bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Tuinslangen en waterslangen: de juiste besproeiing voor elke groenvoorziening

Ze moeten vormvast zijn en toch flexibel, zodat ze comfortabel door de tuin kunnen worden verplaatst. Ze moeten ook bestand zijn tegen hoge waterdruk en UV-bestendig zijn. Er wordt al veel gevraagd van tuinslangen bij de bevoorrading van planten in de eigen tuin. Bij industrieel gebruik moeten de slangen nog beter presteren als het gaat om irrigatie.

Deze pagina geeft een overzicht van de binnendiameters, lengtes en andere criteria die van belang zijn.Algemene informatie over de tuinslang

Er zijn drie manieren om de tuin van water te voorzien: werken met een gieter, een sproeisysteem installeren of tuinslangen gebruiken.

Deze laatste worden veel gebruikt omdat ze relatief goedkoop en gemakkelijk te gebruiken zijn. De flexibele slang transporteert het water naar het gazon en de planten. Het meest voorkomende type is een ronde slang, maar er zijn ook platte slangen. Het water kan rechtstreeks via het slanggedeelte worden afgevoerd of over een groter oppervlak worden verspreid door middel van een aangesloten sproeier.

Tuinslang of waterslang?

Een tuinslang wordt ook wel waterslang genoemd. Het is waar dat elke tuinslang ook een waterslang is - maar niet elke waterslang is noodzakelijkerwijs een tuinslang. Hoewel een gewone tuinslang specifiek bedoeld is voor het besproeien van de tuin, kan de term waterslang ook verwijzen naar een ander type slang, zoals de koelwaterslang in hydraulische systemen.

De basisstructuur van een slang bestaat uit twee of drie onderdelen. Een eenvoudige waterslang bestaat uit een binnenkern en een buitenwand. Een flexibele tuinslang voegt de weefselversterking toe. De binnenste kern komt altijd rechtstreeks in contact met het koude of warme water dat als binnenste laag door de holte stroomt. Het optionele stoffen inzetstuk zorgt voor een flexibele waterslang. Dankzij de versterking blijft de slang soepel en kan hij tegelijkertijd de druk van het water weerstaan als een expandeerbare tuinslang. De maximale barstdruk geeft aan hoeveel bar de slang kan weerstaan. Dit geeft de druk aan waarmee het koude water door de holte kan stromen. De buitenste huid beschermt de slang tegen UV-straling en andere weersomstandigheden. Een goede buitenhuid trotseert niet alleen schade door de zon, maar wapent ook de tuinslang tegen bijvoorbeeld sneeuw en vorst in de tuin.

Tuinslang met grip profiel

Een tuinslang met een goed profiel is duurzamer, vergemakkelijkt het oprollen en biedt de beste grip tussen de slang en het slangdeel.

In kleine tuinen en op balkons en terrassen vertrouwen veel mensen ook op een spiraalvormige tuinslang om water te geven. Hij is UV-bestendig en dankzij het ontwerp hoeft de slang niet te worden op- en afgerold.Welke materialen worden gebruikt voor tuin- en waterslangen?

Of ze nu worden gebruikt als zuigslang of als drukslang, slangen zijn vaak gemaakt van PVC. De afkorting staat voor polyvinylchloride en is een thermoplastisch polymeer.

Een PVC-slang is UV-bestendig en stabiel, maar blijft tegelijkertijd een flexibele tuinslang die om hoeken kan worden bewogen.

Naast PVC zijn er ook kunststoffen zoals PUR (polyurethanen) of siliconen die worden gebruikt om tuinslangen te maken. Wie bewust plastic wil vermijden, vindt waterslangen van gerecycleerd materiaal of natuurrubber.

Technische stoffen zijn ook populair. Dit zijn vaak hybride vormen waarbij de PVC binnenslang voorzien is van een textiel buitenmantel. Een textielslangset combineert dan de eigenlijke tuinslang met bijpassende kraanaansluiting en slangpilaar.

Verontreinigingsvrije slangen

Een waterslang komt tijdens het gebruik rechtstreeks in contact met water. Als het materiaal verontreinigende stoffen bevat, kunnen deze in het water en daarmee in de planten terechtkomen. Een slang met weekmakers, bijvoorbeeld, kan een reden tot bezorgdheid zijn.Tuinslang diameter: vind de juiste maat!

Om ervoor te zorgen dat de tuinslang optimaal kan worden gebruikt voor besproeiing, is de keuze van de slangmaat cruciaal. Dit verwijst naar de binnendiameter, die ook wel de nominale diameter wordt genoemd en in inches wordt aangegeven.

De bijgevoegde tabel geeft informatie over de grootte van een tuinslang in inches en de bijbehorende binnendiameter. 

Welke diameter is aan te raden?

  • Eenvoudig werk op balkons, terrassen of in kleine privétuinen: Tot 1/4 inch
  • Irrigatie van grotere eigendommen: Tot 1/2 inch
  • Groot terrein met veel planten: Vanaf 3/4 inch
  • Landbouw of professioneel tuinieren met grote hoeveelheden water: Vanaf 1 inch

Welke lengte is verstandig voor een tuinslang?

De meeste zuig- en drukslangen beginnen bij een lengte van vijf meter. Hiermee kan echter slechts een klein gebied worden besproeid. In veel tuinen wordt tien tot twintig meter gebruikt, en ook voor grote oppervlakken worden waterslangen tot vijftig meter gebruikt.

Grootte in inch Binnendiameter in mm
1/8" 3,2
1/4" 6,3
3/8" 9,5
1/2" 12,7
5/8" 15,9
3/4" 19
1" 25,4
1 1/4" 31,8
1 1/2" 38,1
2" 50,8
2 1/2" 63,5
3" 76,2
4" 101,6
5" 127
6" 152,4
8" 203,2
10" 254


Welke tuinslang accessoires zijn nuttig?

U hebt aansluitmogelijkheden nodig zoals douches en sproeiers die passen bij het toepassingsgebied.

Für mehr Komfort empfehlen sich außerdem Aufbewahrungs- und Transportsysteme. Eine Wand-Schlauchbox etwa an der Garage ist als Wand-Schlauchtrommel samt Aufrollautomatik besonders praktisch. Soll die Aufbewahrung nicht an der Wand erfolgen, sind Schlauchwagen die beste Alternative.

Voor meer gemak worden ook opslag- en transportsystemen aanbevolen. Een aan de muur bevestigde slangenbox op de garage is bijvoorbeeld bijzonder praktisch als een aan de muur bevestigde slanghaspel met automatische opwikkeling. Als de slang niet aan de muur moet worden opgeborgen, zijn slangenwagens het beste alternatief.