bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat is een spanband?

Een spanband bestaat uit een geweven band van polyester (PES), polyamide (PA) of polypropyleen (PP). De gebruikelijke breedte van spanbanden is ca. 25, 35, 50 of 75 mm, afhankelijk van het beoogde gebruik. Hoe breder de band, hoe hoger de lashing capaciteit (LC). De treksterkte van spanbanden is de maximale belasting bij een rechte trek en wordt uitgedrukt in decanewton (daN), waarbij 1 daN overeenkomt met ca. 1,02 kg.
Om de spanbanden optimaal te kunnen bevestigen, hebben zij verschillende span- of kleminrichtingen. De spanbanden kunnen worden uitgevoerd als eendelige of tweedelige spanbanden. Tweedelige spanbanden hebben speciale haken of S-haken, die een eenvoudige en snelle bevestiging in het voertuig of op de autotrailer mogelijk maken.

Wat is het verschil tussen klemspanbanden en spanbanden met ratel?

Klembanden worden bij voorkeur gebruikt voor lichte en gevoelige lasten. Bij een klemband wordt het uiteinde van de band door een klemslot getrokken en wordt de band met de hand gespannen. De klemvergrendeling zorgt ervoor dat de riem niet vanzelf kan losraken of losraken.
Spanbanden met ratel hebben een wikkelmechanisme dat wordt bediend door middel van de ratelhendel. Door de hefboomkracht ontwikkelen ratelsjorbanden hoge voorspankrachten en kunnen ze zeer strak worden gespannen. Dit betekent dat zelfs volumineuze en zware ladingen op betrouwbare wijze worden beveiligd tegen wegglijden.

Belangrijk:
Bij het vastmaken van een spanband met ratel is de spankracht die op de band wordt uitgeoefend (Standaard spankracht = Norm Zugkraft) vele malen groter dan de kracht die op de hefboom van de ratel moet worden uitgeoefend (Standaard handkracht = Norm Handkraft). Om de lading niet onnodig te beschadigen, moet de ratelriem daarom zorgvuldig worden gespannen en moeten hoekbeschermers worden gebruikt.

Volgens DIN EN 12195-2 moeten spanbanden voorzien zijn van een label waarop de volgende waarden vermeld staan:

  • Materiaal aanduiding
  • Sjor kracht (LC in daN)
  • Standaard spankracht (STF in daN)
  • Standaard handkracht (SHF in daN)
  • Verlenging bij maximaal toelaatbare belasting
  • Lengte van de riem
  • Datum van vervaardiging
  • Standaard
  • Fabrikant/Verdeler
  • Let op: "Niet optillen, alleen sjorren!"
  • Traceerbaarheidscode van de fabrikant

Wat zijn zelfoprollende spanbanden?

Zelfoprollende automatische spangordels of automatische sjorriemen werken op dezelfde manier als de veiligheidsgordel in een auto. De spanband kan tot de gewenste lengte worden uitgetrokken en in de bevestigingspunten worden gehaakt. De band wordt vervolgens gespannen door middel van een ratelfunctie, op dezelfde wijze als een gewone spanband.

Om hem los te maken, hoeft u alleen maar kort op de vergrendelknop te drukken en de gordel kan worden losgehaakt van de bevestigingspunten.

Als de knop opnieuw wordt ingedrukt, rolt de spanband automatisch op en kan hij in een handomdraai ruimtebesparend worden opgeborgen.

Hoe wordt een spanband correct gebruikt?

Het gebruik van een sjorband hangt in de eerste plaats af van de lading. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van sjorringen om de lading vast te zetten. Bij dit type ladingzekering hoeven er geen bevestigingsmogelijkheden (bevestigingspunten) voor het sjormateriaal aan de lading te zijn.

Bij het vastsjorren wordt de lading met behulp van de spanriemen op het laadvlak gedrukt. De resulterende verhoogde wrijvingskracht tussen het laadoppervlak en de last voorkomt dat de last wegglijdt of omvalt.

Belangrijk:
Alle gebruikte sjorbanden moeten ongeveer dezelfde treksterkte hebben. Indien nodig moeten te los zittende riemen voorzichtig worden aangetrokken.