Weggooien van oude lampen

Hoe kunt u uw oude en kapotte lampen op de juiste manier weggooien?

Oude lampen moeten apart worden weggegooid!

Alle elektrische en elektronische apparatuur die op de Europese markt wordt gebracht, moet met dit symbool zijn gemerkt. Dit symbool geeft aan dat het betreffende apparaat aan het eind van zijn levensduur gescheiden van het ongesorteerde huisvuil moet worden afgevoerd.

Welke oude lampen moeten apart worden weggegooid?

Niet elke lamp of verlichtingsarmatuur mag bij het huisvuil. Wij zullen u vertellen welke lampen apart moeten worden weggegooid: 

Gasontladingslampen zijn in te leveren op dezelfde manier als uw oude apparatuur; u kunt uw oude gasontladingslampen meegeven aan de bezorger wanneer deze u Conrad-bestelling komt afleveren. Voor spaarlampen draagt de consument zelf verantwoordelijkheid. Let hierbij op: een lamp met een gebroken omhulsel kan contact met schadelijke stoffen opleveren. Neem eventuele scherven op met een vochtige papieren doek en gooi het weg in een luchtdichte zak. Gebruik geen stofzuiger en vermijd contact met de huid.

Wat te doen als een spaarlamp stuk gaat?

Het enige gevaar om in contact te komen met schadelijk kwik is wanneer een spaarlamp breekt. Om ervoor te zorgen dat u in dit geval met zo weinig mogelijk kwik in aanraking komt, dient u de volgende regels in acht te nemen:

  • Wees voorzichtig. Snij uzelf niet aan het gebroken glas.
  • Gebruik de stofzuiger niet.
  • Raap fragmenten voorzichtig op met een vochtig papieren doekje.
  • Verpak de scherven luchtdicht in een plastic zak of een conservenpot en lever ze in bij het plaatselijke recyclingcentrum of de vervuilingsplaats.
  • Vermijd contact met de huid en ventileer vervolgens de kamer gedurende minstens 20 tot 30 minuten.