bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Met een warmtebeeldcamer meet u snel en efficiënt de temperaturen van een object, installatie of compleet pand. De temperaturen worden weergegeven in een thermografisch beeld. Hoe nauwkeuriger en multifunctioneler de warmtebeelcamera, des te hoger de prijs. Bekijk in ons assortiment welke warmtebeeldcamera het meest geschikt is voor uw gebruik. Wilt u meer weten? Wij leggen u graag meer uit over het gebruik van warmtebeeldcamera's.

Warmtebeeldcamera’s: met behulp van infrarood eenvoudig oppervlaktetemperaturen meten  

Warmtebeeldcamera’s zijn beeldvormende meetinstrumenten en wat dat betreft vergelijkbaar met conventionele camera’s. Het grote verschil is dat een warmtebeeldcamera warmte zichtbaar maakt en zo verschillende temperaturen in één omgeving kan weergeven. Dit wordt ook wel thermografie genoemd. Bij warmtemetingen gaat het om infraroodstraling die met het blote oog niet zichtbaar is. Infraroodstraling is afkomstig van elk object dat warmer is dan het absolute nulpunt van -273,15 °C of 0 Kelvin. De hoeveelheid warmte-uitstraling is afhankelijk van de temperatuur van het object zelf en het materiaal waar het van gemaakt is. Zonlicht straalt bijvoorbeeld grote hoeveelheden infrarood uit die als warmte voelt op onze huid. Ook koude objecten of omgevingen stralen infraroodgolven uit. Een warmtebeeldcamera geeft de opgenomen temperaturen weer in een tweedimensionale afbeelding 

Warmtebeeldcamera’s voor inspecties

De uiteindelijke beelden van een warmtebeeldcamera laten niet alleen verschillende oppervlaktetemperaturen zien, maar u kunt zo ook warme en koude zones identificeren en temperatuurverdelingen meten. Naast visuele inspectie via het beeldscherm kunt u de beelden ook analyseren via bepaalde softwareprogramma’s en ze opslaan ter documentatie. Moderne warmtebeeldcamera’s kenmerken zich door een eenvoudige bediening, korte reactietijden en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze zorgen voor heldere beelden met een hoge resolutie. 

FLIR-warmtebeeldcamera’s zijn kenmerkend voor de toekomst van infrarood-camera’s, waarbij FLIR staat voor Forward Looking InfraRed. FLIR wordt gebruikt in combinatie met een warmtebeeldcamera of juist als vervanger. Enkele van de belangrijkste fabrikanten van warmtebeeldcamera’s zijn Beha Amprobe, Dostmann Electronic, FLIR Systems, Fluke, LA CO Industries, Laserliner, PCE Instruments, RS PRO, Seek Thermal, Testboy en Testo.

Hoe worden warmtebeeldcamera’s ingezet?

Thermische camera’s worden gebruikt in de bouwsector en ook om diagnoses te stellen bij mechanisch en elektrisch onderhoud. De camera’s hebben een breed toepassingsgebied.

