bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Verlengkabels - de flexibele stroomvoorziening voor binnen en buiten

Verlengkabels zijn onmisbaar voor het mobiele gebruik van elektrisch gereedschap of voor de tijdelijke stroomvoorziening van bouwspots, machines en apparatuur.

De praktische kabels helpen altijd als er ter plaatse geen geschikte netaansluiting beschikbaar is.

Maar verlengkabels moeten veel meer doen dan alleen elektriciteit naar een bepaalde plaats brengen. Afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden kan het verlengen van de stroomaansluiting een echte uitdaging worden.

Wij vertellen u waar u rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat u de juiste verlengkabel in uw voorraad heeft en dat er geen problemen ontstaan bij het gebruik van de flexibele stroomverlengstukken.


Wat is een verlengkabel?

Een verlengkabel bestaat uit een netstekker en een netkoppeling, die met elkaar verbonden zijn door een min of meer lange voedingskabel.

Dit maakt het mogelijk de netspanning van een stopcontact aan de muur door te geven naar elke plaats in de kamer, in het gebouw of op het terrein.

Er worden zeer soepele rubberen kabels gebruikt voor een optimaal gebruik. Dit maakt het gemakkelijk om de stroomkabel te leggen en even gemakkelijk om hem weer op te winden als het werk klaar is.

Afhankelijk van de taak en de plaats van gebruik zijn er verschillende verlengkabels die perfect zijn ontworpen voor de respectieve omstandigheden en vereisten.


Welke soorten verlengkabels zijn er?

Verlengkabels voor stroom kunnen in eerste instantie in twee grote categorieën worden ingedeeld:

Uitbreidingen voor binnengebruik

Verlengsnoeren voor stroomkabels worden meestal binnenshuis gebruikt wanneer de stroomkabel van een apparaat of machine niet tot het dichtstbijzijnde stopcontact reikt. Maar zelfs als een stopcontact aan de muur door een kast wordt afgedekt, helpen verlengkabels om de stroomaansluiting te blijven gebruiken. In dat geval zijn verlengstukken met een platte stekker een goed idee, zodat de kast zo dicht mogelijk bij de muur kan worden gezet zonder de stekker te storen. Vanwege de lage beschermingsgraad tegen vocht (beschermingsklasse IP20) zijn de meeste verlengkabels voor binnenshuis niet geschikt voor gebruik buitenshuis.


Uitbreidingen voor buitengebruik

Bij gebruik buitenshuis moeten de verlengkabels tegen vocht beschermd worden. Daarom hebben ze afdekkapjes die voorkomen dat er vocht en vuil in de open bussen komt. De verlengkabels zijn ook zo geconstrueerd dat zij ten minste beschermd zijn tegen spatwater (IP44). Om bestand te zijn tegen de hoge mechanische belastingen, bv. op bouwplaatsen of in landbouwbedrijven, zijn verlengkabels voor gebruik buitenshuis veel steviger geconstrueerd. Ze zijn slijtvast, UV-bestendig of oliebestendig en dus goed uitgerust voor alle ongunstige omstandigheden bij commercieel en particulier gebruik.


Andere onderscheidende kenmerken

Behalve door de mogelijke plaatsen van gebruik binnen of buiten, verschillen verlengkabels ook door hun verschillende constructies:

Verlengkabels met aardingscontactstoppen

De klassieke verlengkabel is ontworpen als een beschermende contactkabel. In deze versie hebben zowel de stekkers als de stopcontacten een bijna ronde vorm. 

De twee pincontacten of bussen naast elkaar zijn bedoeld voor de stroomvoerende geleiders (L en N). 

De klemmen aan de boven- en onderkant van de contactdoos zorgen voor het contact met de aardleiding (PE). 

Verlengkabels met Eurostekkers

Apparaten met een geïsoleerde behuizing (beschermingsklasse II), zoals radio's, televisies of DVD-spelers, hebben geen aardleiding nodig. Daarom worden op de netvoedingskabels alleen platte tweepolige eurostekkers gemonteerd.

