bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wilt u een weerstation kopen? In ons assortiment vindt u voor elk budget een passend weerstation. Digitaal, analoog, draadloos en van diverse merken. laat u inspireren!

Wat zijn weerstations?

Weerstations combineren verschillende meetinstrumenten voor meteorologische doeleinden. Ze zijn net zo populair bij amateurmeteorologen als bij commerciële gebruikers, bijvoorbeeld in de landbouw. De afzonderlijke modellen en uitvoeringen verschillen in sommige gevallen aanzienlijk: digitale weerstations zijn in veel functies superieur aan analoge weerstations.

Wat doet een weerstation?

Weerstations verzamelen verschillende meteorologische data. Dit zijn fysieke maten die een impact hebben op ons dagelijks leven.

 • De temperatuur, gemeten met een thermometer, vertelt hoe de luchttemperatuur is.
 • De luchtvochtigheid wordt bepaald met een hygrometer en geeft het watergehalte van de lucht aan. Dit heeft samen met de temperatuur invloed op het (kamer) klimaat.
 • De luchtdruk, gemeten met een barometer, maakt weersvoorspellingen mogelijk, zoals de kans op neerslag.

 Weerstations met uitgebreide functies zijn ook voorzien van:

Wat is het verschil tussen analoge en digitale weerstations?

Digitale weerstations zijn elektronische apparaten met verschillende sensoren om het weer te bepalen. Hun grote voordeel zit in de mogelijkheden voor datatransmissie via radio. De gegevens van een radioweerstation bepaald door meerdere sensoren en meetlocaties kunnen overzichtelijk in een display worden verzameld. Door externe gegevens van officiële weerdiensten te integreren, zijn langere voorspellingsperioden mogelijk.

Analoge weerstations zijn stationaire meettoestellen met mechanische componenten. Het display is analoog op ronde schaal. Een analoog weerstation is gebruikelijk als combinatie van thermometer, hygrometer en barometer, d.w.z. voor het bepalen van temperatuur, vochtigheid en luchtdruk. In tegenstelling tot de trend naar digitalisering beleven analoge weerstations momenteel hun renaissance als designobject.

Meetfuncties en gegevensoverdracht

Analoge weerstations kunnen niet in een netwerk worden opgenomen en verzamelen de gegevens alleen op de plaats van installatie. De uitlezing werkt ook alleen stationair, omdat het mechanische display niet toestaat dat gegevens voor evaluatie naar een andere locatie worden overgedragen. Hier zijn digitale weerstations duidelijk superieur.

Bij particuliere weerstations voor dagelijks gebruik zijn ​​de meetfuncties voor temperatuur en vochtigheid meestal het meest belangrijk. Als meetinstrument is een thermo-hygrometer vereist. Dit is zowel analoog als digitaal beschikbaar. Binnenshuis-buitenthermometers als combinatieapparatuur moeten echter digitaal zijn, omdat een draadloze buitensensor alleen in elektronische gegevensoverdracht kan worden geïntegreerd.

Afhankelijk van het model bieden digitale weerstations:

 • Meerdere meetlocaties via genetwerkte sensoren
 • Verwerking van weergegevens, bijv. voor weersvoorspellingen
 • Doorsturen van weergegevens naar een basisstation met kleurendisplay of via een app naar een extern apparaat zoals een smartphone of tablet
 • Integratie van externe data om de betrouwbaarheid van weeranalyses te vergroten
 • Betekenisvolle weergave met informatie over bijvoorbeeld de kans op neerslag, zonsopgang en zonsondergang, maanstanden en andere gebeurtenissen (via externe data)
 • Alarmfunctie als waarschuwing voor weersomstandigheden zoals vorst en storm

Met digitale modellen voor gevorderde gebruikers zijn interfaces voor de aansluiting van meer meetapparatuur mogelijk. Als extra meetinstrument kunt u bijvoorbeeld een windmeter of regenmeter aansluiten.

De volgende soorten overdracht van de weergegevens kunnen worden onderscheiden:

 • Radiotransmissie binnen een gesloten systeem door radioweerstations als set met een basisstation en eventuele andere meetsensoren zoals radiothermometers voor buitengebruik
 • Satellietondersteunde gegevensoverdracht voor het invoeren van externe gegevens voor weersinformatie, weersvoorspellingen en automatische tijdsynchronisatie
 • Datatransmissie via internet met een wifi-weerstation maakt een verscheidenheid aan data-analyse en -verwerking mogelijk, bijvoorbeeld via een cloud-verbinding of een app voor het smarthome-gebied.
 • Combinaties van deze transmissiepaden zijn mogelijk. Zo kan een radioweerstation ter plaatse met meerdere meetapparatuur gegevens verzamelen en ook satellietinformatie ontvangen voor geavanceerde weersvoorspellingen. Het is ook mogelijk dat een WiFi-weerstation satellietgegevens gebruikt voor zijn lokale weergave als er problemen zijn met internet.

De voordelen van een WiFi weerstation

Met WiFi-weerstations kan het weerstation via WiFi in uw thuisnetwerk worden geïntegreerd. Dit netwerk biedt externe toegang tot uw weergegevens via de app wanneer u onderweg bent. Bovendien kunnen WiFi-weerstations in Smart Home-besturingen worden geïntegreerd en maken ze ook de computerondersteunde evaluatie van de meetgegevens mogelijk, bijvoorbeeld voor statistieken.

Opmerking: Zorg er bij het selecteren van een weerstation voor aansluiting op Smart home oplossingen zoals intelligente verwarmingsregelingen voordat het compatibel is met uw bestaande systeem. De grote cloudproviders Google, Apple en Amazon concurreren ook met hun respectievelijke software voor weerstations.