Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over stroomstekkers en stroomkoppelingen

Netstekkers zijn stekkers voor het voeden van elektrische apparaten door ze in standaard stopcontacten te steken. Netwerkkoppelingen zijn de "vrouwelijke" tegenhangers van de stekkervormen. Beide kunnen worden gebruikt om snelkoppelingsstekkerverbindingen te maken voor flexibel gebruik van elektronische apparaten.

Netstekkers en netkoppelingen worden als vervangende connectoren op de verbindingskabels van afgewerkte apparaten geïnstalleerd of om zelfgemaakte apparaten van stroom te voorzien. Hiervoor moeten de afzonderlijke aders van de aansluitkabel correct op de stekker worden aangesloten, waarvoor gespecialiseerde elektronische kennis vereist is.

  • Welke netstekkers en netaansluitingen zijn er?

  • Waar moet u op letten bij het selecteren van stekkers en stroomkoppelingen?

Welke netstekkers en netaansluitingen zijn er?

Netstekkers zijn aansluitstekkers voor elektrische apparaten. Met deze "mannelijke" stekkers kan de stroom worden geleverd via een conventionele "vrouwelijke" contactdoos, ook wel netwerkkoppeling genoemd.
In Duitsland worden voornamelijk C-pluggen en F-pluggen gebruikt.

C-stekker / Euro-stekker

C-stekkers, alternatief stekkertype C, zijn tweepolige stekkers zonder beveiligingscontact. De pinnen van deze connectoren zijn rond. Ze zijn ontworpen voor de in dit land gebruikelijke netspanning van 220 volt tot 240 volt.

De zogenaamde eurostekker is ook een C-stekker. Om apparaten met laag vermogen in het laagspanningsnet in heel Europa te kunnen gebruiken, werd gestandaardiseerd via een tweepolige stekker zonder beveiligingscontact. De bijbehorende Type-C-aansluiting wordt tegenwoordig echter niet meer gebouwd, juist vanwege zijn tekortkoming: het ontbrekende beveiligingscontact.

Onze praktische tip:

De C-stekkers passen ook in geaarde stopcontacten. Waar mogelijk moeten echter F-connectoren worden gebruikt.

F-stekker, waterdicht

Naast de twee pinnen voor de fasegeleiders en neutrale geleiders hebben F-pluggen een derde contact voor aarding. Dit veiligheidscontact moet eventuele foutstromen onmiddellijk omleiden. Stekkerdozen voor het type F-stekker zijn wijdverbreid in Europa.

F-stekkers passen meestal in type C-bussen, maar kunnen dan hun beschermende functie niet vervullen, aangezien er bij C-bussen geen contact is voor de aardingsgeleider. Het kan ook gebeuren dat de F-pluggen door hun opstaande vorm als profielpluggen of contourpluggen niet in zeer oude stopcontacten passen.

USB-koppelingen als adapterstekkers

USB-aansluitingen worden gebruikt om mobiele apparaten op te laden. In de praktijk wordt de USB-aansluiting vaak gerealiseerd met een adapterstekker op een normaal stopcontact. De adapterstekkers zijn geschikt voor mobiel gebruik en bieden een grote flexibiliteit, omdat u hiermee uw smartphone en andere kleine apparaten kunt opladen via datakabels, overal waar een normaal stopcontact beschikbaar is. Het is niet nodig om de laadkabel met accupakket constant te dragen.

Zoektip: Het alternatief voor de USB-koppeling is de permanente installatie van een USB-aansluiting. USB-laadbussen voor stationaire installatie vind je hier.

ILU-stekker

ILU-stekkers, ook wel gespeld als Illu-stekkers, zijn speciale stekkers voor verlichtingselementen. De naam is afgeleid van het Latijnse "Illumination", wat in het Duits belichting, verlichting of verlichting betekent. Voor verlichting worden meestal platte kabels gebruikt. De bijbehorende stekkers en stopcontacten hebben geen aardleiding.

