bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Of het nu gaat om een 3-voudige stekkerdoos, een 6-voudige of een stekkerdoos in een speciale uitvoering. Deze producten zijn in elk huishouden volop te vinden. Vooral bij weinig beschikking over 230 V wandcontactdozen, wordt er gebruikt gemaakt van stekkerdozen. Bij het gebruiken van stekkerdozen zijn er een aantal punten waar rekening mee moet worden gehouden. Een onzorgvuldige behandeling kan bijvoorbeeld leiden tot ernstige storingen of problemen. In deze gids geven wij u alle informatie over stekkerdozen en vertellen wij u waar op te letten bij het gebruik ervan.

Wat is een stekkerdoos?

Een stekkerdoos geeft de mogelijkheid om meerdere verbruikers op een 230 V stopcontact aan te sluiten. De behuizing bestaat uit meerdere contacten voor uw netstekkers. Stekkerdozen zijn er in verschillende uitvoeringen, voor geaarde stekkers, CEE-stekkers of Europese stekkers. Ook zijn er modellen verkrijgbaar geschikt om te gebruiken in een specifiek land, zoals een franse stekkerdoos. De aansluiting op het stroomnet gebeurt via een kabel met geïntegreerde stekker. Als alternatief zijn er ook stekkerdozen zonder aansluitkabel verkrijgbaar. Die kunt u in dit geval zelf monteren. 
Afhankelijk van het beoogde gebruik, kunnen stopcontacten meerdere functies hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schakelaars, kindersloten, master/slave-functies en overspanningsbeveiliging. Daarnaast hebben steeds meer stekkerdozen ook een USB-aansluiting. Dit maakt het mogelijk uw apparaten met USB-poort eenvoudig kunt opladen via uw stekkerdoos. De geïntegreerde USB-lader regelt zelf de uitgangsspanning.

Welke stekkerdozen zijn er?

Stekkerdozen worden onderscheiden op vorm en op specifieke kenmerken.

 • Standaard stekkerdozen: 
  Deze stekkerdozen hebben geen bijzondere kenmerken. Ze zijn vaak voordelig om aan te schaffen. Omdat de prijs ook vaak een indicatie van de kwaliteit geeft, is het verstandig om bij krachtige verbruikers voor een duurder model te gaan van hoogwaardige kwaliteit.

 • Stekkerdozen met kinderbeveiliging
  De ronde openingen waar de contactpunten ingaan, zijn afgedekt met een kunststof klep. Dit werkt als kinderslot en zo wordt voorkomen dat kinderen voorwerpen of vingers in de openingen van het stopcontact stopt. 

 • Stekkerdozen met schakelaar
  Met een geïntegreerde schakelaar kunnen alle aangesloten verbruikers in één keer worden losgekoppeld van het stroomnet. Er zijn ook stekkerdozen verkrijgbaar waarbij elk contact een eigen schakelaar heeft.

 • Stekkerdozen met schakelklok
  Een timer regelt de stroomtoevoer van deze stekkerdozen. De schakelklok maakt het mogelijk specifieke gebruikers op bepaalde momenten aan of uit te zetten. Zo kan onder andere uw verlichting doelgericht en efficiënt worden geregeld. 

 • Stekkerdozen met overspanningsbeveiliging
  Deze stekkerdozen zijn voorzien van een speciaal beschermingselement. Dit zorgt ervoor dat afwijkende spanningspieken geen negatieve gevolgen hebben voor de aangesloten apparaten. 

 • Master/slave-stekkerdozen
  Het master stopcontact wordt gebruikt om bijvoorbeeld een computer op aan te sluiten, terwijl de bijbehorende apparatuur - zoals printers etc. - wordt aangesloten op de slave-stopcontacten. Als u uw computer aandoet, gaat alle gekoppelde apparatuur automatisch ook aan. Sluit u de computer weer af en doe u deze uit via de masterschakelaar? Dan gaan alle andere verbruikers ook weer uit

 • Persoonsbeveiligde stekkerdozen
  Bij deze stekkerdoos is de aardlekschakelaar in de netstekker geïntegreerd en bewaakt zo de stroomtoevoer. Als de metalen behuizing van een aangesloten apparaat onder spanning staat, voorkomt de aardlekschakelaar een levensbedreigende elektrische schok. 

 • Draadloze stekkerdozen
  De afzonderlijke contacten van een draadloze stekkerdozen worden bediend door middel van een afstandsbediening. Zo kunt u achter uw bureau blijven zitten terwijl u bepaalde gebruikers aan of uit zet.