Daarom kunnen voor deze apparaten ook tweepolige verlengkabels worden gebruikt. Er zij echter op gewezen dat een Eurostekker met maximaal 2,5 A mag worden belast.

Dit komt overeen met een maximale aangesloten belasting van 600 W.

Verlengkabels met stekkers voor kleine apparaten

Wanneer kleine consumentenelektronica niet moet worden voorzien van een permanent aangesloten netsnoer, gebruiken fabrikanten graag netaansluitstekkers van het type C8.

De hiervoor benodigde aansluitkabels hebben aan de ene kant een Eurostekker en aan de andere kant een C7-aansluiting.

Geschikte verlengkabels voor kleine apparaten hebben een C7-contactdoos en een C8-aansluitstekker en zijn veel plaatsbesparender dan een verlengkabel met een Eurostekker.

Verlengkabels voor krachtstroom

Voor het aansluiten van machines en apparaten met krachtige motoren zijn verlengkabels met rode CEE-stekkers nodig.

In plaats van slechts één fase te gebruiken, zoals bij 230 V wisselstroom, gebruiken krachtstroom of driefasenstroomuitbreidingen alle drie de fasen. Daarom hebben CEE-stekkers vijf aansluitcontacten.

Afhankelijk van de aangesloten belasting van het CEE-stopcontact zijn de stroomkabels verkrijgbaar voor 16 A, 32 A en 63 A.

Verlengkabels voor de caravan

Speciaal voor caravans zijn er blauwe CEE-Cara stopcontacten en CEE-Cara verlengkabels.

Net als verlengkabels met aardingscontacten hebben CEE-Cara-stekkers drie contacten. Maar in tegenstelling tot aardcontactstekkers zijn CEE-Cara-stekkers beschermd tegen ompoling.

Hierdoor loopt de fase altijd via de stroomonderbrekers of schakelaars in de caravan. De bruikbare lengte van een CEE-Cara verlengkabel is maximaal 25 meter met een aderdoorsnede van 3 x 2,5 mm².

Verlengkabel met extra functies

Op bouwplaatsen en voor commercieel gebruik zijn uitbreidingen met PRCD-element (geïntegreerde aardlekschakelaar) zeer populair.

Als bij een apparaatdefect onder spanning staande onderdelen van de behuizing worden aangeraakt, wordt de stroomtoevoer onmiddellijk onderbroken. In dat geval is de gebruiker niet afhankelijk van de werking van de aardlekschakelaar van de stroomaansluiting.

Andere extra functies zijn bijvoorbeeld geïntegreerde schakelaars of faseomvormers voor driefasenstroomuitbreidingen.


Wat is de betekenis van de kabelaanduiding?

Naast de verschillende aansluitstekkers speelt ook de gebruikte kabel een doorslaggevende rol. Daarom geven de fabrikanten de exacte benaming van de gebruikte kabel aan. De daarvoor gebruikte cijfer- en lettercombinaties hebben de volgende betekenis:

H07RN-F 5G1,5 (Flexibele rubberen slangleiding met 5 Adern a` 1,5 mm²)

H07RN-F 3G2,5 (Flexibele rubberen slangleiding met 3 Adern a` 2,5 mm²)

H05RR-F 3G2,5 (Flexibele rubberen slangleiding met 3 Adern a` 2,5 mm²)

H07BQ-F 5G2,5 (flexibele polyurethaan slangleiding met 5 Adern a` 2,5 mm²)

H05VV-F 3G1,5 (flexibele kunststof slangleiding  met 3 Adern a` 1,5 mm²)

AT–N07V3V3–F 3G2,5 (flexible kunststof slangleiding  met 3 Adern a` 2,5 mm²)

AT–N05V3V3–F 3G1,5 (flexible kunststof slangleiding  met 3 Adern a` 1,5 mm²)

Indeling van de kabelaanduidingen:

H = Geharmoniseerde kabeletikettering in heel Europa
AT-N = Nationale kabeletikettering

