bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Een goede communicatie tijdens bijvoorbeeld een online meeting is ontzettend belangrijk. Dat geldt voor het geluid, maar ook voor het beeld. Het is altijd prettig om iemands gezicht te zien en het liefst in scherp beeld. In ons assortiment vindt u webcams in diverse prijsklassen en met verschillende specificaties. Van Logitech, Intel of ons eigen merk Renkforce; u grijpt nooit mis.

Webcams: camera's met hoge resolutie voor videocommunicatie

Webcams zijn camera's die uitsluitend worden gebruikt in combinatie met een computer voor onder meer videocommunicatie, streaming of selfies. Tegenwoordig tablets en laptops standaard voorzien van webcams. In de loop van de technologische vooruitgang en de massale toegankelijkheid van breedbandinternet wordt videocommunicatie steeds populairder in zowel de particuliere als de commerciële sector. Hoge resolutie webcams worden gebruikt voor videochats, bewakingstaken, videoconferenties, in onderwijs en gaming. Banken met online services gebruiken webcams om het identificatieproces bij het openen van nieuwe rekeningen te vereenvoudigen. De identificatie vindt plaats bij directe videotelefonie met een medewerker van het instituut. Naast de eigenlijke camera hebben webcams ook een geïntegreerde microfoon, gebarenbediening of zelfs een 3D-gezichtsherkenningssysteem, afhankelijk van het model. De volgende specificaties moeten in acht worden genomen bij de selectie van een webcam:

 • De resolutie van de webcam 
  De resolutie van een webcam is een belangrijke parameter voor de beeldkwaliteit van de verzending en foto's. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper en groter het beeld. Een model met hoge resolutie wordt met name aanbevolen voor gebruik in videoconferenties met meerdere deelnemers.
  De volgende resolutie-indelingen zijn beschikbaar:

 • 640 x 480 pixels: VGA
 • 1280 x 720 pixels: HD-webcam
 • 1280 x 800 pixels: HD-webcam
 • 1280 x 1024 pixels: HD-webcam
 • 1440 x 7200 pixels: HD-webcam
 • 1920 x 1080 pixels: Full HD-webcam
 • 3840 x 2160 pixels: 4K-webcam
 • 4096 x 2160 pixels: 4K-webcam
 • De framesnelheid van de webcam
  Naast de beeldresolutie is de beeldfrequentie een belangrijk aspect waarmee rekening moet worden gehouden bij de aanschaf van een webcam. De framesnelheid wordt gegeven in frames per seconde. Hoe hoger de framesnelheid, des te soepeler de beeldoverdracht. Een moderne webcam moet minimaal 30 frames per seconde verzenden om een soepele videotransmissie mogelijk te maken. 

 • Het gezichtsveld
  Het gezichtsveld van een goede webcam is 90 graden. Sommige modellen hebben de mogelijkheid om het gezichtsveld te veranderen met een handmatige of automatische pan- en tiltfunctie. De pan- en tilt-functie wordt aanbevolen voor bijvoorbeeld bewakingstoepassingen en videoconferenties. Met de zoomfunctie kan de focus worden ingesteld op gewenste objecten en weergegeven in hoge resolutiekwaliteit, waarbij het focusgebied automatisch wordt aangepast aan onderwerpen en objecten. De kwaliteit van de zoomfunctie wordt beïnvloed door het aantal megapixels en de beschikbare optische en digitale zoom. Een digitale zoom vergroot het beeld via de software van de camera en niet optisch via lensbewegingen. Bij optische zoom daarentegen worden lenzen gebruikt, wat leidt tot een betere kwaliteit. Het aantal pixels geeft de totale grootte van de afbeelding en de pixeldichtheid aan. De digitale zoomfunctie profiteert van een hoger aantal pixels.

 • Autofocus en gezichtsherkenning
  De presentatie van het motief in de juiste scherpte is een essentieel criterium voor een kwalitatieve videochat. Moderne webcams hebben een geïntegreerde autofocus, die het onderwerp scherpstelt, ongeacht de afstand en zonder extra hulp. De webcam maakt gebruik van gezichtsherkenning om het gezicht van de persoon tegenover hem op te nemen en draait automatisch in de richting van de persoon die spreekt - dit is vooral handig voor videoconferenties.

 • De webcam-microfoon
  Notebooks zijn meestal uitgerust met een microfoon en luidsprekers. Desktop-pc's voeren daarentegen geluiden uit via de monitor en hebben alleen een interface voor het aansluiten van een microfoon. Afhankelijk van de toepassing is het raadzaam om een webcam aan te schaffen met een geïntegreerde microfoon. Vooral voor videoconferenties met meerdere mensen en in grote vergaderzalen zijn de geïntegreerde microfoons of luidsprekers van een notebook niet altijd voldoende om een voldoende volume weer te geven en om geluidskwaliteit op te nemen. In dit geval moet u een webcam gebruiken met een microfoon van hoge kwaliteit. In grote vergaderruimten zijn uitgebreide microfoonfuncties zoals ruis en echo-onderdrukking de moeite waard om een optimale audio-overdracht mogelijk te maken. Als alternatief zijn headsets met één oor en een Bluetooth-verbinding ideaal om elke luisteraar tijdens een conferentie dezelfde geluids- en spraakkwaliteit te bieden. In een één-op-één gesprek is de ingebouwde microfoon in de notebook of webcam meestal voldoende.

 • Schermspiegeling en connectiviteit met andere apparaten
  Met de functie van "screen mirroring" kan de overdracht synchroon op andere apparaten worden weergegeven. Sommige webcams kunnen bijvoorbeeld afbeeldingen via een WLAN-verbinding naar het gewenste apparaat verzenden. Daarnaast is er de mogelijkheid om apparaten via HDMI en USB aan te sluiten en de beeldoverdracht te spiegelen.

 • De beugel
  Voordat u een externe webcam koopt, moet u nadenken over waar u deze kunt bevestigen. Met een klembeugel kan de webcam eenvoudig worden bevestigd aan een pc-monitor, notebook of televisie. Als alternatief is er de mogelijkheid om de webcam met een voetstuk op de gewenste locatie te plaatsen.

 • Afstandsbediening via webcam
  Bij sommige modellen wordt een afstandsbediening voor camera en handsfree apparaten meegeleverd, waardoor de volgende functies gemakkelijker kunnen worden bediend:

 • zoomen)
 • In- en uitschakelen
 • Oproepen beantwoorden en beëindigen
 • Kantel of pan de webcam
 • Geluidsinstellingen (volume en mute-functie)
 • Pas de beeldkwaliteit aan 

Naast een functionele webcam zijn er nog enkele andere vereisten voor een succesvolle videochat:

 • Snelle en constante internetverbinding
  De meest voorkomende reden voor mislukte videosessies is een slechte internetverbinding. Controleer of u voldoende bandbreedte heeft om een goede tot zeer goede videotransmissie te krijgen. Anders kan het gebeuren dat de verzending - tenzij deze volledig afbreekt - van zo'n slechte kwaliteit is dat communicatie bijna onmogelijk is.

 • Geschikt chatprogramma
  Een verzending met de gewenste chatpersoon kan alleen worden gestart met behulp van een chatprogramma. De meestal gratis chatprogramma's, zoals Skype, zijn eenvoudig te installeren en soms zelfs vooraf op de computer geïnstalleerd.