bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Interessante feiten over solar tuinverlichting & solar decoratieve verlichting

Armaturen zetten zonne-energie om in elektriciteit voor verlichting. Ze kunnen flexibel worden gebruikt als heldere lichtbronnen of als decoratieve armaturen voor kleurrijke accenten op terrassen, in bloemperken en zelfs drijvend op tuinvijvers.

Hoe werkt solar tuinverlichting?

Solar verlichting bestaat uit de eigenlijke lamp met lichtbron en een zonnepaneel voor de energievoorziening uit zonnestraling. Bovendien worden accumulatoren geïnstalleerd voor de opslag en tijdvertraagde afgifte van energie voor de verlichting. Het zonnepaneel werkt als een zonnecollector en omvormer, d.w.z. het zet de fotovoltaïsche stralingsenergie van de zon om in elektrische stroom. Aangezien buitenarmaturen gewoonlijk pas in de schemering moeten gaan schijnen, wordt de elektrische energie niet rechtstreeks gebruikt, maar opgeslagen. Voor dit doel hebben zonnelampen accumulatoren, of kortweg batterijen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om het licht bij solarlampen aan te doen:

  • Eenvoudige solarlampen hebben schemersensoren die detecteren wanneer het donker wordt of bewolkte weersomstandigheden het moeilijk maken om te zien. Als het licht onder een bepaalde intensiteit komt, gaan dergelijke lampen schijnen totdat hun batterij leeg is en de volgende dag weer energie van de zon kunnen opnemen.
  • Solarlampen met schemersensoren kunnen ook worden uitgerust met bewegingsdetectoren, zodat zij alleen gaan branden wanneer het donker is en er iemand nadert voor wie zij de weg moeten verlichten. Door ze naar behoefte via bewegingssensoren in te schakelen bespaart u energie en is het praktisch als u uw buitenverlichting niet permanent wilt laten branden, bijvoorbeeld onder slaapkamerramen.
  • Handmatige bediening gebeurt met de hand op schakelaars of met een afstandsbediening. Om een solarlamp aan te kunnen zetten, moet deze natuurlijk eerst "zon getankt" hebben, want aanzetten lukt niet als de batterij leeg is. Anderzijds kunt u een zonnelamp met een schakelaar of afstandsbediening uitschakelen, zelfs als het donker is, en de schemersensor zou automatisch overschakelen naar de continue verlichtingsmodus zonder uw tussenkomst.
  • Roterende kleurveranderingen, atmosferische aanpassingen van de lichtkleur, verlichtingsintervallen en eventuele flikkereffecten worden ook met de afstandsbediening geregeld. De afstandsbediening bespaart u ook het opstaan 's avonds en is bijzonder praktisch op moeilijk bereikbare plaatsen.

Onze praktische tip

De Tap-On functie voor handmatige bediening van lampen is zeer modern. Je hoeft de lamp maar even met uw blote hand aan te raken om de verlichtingsfuncties te bedienen. Deze technologie wordt meestal gebruikt in lampen met LED-lampen en grote oppervlakken omdat deze minder heet worden. In het filter Speciale Functies kunt u specifiek zoeken naar lampmodellen met tapfunctie.

Opmerking: Handmatige opties om het verlichtingsgedrag te beïnvloeden zijn belangrijk als u niet wilt dat uw buitenruimte elke avond vanaf de schemering door de solarlampen wordt verlicht.

Tuinlampen zijn ontworpen voor gebruik buitenshuis omdat hun constructie weerbestendig is. Sommige zijn zelfs geschikt voor vijververlichting omdat ze drijvend en soms volledig waterdicht zijn. Voorzichtigheid is echter geboden bij het gebruik van drijfbare tuinverlichting in chloorzwembaden, omdat de chemische watertoevoegingen de lampfittingen kunnen aantasten!

Hoe worden decoratieve solarlampen en tuinverlichting geïnstalleerd?

Al met al is het installeren van solarlampen zeer eenvoudig omdat er geen kabels gelegd hoeven te worden en u de solarlampen flexibel op bijna elke plek kunt richten.

  • Tuinverlichting op pinnen worden gewoon in de grond gestoken. Hetzelfde geldt voor de meeste spots, waarvan sommige met zwenkarmen nauwkeurig kunnen worden gericht.
  • Staande lampen worden meestal geplaatst op gladde oppervlakken zoals tafels, maar ook aan de rand van paden, in gras of op bloemperken.
  • Hanglampen hebben meestal een handvat waarmee ze worden opgehangen aan bomen, haken en dergelijke uitsteeksels.
  • Dakgootlampen hebben een klem die gewoon in het metaal van de dakgoot wordt geklemd of, vooral op grote hoogte met wind, extra wordt vastgezet met schroeven.
  • Drijvende tuinlampen kunnen mobiel drijven op wateroppervlakken of permanent worden geïnstalleerd met een aparte bevestiging.

Solarlampen voor wandmontage vindt u bij de solar buitenwandlampen.

Een zonnige locatie voor het zonnepaneel is belangrijk, zodat de zonnecellen overdag voldoende energie kunnen opnemen. Als er schaduw is op de directe plaats van de tuinarmatuur, helpt het vaak om een lampmodel te gebruiken met een korte kabel tussen de armatuur en het zonnepaneel om deze laatste wat verder met zonlicht te positioneren.

Praktische tip

Zo nodig moeten de zonnepanelen van tijd tot tijd worden gereinigd, zodat ze ondanks stof en dergelijke aanslag in de tuin de volledige energie kunnen opnemen.

Veelgestelde vragen over solar tuinverlichting

Waarom brandt mijn solarlamp niet?

Als de lamp technisch niet defect is, zijn er verschillende mogelijke oorzaken: Nieuwe lampen hebben soms een beschermende sticker over het solarveld, die eerst moet worden verwijderd. De zonnestralen moeten de accu voldoende hebben opgeladen voor gebruik. Anders heeft de lamp geen energie om te branden. Veel solarlampen werken ook alleen in het donker omdat de geïntegreerde schemersensor de lamp uitschakelt als er te veel licht van buitenaf is om energie te besparen. Solarlampen moeten niet te dicht bij andere lichtbronnen worden geplaatst, want als er te veel helderheid omheen is, zullen ze slechts zwak of helemaal niet schijnen.

Waarom moeten buiten speciale lampen worden gebruikt?

Lampen voor buitengebruik zijn weerbestendig, d.w.z. beschermd tegen bijvoorbeeld vocht. Gebruik alleen lampen die zijn goedgekeurd voor gebruik buitenshuis om corrosie en kortsluiting te voorkomen.

Wat zegt het vermogen per lamp?

Het wattage wordt gegeven per lamp, aangezien sommige decoratieve armaturen worden aangeboden in sets met meerdere lampen. In dit geval is de vermelding van het totale wattage niet erg zinvol. Bovendien worden, vooral in het LED-segment, vaak meerdere armaturen in één lamp gebruikt vanwege de beperkte openingshoek van dit type constructie, zodat bijvoorbeeld in een LED-bolarmatuur volledige verlichting kan worden geproduceerd.

Bestaat er een intelligent besturingssysteem voor buitenlampen op zonne-energie?

Ja, maar in deze categorie vindt u alleen de eenvoudige lampen, die in sommige gevallen radiogestuurd zijn. Een intelligent verlichtingssysteem goedgekeurd voor buitengebruik met meerdere bedieningsopties en hybride stroomvoorziening via zonne-energie en kabel is verkrijgbaar bij sun'connec.