Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Potentiometers zijn spanningsdelers die handmatig kunnen worden ingesteld. In ons assortiment onderscheiden we draaiotentiometers, schuifpotmeters en trimmers. Daarnaast hebben we diverse accessoires voor de potentiometers.

    Wat is een potentiometer?

    Potentiometers

    Potentiometers, oftewel potmeters, zijn passieve componenten, waarvan de elektrische weerstand - in tegenstelling tot een vaste weerstand - continu kan worden aangepast door mechanische bediening. Ze bestaan ​​uit een elektrisch isolerende drager waarop het eigenlijke weerstandsmateriaal wordt aangebracht en een beweegbaar tapcontact, ook wel grinder genoemd. Potentiometers hebben altijd minimaal drie elektrische aansluitingen, twee voor het begin en einde van het daadwerkelijke weerstandspad en één voor het beweegbare schuifcontact.

    Dit resulteert enerzijds in een vaste weerstand en anderzijds in een oneindig variabele weerstand door de mechanische opdeling van het weerstandsspoor in variabele deelweerstanden. Bij het aanleggen van een spanning resulteert dit in een instelbare spanningsdeler met bijbehorende deelspanningen.

    Potentiometers worden altijd gebruikt wanneer handmatige bediening moet worden geïmplementeerd. Voorbeelden zijn de snelheidsinstelling voor elektrisch gereedschap, volume- en geluidsinstellingen op audioapparatuur, de regeling van een uitgangsspanning of het helderheidsniveau van de verlichting met een dimmer. Een ander veelgebruikt gebruik van potentiometers is de interne aanpassing van elektrische en elektronische circuits via de variabele weerstandswaarde of door het gebruik als spanningsdeler.

    Welke typen potmeters zijn er?

    Draaipotmeter

    Mechanisch gezien wordt onderscheid gemaakt tussen potmeters tussen roterende en schuifpotmeters. De trimpotentiometers zijn een subset van de draaipotentiometers. Deze hebben geen as voor het ontvangen van een bedieningsknop, maar meestal een platte sleuf of een stelschroef. Ze worden bediend ("set") met behulp van een kleine schroevendraaier.

    Sommige potentiometers, meestal draaipotentiometers, hebben een extra schakelaar geïntegreerd in hun behuizing. Dit schakelcontact, dat dan op een van de mechanische eindposities wordt aangestuurd, wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld een apparaat in en uit te schakelen.

    Meerdere potmeters combineren twee of meer potmeters in één component. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een gemeenschappelijke, d.w.z. mechanisch gekoppelde, bediening en een aparte instelmogelijkheid met twee knoppen. Bijzondere vormen van potmeters zijn de zogenaamde motorpotentiometers. Ze kunnen zowel handmatig als via hun mechanisch gekoppelde, elektrische servomotor worden bediend. Dit maakt ook op afstand bestuurde automatisering van bedieningsprocessen mogelijk.

    De elektrische eigenschappen van potentiometers worden bepaald door het type weerstandsmateriaal en de lineariteit ervan. De weerstandsmaterialen kunnen een koolstof- of metaallaag zijn, en geleidende kunststoffen en composietmaterialen gemaakt van keramiek en metaal worden ook vaak gebruikt als weerstanden. Deze laatste zijn ook bekend als cermet-potentiometers. Draadpotentiometers hebben een weerstandsdraad die spiraalvormig rond het (meestal keramische) isolerende lichaam is gewikkeld, waardoor grotere elektrische vermogensverliezen mogelijk zijn dan laagpotentiometers.

    Er wordt onderscheid gemaakt tussen potentiometers met een lineaire weerstandscurve die overeenkomt met het activeringsbereik en die met een logaritmische karakteristiek. Logaritmische potentiometers zijn vereist als een bijzonder breed instelbereik moet worden gerealiseerd, bijvoorbeeld met versterkerschakelingen voor volumeregelingen.

    Criteria voor potentiometer, waar moet u op letten?

    Schuifpotentiometer

    Bij trimmers is vaak een bijzonder nauwkeurige instelmogelijkheid nodig om de afstellingsprocessen zeer nauwkeurig uit te kunnen voeren en operationele afwijkingen zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor zijn multi-turn potentiometers beschikbaar, die tot 25 volledige rotaties mogelijk maken in plaats van de gebruikelijke rotatiehoek van 210 ° tot 280 °.

    Multi-turn versies zijn ook verkrijgbaar in verschillende gradaties voor draaipotentiometers. Met tot 10 omwentelingen zijn bijzonder nauwkeurige instellingen mogelijk met behulp van de draaiknop.

    Schuifpotentiometers zijn altijd geschikt wanneer snelle bediening gewenst is of wanneer de huidige instelpositie snel en duidelijk moet worden vastgelegd. Zij naast elkaar gerangschikt, maken ook de gelijktijdige aansturing mogelijk van meerdere schuifpotentiometers, wat gebruikelijk en noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij het mengen van consoles met hun vaak talrijke schuifregelaars.

    Conclusie: Zo bestelt u de juiste potmeter

    Als een hoge instelnauwkeurigheid nodig is, zijn multi-turn potentiometers en trimmers bijzonder geschikt. Schuifpotentiometers maken snelle bediening mogelijk en de positie van de schuifregelaar is in één oogopslag te zien. Draaipotentiometers en trimmers met draaihoeken tot 280 ° zijn relatief universeel voor de meeste standaardtoepassingen, ze combineren voldoende instelnauwkeurigheid met snelle toegang tot de gewenste instelwaarde.

    Meerdere potentiometers maken - afhankelijk van de vereisten - gemeenschappelijke of afzonderlijke instellingen mogelijk. Ze zijn vooral handig in het audiogebied voor stereotoepassingen, om het volume of het opnameniveau zowel samen als afzonderlijk te kunnen aanpassen. Draadpotentiometers zijn robuust en ook verkrijgbaar voor grotere vermogensverliezen.

    Op het gebied van potentiometeraccessoires vindt u tal van handige accessoires zoals knoppen, bevestigingsmateriaal, koppelingen, trimmersleutels, asverlengingen, gelede koppelingen en meer.

    Onze praktische tip: let bij het vervangen op de weerstandscurve, draaihoek en veerkracht

    Als een defecte potentiometer moet worden vervangen, moet er altijd voor worden gezorgd dat de weerstandscurve (lineair, positief of negatief logaritmisch) overeenkomt met het originele onderdeel. De draaihoek van stop tot stop moet ook in acht worden genomen als er een schaal op het apparaat is bevestigd. Uiteraard mag het elektrisch draagvermogen niet lager zijn dan dat van de te vervangen potentiometer.

    Veelgestelde vragen over potentiometers

    Wat betekent het opschrift "10 k lin" op een potentiometer?

    De numerieke waarde geeft de weerstandswaarde in ohm aan, de letter "k" staat voor kiloohm, een "M" dienovereenkomstig voor megohm. In dit geval voor een weerstand van 10 kiloohm of 10.000 ohm. Als er geen verdere informatie achter staat of het opschrift "lin", dan is het een lineaire potentiometer. Een "+" of "+ log" daarentegen staat voor een positieve logaritmische potentiometer, overeenkomstig "-" of "- log" voor een negatieve logaritmische karakteristieke curve van de weerstand.