bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Bent u op zoek naar een sfeerverhogende solarfontein voor uw bedrijfspand, in uw tuin of in de vijver? In ons assortiment vindt u alle soorten solarfonteinen voor een prachtige, luxe en rustgevende uitstraling.

Solarfonteinen, mooi en nuttig tegelijkertijd

Voor een bedrijfspand bij de entree, in een stadspark of in een tuin of vijver, een solarfontein komt overal goed tot zijn recht. Elke plek heeft echter zijn eigen eisen. Een vijverfontein is namelijk een stuk kleiner dan een groter fontein voor een bedrijfspand. Wjij geven u graag tips voor de aanschaf, de installatie en het onderhoud van uw solarfontein.

Waarom kiezen voor een solarfontein?

Een fontein verhoogt de uitstraling van een tuinvijver enorm. Het waterornament is mooi om naar te kijken en het zachte kabbelen is extreem rustgevend. Daarom genieten veel medewerkers tijdens de lunchpauze van het ontspannende effect van een bedrijfsvijver met fontein. Maar ook in een tuin of stadspark heeft een fontein een ontspannende werking.

Maar een fontein biedt nog meer voordelen: de borrelende fonteinen verrijken het water met zuurstof. Dit leidt tot een aanzienlijk betere waterkwaliteit. En dit komt de vissen in de vijver ten goede. Bovendien is zuurstofrijk water niet zo vatbaar voor algenbloei.

Nog een voordeel: een vervelende muggenplaag wordt ook voorkomen omdat het bewegende wateroppervlak het voor muggen moeilijk maakt om eieren te leggen. Zo wordt uw vijver geen broedplaats voor vervelende beulen. Een voordeel dat ook in de privétuin zeer gewaardeerd wordt.

Wat zijn de voordelen van een solarfontein?

In tegenstelling tot fonteinpompen, die hun energie uit het elektriciteitsnet halen, bieden fonteinen op zonne-energie verschillende voordelen:

 • Eenvoudige installatie 
  Stroom wordt geleverd via een zonnepaneel. Daarom is het niet nodig om een complexe elektrische installatie met ondergrondse kabels te leggen. Een zonnefontein kan in een paar eenvoudige stappen worden geïnstalleerd en is dus binnen de kortst mogelijke tijd klaar voor gebruik.

 • Geen energiekosten
  Omdat het licht van de zon gratis is, zijn er geen elektriciteitskosten. Dit beschermt het budget van het vastgoedbeheer op lange termijn.

 • Regeneratieve energie
  Zonne-energie is een van de hernieuwbare energiebronnen. Daarom gaan er geen waardevolle hulpbronnen verloren aan de stroomvoorziening van een zonneput.

 • Zelfs in het donker
  Door gebruik te maken van een oplaadbare batterij kan de zonne-energie waterfunctie ook s'avonds of s'nachts worden bediend. De overtollige energie van het zonnepaneel wordt overdag gewoon in de accu geladen. In het donker kan de accu behalve de pomp ook verlichting voeden. Met decoratieve LED-verlichting wordt de fontein in de vijver een absolute blikvanger in de tuin.

Welke solarfonteinen zijn er?

De verzamelnaam solarfonteinen omvat fonteinpompen, beeklooppompen en ook vijverbeluchters die met behulp van een zonnemodule van stroom worden voorzien.

Overigens: een zonnepaneel haalt het gespecificeerde piekvermogen pas wanneer de zon optimaal schijnt. Daarom hebben de pompen in de verschillende zonneputten een brede bedrijfsspanning en pompen ze ook bij lage spanningen nog voldoende water.

Fonteinpompen

Fonteinpompen bevatten alle componenten die nodig zijn voor direct gebruik. De standaard componenten zijn het zonnepaneel, de waterpomp, een variabele stijgleiding en diverse nozzles. De elektrische aansluitleiding is meestal lang genoeg zodat de zonnemodule optimaal in de tuin geplaatst kan worden.

Beeklooppompen

Een beeklooppomp maakt het mogelijk om de waterkwaliteit onopvallend te verbeteren.  De waterpomp die in de vijver is geïnstalleerd, voert het water in een verborgen slang naar de bovenkant van de beek. Door de kunstmatige beek stroomt het water terug over stenen en komt het terug in de vijver. De pomp heeft meestal een slangaansluiting, maar de benodigde slang hoort niet bij de set.

Solarpompen

Solarpompen zijn bedoeld voor ervaren gebruikers die precies weten welke aanvullende technologie nodig is. Elk bestaand zonnepaneel met voldoende sterkte kan gebruikt worden voor de stroomvoorziening. Met een beetje expertise kunnen prachtige fonteinen of perfect ontworpen streams individueel worden ingesteld.

Drijvende vijverpompen

Drijvende solar vijverpompen zijn de snelste manier om een waterpartij in uw eigen vijver te realiseren omdat ze na het uitpakken gewoon op het wateroppervlak worden geplaatst. De zonnepaneel maakt deel uit van de vlotter, waardoor de kabel tussen de pomp en het zonnepaneel niet nodig is. Door de ingebouwde zonnemodule hebben de kleine zonne-eilanden over het algemeen minder vermogen dan de stationaire versies.

