bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over vijverpompen en fonteinpompen

De vijverpomp vormt het middelpunt van de technische uitrusting van elke vijver. Het zorgt voor de beweging en filtering van het water en voldoet in sommige gevallen ook aan ontwerpeisen in de vorm van waterpartijen. De pompen die hiervoor worden gebruikt kenmerken zich door een robuust ontwerp, onderhoudsarme motoren en hoge veiligheidsnormen voor gebruik in water ...

 • Wat zijn vijver- en fonteinpompen?

 • Welke vijver- en fonteinpompen zijn verkrijgbaar bij Conrad?

 • Waar moet u op letten bij het kopen van vijver- en fonteinpompen?

 • Waar moet u op letten bij het installeren van de vijverpompen?

 • Hoe herken je defecten en foutenbronnen in vijverpompen en fonteinpompen?

Wat zijn vijver- en fonteinpompen?

De vijverpomp vormt het middelpunt van de technische uitrusting van elke vijver. Het zorgt voor de beweging en filtering van het water en voldoet in sommige gevallen ook aan ontwerpeisen in de vorm van waterpartijen. De pompen die hiervoor worden gebruikt kenmerken zich door een robuuste constructie, onderhoudsarme motoren en hoge veiligheidsnormen voor het gebruik in water. Dit laatste komt tot uiting in de beschermingsklassen voor gebruik in water. Zo beschermt de apparatuur met beschermingsklasse IPX8 tegen het binnendringen van water wanneer deze voor onbepaalde tijd wordt ondergedompeld. Hiervoor zijn de elektrische componenten meestal volledig in kunststof gegoten.

De taak van de vijverwaterpompen is het genereren en behouden van een bepaalde waterdruk om via niveauverschillen tussen de waterbron en deze wateruitlaat de gewenste waterafvoer te garanderen.

 

Hiervoor wordt het water via een filterapparaat naar binnen gezogen. Het filter houdt grove mechanische componenten vast die de motor of de aangedreven pomp zelf zouden kunnen beschadigen. Een motor drijft de eigenlijke pomp in de behuizing aan, die het water aanzuigt en naar de uitlaat duwt. Het water kan worden afgevoerd via een fonteinpijp of naar andere samenstellingen voor waterzuivering of recirculatie. Sommige modellen hebben een extra aansluiting voor skimmers - speciaal ontworpen apparaten die het wateroppervlak reinigen. Nieuwe generaties vijverpompen hebben geïntegreerde meertrapsfilters en zijn multifunctioneel inzetbaar.

Energiezuinige motoren in blik worden vaak als motoren gebruikt. Dit type motor heeft een hermetische afsluiting tussen bewegende en stationaire componenten en een goed vermogen. Vaak worden de aandrijfmotoren beveiligd tegen overbelasting met thermische schakelaars.

De verschillende prestaties en uitrusting van de pompen zorgen voor een brede prijsklasse tot het middelste driecijferige euro-bereik.

De bedieningsinstructies worden meestal in detail geïllustreerd om de installatie van de vijver- en fonteinpompen en hun regelmatig onderhoud te vereenvoudigen.

Welke vijver- en fonteinpompen zijn verkrijgbaar bij Conrad?

Bij Conrad kan het aanbod vijverpompen en fonteinpompen gefilterd worden op verschillende criteria zoals prijs, nieuwe producten en aanbiedingen, klantrecensies en beschikbaarheid in de branches.

Met behulp van de selectie per fabrikant (merk) vindt u geschikte componenten voor het achteraf inbouwen van uw systeem.

De technische parameters voor pompen zijn onderverdeeld in het winkelmenu volgens:

 • Afgiftesnelheid van 400 tot 40.000 liter per uur
 • Stroomverbruik van 5 tot 950 watt
 • Categorie als drijvend waterornament, fonteinpomp, vijverpomp of waterornamentpomp
 • Ga van 0,7 tot maximaal 9,5 meter

Bijzonderheden: met verlichting, filterfunctie, vernevelaar of skimmer aansluiting

Waar moet u op letten bij het kopen van vijver- en fonteinpompen?

