bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Een wipschakelaar wordt gebruikt om een elektrische verbinding tot stand te brengen, deze te verbreken of om verdere processen te activeren door middel van een schakelimpuls. De wipschakelaar is gescheiden van de onder spanning staande schakelcontacten zodat de gebruiker de schakelaar veilig aan- en uit kan schakelen. In ons assortiment vindt u honderden wipschakelaars. Wilt u meer uitleg? Deze vindt u onderaan de pagina.

Wipschakelaars met of zonder indicatielamp

Wipschakelaars zijn vrij harde schakelaars waarin vaak geen veercontact is voorzien. Na het indrukken van de schakelaar blijft het met andere woorden in de ingedrukte stand, ook wanneer u niet langer op de schakelaar drukt. Hierdoor kan u een toestel, verlichting of een machine met een wipschakelaar aan- en uitschakelen. Er zijn daarnaast nog talloze andere varianten verkrijgbaar. Zo zijn er wipschakelaars die, naast een neutrale stand, twee keuzeopties bieden. Daarom leggen onze experts het een en ander voor u uit. Zij focussen daarbij op de verschillende soorten en op de aansluitmethode van dergelijke wipschakelaars.

De verschillende soorten wipschakelaars

Standaard wipschakelaars bieden twee mogelijkheden. Het gaat meestal om een zogenaamd aan-en-uitwipschakelaarspaneel. Vaak gaat het dan om een vastklikkende wipschakelaar waarbij de knop in de stand blijft zoals u hem achterliet: het licht blijft aan of de machine blijft geactiveerd. Er zijn echter zowel vastklikkende als niet-vastklikkende wipschakelaars. Bij niet-vastklikkende schakelaars blijft de knop enkel in die stand zolang u de knop indrukt. Denk bijvoorbeeld aan het tijdelijk laten lopen van een loopband: eenmaal u stopt met het indrukken van de knop, houdt de loopband op met draaien. Vervolgens zijn er wipschakelaars met meerdere bedieningsmogelijkheden. Denk daarbij aan een middenstand om het toestel uit te schakelen en twee activeringsopties. Hierdoor kunt u de loopband met de wipschakelaar aan- en uitschakelen, maar bovendien ook de looprichting ervan bepalen. Ten slotte vindt u voor buiten een wipschakelaar en zijn er wipschakelaars met een ingebouwde neonlamp, waardoor u steeds weet of het toestel al dan niet is ingeschakeld. Dat is extra veilig!

Hoe sluit u een verlichte wipschakelaar aan?

Het aansluiten van een wipschakelaar is niet veel anders dan het aansluiten van een klassieke schakelaar. Enkel bij het aansluiten van verlichte wipschakelaars blijkt er al eens verwarring te ontstaan. Onthoud vooral dat het in principe gaat om een dubbelpolige schakelaar, waarbij er tussen de contacten een (neon)lampje werd voorzien. Bij het drukken op de knop, wordt de schakelaar voor het lampje automatisch ingedrukt. U sluit deze dus net zoals iedere andere tweepolige schakelaar aan: op de hoofdschakelaar sluit u de bruine stroomaanvoerkabel aan (1a) op de ingang en de schakeldraad naar het toestel op de uitgang (1). Ten slotte is er de bijzonderheid die dubbelpolige schakelaars typeren: het feit dat de blauwe fasedraad wordt onderbroken, die aldus op de andere contactpunten (2a en 2) wordt aangesloten.

Hoe sluit u een wipschakelaar met meerdere keuzemogelijkheden aan?

Deze schakelaar is geen tweepolige schakelaar maar een eenvoudige meerstandenschakelaar. U sluit dus de bruine stroomaanvoerkabel aan, waarna er twee zwarte kabels naar de verbruikers vertrekken. De blauwe fasedraden worden in dit geval niet onderbroken maar met de verbruikers verbonden.

Andere schakelaars kopen bij Conrad

Soms zullen wipschakelaars de beste oplossing zijn, maar dringt een andere schakelaar zich op. Daarom kiezen wij van Conrad voor een uitgebreid assortiment. Naast wipschakelaars vindt u bij ons tuimelschakelaars, drukschakelaars , schuifschakelaars en sleutelschakelaars. Zo vindt u steeds de ideale schakelaar om uw toestel aan- of uit te schakelen. Ook kabels voor het aansluiten van uw schakelaars, koopt u meteen bij Conrad. Twijfelt u over de aansluitmethode? Contacteer dan de Conrad klantenservice.