 • Gebouwdiagnostiek
  In de gebouw- en constructie-diagnostiek wordt thermografie gebruikt om het energieverbruik te testen. Warmtebeelden visualiseren energieverliezen door muren, deuren en ramen. Ze helpen bovendien bij het opsporen van constructiefouten als condensvorming of schilferend gips. Met behulp van infrarood kunt u bij thermische metingen ook ontbrekende of beschadigde isolaties en lekkages opsporen of koudebruggen lokaliseren. Zo kan bijvoorbeeld de detectie van vocht in muren of isolatie meer informatie geven over de oorzaken van schimmelvorming. Andere toepassingen zijn het controleren van vloerverwarming, radiatoren en fotovoltaïsche installaties. 
 • Installatiebewaking
  Bij het beoordelen van conditie van machines en technische apparatuur is thermografie erg nuttig. Op basis van oppervlaktetemperaturen is het mogelijk om slijtage, afwijkingen en defecten zo snel mogelijk vast te stellen. De warmtebeelden laten opwarming zien door over elkaar wrijvende onderdelen, maar ook scheuren of lekkages zijn zo op te sporen. Oververhitte onderdelen, versleten lagers of overbelaste assen worden ook gedetecteerd. Zo wordt het eenvoudig om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren of onderdelen te vervangen voordat er een storing optreedt. Omdat FLIR-warmtebeeldcamera’s contactloos werken, kunnen ze voor eerder genoemde werkzaamheden worden ingezet.
 • Elektro thermografie
  Met elektro thermografie worden storingen in elektrische systemen opgespoord. Deze methode kijkt hoe verschillende elektrische componenten verschillend opwarmen, afhankelijk van hun belasting. FLIR-camera’s geven de warmte-ontwikkelingen binnen elektrische systemen weer met Ohmse verliezen. Zelf een lichte opwarming wordt gedetecteerd door de FLIR-camera. In verdeelkasten, schakelkasten, zekeringkasten en verlichtingssystemen kunnen - door de temperatuur te meten - thermische afwijkingen worden opgespoord. Defecte componenten, ongelijk verdeelde belasting en slechte aansluitingen kunnen leiden tot oververhitting, maar kunnen nu tijdig worden geïdentificeerd. Met een warmtebeeldcamera kunt u inspectie in enkele stappen uitvoeren. IR-metingen zijn zelfs mogelijk over grote afstanden, bijvoorbeeld bij hoogspanningslijnen of elektrische installaties in beveiligde gebieden.Thermogrammen helpen een efficiënt energieverbruik en sporen energievreters of stroomverliezen eenvoudig op. In tegenstelling tot apparaten die losgekoppeld zijn van de stroomvoorziening, worden verbruikers in de standby-modus al opgewarmd. 
 • Materiaal inspectie
  Met behulp van warmtebeeldcamera’s kan er niet-destructief onderzoek van materialen en componenten worden uitgevoerd. Hierbij worden objecten gericht verwarmd om zo verborgen indicaties of defecten te detecteren.
 • Sanitair, verwarming en air conditioning
  Beelden van warmtebeeldcamera’s helpen bij warmte- en temperatuurregeling en het ontwerpen van ventilatiesystemen. Warmtebeeldtechnieken sporen lekken in leidingen, buizen en kleppen op en zijn tijd- en geldbesparend. Andere toepassingen zijn het testen van geïsoleerde leidingen en schade diagnosticering van verwarmingsbuizen. 
 • Veiligheidstoepassingen
  In beveiligde zones of bij toegangscontroles kunnen warmtebeeldcamera’s worden ingezet om ongewenste bezoekers te detecteren. In de landbouwsector wordt thermografie gebruikt om dieren op te sporen voordat de oogst begint. De brandweer gebruikt warmtebeeldcamera’s om branden te detecteren, brand te bestrijden en vermiste personen op te sporen. In productiebedrijven of in magazijnen wordt met behulp van een warmtebeeldcamera het risico op brand verkleint. 

Hoe werkt een warmtebeeldcamera?

Warmtebeeldcamera’s bestaan in principe uit vier componenten: Lens, detector, elektronica en een scherm. Het werkt als volgt, de warmtestraling wordt door de sensor opgenomen en omgezet tot elektrisch signaal. De elektronica berekent de temperatuur en de signalen worden op het scherm vertoond in bepaalde kleuren, afhankelijk van hun intensiteit. Infrarode straling heeft een langere golflengte dan het voor ons zichtbare licht. De langere golven verspreiden zich anders en kunnen bijvoorbeeld door rook heendringen. Door deze eigenschappen maken brandweermannen veelvuldig gebruik van warmtebeeldcamera’s om door de rook heen te kunnen kijken. Warmtebeeldcamera’s bewaken de temperatuurverdeling in een groter gebied. In tegenstelling tot het puntsgewijs meten van de temperatuur, geeft een thermische camera veel sneller en eenvoudiger meer informatie. Zo wordt het risico om mogelijke brandhaarden over het hoofd te zien, aanzienlijk verkleind. 

Onze praktische tip

Belangrijk om rekening mee te houden zijn de oppervlakte-eigenschappen van de objecten die u wilt analyseren. Gladde oppervlaktes zoals dat van glas of gepolijst metaal reflecteren de warmtestraling en bij evaluatie van uw warmtebeelden moet u hiermee rekening houden voor een kloppende analyse. 

De juiste keuze: Welke eigenschappen van een warmtebeeldcamera zijn belangrijk? 

De aanschaf van een warmtebeeldcamera is best een investering en daarom moet het apparaat optimaal aansluiten op uw behoeften. De volgende eigenschappen helpen u bij het kiezen van het juiste product.

 • Thermische gevoeligheid
  De thermische gevoeligheid wordt ook wel de temperatuur resolutie genoemd. Dit wordt aangegeven in °C of mK (millikelvin). Dit geeft aan hoe goed de camera onderscheid kan maken tussen twee dicht bij elkaar liggende temperaturen. Hoe hoger de gevoeligheid, hoe kleiner het verschil dat de camera kan registreren. 