Drijvende solar vijverbeluchters

Bij de drijvende solar vijverbeluchters ligt de focus op waterkwaliteit. Ze genereren geen fontein, maar het geïntegreerde zonnepaneel bedient een luchtpomp die het water verrijkt met zuurstof. Drijvende vijverbeluchters worden eenvoudig op het wateroppervlak geplaatst en beluchten het vijverwater met een hete steen als de zon schijnt.

Waar moet u bij de installatie van een solarfontein rekening mee houden?

De constructie van een kant-en-klare solar fonteinset is heel eenvoudig. Volg hiervoor alleen de instructies van de fabrikant in de gebruiksaanwijzing.

Bescherm waterplanten

Zorg er bij het plaatsen van de fontein in de vijver voor dat er voldoende afstand is tot de drijvende bladeren van vijverplanten en waterlelies. Want wanneer waterdruppels uit de fontein op de bovenkant van het blad landen, werken ze als een brandend glas als de zon schijnt. Dit vernietigt onherroepelijk de celstructuur van de plant.

Onze praktische tip: pompinstallatie

Als er een fontein of waterlooppomp op de bodem van de vijver moet worden geïnstalleerd, is het logisch om deze hoger te monteren. Om dit te doen, plaatst u het eenvoudig op een geschikte steen. Door de verhoogde ligging wordt er geen slib uit de vloer gezogen en wordt de pomp niet zo snel vuil.

De juiste plek voor het zonnepaneel

De plaats voor de zonnemodule moet zo worden gekozen dat deze overdag zo lang mogelijk door de zon kan worden verlicht. De hellingshoek van het paneel moet zo worden ingesteld dat de zonnestralen in 90° op het paneel schijnen.

Watersensoren

In veel vijverpompen op zonne-energie wordt het verpompte water ook gebruikt voor koeling en smering van de pomp. Daarom mogen de pompen ook niet droog worden gebruikt. Ook niet voor testdoeleinden. Sommige fabrikanten hebben daarom sensoren en een beveiligingscircuit in de pompen geïntegreerd. Pas als de pomp diep genoeg in het water ligt, kan hij worden ingeschakeld.

Veelgestelde vragen over solarfonteinen

Waarom werkt mijn nieuwe draadloze solarfontein niet direct?

Bij levering is de accu van een zonnefonteinset leeg. Daarom moet deze eerst worden opgeladen. Om de accu snel op te laden is het raadzaam de fontein even uit te schakelen. De exacte procedure hiervoor vindt u in de gebruiksaanwijzing.

Waarom levert de nieuwe waterlooppomp niet de gespecificeerde 2500 liter per uur?

Pompen hebben altijd twee waarden: eerst de maximale opvoerhoogte (meter waterkolom) en vervolgens de maximale opleveringssnelheid (liter per uur). Beide maximale waarden worden echter niet tegelijkertijd bereikt. De twee waarden zijn onderling afhankelijk. Hoe hoger de opvoerhoogte, hoe lager de bezorgsnelheid. In de technische gegevens verstrekken de fabrikanten vaak diagrammen waaruit het aflevertarief voor de afleverkop kan worden afgelezen. Door wrijvingsverliezen in de slang kan de werkelijke waarde nog steeds onder de afgelezen waarde liggen.

Hoe hoog moet het debiet van een waterlooppomp zijn?

De grootte van de vijver is hiervoor cruciaal. De waterlooppomp moet zo zijn gedimensioneerd dat deze binnen een uur nog ongeveer 50% van het vijverwater kan circuleren bij de vereiste opvoerhoogte. Het circuleren van het gehele vijverwater duurt dan twee uur. Als de pomp te klein is gedimensioneerd, zal de volledige hoeveelheid water nooit worden verplaatst en zou er een gebrek aan zuurstof ontstaan.  

Heb ik absoluut een vijver nodig om een fontein in de tuin te plaatsen?

Nee, het is niet noodzakelijk om in de tuin een vijver aan te leggen als u alleen een fontein of beek wilt. Wel is er een container voor het water vereist. Deze kan in de grond worden verzonken en daardoor ontoegankelijk voor de kinderen in de tuin worden geïnstalleerd. Belangrijk: het waterpeil moet regelmatig worden gecontroleerd. In warme maanden met hoge verdamping bestaat het risico dat de pomp droog loopt.

Kan een solarfontein voor de tuin ook op het terras worden gebruikt?

Heeft u in de tuin geen ruimte voor een vijver met fontein, dan kunt u de waterpartij ook verplaatsen naar het terras of balkon. Hiervoor worden geschikte miniatuurvijvers aangeboden in speciaalzaken. Met een beetje handmatige vaardigheid kan een plastic bak uit de ijzerhandel ook met hout worden bedekt. U moet er echter voor zorgen dat de fontein niet te groot is en dat het water naar buiten spat.