bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wandklokken: decoratieve tijdsaanduidingen met vele functies

Tijdsbeheer op kantoor is tegenwoordig belangrijker dan ooit tevoren.

Want voor veel mensen die op kantoor werken is de agenda vol en volgt de ene afspraak op de andere. Het is onvermijdelijk dat alle kantoormedewerkers in de kamer de exacte tijd moeten weten. Daarom maken goed afleesbare wandklokken die de tijd tot op de seconde nauwkeurig aangeven gewoon deel uit van de moderne kantooruitrusting.

Om ervoor te zorgen dat de belangrijke tijdsaanduidingen ook harmonieus in de kantoorsfeer passen, zijn moderne wandklokken verkrijgbaar in verschillende materialen zoals hout, glas of metaal. Maar modern design is ook buitengewoon veelzijdig, waarbij zelfs vintage altijd inspireert.

Geen wonder dus dat de nieuwe wandklok die voor het kantoor was gepland, ook prima zou passen in de eigen woon- of slaapkamer.

Maar veel wandklokken kunnen veel meer dan er mooi uitzien en de tijd aangeven. Wij vertellen u graag alles wat u moet weten over wandklokken.Welke soorten wandklokken zijn er?

Zoals de meeste klokken worden ook wandklokken in verschillende groepen ingedeeld. Het verschil ligt zowel in de functie als in het display. 

Mechanische wandklok

Mechanische uurwerken worden zelden gebruikt in wandklokken. Bij deze techniek moeten immers ofwel trekveren worden opgewonden, ofwel trekgewichten naar boven worden verplaatst. Vanwege deze regelmatig vereiste handmatige handelingen konden mechanische uurwerken niet echt standhouden in wandklokken. Alleen in traditionele koekoeksklokken worden ook nu nog veel mechanische uurwerken gebruikt.


Quarz-wandklokken

Quartz klokken hebben een klein kwartskristal dat is geïntegreerd in een elektrische oscillator. Een oscillator is een oscillerende trap die dankzij het kwartskristal uiterst stabiel is en altijd op dezelfde frequentie oscilleert. De uniforme oscillatiefrequentie dient als klokgenerator voor het uurwerk. Dit maakt een kwartsklok veel nauwkeuriger dan een mechanisch uurwerk. Wandklokken met quartz moeten echter af en toe worden bijgesteld.


Radiogestuurde wandklok

Strikt genomen zijn radiogestuurde klokken ook kwartsklokken, omdat ze ook een oscillator met een kwartskristal hebben. Bovendien ontvangt dit type wandklok regelmatig een DCF-77 radiosignaal, waardoor de tijd automatisch correct wordt ingesteld. Daardoor hoeven radiogestuurde wandklokken meestal nooit handmatig te worden bijgesteld. De tijdsverandering wordt ook automatisch uitgevoerd door het uurwerk.


Analoge wandklokken

Een analoge wandklok met een klassieke wijzerplaat en wijzers. De wijzers kunnen worden aangedreven door mechanische bewegingen, quartz bewegingen of radiogestuurde bewegingen. Omdat het tikkende geluid voor sommige mensen eerder storend dan rustgevend is, zijn er ook wandklokken met "sluipende" of stille bewegingen die niet storen tijdens kantoorwerk of 's nachts in de slaapkamer. 


Digitale wandklokken

Een digitale wandklok gebruikt een digitaal display in plaats van een wijzerplaat met wijzers. Veel klokken tonen echter niet alleen de tijd op het display. Heel vaak wordt ook aanvullende informatie getoond, zoals de datum, de dag van de week en de temperatuur.

Om een lange levensduur van de batterij te garanderen, worden voornamelijk energiebesparende LCD-schermen (LC-schermen) gebruikt. Soms worden echter ook lichtgevende diodes (LED's) gebruikt voor het display. In dit geval wordt de stroomvoorziening verzorgd door een netadapter.

Digitale wandklokken worden bij voorkeur aangeboden als radiowekker.

Onze praktische tip: DCF 77 

Radiogestuurde klokken ontvangen het DCF 77 signaal, waarbij D staat voor Duitsland, C voor langegolfzender en F voor de locatie nabij Frankfurt (Mainflingen). Het getal 77 staat voor de zendfrequentie van 77,5 kHz. Het bereik van de langegolfzender is ongeveer 2000 kilometer. Door de lage zendfrequentie kan het tijdsignaal ook binnen gebouwen worden ontvangen. Gewapend beton of metalen delen op de gevel kunnen de ontvangst echter belemmeren of verhinderen.Waar moet ik op letten als ik een wandklok koop?

Bij het kiezen van de juiste wandklok zijn slimme technologie en modern design even belangrijk.

Technische uitrusting

De eerste vraag die moet worden opgehelderd is het displayformaat. Dit kan analoog, digitaal of zelfs gecombineerd zijn. Bij een klassieke analoge klok moet ook het type uurwerk worden bepaald.

Een kwartsbeweging is zinvol als op de geplande plaats van installatie geen DCF-signaal kan worden ontvangen.

Naast de tijd geven veel digitale klokken ook andere informatie weer, zoals de dag van de week en de datum of de temperatuur. Dit roept de vraag op welke informatie belangrijk is en welke minder noodzakelijk.


Aansprekend ontwerp

Zodra de technische eisen zijn vastgesteld, staan de stijl en het ontwerp centraal.

Moet de wijzerplaat beter Romeinse cijfers, Arabische cijfers of misschien zelfs helemaal geen cijfers hebben? Hoe groot moet het scherm zijn? Is een wandklok van gemiddelde grootte voldoende of heeft u liever een XXL wandklok?

Maar ook de materialen zoals kunststof, hout, glas en metaal spelen een grote rol bij het uiterlijk van een moderne design wandklok.

Aangezien de eisen voor grootte en ontwerp puur een kwestie van smaak zijn, zijn er zeer uiteenlopende wensen en ideeën, van vintage looks tot moderne klokken.

De fabrikanten weten dit ook en bieden daarom aantrekkelijke en hoogwaardige wandklokken aan met een grote verscheidenheid aan materialen en ontwerpen.Veelgestelde vragen over wandklokken

Waar wordt een wandklok idealiter gemonteerd?

Zoals de naam al zegt, wordt een wandklok aan de muur bevestigd. Kies daarvoor een plek op een muur die voor iedereen in de kamer goed zichtbaar is. Voor testdoeleinden kunt u met een DCF-tafelklok controleren of het DCF 77-signaal werkelijk wordt ontvangen op de geplande installatieplaats op de muur.

Hoe kan ik mijn wandklok juist instellen?

Bij kwartsklokken moet je de tijd handmatig instellen, radiogestuurde klokken halen hun tijd uit een radiosignaal. De precieze vereisten zijn afhankelijk van het model; de gebruiksaanwijzing van de wandklok geeft hierover informatie.

Kan een radiogestuurde klok ook handmatig worden ingesteld?

In sommige gebieden of in gebouwen kan uw horloge het radiosignaal niet goed ontvangen en daarom een onjuiste tijd weergeven. Bij de meeste radiogestuurde horloges kunt u echter met een druk op de knop handmatig synchroniseren of zelfs tijdelijk uitschakelen.

Wat is de reden dat een wandklok fout loopt?

Als de wandklok is uitgerust met een kwartsuurwerk, kan de juiste stand van de wijzers worden ingesteld met behulp van een draaiknop op het uurwerk. Dit is voorzichtiger voor de beweging van de wandklok dan het rechtstreeks met de hand draaien van de wijzers. Indien de wandklok een radiogestuurde klok is, kan voor testdoeleinden een andere plaats worden gekozen. Metalen voorwerpen of elektronische apparaten kunnen de ontvangst van het DCF-signaal op de plaats van opstelling van de wandklok aanzienlijk belemmeren.

Waarom verandert de radiogestuurde wandklok de tijd niet automatisch?

Afgezien van een technisch mankement werd in de meeste gevallen het DCF-signaal niet ontvangen. Bij afwezigheid van een signaal blijven radiogestuurde klokken werken als hoogwaardige kwartsklokken. De meeste gebruikers merken dit vaak niet eens. Om ervoor te zorgen dat de klok zich automatisch weer op de juiste tijd instelt, moet een andere installatieplaats worden gekozen. Bij twijfel geven de instructies praktische tips voor het testen en instellen van de klok.