bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Universele behuizing als bescherming tegen elektronische componenten

Universele behuizingen worden gebruikt om elektronische componenten in onder te brengen en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ze zijn veelzijdig en kunnen soms aan zeer specifieke eisen voldoen. Op deze pagina vindt u welke subtypes universele behuizingen er zijn en welke criteria belangrijk zijn bij het maken van een keuze.Wat zijn universele behuizingen?

Universele behuizingen zijn universeel toepasbare elektronische behuizingen die verschillende functies vervullen. Ze herbergen elektronische componenten zoals printplaten, schakelaars, knoppen, kabels of transformatoren, houden ze op hun plaats en beschermen ze tegen omgevingsinvloeden zoals vocht, stof of UV-straling. Ze bieden ook bescherming tegen contact, zodat gevoelige componenten niet beschadigd raken en mensen worden beschermd tegen elektrische schokken.

Hoe is een universele behuizing opgebouwd?

Het ontwerp van universele behuizingen varieert van model tot model. In veel gevallen zijn het metalen of kunststof behuizingen met openingen voor inkomende of uitgaande stroomkabels.

Sommige behuizingen kunnen ook USB- of andere aansluitingen hebben. Binnenin zijn er vaak bevestigingen voor het vastschroeven of plaatsen van printplaten, klemmen- of soldeerstrips, schakelaars of andere componenten.

De behuizingen worden afgesloten met een deksel, dat in sommige gevallen niet kan worden geopend zonder speciaal gereedschap. Dit voorkomt of belemmert toegang door onbevoegden of personen zonder uitgebreide specialistische kennis. Er kunnen naden of afdichtingen worden geïntegreerd tussen het deksel en de behuizing om de binnenkant van de behuizing veilig af te sluiten.Welke soorten universele behuizingen zijn er?

Universele behuizingen kunnen worden ingedeeld op basis van hun ontwerp en hun specifieke doel. Veel voorkomende ontwerpen zijn onder andereVan welke materialen zijn universele behuizingen gemaakt?

Polycarbonaat behuizing

Behuizingen van polycarbonaat (PC) kunnen ook universeel worden gebruikt. Dit is een thermoplastisch materiaal dat extreem slagvast en zeer hittebestendig is. Polycarbonaat werkt ook als isolator tegen elektrische spanning.


ABS-behuizing

Elektronische behuizingen worden meestal ontworpen als metalen of kunststof behuizingen. ABS behuizingen zijn bijna universeel toepasbaar. Ze worden gekenmerkt door hun hoge weerstand en lage gewicht en worden ook gebruikt voor industriële toepassingen. ABS (acrylonitrilbutadieenstyreen) is een technische kunststof die vaak wordt gebruikt in de elektrotechniek en vele andere industrieën. Het is bestand tegen oliën, vetten, zuren en basen, is bestand tegen hoge temperaturen en is slagvast.

Behuizing van polyamide

Naast ABS en polycarbonaat is polyamide een andere kunststof voor universele behuizingen. Polyamide (PA) wordt ook gebruikt voor zwaarder belaste onderdelen in de machine-, voertuig- en apparatenbouw. Het is slijtvast, hittebestendig en heeft een hoge slijtvastheid, een hoog mechanisch dempingsvermogen en goede elektrische isolerende eigenschappen.


Metalen behuizing

Naast kunststof behuizingen worden ook metalen behuizingen zoals aluminium of staal veel gebruikt. Aluminium behuizingen zijn zeer slijtvast, roesten niet en hebben een strakke look, wat belangrijk kan zijn in sommige toepassingen. Stalen behuizingen zijn zeer robuust en bestand tegen stoten en krassen. Ze kunnen ook geluid dempen dat door de elektronica wordt veroorzaakt.Waar moet u op letten als u universele behuizing koopt?

Type behuizing

Het aanbod universele behuizingen is divers en varieert van hoogwaardige kunststof miniatuurbehuizingen voor veeleisende elektronicaspecialisten tot grote aluminium spuitgietbehuizingen die in de industriële sector worden gebruikt.

Welk type behuizing of ontwerp de juiste is, hangt onder andere af van het type elektronica dat moet worden geïntegreerd. Als het bijvoorbeeld gaat om elektronische kits of modules, is een modulaire behuizing de beste keuze. Voor de integratie van kabels is een kabelbehuizing daarentegen geschikter.

Type montage & afmetingen

Of u kiest voor een metalen of kunststof behuizing hangt af van de eisen en voorkeuren. In de regel zijn alle modellen duurzaam.

Het is ook belangrijk om na te gaan hoe de behuizing wordt geïnstalleerd. Naast wandbehuizingen en inbouwmodellen zijn er bijvoorbeeld behuizingen die op een hoedrail kunnen worden gemonteerd.

De afmetingen van een behuizing zijn vooral relevant als deze moet worden geïnstalleerd in een apparaat, machine of schakelkast. Hier bepaalt de beschikbare ruimte de grootte van de behuizing.

Vereiste IP-beschermingsklasse

Omdat universele of elektronische behuizingen in de eerste plaats een beschermende functie hebben, speelt de IP-beschermingsklasse een belangrijke rol.

Deze geeft aan in welke mate de behuizing is beschermd tegen vocht, stof en contact. Behuizingen met beschermingsklasse 54 zijn bijvoorbeeld beschermd tegen stof in schadelijke hoeveelheden en spatwater aan alle zijden en bieden volledige bescherming tegen contact.

De hoogste van alle IP-beschermingsklassen is momenteel IP 69K. Behuizingen met deze beschermingsgraad zijn stofdicht en beschermd tegen het binnendringen van water tijdens hogedrukreiniging of stoomreiniging. K staat voor bescherming tegen hoge temperaturen (heet water).Onze praktische tip: Let op de koelfunctie voor toepassingen die warmte genereren

Metalen elektronicabehuizingen hebben op zich een licht koelingseffect, omdat ze warmte kunnen absorberen. Voor toepassingen met een zeer lage warmteontwikkeling kunnen plaatstalen behuizingen voldoende zijn. Als het echter te verwachten is dat de elektronica tijdens bedrijf meer warmte zal genereren, zijn behuizingen van aluminiumprofielen of spuitgietaluminium met koelribben, ventilatiesleuven of koperen inleg een goede keuze. Het is ook mogelijk om behuizingen met een geïntegreerde ventilator te gebruiken. Houd er echter rekening mee dat elk bewegend onderdeel de onderhoudsinspanning verhoogt.FAQ - veelgestelde vragen over universele en elektronische behuizingen

Waar moet u op letten bij het werken aan of met universele behuizingen?

Installatie-, vervangings- en onderhoudswerkzaamheden mogen alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerd vakpersoneel.

Voordat de universele behuizingen worden geopend, moet de stroomtoevoer indien nodig worden onderbroken, tegen onbedoelde herinschakeling worden beveiligd en de doeltreffendheid van de onderbreking worden gecontroleerd.

Neem de informatie van de fabrikant in acht, in het bijzonder met betrekking tot thermische belastbaarheid en bestendigheid tegen mechanische en chemische belastingen en weersinvloeden.

Bij het vervangen van universele behuizingen moet de ter plaatse gespecificeerde beschermingsgraad in acht worden genomen.

Hoe herken ik een defecte universele behuizing?

Bij defecte universele behuizingen is de afdichting van het elektrische/elektronische interieur van de omgeving in wezen niet meer gegarandeerd. Dit kan het gevolg zijn van beschadigde schroefverbindingen, mechanisch beschadigde behuizingsonderdelen of ontbrekende, gescheurde of poreuze afdichtingen.

Welke accessoires zijn verkrijgbaar voor universele behuizingen?

Er is een relatief breed assortiment accessoires beschikbaar voor universele behuizingen. Dit kunnen losse componenten zijn zoals kabelgeleiders en trekontlastingen, maar ook klemmen, montagerails of beugels.

Voor sommige universele behuizingen zijn afdekkingen verkrijgbaar om schroefkanalen af te dekken of speciale afdekkingen met frames. Behuizingen kunnen worden uitgerust met extra functies met behulp van accessoires zoals drukvereffeningselementen, montage- of steunbeugels en bevestigings- en bevestigingssystemen.

Kan ik een universele behuizing van ABS buitenshuis gebruiken?

Op voorwaarde dat de elektronica binnenin voldoende wordt beschermd door afdichtingen, is gebruik buitenshuis perfect mogelijk. ABS is zeer weerbestendig, wordt gekenmerkt door een lage waterabsorptie en wordt daarom bijvoorbeeld ook gebruikt bij de productie van tuinmeubelen, huishoudelijke en tuinapparatuur en scheepsrompen. Toch is het belangrijk dat er een geschikte beschermingsklasse beschikbaar is en dat de fabrikant expliciet vermeldt dat de universele behuizing geschikt is voor gebruik buitenshuis.