bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Stekkers en contrastekkers

Netstekkers zijn stekkers waarmee elektrische apparaten van stroom worden voorzien door ze in in de handel verkrijgbare stopcontacten te steken. Contrastekkers zijn de "vrouwelijke" tegenhangers van de stekkers. Beide kunnen worden gebruikt om snelkoppelingen te maken voor een flexibel gebruik van elektronische apparaten.

Netstekkers en contrastekkers worden geïnstalleerd als vervangende stekkers op de aansluitkabels van afgewerkte apparaten of om zelfgebouwde apparaten van stroom te voorzien. Daartoe moeten de afzonderlijke draden van de aansluitkabel op passende wijze op de stekker worden aangesloten, hetgeen elektronische expertise vereist.Welke soorten stekkers en contrastekkers zijn er?

Netstekkers zijn aansluitstekkers voor elektrische apparaten. Met deze "mannelijke" stekkers kan stroom worden geleverd via een conventioneel "vrouwelijk" stopcontact, ook wel netkoppeling genoemd.

C-stekkers/ Eurostekkers

C-stekkers, of stekkertype C, zijn tweepolige stekkers zonder aardingscontact. De pinnen van deze stekkers zijn rond. Ze zijn ontworpen voor de in dit land gebruikelijke netspanning van 220 tot 240 volt.

De zogenaamde Europastekker is ook een C-stekker. Om in heel Europa apparaten met een laag vermogen in het laagspanningsnet te kunnen gebruiken, werd gestreefd naar standaardisering van een tweepolige stekker zonder beschermingscontact. De bijbehorende Type-C contactdoos wordt tegenwoordig echter niet meer gebruikt, juist vanwege zijn tekortkoming: het ontbreken van een beschermingscontact.

Onze praktische tip

De C-stekkers passen ook in contactdozen. Indien mogelijk moeten echter F-stekkers worden gebruikt.

F-stekkers / stekkers met aardingscontact

Naast de twee pennen voor de buiten- en de nulgeleider hebben F-stekkers een derde contact voor de aarding. Dit aardingscontact is bedoeld om eventuele foutstromen onmiddellijk af te voeren. Contactdozen voor het type F-stekker zijn in Europa wijdverbreid.

F-stekkers passen meestal in contactdozen van het type C, maar dan kunnen ze hun beschermende functie niet vervullen omdat er in contactdozen van het type C geen contact is voor de beschermingsgeleider. Het kan ook gebeuren dat de F-stekkers niet in heel oude stopcontacten passen vanwege hun verhoogde vorm als profiel- of contourstekker.


USB-koppelingen als tussenstekker

USB-aansluitingen worden gebruikt om mobiele apparaten op te laden. In de praktijk wordt de USB-aansluiting vaak gerealiseerd met een adapterstekker op een normaal stopcontact. De adapterstekkers zijn geschikt voor mobiel gebruik en bieden grote flexibiliteit, want u kunt uw smartphone en andere kleine apparaten via een datakabel opladen, waar er ook een normaal stopcontact is. U hoeft niet voortdurend een oplaadkabel met voeding mee te nemen.

Zoektip: Het alternatief voor de USB-koppeling is de permanente installatie van een USB-aansluiting. USB-laadcontactdozen voor stationaire installatie vindt u hier.

ILU stekker

ILU-stekkers, ook wel Illu-stekkers genoemd, zijn speciale stekkers voor verlichtingselementen.

De naam is afgeleid van het Latijnse "illumination", wat belichting, verlichting of uitlichting betekent.

Platte kabels worden gewoonlijk gebruikt voor verlichting. De bijbehorende stekkers en stopcontacten hebben geen aardleiding.


PRCD-Tussenschakelaar

Draagbare aardlekschakelaars (PRCD's) zijn mobiele aardlekschakelaars die in de aansluitkabels van elektrische apparaten worden geïnstalleerd. Zij detecteren of controleren de werking van beschermingsgeleiders en zijn dus bedoeld als bescherming tegen persoonlijke ongelukken in het laagspanningsbereik. PRCD tussenstekkers worden gebruikt in commerciële elektrische installaties en in ruimtes met een hoog risico, zoals vochtige ruimtes.Waarop moet worden gelet bij de keuze van netstekkers en contrastekkers?

Nominale spanning voor voeding

De meeste netstekkers en contrastekkers zijn ontworpen voor een spanning van 220 volt tot 240 volt. Sommige connectoren hebben enige tolerantie naar boven met een nominale spanning van 250 volt en zijn dus geschikt voor gebruik met krachtige elektrische verbruikers.

In uitzonderlijke gevallen is de toegestane nominale spanning 400 volt. Dit zijn aansluitingen voor netspanning en besturingsaansluitingen zonder publieke toegang, d.w.z. achter de muur of in apparatuurruimten. Deze connectoren hebben extra veiligheidsmechanismen.

Veiligheidsaanwijzing: Hoewel de meeste contrastekkers ontworpen zijn voor ongeveer 230 volt, is dat niet noodzakelijk het geval voor de apparaten die u ermee wilt verbinden. Elektronische componenten met lagere nominale spanningen vereisen extra voedingen of serieweerstanden om de uitgangsspanning van de voeding naar een overeenkomstig lager spanningsniveau te brengen. Het negeren van de spanningsspecificaties op de apparaten levert een aanzienlijk veiligheidsrisico op!


Ongevallenpreventie: IP-beschermingstypes en beschermingsgeleiders

Netstekkers en contrastekkers zijn ingedeeld in IP-beschermingsklassen. Deze bestaan elk uit twee cijfers. Het eerste cijfer duidt op bescherming tegen vreemde voorwerpen en contact. Het tweede cijfer geeft de bescherming tegen water aan. In het algemeen geldt: hoe hoger de getallen, hoe hoger de bescherming tegen ongewenste stroomoverdracht.

Het ontwerp van de stekker is ook van belang voor de veiligheid. Terwijl C-stekkers en C-stopcontacten geen beschermingsgeleider hebben, biedt het F-stekkersysteem met profielstekkers en beschermingscontact een betere bescherming tegen elektrische ongevallen. Uiteraard werkt het beschermingscontact alleen als de aardedraad achter de wandcontactdoos op de juiste wijze aanwezig is en voldoende wordt onderhouden.