 • Stekkerdozen met USB
  Tegenwoordig zijn er ook stekkerdozen die naast de conventionele stopcontacten, ook over één of meerdere USB-poorten beschikken. Dit is erg gemakkelijk omdat er tegenwoordig zoveel apparaten worden opgeladen via USB. Dat zijn niet alleen smartphones en tablets, maar ook bijvoorbeeld speelgoed of koptelefoons. Stekkerdozen met USB bieden de mogelijkheid om deze eenvoudig en gebruiksvriendelijk op te laden. 

De verschillende kleuren

Stekkerdozen hoeven niet altijd wit of zwart te zijn. Naast deze kleuren is er een heel uitgebreid kleurenscala beschikbaar. Toch blijven witte en zwarte stekkerdozen echte klassiekers en hebben zij vaak de voorkeur. 

De verschillende ontwerpen

Naast verschillende toepassingsmogelijkheden qua gebruik, zijn er ook verschillende uitvoeringen qua uiterlijk te verkrijgen. 

Tafelstekkerdoos

Tot enige tijd geleden stond de klassieke stekkerdoos ook wel bekend als tafelstekkerdoos, in het verleden waren er immers weinig tafels of bureaus met ingebouwde stopcontacten. Inmiddels is dat wel anders en wordt er met tafelstekkerdoos verwezen naar een stekkerdoos die in een tafel kan worden gemonteerd.

Stekkerdoosverdeler

Stekkerdoosverdelers kunnen mobiel gebruikt worden,maar ook stationair worden geïnstalleerd. Een stekkerdoosverdeler heeft doorgaans een vrij lange kabel. Bij mobiel gebruik dienen ze als verlengkabel met stekkerdoos, voor stationair gebruik worden ze vaak hangend boven een werkplek gemonteerd. Zo kunnen er verschillende apparaten in één keer worden aangesloten.

Stekkerdoorkubus

Praktische stopcontackubussen maken stroomaansluitingen in elke richting mogelijk. Door hun handige vorm besparen ze ruimte. De kubussen zijn te monteren op het werkblad, maar ook aan de onderkant voor onzichtbare montage. De mogelijkheden zijn zo onbegrensd. 

Stekkerdoos 19 inch

19” stekkerdozen hebben montagebeugels aan de linker- en rechterzijde. In de podium- of evenemententechniek is vaak een grote verscheidenheid aan elektronische apparaten nodig, bijvoorbeeld om het licht en geluid te regelen. Voor eenvoudige (de)montage en om veilig transport te garanderen, worden 19” stekkerdozen geïnstalleerd in een 19” rek. 

Aankoopcriteria voor stekkerdozen: wat is belangrijk?

Om de juiste stekkerdoos te vinden, moet u eerst over een aantal zaken nadenken:

 1. Welk stekkersysteem heeft u nodig? 
  In Nederland gebruiken we stekker type F en type C. Stekker F staat ook wel bekend als de Eurostekker. Een Eurostekker kan zonder problemen in een geaard stopcontact worden gestoken, omgekeerd is het niet mogelijk. 

 2. Hoeveel stopcontacten moet een stekkerdoos hebben?
  Dit criterium is te vinden onder het punt ‘Aantal stopcontacten’ bij de technische specificaties op de webpagina. Als u slechts drie sleuven nodig heeft, is het niet praktisch een grotere stekkerdoos te nemen. Dit neemt alleen naar maar onnodig ruimte in beslag. 

 3. Hoe orden ik de stekkers in de stekkerdoos?
  Als de stopcontacten dicht op elkaar zijn geplaatst, kan het lastig zijn meerdere grotere stekkers aan te sluiten. De behuizing van de stekker bedekt dan gedeeltelijk het stopcontact ernaast. Hierbij is ook de uitlijning van de stopcontacten belangrijk, als deze niet diagonaal geplaatst zijn, kan een haakse stekker ook het naastgelegen stopcontact bedekken. 

 4. Hoe lang moet de kabel zijn?
  Dit is afhankelijk van de plek waar u de stekkerdoos nodig heeft en de afstand tot het dichtstbijzijnde stopcontact. Als deze afstand kort is, geeft een lange kabel een storend effect.

 5. Welke extra functies heb ik nodig?
  Naast het verdelen van de stroom kan het zijn dat u wilt dat een stekkerdoos meerdere taken uitvoert. Bijvoorbeeld bij het aansluiten van multimedia-apparaten is het gebruiken van een overspanningsbeveiliging een goed idee. Bij montage op de werktafel is het verstandig een persoonsbeveiligde stekkerdoos te gebruiken en stekkerdozen met kinderbeveiliging zijn altijd aan te raden in woningen. 

