bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat zijn reed-contacten?

Reed-schakelaars bestaan ​​uit twee overlappende ferromagnetische pennen, meestal nikkel / ijzer, die in een glazen buis in een beschermende atmosfeer worden gesmolten. De reedcontacten zijn open in rusttoestand. Als een magnetisch veld van voldoende sterkte op de pennen inwerkt en de veldlijnen er doorheen lopen, worden ze magnetisch met tegengestelde polariteit en trekken ze elkaar aan en maken contact. Het magnetische veld kan worden opgewekt door een permanente magneet of een concentrisch geplaatste magneetspoel. De combinatie van reed-contact en magneetspoel is een reedrelais. De pennen zijn bekleed met een speciaal contactmateriaal zoals rhodium, ruthenium of iets dergelijks op de oppervlakken waar ze in aanraking komen, om een ​​lage contactweerstand te kunnen behouden gedurende een lange periode en vele schakelcycli.

Wat zijn de voordelen van reed-contacten?

Reed-contacten zijn contactloze schakelelementen. Omdat de pennetjes hermetisch in een glazen buis opgenomen zijn, hebben omgevingsinvloeden als stof, vocht, agressieve vloeistoffen, enz. geen invloed op de elektrische eigenschappen van de contacten . Om die reden kunnen reedcontacten ook worden gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen of productieruimtes, omdat een vonk die ontstaat tijdens het schakelproces op het contactpunt niet naar buiten kan doordringen. Als reed-contacten met een permanente magneet worden bediend, vindt het schakelproces plaats zonder extra voeding. Alleen de reedcontacten die met elektromagneten worden bediend, hebben een bedrijfsspanning nodig zoals conventionele elektromagnetische relais. Reed-contacten zijn zeer betrouwbare schakelaars met een lage contactweerstand en een lange levensduur.

Hoe worden reedcontacten gekenmerkt?

De magnetische veldsterkte die nodig is voor de veilige werking van reedcontacten wordt gespecificeerd met de AW-waarde. "AW" staat voor "Ampere-Windungen", internationaal "AT" voor "Ampere Turns" en is het resultaat van de vermenigvuldiging van het aantal windingen van een magneetspoel rond het reedcontact met de stroom die door deze spoel loopt. Voor een bepaald aantal omwentelingen zijn er twee AW-waarden: de "pull-in value" AW-An (PI) voor de stroom waarbij de reedcontacten veilig zijn gesloten, en de "drop-waarde" AW-Ab (DO) voor de stroom waarbij de contacten weer open gaan. De twee waarden verschillen, de verhouding tussen AW-An en AW-Ab wordt "hysterese" genoemd en wordt uitgedrukt in procenten.

In de praktijk betekent dit: Hoge AW-waarde: een sterk magnetisch veld of een magneet op kleine afstand is nodig om de contacten te bedienen; de reedschakelaar is niet erg gevoelig. Lage AW-waarde: een zwakker magnetisch veld of een magneet op grotere afstand is voldoende om de contacten te laten werken; de reedschakelaar is gevoelig.

Net als bij andere contactcomponenten en schakelaars zijn andere belangrijke technische gegevens de maximaal toegestane schakelstroom, de maximaal toegestane continue stroom, de maximaal toegestane schakelspanning en het maximaal toegestane schakelvermogen.

Welke soorten reed-contacten zijn er?

  • De meeste soorten zijn normaal open. Deze staan ​​bekend als "Form A" of internationaal als "SPST-NO" (Single Pole Single Throw - Normally Open).

  • Er zijn ook normaal gesloten contacten. Deze worden "Form B" of internationaal "SPST-NC" (Single Pole Single Throw - Normally Closed) genoemd.

  • Daarnaast zijn er wisselcontacten. Deze worden "Form C" of internationaal als "SPDT" (Single Pole Double Throw) genoemd.

Het verbreekcontact en de omschakelaar zijn zo geconstrueerd dat in de rusttoestand de ene ferromagnetische contactpen met mechanische veerkracht op een niet-ferromagnetische contactpen rust. Wanneer een magnetisch veld werkt, beweegt de ferromagnetische pen en opent het contact of schakelt over naar het andere contact.

Welke uitvoeringen van reed-contacten zijn er?

De eenvoudigste versie van een reedcontact is de versie in een glazen buis. De verbinding wordt gemaakt via gesoldeerde of kabelschoenverbindingen. De respectievelijke afmetingen zijn afhankelijk van de elektrische gegevens, d.w.z. maximale stroom- en spanningswaarden. Deze componenten kunnen in elke positie in technische apparaten worden ingebouwd. De juiste positie ten opzichte van de bedieningsmagneet is belangrijk. Bijzonder kleine uitvoeringen kunnen als opbouw worden gemonteerd.

Omdat de glazen buisjes gemakkelijk kunnen breken, zijn er voor sommige toepassingen reedcontacten ingebouwd in een kunststof behuizing. Deze typen hebben bevestigingsmiddelen en zijn daardoor eenvoudig te monteren.

Waarvoor worden reed-contacten gebruikt?

Reedcontacten kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt, b.v. als reed-sensor in industriële toepassingen, in machinebesturingen en in veiligheidstechniek. In combinatie met geschikte bedieningsmagneten worden ze als magneetcontacten op ramen en deuren voor huisalarminstallaties gemonteerd. Reed-contacten kunnen ook worden gebruikt als reed-sensoren voor het bewaken van beschermroosters en deuren op machines. Op soortgelijke wijze kunnen vele taken voor het schakelen van contacten in elektromechanische systemen worden uitgevoerd, b.v. als eindschakelaar, reisbegrenzing en positionering.

Aangedreven met een magneetspoel, dus als reed-relais, vertegenwoordigen reed-contacten gevoelige schakelelementen met lage contactverliezen en hoge betrouwbaarheid en zijn daarom bijzonder geschikt voor het schakelen van zeer lage spanningen en stromen.

Waar moet u op letten bij het installeren en bedienen van reedcontacten?

De maximale waarden voor stromen, spanningen en schakelvermogen in de technische specificaties mogen ook niet voor korte tijd tijdens bedrijf worden overschreden, omdat anders de elektrische eigenschappen van de contacten verslechteren of zelfs vernietigd kunnen worden. De contacten in het circuit moeten effectief worden beschermd tegen overspanningen die bijvoorbeeld optreden bij het schakelen van inductieve belastingen (vrijloopdiodes, varistoren, RC-elementen). Net als andere mechanische schakelaars kunnen reedcontacten stuiteren. Als deze als sensoren in digitale systemen worden gebruikt, moeten circuitgerelateerde voorzorgsmaatregelen worden genomen voor het debouncen.

De glazen buizen moeten mechanisch spanningsvrij worden gemonteerd zodat ze op korte of lange termijn niet barsten of lekken.