PRCD-tussenschakelaar

Portable Residual Current Devices (PRCD) zijn mobiele aardlekbeveiligingen die in de aansluitkabels van elektrische apparaten worden ingebouwd. Ze herkennen of bewaken de functie van beschermingsgeleiders en zijn bedoeld ter bescherming tegen persoonlijke ongevallen in het laagspanningsgebied. PRCD-adapterstekkers worden zowel in de commerciële omgeving van elektrische installaties als in risicogebieden zoals vochtige ruimtes gebruikt.

Waar moet u op letten bij het selecteren van stekkers en stroomkoppelingen?

Nominale spanning voor de voeding

De meeste stekkers en stroomkoppelingen zijn ontworpen voor de spanning van 220 volt tot 240 volt, wat gebruikelijk is in het laagspanningsbereik. Met een nominale spanning van 250 volt hebben sommige connectoren een lichte boventolerantie en zijn daarom geschikt voor gebruik op krachtige elektrische verbruikers.

In uitzonderlijke gevallen is de toegestane nominale spanning 400 volt. Dit zijn connectoren voor netspanning en stuuraansluitingen zonder openbare toegang, dus achter de muur of in technische ruimtes. Deze connectoren hebben extra beveiligingsmechanismen.

Veiligheidsopmerking: de meeste stekkers zijn ontworpen voor ongeveer 230 volt, maar niet noodzakelijkerwijs de apparaten die u ermee wilt verbinden. Elektronische componenten met een lagere nominale spanning hebben extra voedingen of serieweerstanden nodig om de uitgangsspanning van de voeding naar een overeenkomstig lager spanningsniveau te brengen. Het negeren van de spanningsspecificaties op de apparaten vormt een aanzienlijk veiligheidsrisico!

Ongevallenpreventie: IP-beschermingsklassen en aardgeleider

Netstekkers en koppelingen zijn geclassificeerd in IP-beschermingsklassen. Deze bestaan elk uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft bescherming tegen vreemde voorwerpen en contact aan. Het tweede cijfer geeft informatie over bescherming tegen water. In het algemeen geldt: hoe hoger de cijfers, hoe hoger de bescherming tegen ongewenste krachtoverbrenging.

Het type connector is ook relevant voor de veiligheid. Terwijl C-stekkers en C-bussen geen aardgeleider hebben, biedt het F-stekkersysteem met profielstekkers en aardingscontact een grotere bescherming tegen elektrische ongevallen. Het veiligheidscontact werkt natuurlijk alleen als de aardleiding achter het stopcontact beschikbaar en voldoende onderhouden is.

Connector-versies

Netstekkers zijn verkrijgbaar in rechte versies en als hoekstekkers. Haakse stekkers worden gebruikt waar er onvoldoende ruimte is voor de stekker met een rechte kabelaansluiting of wanneer de schuine kabeluitgang gewenst is.

Platte pluggen zijn een speciaal type hoekpluggen. Ze zijn geschikt voor gebruik in krappe ruimtes, bijvoorbeeld achter meubels.

Eigenlijk geen stopcontacten, maar adapterstekkers zijn hier toch het vermelden waard. Ze zijn niet geïnstalleerd in de aansluitkabels voor de stroomvoorziening. Een adapterstekker wordt rechtstreeks in het stopcontact gestoken en andere stekkers worden erop aangesloten. Adapterstekkers hebben vaak adapter- of schakelfuncties, zoals het in- en uitschakelen van de voeding of het ombouwen van een normaal stopcontact naar een USB-laadaansluiting.

Netwerkkoppelingen zijn ook verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Er wordt fundamenteel onderscheid gemaakt tussen netkoppelingen met aardgeleider voor stekkertype F en netkoppelingen zonder aardingscontact voor stekkertype C en F. Waar mogelijk worden tegenwoordig netwerkkoppelingen met aardgeleider gebruikt, omdat het gebruik ervan verplicht is voor krachtige elektrische apparaten.

Voor stoffige of vochtige ruimtes moeten netwerkkoppelingen met hoge IP-beschermingsklassen worden gebruikt. Daarnaast zijn er afdekkingen voor stroomaansluitingen zodat stof en andere storende factoren geen kortsluiting veroorzaken als het stopcontact niet in gebruik is.

Een bijzonder ontwerp zijn meerdere netwerkkoppelingen voor het voeden van verschillende apparaten vanuit één stopcontact.

Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U heeft de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord