Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over toerenteller

 • WAS zijn toerenteller?

 • Hoe werkt een toerenteller?

 • Waarvoor gebruikt toerenteller geplaatst?

 • Welke toerenteller zijn bij Conrad verkrijgbaar?

 • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over toerental messen

WAS zijn toerenteller?

Een toerenteller is een mechanisch of elektronisch meetapparaat waarmee het aantal omwentelingen per tijdeenheid van roterende elementen wordt vastgesteld. Daarbij geldt een unieke cirkelvormige beweging van de roterende voorwerp in een volledige cirkel van 360 graden dan één omwenteling los. Een toerenteller analyseert de toeren per tijdseenheid uit en geeft het als analoge schaalwaarde of als digitale getal uit.

Dan gangbare meeteenheden hebben zich "toeren per minuut" (min -1 ) en "omwentelingen per seconde" (s -1 ) gevestigd. Kent ze zijn bovendien de afkortingen "UpM" en "RPM" (Engels: "revolutions per minute"). De wetenschappelijk correcte toerental volgens de SI eenheid systeem "1/s" (komt overeen met s -1 ) is nauwelijks gebruikelijk.

 

Hoe werkt een toerenteller?

Bij de functie van toerental messen zijn de volgende principes te onderscheiden:

Mechanische toerentalmeting

Bij dit type meting wordt de middelpuntvliedende kracht van bewegende afmetingen benut. Hoe hoger het toerental, hoe groter de kraf t, waarmee de bewogen massa van de as wegstrebt. Deze beweging wordt via een hefboommechanisme op een wijzer boven een schaal weergegeven. Bij deze meetmethode is een directe mechanisch contact tussen te messendem object en meetapparaat nodig. Het wordt met meetstiften, holle punten, verlenging golven en/of loopwielen gerealiseerd.

Elektrische toerentalmeting

Hier draait een magneet in een elektrische spoel , in de een spanning induceert wordt. Het hoge neemt toe met het toerental aan, zodat deze waarde worden beoordeeld. De draaibeweging moet eveneens door een mechanische verbinding tussen het roteren gedeelte en het meetapparaat worden doorgegeven.

Elektronische toerentalmeting

In dit gebied zijn er verschillende technische oplossingen die echter alle erop, dat een lichtstraal (verschillende produktie, sterke en golflengte) wordt onderbroken. Uit de onderbrekingen per tijdseenheid wordt het aantal rotaties bepaalt . Een andere mogelijkheid bestaat hierin, dat de frequentie van reflecties van een reflecterende Elements, dat op het roterende deel is aangebracht, wordt betaald. De meting kan met behulp van mechanische contact of contactloos, bijvoorbeeld door verlichten met een laserstraal, plaats te vinden.

Stroboscoop meting

Bij deze meetmethode wordt de te meten object onder bepaalde omstandigheden met extra markeringen voorzien. Voor het meten wij het met zeer felle lichtflitsen in gedefinieerde flitsfrequentie verlicht. Stemmen flitsfrequentie en toerental overeen, verschijnt het te meten object de toeschouwer als staand. Houd er rekening mee dat dit effect ook bij even delers of veelvouden van het toerental optreedt. Voor het opwekken van de lichtflitsen komen xenonlampen of krachtige LED's gebruikt. De stroboscopen vereisen meestal een externe trigger voor gedefinieerde aansturing. Er zijn flitsfrequenties tot 120.000 flitsen per minuut bereikbaar. Apparaten met deze meetfunctie keuze is er ook handige kleinstroboskope .

Bijzonderheden

Door de mogelijkheid, roterende processen te meten, ontstaan er met eenvoudige hulpmiddelen verdere analyse-mogelijkheden. Als voorbeeld de Ford snelheid van transport banden - zodat ook hun lengte - genoemd, waarbij de toerenteller om een meetwiel aangevuld worden, dat op de band rust.

Digitale apparaten geven getalwaarden op displays uit, hebben geheugen voor midden-, maximale en minimale waarde en de laatste meetwaarde. Vaak ligt accessoires, zoals reflecterende meetpunten, bij.

 

Waarvoor gebruikt toerenteller geplaatst?

De bandbreedte van de toepassingsmogelijkheden loopt van de toerenteller in de auto tot voor de bewaking en onderhoud draaiende delen in veel industrieën, bijvoorbeeld in drukkerijen, draaien van de compressor uit de aardolie- en cng-industrie en het Inmeten van een platenspeler.

 

Welke toerenteller zijn bij Conrad verkrijgbaar?

In de Conrad Online Shop is een kwalitatief hoogwaardige mechanische en elektronische toerenteller en stroboscoop installaties verschillend vermogen kracht verkrijgbaar.

De prijzen variëren van de aangeboden producten reikt van twee- tot het viercijferige gebied. Als selectie kenmerk "Kalibratie" staan DAkkS, ISO en de fabrieksstandaard om uit te kiezen.

Gedeeltelijk staan handleidingen en gegevensbladen klaar om te downloaden. Ook krijgt u bij de desbetreffende productadvies voor handige accessoires, die u bij Conrad gelijk met kunnen aanschaffen.

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over toerental messen

WAS is bij de omgang met toerental messen gaat?

 • Toerenteller zijn precisie meetapparatuur en moeten met zorg worden behandeld. Gebruik voor transport en opslag van de originele verpakkingen. Bewaar de apparaten droog; druip- en spatwater zijn streng te voorkomen.
Toerenteller
 • Metingen aan bewegende, trillende en roterende delen kunnen met geduchte gezondheidsrisico's gepaard te gaan. Houd u altijd exact op de gebruiksaanwijzing van het betreffende apparaat en zorg ervoor dat de handleiding altijd beschikbaar is.
 • Bewegende objecten in stroboscooplicht verschijnen staand of in slechts langzamer beweging. De objecten mogen in geen geval worden aangeraakt.
 • Het licht van stroboscoop lampen kan bij blootgestelde personen onder bepaalde omstandigheden epileptische aanvallen oproepen.
 • De elektronische onderdelen van het apparaat meegeleverd milieu schadelijke stoffen. U moet volgens de geldende milieurichtlijnen worden afgevoerd
 • Voor bepaalde toepassingen kunt ijkingen verplicht zijn.
 • Elektronische storingen zijn meetresultaten elektronische apparaten beïnvloeden.
 • Reinig toerenteller na ieder gebruik grondig.
 • Open toerentalmeters niet, behalve voor het wisselen bestemde batterij vakken. Bij onjuist gebruik, reparatie proberen of opening vervalt de aanspraak op garantie. Laat reparaties door de fabrikant of leverancier uitvoeren.


Hoe lang gaat een toerenteller?

De levensduur van zuiver mechanische toerenteller is theoretisch onbeperkt. Hetzelfde geldt bij digitale apparaten, waarbij van tijd tot tijd de batterijen moeten worden vervangen.

 

Wat kan ICH defecte toerenteller herkennen?

 • Onjuiste meetwaarden wijzen op een defect apparaat of storende omgevingsinvloeden.
 • Een ontbrekende weergave in de display is in de meeste gevallen een aanwijzing voor een niet functionerende stroomvoorziening, WAS na het vervangen van de meestal verholpen is.
 • Een vage weergave kan veroorzaakt zijn dat er nog de beschermfolie op de display bevindt.