bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Zekeringen verdeelkast - Dit beschermt u tegen elektrische ongelukken

Zekeringen verdeelkast

Een circuitverdeler, ook wel een verdeelkast of zekeringkast genoemd, bevat assemblages die ervoor zorgen dat de elektriciteit in woon- en commerciële gebouwen en industriële systemen veilig en storingsvrij wordt verdeeld. Lees onze gids voor meer informatie over de verschillende soorten aansluitdooszekeringen en hoe ze werken.

 • Interessante feiten over zekeringenkasten

 • Een overzicht van geselecteerde zekeringen in verdeelkasten en hun functies

 • Belangrijk bij het kopen van zekeringen voor de verdeelkast

 •  Onze praktische tip: detecteer een defecte zekering in de meterkast

   

 • Veelgestelde vragen over zekeringen in verdeelkasten

 
 

Interessante feiten over zekeringenkasten

Als de stroom thuis of op kantoor onverwachts uitvalt, is de eerste route naar de stroomverdeler. In de verdeelkasten voor de elektrische installatie bevinden zich elektrische leidingen, via welke elektrische energie wordt gedistribueerd naar de afzonderlijke circuits. De ingebouwde zekeringen beschermen tegen kortsluiting en overbelasting van elektrische leidingen en apparaten. Als de stroomsterkte wordt overschreden, wordt de stroom in de meterkast automatisch onderbroken. 

Zekeringskasten zijn verkrijgbaar als opbouw- en inbouwversie. Ze zijn onderverdeeld in onderverdeling en hoofdverdeling. De hoofdverdeling volgt direct op de transformator van het transformatorstation. Hoofdverdeelkasten zijn te vinden in het transformatorstation of in de directe omgeving. De lijnen van de hoofddistributie leiden naar verschillende onderverdelers - de respectievelijke huisaansluiting van kantoor, winkel of appartement. Onderverdelers worden meestal in de huisaansluitruimte of in de kelder geïnstalleerd en voorzien de afzonderlijke circuits van een huis van daaruit van stroom. Als er meerdere wooneenheden zijn, heeft elk appartement een eigen verdeler. 

Meterkasten of zekeringenkasten die worden gebruikt in de elektrische installatie zijn gestandaardiseerd. De normen hebben betrekking op afmetingen, installatierijen of DIN-rails waarop afzonderlijke componenten kunnen worden gemonteerd, hun onderlinge afstanden en meer.

Brandbeveiligingschakelaars
 
 

Een overzicht van geselecteerde zekeringen in verdeelkasten en hun functies

Bij de distributie van elektriciteit zijn talloze verschillende elektrische componenten betrokken. Dit zijn bijvoorbeeld schakelaars, aansluitklemmen, relais, tijdschakelaars, leidingbeveiligingsschakelaars, aardlekschakelaars en zekeringen. In sommige verdeelkasten zijn elektriciteitsmeters direct geïntegreerd, terwijl ze in andere gevallen in een aparte meterkast zijn ondergebracht.

Hieronder zetten we enkele belangrijke zekeringen in zekeringenkasten op een rij en leggen we hun functie uit:

Lijnbeveiliging en aardlekschakelaar

Automatische zekeringen

Miniatuurstroomonderbrekers (of miniatuurstroomonderbrekers) zorgen voor een stroomonderbreking zodra er foutstromen optreden of een kortsluiting of overbelasting optreedt. 

Hun uitschakelmechanisme wordt thermisch geactiveerd, d.w.z. door verwarming, of elektromagnetisch door een kortsluiting of door extra modules. Handmatige bediening is ook mogelijk. Hiervoor moet meestal de schakelaar (tuimelschakelaar) worden omgedraaid of de ontgrendelingsknop worden ingedrukt. 

FI-schakelaars (of aardlekschakelaars) zijn van fundamenteel belang voor de veiligheid en beschermen tegen elektrische schokken bij het hanteren van defecte apparaten. Ze worden geactiveerd zodra zich afwijkingen in het circuit voordoen. Dit is het geval als een beschadigd of niet-geïsoleerd apparaat wordt aangeraakt en dit kan elektrische schokken veroorzaken.

 

Zekeringen, fijne en NH-zekeringen

NH-zekeringen

Zekeringen hebben een zekeringselement dat smelt en wordt geactiveerd wanneer de nominale stroom wordt overschreden. Dergelijke zekeringen kunnen niet worden gerepareerd. Daarom is het nodig om de zekering te vervangen nadat deze is geactiveerd.

Fijne zekeringen zijn zekeringen voor apparaatbeveiliging met een smeltdraad, die ervoor zorgen dat elektrische apparaten worden beschermd tegen defecten als de nominale stroom wordt overschreden.

 

NH-zekeringen zijn hoogspanningszekeringen met een laag voltage die worden gebruikt in grote elektrische installaties (bijvoorbeeld in de industrie) of in hoofdverdeelborden en uitschakelen bij kortsluiting of overbelastingsstroom.

 
 

Brandbeveiligingschakelaars

Brandbeveiligingschakelaars

Brandbeveiligingsschakelaars beschermen tegen kabelbranden. Zodra boogstoringen worden gedetecteerd, bijvoorbeeld door losse contactpunten, schakelen ze uit. 

Onvoldoende strippen, slijtage van kabels, beschadiging van elektrische leidingen door constructiewerkzaamheden of kabels met breuken en / of knikken kunnen anders tot brand leiden.

 
 
 

Belangrijk bij het kopen van zekeringen voor de verdeelkast

In onze online shop vindt u een ruime keuze aan andere zekeringen en accessoires voor elektrische installatie in het verdeelbord. Voordat u afzonderlijke componenten aanschaft, moet de installatie van de onderverdeling goed worden gepland. Controleer het aantal circuits in de onderverdeler en bedenk hoeveel zekeringen van één type nodig zijn.

Om de onderverdeling zonder problemen op te zetten, moet de basis goed zijn - u hebt voldoende ruimte nodig voor de geplande en mogelijk toekomstige stroomvoorziening in de distributie. Bij de keuze van de bevestigingselementen spelen de volgende aspecten een belangrijke rol:

 • Producttype: microzekering, aardlekschakelaar, miniatuurstroomonderbreker, zekeringbewaking en meer

 • Nominale stroom: Controleer de nominale stroom waarvoor de componenten zijn ontworpen

 • Aantal polen: U vindt zekeringselementen met één, twee, drie of vier polen in onze online shop
Zekeringslastscheidingsschakelaars

vierpolige lastscheider

 • Uitschakelkarakteristieken: deze informatie vertelt u onder welke omstandigheden een schakelaar wordt geactiveerd; Er zijn onder andere snelle, langzame en middel langzame varianten, evenals modellen met uitschakelkarakteristieken B, C, D en andere om uit te kiezen

 • Nominale verschilstroom: deze waarde definieert de maximaal toegestane verschilwaarde waarbij de uitschakeling plaatsvindt

 • Zekeringmaat: Om ervoor te zorgen dat de installatie probleemloos verloopt, is het raadzaam om de zekeringmaat te bekijken
Grootte zekering

NH-zekering
NH-zekeringen zijn verkrijgbaar in verschillende maten

 
 

Onze praktische tip: detecteer een defecte zekering in de meterkast

Defecte zekeringen zijn te herkennen aan de doorgesneden zekeringsdraad - althans bij modellen met een glazen behuizing. Bij keramische modellen is vaak een uitsteekseldraad te zien. Als u het niet zeker weet, kunt u het beste een continuïteitstester gebruiken. Defecte schakelzekeringen kunnen worden geïdentificeerd met behulp van een duidelijk gemarkeerde schakelstand. Als de reden voor hun activering onduidelijk is, is het raadzaam om het model te vervangen door een gelijkwaardig exemplaar.

 
 

Veelgestelde vragen over zekeringen in verdeelkasten

Wat betekent de afgiftekarakteristiek?

Voor zekeringsschakelaars is er een zogenaamde uitschakelkarakteristiek. Hieruit kunt u afleiden wanneer een thermische of magnetische afgifte optreedt. 

Waar moet je op letten bij het installeren van een verdeelkast?

Verdeelkast

 

Allereerst moet er voldoende ruimte zijn in de behuizing van de onderverdeler en de hoofdverdeler voor alle inbouwapparatuur. Dit omvat ook elementen die later worden aangebracht. Bovendien moet de box op een gemakkelijk toegankelijke hoogte worden geïnstalleerd - en in een ruimte die snel en gemakkelijk kan worden betreden. Let op: De open deur van de onderverdeler of hoofdverdeler mag geen vluchtroutes blokkeren. 

Hoeveel afzonderlijke circuits zijn er nodig?


3 circuits tot 50 m²Stopcontacten, verlichting, grote en kleine elektrische apparaten - in elke woon- of bedrijfsruimte zijn er talloze elektrische apparaten die via stopcontacten van stroom moeten worden voorzien. Hoeveel aparte circuits er nodig zijn, hangt onder meer af van de woonruimte. Hiervoor zijn richtlijnen als grove leidraad:

 • 4 circuits tot 75 m²

 • 5 circuits voor maximaal 100 m²

Houd er rekening mee dat de waarden mogelijk moeten worden aangepast aan de individuele vereisten. Krachtige elektrische apparaten hebben een eigen elektrisch circuit nodig.