03 = Diëlektrische sterkte 300 V / 300 V (L1 naar aarde / L1 naar L2)
05 = Diëlektrische sterkte 300 V / 500 V (L1 naar aarde / L1 naar L2)
07 = Diëlektrische sterkte 450 V / 750 V (L1 naar aarde / L1 naar L2)

Eerste letter na diëlektrische sterkte = kernisolatiemateriaal.
Tweede letter na diëlektrische sterkte = mantelmateriaal.R = Ethylenpropylen-rubber

N = Polychlorpropylen-rubber
B = Ethylen-Propylen-rubber
Q = Polyurethaan
V = PVC; V3 = PVC, koubestendigheid tot -25 °C

F = De koperdraad is fijndradig, zodat de kabel flexibel is.


Welke effecten heeft de kabeldoorsnede?

Even belangrijk als de robuuste mantel is de doorsnede van het flexibele koperdraad. Want deze waarde bepaalt hoe goed of slecht de stroomkabel werkt. Een koperen geleider met een doorsnede van 1 mm² en een lengte van één meter heeft een specifieke weerstand van 0,0171 Ω. Het feit dat deze waarde ook afhankelijk is van frequentie en temperatuur speelt voor de volgende fundamentele overweging geen rol van betekenis.

Als u nu de specifieke weerstand vermenigvuldigt met de geleiderlengte en vervolgens de waarde deelt door de kabeldoorsnede, krijgt u een weerstandswaarde van 0,57 Ω voor een verlenging met een kabellengte van 50 meter en een kabeldoorsnede van 1,5 mm² per ader.

Deze waarde is echter dubbel merkbaar. De stroom loopt namelijk van het stopcontact via één ader van de verlengkabel (fase L) naar de verbruiker en weer terug via de nulgeleider (N). De totale weerstand van de verlengkabel is dus 1,14 Ω.

Dit lijkt op het eerste gezicht misschien niet veel, maar deze waarde is goed merkbaar wanneer de stroomvraag groot is. Wanneer de maximale stroom van 16 A vloeit, valt er een spanning van 18,24 V over de 50 m lange voedingskabel. In plaats van 240 V is dan slechts 221,76 V beschikbaar voor de consument.

Maar het vermogensverlies op de verlengkabel is ook aanzienlijk. Dit komt neer op een indrukwekkende 291,84 W, die zinloos wordt omgezet in warmte. Om het effect zo gering mogelijk te houden, moet de kabeldoorsnede dus zo groot mogelijk zijn.

Ter vergelijking hebben wij de hierboven berekende waarden voor een kabel met 1,5 mm² vergeleken met een voedingskabel van dezelfde lengte met 2,5 mm².

Vermogensverlies van verlengkabels in vergelijking

  Draaddoorsnede 1,5 mm² Draaddoorsnede 2,5 mm²
Specifieke weerstand 0,0171 Ω 0,0171 Ω
Lengte verlengkabel 50 m 50 m
Totale weerstand 1,14 Ω 0,684 Ω
Spanningsverlies bij 16 A 18,24 V 10,94 V
Vermogensverlies bij 16 A 291,84 W 175,04 W

Verlengkabels voor gebruik binnenshuis hebben soms een kabeldoorsnede van slechts 0,75 mm². Deze kabels zijn dan echter navenant kort of voorzien van Euro-stekkers. De stekkers van de Euro-verlengstukken mogen slechts met maximaal 2,5 A worden belast, wat het aangesloten vermogen beperkt tot 600 W. Voor stroomkabels voor stromen tot 63 A worden kabels met een doorsnede van 16 mm² gebruikt.

In dit verband is het nu ook duidelijk dat het essentieel is aandacht te besteden aan een goed contact met verlengkabels. Anders zullen defecte of losse kabelklemmen en stekkercontacten met een verhoogde contactweerstand zeer snel tot enorme problemen leiden.


Waar moet u op letten als u een verlengkabel koopt?

Om de juiste verlengkabel voor de desbetreffende toepassing te vinden, moeten enkele belangrijke punten in aanmerking worden genomen:

Binnen- of buitengebruik

Verlengkabels voor gebruik binnenshuis zijn meestal minder robuust geconstrueerd en ook niet spatwaterdicht. Daarom mogen ze niet buitenshuis worden gebruikt. Stroomkabels voor gebruik buitenshuis zijn robuuster ontworpen en beschermd tegen spatwater. Ze kunnen eventueel ook binnenshuis worden gebruikt.

Bijpassende netstekkers

Het verlengsnoer moet voorzien zijn van de juiste netstekkers. Voor stopcontacten worden bij voorkeur contactstoppen gebruikt. Voor uitbreidingen met rode CEE-stekkers moet rekening worden gehouden met het ampèrage, omdat de stekkers verschillen in grootte. Euro-stekkers zijn geschikt voor kleine elektrische apparaten en blauwe CEE-Cara-stekkers worden gebruikt voor caravans.

Draaddoorsnede

Bij verlengkabels helpt veel alleen als het gaat om de kabeldoorsnede. Indien krachtige verbruikers zoals verwarmingstoestellen of grote elektromotoren op de verlengkabel moeten werken, moet worden gezorgd voor een voldoende grote kabeldoorsnede.


Kabellengte

De kabellengte moet zo kort worden gekozen als absoluut noodzakelijk is. Afgezien van het onnodige vermogensverlies op de lijn, is het hanteren en opbergen van een kortere verlenging veel gemakkelijker dan met een twee keer zo lange verlenging. Bovendien mag het gewicht van een vaste verlengkabel niet worden onderschat.


Technische Extras

Voor sommige toepassingen moet een verlengsnoer worden voorzien van extra apparaten. Voor bouwplaatsen en professioneel gebruik is het raadzaam te beschikken over een persoonlijke beschermingsinrichting (PRCD) en, in het geval van driefasenstroom, een faseomvormer zodat de cirkelzaag- of blaasmotor in de juiste richting loopt.

Onze praktische tip: verlengkabels veilig leggen

Voor het veilig leggen van verlengkabels zijn een aantal hulpmiddelen beschikbaar. Naast haken zijn kleefbanden, kabelgoten alsmede matten en kabelbruggen geschikt om vallen, drukschade en schokkerige trekbelasting op de verlengkabels te voorkomen.


FAQ: Veelgestelde vragen over verlengkabels

Kunnen verlengkabels worden gecombineerd?

In de regel mogen verlengkabels niet worden gecombineerd. De populaire praktijk om een strip met meerdere stopcontacten aan te sluiten op een verlengkabel en een andere kabel op de strip is niet aan te bevelen. Als een kabel te kort is, is het beter een langere kabel met een geschikte doorsnede te gebruiken.


Wat betekent IP44?

De IP44-bescherming classificeert de bescherming van producten tegen het binnendringen van vaste stoffen en vocht. De twee letters in de IP44-classificatie staan respectievelijk voor International Protection en Ingress Protection. Het eerste cijfer van de beschermingsklasse IP44 staat voor bescherming tegen gereedschap en draden of vaste lichamen met een diameter ≥ 1 mm. Het tweede cijfer van beschermingstype IP44 staat voor bescherming tegen spatwater van alle kanten. Meer informatie over dit onderwerp vindt u in onze gids over soorten IE-bescherming.


Wat is een rubberen verlengkabel?

Rubberen verlengkabels zijn verlengkabels met een rubberachtige mantel op de kabel. De stekker en het stopcontact zijn ook van rubberachtig materiaal gemaakt of met rubber bekleed. Deze kabels worden bij voorkeur buiten in de tuin gebruikt, bijvoorbeeld voor elektrische grasmaaiers of elektrische verticuteermachines, of ook op bouwplaatsen, en hebben beschermingsklasse IP 44.

Hoe verwijdert u een verlengsnoer?

Als de verlengkabel door kabelbreuk of soortgelijke schade onbruikbaar is geworden, mag hij niet bij het huisvuil worden gedaan. De kabel bevat edele metalen zoals koper, die gerecycleerd moeten worden. Daarom kunnen alle soorten kabels worden ingeleverd bij recyclingcentra of inzamelpunten.