig is. Dat is niet zo moeilijk: 2-polige apparaatstekkers hebben 2 pennen en 3-polige hebben 3 pennen respectievelijk contacten. 2-polig betekent dat de apparaatstekker niet geaard is en twee stroomvoerende pennen heeft.

In sommige landen, zoals Groot Brittannië, is zelfs een derde pen of contactvlak voorhanden. Deze is bij 2-polige stekkers meestal van kunststof. 3-polig betekent dat de apparaatstekker geaard is en normaliter drie pennen of een contactvlak (stekkertype F) heeft, waarvan twee de stroom overdragen en de andere voor persoonsbeveiliging dient.

Om ook elektronische apparaten met USB-aansluiting op vakantie op te kunnen laden, bestaan er reisstekkers met USB-bus. Het voordeel hiervan is dat je alleen de USB-kabel mee op reis hoeft te nemen en zo dus bagage en ruimte bespaart in je koffer.

LET OP: Reisstekkers zijn géén spanningsomvormers of frequentieomvormers!

In sommige landen wordt er een andere spanning geleverd door het lichtnet. In Amerika is dit bijvoorbeeld 110V/AC in plaats van de in Nederland gebruikelijke 230V/AC.Wil je in dergelijke landen toch je eigen apparatuur gebruiken. Dan moet je er goed op letten dat deze apparatuur werkt met deze lagere spanning.

Is dit niet het geval, dan zul je een omvormer (transformator) moeten gebruiken om de spanning om te zetten. Bekijk hier de omvormers.

Landen met verschillende wereldstekkers
Landen met verschillende wereldstekkers

2. Kan ik een wereldstekker voor meerdere landen gebruiken?

Ben jij een echte reiziger en struin jij jaarlijks diverse landen af? Dan wil je niet eeuwig zoeken naar de juiste stekker voor elke vakantie.

Gelukkig zijn de meeste wereldstekkers geschikt voor meerdere landen. Zo kun je complete continenten afreizen en je apparatuur aansluiten met één wereldstekker.

3. Welke wereldstekker heb ik nodig voor mijn vakantie?

Ben je te laat met inpakken begonnen en wil je simpelweg weten welke wereldstekker
jij nodig hebt voor je vakantie? Klik in het filter op jouw land van bestemming en check de wereldstekker die bij jouw vakantie hoort.

Een reisstekkie voor elk land, een hele fijne vakantie!

Naar boven