Beoordeel de werkelijke behoeften voordat u koopt. Voor de financieringshoogte moet een reserve worden gepland om overbelasting veilig uit te sluiten.

Informeer naar de waterkwaliteit op de geplande locatie om bijvoorbeeld maatregelen te kunnen nemen tegen verkalking.

De gebruikte pompen moeten voldoen aan alle gangbare veiligheidsnormen.

Waar moet u op letten bij het installeren van de vijverpompen?

Elektrische installaties op tuinvijvers en zwembaden dienen te voldoen aan de wettelijke bepalingen die gelden op de plaats van aanleg. Hetzelfde geldt voor watertechnologie. Onthoud dat je werkt met de "aartsvijanden" van water en elektriciteit. Er bestaat gevaar voor elektrische schokken. Zorg voor een droge omgeving voor alle kabelverbindingen en verlengingen.

Gebruik alleen kabels die zijn goedgekeurd voor gebruik buitenshuis. Aansluitkabels op het 230 volt net mogen geen kleinere doorsnede hebben dan rubberen slangkabels met de code H05RN-F. Verlengkabels moeten voldoen aan DIN VDE 0620. Gebruik kabels alleen als ze zijn afgewikkeld.

Het apparaat mag niet worden gebruikt als de kabel of behuizing defect is. In deze gevallen worden sommige apparaten mogelijk niet gerepareerd, maar moeten ze worden weggegooid.

Pompen mogen niet drooglopen, omdat het doorstromende water ook een koelfunctie kan hebben.

Als een veiligheidstransformator wordt gebruikt, moet deze zo worden geïnstalleerd dat deze veilig is voor overstromingen en een minimale afstand van 2 meter tot de rand van de vijver hebben.

Koppel altijd alle apparaten in het water los voordat u aan het apparaat gaat werken.

Beveilig de transformator van de pomp met een aardlekschakelaar. De vereiste nominale aardlekstroom vindt u in de bedieningshandleiding.

Bescherm de pomp absoluut tegen vorst. Bij kans op vorst dient de pomp uit de vijver te worden gehaald en vorstvrij bewaard.

Neem contact op met een geautoriseerd klantenservicecentrum of neem bij twijfel contact op met de fabrikant als de problemen niet kunnen worden opgelost.

Let niet alleen op eventuele resterende garantieclaims voor de pomp, maar ook voor de installatieomgeving. Bij ingrepen die niet in de gebruiksaanwijzing voorzien zijn, vervalt in de regel de fabrieksgarantie. 

Hoe herken je defecten en foutenbronnen in vijverpompen en fonteinpompen?

 • De pomp maakt ongewoon luide bedrijfsgeluiden of de pompprestatie is merkbaar verminderd
 • Als een van de pompen niet start, controleer dan de zekering, spanning en alle spanningvoerende elementen op open of kortsluiting. Het is mogelijk dat de aandrijfeenheid is geblokkeerd.
 • Als de pomp geen water levert, controleer dan het waterpeil bij de bron, eventuele filters en de in- en uitlaten op vuil of kalkaanslag, de zuigleiding op beschadigingen, knikken of verstoppingen, de juiste bedrijfsspanning en het pomphuis op beschadigingen. Te lange leidingen of te kleine slangdiameters, evenals het overschrijden van de maximale opvoerhoogte, kunnen ook leiden tot het mislukken van de watertoevoer.
 • Kalkaanslag kan zich ophopen uit het water bij de uitlaten van waterornamenten, wat het werppatroon beïnvloedt of zelfs de fonteinpijp volledig verstopt.
 • Als de pomp lekt, controleer dan of het pomphuis precies is gemonteerd zoals beschreven in de instructies, bijvoorbeeld na onderhoud. Controleer op losse schroeven, scheuren en beschadigingen en controleer ook het pompmembraan, alle aansluitingen en leidingen op beschadigingen.