 6. Heb ik een stekkerdoos met schakelaars nodig?
  Een stekkerdoos schakelaars biedt het voordeel dat één keer schakelen voldoende is om alle aangesloten verbruikers los te koppelen van de stroomvoorziening. Dit betekent dat er geen stroomverbruik in de standby-modus is. Nog handiger is het als elk stopcontact in de stekkerdoos is voorzien van een schakelaar. Soms zijn schakelaars ontworpen met een voetschakelaar.

 7. Zijn uiterlijk en ontwerp belangrijk?
  Als de stekkerdoos onzichtbaar wordt geplaatst zijn deze kenmerken niet belangrijk. Als de stekkerdoos wel zichtbaar is, wordt uiterlijk wel belangrijk. Vooral in moderne woningen of in bedrijfsruimtes wordt er veel waarde gehecht aan een perfect ontwerp.

 8. Hoe wordt de stekkerdoos beschermt tegen externe invloeden?
  Het spreekt voor zich dat stekkerdozen die u buiten gebruikt over de vereiste IP-beschermingsklasse moet beschikken. Ditzelfde geldt voor stekkerdozen die u wilt gebruiken in ruimtes waar vocht of stoom te verwachten zijn. 

Wat moet ik op letten bij het aansluiten? 

Het aansluiten van een stekkerdoos is meestal snel en eenvoudig. Wel moet u oppassen niet de fout te maken om de stekkerdoos te overbelasten. 

Een wandcontactdoos is meestal beveiligd met een 16 A stroomonderbreker. Bij een spanning van 230 V resulteert dit in een maximaal vermogen van 3680 watt. Als grote stroomverbruikers zoals radiatoren of kookplaten op een stekkerdoos worden aangesloten, kan de grenswaarde worden overschreden. Als de stroomonderbreker zijn werk niet doet, zal de stekkerdoos oververhit raken of brand veroorzaken. Daarom is het belangrijk de aangesloten apparaten in de gaten te houden.

Ook belangrijk: De aangesloten stekkers moeten stevig in de stekkerdoos zitten en een solide contact hebben. Loszittende stekkers veroorzaken contactproblemen en kunnen storingen of oververhitting tot gevolg hebben.

FAQ - Veelgestelde vragen over stekkerdozen

Hoeveel apparaten mag ik aansluiten?

Het is niet het aantal apparaten dat doorslaggevend is, maar juist het stroomverbruik van de aangesloten apparaten. In totaal mag dit hoger zijn dan de maximale belasting van de stekkerdoos.

Waarom zijn de meeste stekkerdozen wit of zwart van kleur?

De kleuren zwart en wit worden als neutraal gezien en integreren makkelijk in de meeste omgevingen. In de keuken heeft een witte stekkerdoos vaak de voorkeur, terwijl in studeerkamers vaak zwarte stekkerdozen worden gebruikt. Zwarte stekkerdozen zijn minder vuilgevoelig. 

Wat betekent de aanduiding H05VV-F3G1,5?

Deze aanduiding geeft een nauwkeurige beschrijving van de aansluitkabel van de stekkerdoos.
H= geharmoniseerde draad identificatie 05= nominale spanning 300/500 V V= PVC-mantel isolatie V= PVC-mantel isolatie F= Flexibel of fijnmazig 3= aantal draden G= beschermende geleider (groen/geel) 1,5= draaddoorsnede in mm2

Hoe werken stekkerdozen met overspanningsbeveiliging?

Voor een effectieve overspanningsbeveiliging moet de spanningspiek beduidend hoger zijn dan de netspanning die afgevoerd wordt. Dit soort beveiliging beschermt niet alleen de netspanning, maar kan ook telefoonlijnen of netwerklijnen beveiligen. 

Dit gebeurt door het gebruik van vonkenhiaten en spanningsafhankelijke weerstanden. Samen met supersnelle zekeringen bieden stekkerdozen effectieve overspanningsbeveiliging voor aangesloten hifi systemen, televisies of telecommunicatieapparatuur. 

Belangrijk: Overspanningsbeveiliging is geen vervanging voor bliksembeveiliging. Het is eerder een nuttige aanvulling hierop. 

Wat is een UPS-stekkerdoos?

Deze stekkerdozen zijn niet bedoeld om aan te sluiten op een wandcontactdoos met aardcontact. In plaats daarvan wordt een voedingsstekker op de aansluitkabel gemonteerd en aangesloten op een UPS - een ononderbroken stroomvoorziening. De UPS detecteert een stroomstoring en voorziet de aangesloten computer van stroom zodat deze een back-up kan maken van de gegevens. 

Wat is het verschil tussen een Europese stekker en een veiligheidsstekker?

Een Europese stekker heeft slechts twee contacten, wat voldoende is voor apparaten met beschermingsklasse II. Apparaten met een metalen behuizing, zoals broodroosters, moeten worden aangesloten via veiligheids stekkerdozen.