bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Stekkernetvoedingen en universele voedingen: onmisbaar onderdeel van apparaten

Op kantoor of thuis - plug-in voedingen zijn nu bijna overal te vinden. Het bekendste gebruik is waarschijnlijk het opladen van smartphones. Maar ze worden ook gebruikt om allerlei andere elektrische apparaten van stroom te voorzien. Op deze pagina vindt u welke soorten voedingen er zijn en waar u op moet letten bij de aanschaf ervan. 


Wat is een stekkernetvoeding en waarvoor wordt die gebruikt?

Veel elektrische apparaten hebben voor hun stroomvoorziening een zogenaamde plug-in voedingseenheid nodig. Dit is een voedingseenheid waarvan de volledige elektronica zich in een compacte behuizing bevindt en waaraan een Eurostekker zonder kabel wordt bevestigd.

Voedingen van dit type worden bijvoorbeeld gebruikt voor veel flatscreens, printers, scanners, telefoons, routers en voor het opladen van smartphones en andere mobiele apparaten. Maar de voedingseenheden kunnen ook worden gebruikt voor het bedienen van LED-strips.

Er zijn plug-in voedingen verkrijgbaar met een vermogen tussen 3 watt en 60 watt. Bij veel modellen signaleert een ingebouwde LED de werking van de netadapter. Het is bekend dat elektrische apparaten ook in de stand-by-stand een aanzienlijke hoeveelheid stroom blijven verbruiken.

Een groot deel van de verbruikte energie wordt echter meestal niet door het apparaat, maar door de netadapter gebruikt. Daarom moet u de netadapter altijd uit het stopcontact halen als u hem niet nodig hebt.


Welke soorten stekkernetvoedingen zijn er?

Naast de conventionele voedingseenheden die fabrikanten af fabriek bij hun apparaten leveren, zijn er een aantal speciale modellen:

Mobiele apparaten worden meestal geleverd met een USB-lader. Een dergelijke voeding heeft ofwel een kabel die permanent met de oplader is verbonden, ofwel een USB-aansluiting. In dat geval kan de USB-adapter met verschillende kabels worden gebruikt. Het opladen van apparaten met mini-USB-, micro-USB- of USB-C-aansluitingen is dus probleemloos mogelijk.

Bijzonder praktisch zijn voedingsadapters waarmee u de uitgangsstroom en uitgangsspanning afzonderlijk kunt instellen. Bij deze voedingen kan meestal ook de stekker worden vervangen. De leveringsomvang omvat gewoonlijk een selectie van de meest gangbare holle stekkers en koppelstekkers.

Sommige modellen worden ook geleverd met een adapter voor het aansluiten van LED-strips. Op deze manier kan één enkele voedingseenheid worden gebruikt voor een groot aantal compatibele apparaten. Voor mensen die veel reizen zijn er powerpacks waarbij de stekker kan worden verwisseld voor een landspecifiek model. Naast de netadapter zelf, hoeft u geen extra adapters voor de VS, het VK of Australië mee te nemen.

Netzteil, das individuell eingestellt werden kann. 


Hoe werkt een stekkernetvoeding?

 In een stekkernetvoeding gelijkt een gelijkrichter de ingangsspanning, terwijl een filtercondensator de spanning ongeveer afvlakt.

Een voedingstransformator en een schakeltransistor hakken de nu aanwezige gelijkspanning op en zetten die om in een lagere spanning. Voordat een schone uitgangsspanning de uitgang van de voeding bereikt, passeert de stroom opnieuw een gelijkrichter en een filtercondensator.


Waar moet u op letten als u een stekkernetvoeding koopt?

Passende stekker, voeding, uitgangsspanning

Voor een goede werking moeten zowel de stekker als het vermogen en de uitgangsspanning exact overeenkomen met het apparaat waarmee de voeding wordt gebruikt. 

Let ook op de efficiëntie van de plug-in voeding: Vooral als het apparaat vaak wordt gebruikt, kan een hoog rendement een niet te verwaarlozen bijdrage leveren aan de besparing van elektriciteit.

Uitgangsspanning en uitgangsstroom instelbaar

Voor een zo breed mogelijk toepassingsgebied moet u een model kiezen met instelbare uitgangsspanning en uitgangsstroom. Dergelijke voedingen worden vaak geleverd met verschillende adapters die op de meest gangbare apparaatcontactdozen passen.

Een ingebouwde LED kan praktisch zijn, vooral bij meerdere voedingen, om in één oogopslag de functionaliteit te controleren.

Voor zakenreizigers of de volgende vakantie zijn er insteekvoedingen verkrijgbaar met een stekker die gemakkelijk kan worden verwisseld voor een geschikt landspecifiek model.


Onze praktische tip: Gebruik speciale stekkerdozen wanneer er een groot aantal netadapters zijn.

Vooral bij het gebruik van insteekvoedingen met meerdere stopcontacten doet zich vaak het probleem voor dat de voeding door zijn afmetingen extra stopcontacten blokkeert. Er zijn speciale stekkerdozen waarbij de afzonderlijke stopcontacten verder uit elkaar staan. Met dergelijke stekkerdozen kunt u meerdere stekkerdozen gebruiken zonder dat andere stopcontacten ontoegankelijk worden.


FAQ – veelgestelde vragen over stekkernetvoedingen

Wat zijn de voor- en nadelen van stekkernetvoedingen en transformatormodellen?

Modellen met transformator

Een voedingseenheid met transformator heeft een eenvoudige structuur met slechts enkele passieve componenten en is daarom goedkoop te vervaardigen. Storingsonderdrukking is bij een dergelijk apparaat nauwelijks nodig. 

Een transformatorvoeding is echter groot en zwaar en heeft slechts een laag rendement. Dit leidt tot een hoger energieverbruik. 

Geschakelde voedingen

Het rendement van een geschakelde voeding is daarentegen veel hoger, soms meer dan 90%. Bovendien zijn de apparaten klein en compact. 

De schakelingen binnenin zijn echter veel complexer en meestal is EMC-afscherming vereist. Vanwege de complexere technologie zijn geschakelde voedingen duurder in aanschaf.

Mijn stekkernetvoeding fluit en bromt hoorbaar. Wat is de reden hiervoor?

Terwijl de voedingseenheid in werking is, beginnen veel onderdelen zoals spoelen te trillen. In hoogwaardige voedingen zijn de spoelen ingekapseld en worden de trillingen dus grotendeels voorkomen. 

Dit is vaak niet het geval bij goedkope modellen. Het gezeur en gezoem is vervelend, maar in principe geen reden om te vrezen dat een storing in de voeding dreigt.