Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wetenswaardigheden over universele behuizingen

 • Wat zijn universele behuizingen?

 • Van welke componenten zijn universele behuizingen gemaakt?

 • Van welke materialen zijn universele behuizingen gemaakt?

 • IP-beschermingsklassen in detail

 • Welke soorten universele behuizingen zijn er?

 • FAQ - veelgestelde vragen over universele behuizingen

Wat zijn universele behuizingen?

Behuizingen in elektrotechniek en elektronica hebben verschillende functies. Ze worden gebruikt om elektrische en elektronische componenten op te nemen, hun veilige bevestiging en hun bescherming tegen omgevingsinvloeden. Een ander belangrijk aspect is contactbeveiliging om mensen te beschermen tegen elektrische schokken en om te voldoen aan de arbeidsveiligheidswetgeving. Hiertoe zijn de behuizingen zo ontworpen dat ze, afhankelijk van het beoogde gebruik, voldoen aan de eisen van elektrische beschermingsklassen. Last but not least vertegenwoordigen behuizingen de optische sluiting van een apparaat voor de omgeving - ze moeten daarom in veel gevallen aan aanvullende ontwerpvereisten voldoen.

Van welke componenten zijn universele behuizingen gemaakt?

Universele behuizing

Universele behuizingen bestaan uit de eigenlijke behuizing waarin openingen voor inkomende of uitgaande stroomleidingen zijn gemaakt. Deze openingen kunnen worden voorgestanst om alleen doorvoeren te introduceren waar ze uiteindelijk nodig zijn. Sommige universele behuizingen zijn voorzien van standaard aansluitingen, bijvoorbeeld met USB pluggen.

In de behuizing zelf kunnen houders zijn voor het schroeven of invoegen van (groeven) printplaten, aansluit- of soldeerstrips, schakelaars en andere componenten. In eenvoudigere behuizingen passen bijvoorbeeld alleen kabelklemmen voor het aansluiten van elektrische installaties om contactbeveiliging te garanderen.

De behuizing is afgesloten met een deksel dat in de meeste gevallen weer geopend kan worden. Voor dit doel kan speciaal gereedschap nodig zijn om ongeschoolde werknemers de toegang te ontzeggen of het moeilijker te maken. Afhankelijk van de eisen van de beschermingsklasse kunnen sponningen en / of afdichtingen worden aangebracht tussen de deksel en de behuizing voor een veilige scheiding van de binnenkant van de behuizing van de omgeving. 

Universele behuizingen zijn verkrijgbaar in vele afmetingen. Deze variëren in lengte van 6 millimeter tot 1 meter, in breedte van 8 tot 605 millimeter en in hoogte van 1 tot 603 millimeter. De hoogtespecificatie van 1 millimeter wordt door Conrad gebruikt voor deksels of bodems die apart besteld kunnen worden.

Van welke materialen zijn universele behuizingen gemaakt?

De materiaalkeuze is primair gebaseerd op de toepassingseisen ten aanzien van isolerende eigenschappen, de gegarandeerde beschermingsgraad en de mechanische eisen aan behuizingsstijfheid en montage. Het assortiment van Conrad omvat behuizingen gemaakt van ABS (acrylonitril-butadieen-styreen copolymeer), aluminium (ook als gegoten), polyamide, polycarbonaat, polyester, polystyreen, polystyreen, staal en zink.

IP-beschermingsklassen in detail

De universele behuizingen van Conrad voldoen aan de eisen van verschillende soorten bescherming. Dit varieert van beschermingsklasse IP40, die beschermt tegen toegang met een draad, tot beschermingsklasse IP69K, die volledige bescherming tegen aanraking en bescherming tegen water garandeert tijdens hogedruk- / stoomreiniging.

Veel voorkomende soorten bescherming zijn:

 • IP54: Bescherming tegen stof in schadelijke hoeveelheden en tegen spatwater van alle kanten en volledige bescherming tegen aanraking
 • IP65: Stofdicht en volledige bescherming tegen aanraking en bescherming tegen waterstralen, bijvoorbeeld van een mondstuk
 • IP66: stofdicht en volledige bescherming tegen aanraking en bescherming tegen sterke waterstralen
 • IP68: stofdicht en volledige bescherming tegen aanraking en bescherming tegen permanente onderdompeling
Meer informatie over de IP-classificeringen

Welke soorten universele behuizingen zijn er?

De categorieën universele behuizingen in de Conrad Shop geven informatie over het beoogde gebruik. Selectiecriteria zijn onder meer afzonderlijke bodemplaten, deksels en kappen. Verdere opties zijn:

 • Inbouwbehuizingen met een hoge mate van isolatie en beschermingsgraad, sommige met transparante afdekkingen en speciale afdekafdichtingen
 • Instrumentbehuizing voor de constructie van laboratorium-, meet- en testapparatuur
 • Kabelbehuizing, deels met trekontlasting, voor opname en aansluiting van kabels
 • Koellichaambehuizing voor installaties met speciale thermische eisen van de installatie of de omgeving
 • Modulebehuizingen kunnen achteraf worden aangebracht en bieden ruimte voor het achteraf inbouwen van elektronische componenten in bestaande installaties, bijvoorbeeld met adapterstekkers.
 • Profielbehuizing voor speciale mechanische belastingen
 • Transformatorbehuizing voor het veilig opnemen van transformatoren
 • USB-behuizing met gestandaardiseerde USB-aansluiting
 • Potbehuizing voor het volledig omsluiten van elektrische componenten met een isolerende potmassa, die doorgaans aan speciale elektrische eisen voldoet en bestand is tegen chemische en weersinvloeden
 • Wandbehuizingen in verschillende afmetingen voor veel taken in de industriële en huishoudelijke elektrische installatie
 • Behuizingscomponenten zoals kabelgeleiders, trekontlastingen, klemmen, montagerails en beugels

FAQ - veelgestelde vragen over universele behuizingen

 

Waar moet je op letten bij het werken aan of met universele behuizingen?

Installatie-, vervangings- en onderhoudswerkzaamheden mogen alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerd vakpersoneel.

Voordat universele behuizingen worden geopend, moet de stroomtoevoer worden losgekoppeld, beveiligd tegen onbedoeld opnieuw opstarten en moet de effectiviteit van de uitschakeling worden gecontroleerd.

Let op de informatie van de fabrikant, vooral met het oog op de thermische belastbaarheid en de bestendigheid tegen mechanische en chemische belastingen en weersinvloeden.

Bij het vervangen van universele behuizingen moet de ter plaatse voorgeschreven beschermingsgraad in acht worden genomen.

Hoe kan ik een defecte universele behuizing herkennen?

In wezen is in het geval van defecte universele behuizingen, de elektrische / elektronische interne werking niet langer gegarandeerd afgesloten van de omgeving. Dit kan gebeuren door beschadigde schroefverbindingen, mechanisch beschadigde behuizingsdelen of ontbrekende, gescheurde of poreuze afdichtingen.

 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U heeft de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord