bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Gazonsproeiers, beregeningsinstallaties en sprinklers: optimale besproeiing van groene zones

Gazons en bloemen willen niet alleen op het eigen terrein besproeid worden: Kleine en grote gazons maken steeds meer deel uit van het algemene imago van een bedrijf, zodat werknemers en klanten een aangename sfeer aantreffen. In de warme maanden van het jaar is gelijkmatig water geven echter belangrijk.

Omdat kleinere oppervlakken anders besproeid moeten worden dan grote oppervlakken, zijn er verschillende soorten gazonsproeiers van fabrikanten als Gardena, Hunter of Kärcher. 

Op deze pagina wordt uitgelegd wat ze zijn en waarop u moet letten bij het gebruik en de aankoop ervan.Wat zijn gazonsproeiers, sprinklers en sproeiers en hoe werken ze?

Voor kleine en grote tuinen, groenstroken en bloemperken moet voldoende water beschikbaar zijn zodat alle planten kunnen gedijen. In plaats van de grond regelmatig handmatig te besproeien met een tuinslang, kan het werk worden geautomatiseerd met een gazonsproeier.

Of u gazonsproeier, sprinkler of sproeier zegt, is slechts een kwestie van smaak, aangezien de algemene termen synoniem kunnen worden gebruikt. De taak van gazonsproeiers & co. is het automatiseren van irrigatie in alle toepassingsgebieden.

De sprinklers werken allemaal volgens één principe: het gekozen apparaat wordt op de gewenste plaats in de tuin opgesteld en via een tuinslang op de wateraansluiting aangesloten. Wanneer het water uit de aansluiting stroomt, gaat het de slang in en door en wordt het via sproeiers verdeeld.

Het is gemakkelijk om een sproeisysteem op te zetten en verschillende apparaten aan te sluiten. Zo kunt u via één wateraansluiting veel sproeiers van het nodige water voorzien en grote oppervlakken besproeien. Sluit echter nooit te veel gazonsproeiers op één systeem aan, want de waterdruk moet over alle apparaten worden verdeeld. Vanaf drie tuinsproeiers op één aansluiting daalt de druk aanzienlijk.

Praktische tip: water besparen

Veel fabrikanten zoals Gardena, Hunter of Rain Bird denken na over hoe irrigatie effectief en zuinig tegelijk kan zijn. Gardena heeft bijvoorbeeld het Micro-Drip systeem ontwikkeld om onder andere plantenpotten van een druppelbevloeiingssysteem te voorzien.Welke soorten gazonsproeiers, sprinklers en beregening zijn er?

In principe wordt onderscheid gemaakt tussen verzonken sproeiers (ook wel tandwielsproeiers genoemd) en modellen die staan. Als voor de installatie statieven worden gebruikt, blijft de behuizing vrij in de tuin en wordt de grond niet beschadigd. Dit betekent echter ook een groter risico op struikelen. Pop-up sproeiers hebben daarom vaak de voorkeur.

Welk apparaat het meest geschikt is voor besproeiing hangt af van de hoeveelheid water die de bodem nodig heeft en hoe "dorstig" het gazon en de planten zijn. Wij tonen u een overzicht van de meest voorkomende gazonsproeiers.Cirkelsproeiers

Sproeiers zijn populair voor het besproeien van kleinere oppervlakken. De eenvoudige bediening bestaat erin het apparaat aan te sluiten op een tuinslang en de sproeier met een grondspies aan het gazon of bloembed te bevestigen.

Goede modellen kunnen in intensiteit worden aangepast, zodat de sproeier de omringende grond meer of minder kan besproeien. Zoals de naam sprinkler suggereert, is het vooral de bedoeling een zachte regenachtige dag te simuleren. Gazons en bloemen mogen absoluut niet verdrinken in water.

Bekijk de cirkelsproeiers >>Cirkelsproeier

Deze modellen zijn ook ontworpen om water te leveren aan gazons en co. zoals sprinklers. Terwijl sproeiers een werpbereik hebben van maximaal tien meter en beperkt zijn in de hoeken die kunnen worden bereikt, kunnen cirkelvormige sproeiers 360 graden besproeien. Daarom lees je ook de synonieme term cirkelsproeier. Als het bereik zeer groot is, wordt het ook wel een impulssproeier genoemd.

 

Als voor de besproeiing van de tuin meerdere cirkelvormige sproeiers worden gebruikt, moet de onderlinge afstand zorgvuldig worden gekozen: Als de werpafstand ertoe leidt dat het gazon op sommige plaatsen dubbel wordt besproeid, kan dit te veel water zijn voor een gezonde groei.

Cirkelsproeiers zijn er in twee vormen: Zij kunnen werken met een sectorale instelling of zonder. Bij de versie met sectorsproeier is het bijzonder eenvoudig om het gebied in sectoren te verdelen.


Bekijk de cirkelsproeiers >>


Zwenksproeiers

Voor de besproeiing van een vierkant gebied vertrouwen zwenksproeiers op zowel horizontale als diagonale instelmogelijkheden. Het bereik van de sproeiers kan ook worden aangepast op de zwenksproeier.

Afhankelijk van de grootte van de tuin kan het voldoende zijn om een zwenksproeier voor het hele gazon te plaatsen. Dit maakt het besproeien van de tuin bijzonder gemakkelijk. Als er meerdere zwenksproeiers moeten worden geïnstalleerd, is er weinig risico op dubbele besproeiing.


Bekijk de zwenksproeiers »


Veelvlak sproeiers

Hoewel een vierkante sproeier grote tuinen kan besproeien, worden gebruikers in de praktijk vaak geconfronteerd met het probleem dat hun perceel niet vierkant is. Voor hen zijn sproeiers met meerdere oppervlakken interessant.

Dankzij verschillende irrigatiesectoren bestrijken de apparaten bovendien tot 360 graden en kunnen ze met een groot werpbereik zelfs de hoeken van de tuin bereiken. Hun bijzondere eigenschap: ze kunnen worden geprogrammeerd en zo individuele hoekpunten opslaan. Zo passen ze de irrigatie aan de vorm van de tuin aan.


Sproeislangen

Als u niet wilt dat een sprinklerstand het totaalbeeld bederft en sproeiers voor tandwielen niet mogelijk zijn, kunt u kiezen voor sproeislang. Deze apparaten worden niet aangesloten op een tuinslang, maar vervangen deze.

De sproeislang wordt rechtstreeks op de waterkraan geplaatst en de slang wordt op de grond gelegd. Zo wordt de tuin gericht en automatisch van water voorzien door middel van een sproeislang.


Bekijk de sproeislangen »Waarop moet u letten bij de aankoop van gazonsproeiers, sprinklers en besproeiingsinstallaties?

Of het nu gaat om een vierkante sproeier of een andere tuinsproeier, er zijn enkele criteria die belangrijk zijn voor de aankoopbeslissing voor elk model. Eerst en vooral is er altijd het gebied dat door de irrigatie moet worden bestreken.

Afmeting van de gazonsproeier

Per vierkante meter moet ongeveer tien tot twintig liter water worden gebruikt. Een kleine tuin tot 100 m² kan volstaan met een kleine sproeier. Als de oppervlakte toeneemt tot 200 à 250 m², is het raadzaam over te schakelen op de middelgrote apparaatgrootte om in deze waterbehoefte te voorzien. Is de tuin groter dan deze omvang, dan zijn grote professionele units of het gebruik van meerdere middelgrote units verstandig, waarbij rekening moet worden gehouden met de vermindering van de waterdruk bij meervoudig gebruik. De fabrikanten geven in hun toestelbeschrijvingen aan hoeveel oppervlakte per sproeier kan worden bestreken.

Kies de juiste aansluitingen

Het is belangrijk dat de tuinslang en de wateraansluiting dezelfde grootte hebben. Let bij het aansluiten van de sproeier op de schroefdraad. Standaard zijn ze ½- of ¾-inch. Als de maat verschilt, zijn er adapters die als tussenstuk worden gemonteerd.

Het juiste materiaal kiezen

Wat het materiaal betreft, heeft u de keuze tussen plastic of metaal. Kunststof tuinsproeiers roesten niet en zijn beter bestand tegen weersinvloeden. Toch zijn ze meestal minder duurzaam dan hun metalen tegenhangers.


Hoe bewater ik op de juiste manier?

Gazons hoeven over het algemeen niet het hele jaar door bewaterd te worden, maar alleen op warme zomerdagen. In het algemeen moet tijdens het warme seizoen al het water naar de avonduren worden verplaatst, omdat anders kostbaar water verdampt. 

Bovendien kunnen kleine waterdruppels op planten werken als brandende glazen en dus meer kwaad dan goed doen. Probeer het water zo dicht mogelijk bij de wortels van struiken, hagen en groenten te brengen. Voorkom verdamping en zorg ervoor dat er geen plassen ontstaan waarin rot en schimmel kan ontstaan.FAQs: De meest gestelde vragen over gazonsproeiers, bewatering en sprinklers

Waarom maakt een goede besproeiing het gazon sterker en groener?

Als een gazon twee tot drie keer per week 's avonds wordt besproeid met maximaal 15 liter per vierkante meter, dringt het water tot diep in de bodem door. Dit verlengt de wortels van de planten, wat ze in de toekomst beter beschermt tegen droogte en hitte en ze dichter bij belangrijke voedingsstoffen brengt.

Zijn gazonsproeiers een struikelgevaar?

Sprinklers, beregeningsinstallaties en sproeiers die op de grond staan en vele meters op een tuinslang zijn aangesloten, kunnen beslist struikelgevaar opleveren. Gebruik intrekbare modellen of markeer de apparaten met een vlaggetje.