 • Meetbereik temperatuur en nauwkeurigheid
  Het meetbereik van een warmtebeeldcamera varieert tussen -40 °C en +2000 °C. De nauwkeurigheid geeft de maximale afwijking aan van de gemeten temperatuur ten opzichte van de daadwerkelijke temperatuur. Dit wordt ook wel de fouttolerantie genoemd. 

 • Bolometermatrix
  De bolometermatrix staat voor het aantal pixels en daarmee voor de resolutie van de warmtebeeldcamera. De bolometermatrix varieert van 60 x 60 pixels bij goedkopere apparaten voor beginners tot 648 x 480 pixels bij de modellen voor veeleisende taken.Vuistregel: Met een grotere bolometermatrix meet u nauwkeuriger. 

 •  Displayresolutie
  De grootte en resolutie van het scherm bepalen samen hoe u de beelden te zien krijgt. De displayresolutie vertelt u hoog de resolutie van het scherm van uw apparaat is en hoe gedetailleerd infraroodbeelden te zien zijn. De resolutie van het LCD-scherm is iets anders dan de resolutie van de bolometermatrix en vaak hoger. Een hogere resolutie is relevant ten opzichte van de conventionele digitale camera die in veel warmtebeeldcamera’s is geïntegreerd. Met behulp van beeld-in-beeld of een overzichtsweergave (Thermal Fusion) worden visuele en infraroodbeelden met elkaar gecombineerd. Zo worden beeldinterpretatie en temperatuur analyses vele malen eenvoudiger. 

 • Beeldfrequentie
  Bij het vastleggen van bewegende beelden, is de beeldfrequentie een belangrijke factor. Hogere de beeldsnelheid, hoe meer beelden de camera per seconde kan vastleggen.

 • Kalibratie
  Warmtebeeldcamera’s worden gekalibreerd in de fabriek. Zo zijn temperatuurmetingen met uw camera altijd nauwkeurig. 

 • Interfaces en aansluitingen
  Warmtebeeldcamera’s met een USB-poort sluit u eenvoudig aan op een PC of laptop. De camera verschijnt dan in uw verkenner als externe verwijderbare schijf. Zo kunt u eenvoudig en snel beeldbestanden kopiëren van uw camera naar uw computer. Op het eindapparaat kunt u beelden evalueren met behulp van de juiste software. Veel voorkomende aansluitmogelijkheden voor FLIR-camera’s zijn USB-C, Micro-USB en Mini-USB. Modellen met Wifi of Bluetooth zijn draadloos en verzenden uw opnames en livebeelden naar een PC, laptop, smartphone of tablet. Hier is geen verbindingskabel bij nodig. Infraroodcamera’s die zijn uitgerust met een Apple Lightning-aansluiting zijn geoptimaliseerd om te gebruiken op mobiele apparaten van Apple. Met HDMI en DisplayPort kan het warmtebeeld worden weergegeven op monitoren, televisies en beamers. Als de infraroodcamera een SD- of Micro-SD-poort heeft, kunt u de beelden lokaal opslaan op deze kaart.

 • Kleurpaletten
  De grootte van het kleurenpalet geeft aan hoe veelzijdig de kleuren van uw infraroodbeelden worden weergegeven. Veel warmtebeeldcamera’s bieden een menu waarin u kleuren kunt wijzigen. Zo kunt u bepalen hoe de camera de verschillende temperaturen weergeeft. De kleurinstellingen verschillen per fabrikant en model. De meeste fabrikanten bieden een grijswaardenmodus, waarin temperaturen worden weergegeven in verschillende witschakeringen. Bij gebruik van het volledige kleurenspectrum ziet u kleurrijke warmtebeelden waarin verschillende temperaturen duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Het kleurenpalet van de Heatfinder zorgt voor een monochrome weergave waarbij warme delen wit van kleur zijn en de nog warmere gebieden gekleurd zijn. Het kleurenpalet voor warmte markering kleurt zones die voor de gebruiker van bijzonder belang zijn.

IR-camera’s met gekoelde infrarood detector

Als u bijzonder nauwkeurige metingen wilt uitvoeren en daarbij de hoogste eisen stelt, overweeg dan een warmtebeeldcamera met gekoelde infrarood detector aan te schaffen. Deze modellen leveren een uitstekende beeldkwaliteit in vergelijking met modellen zonder koeler. Wel zijn ze vaak veel duurder en niet eenvoudig in gebruik.