bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over snoerschakelaar en snoerdimmer

Snoerschakelaar en snoerdimmer zijn elektronische schakelaar, die als tussenschakelaar in bestaande aansluitkabel van elektronische apparaten worden geïnstalleerd om hun functie te besturen. In de regel gaat het om verlichting, die in- en uitgeschakeld of gedimd moeten worden. Het is echter ook mogelijk om een snoerschakelaar voor het in- en uitschakelen van andere elektronische apparaten aan te brengen. De bediening gebeurt handmatig via een toets of door draaien resp. met de voet bij pedaalmechanisme schakelaars.

 • Hoe werken snoerschakelaar en snoerdimmer?

 • Welke snoerschakelaar en snoerdimmer zijn er?

 • Wat is er bij de keuze van snoer schakelaars en dimmers snoer gaat?

 

Hoe werken snoerschakelaar en snoerdimmer?

Transparante snoerdimmer

Snoerschakelaar en snoerdimmer worden aan als tussen elementen in aansluitkabel van kant-en-klare apparatuur, meestal lampen, geïnstalleerd. Het gaat om schakelaar, die het elektrisch circuit aan en koppel kunt, waardoor het licht door het bedienen wordt in- of uitgeschakeld. Bij dimmers wordt de stroomtoevoer in snoerschakelaar zo moduleert, dat de verlichting lichter of donkerder wordt, waardoor verschillende verlichtingsvormen en ruimte indrukken kunnen worden gerealiseerd.

Snoerschakelaar en -dimmer is verkrijgbaar in verschillende kleuren en met verschillende bedieningsfuncties. Onder een grote selectie van producten kunt u zo afhankelijk van de toepassing een opvallende variant voor het sneller vinden van de schakelaar door handig wanneer of een optisch onopvallende oplossing vinden. Als bedienings functies kunt u tussen eenvoudige toetsen, wipschakelaars, schuifregelaars- trek- en voetschakelaar schakelaars kiezen.

 

Waar kunnen de schakelaars gebruiken?

Niet alleen verlichting kan via snoerschakelaar in- en uitschakelen. Ook andere apparaten kunnen met een kabelschakelaar achteraf worden ingebouwd . U kunt bijvoorbeeld primitiv-opgebouwde kleine apparaten, die anders alleen door trekken van de stekker uit de contactdoos worden uitgeschakeld, met wip tussenschakelaar uitbreiden, om de bediening te vereenvoudigen.

Voetschakelaar met aansluitkabel

Hoe gebeurt de installatie van de schakelaar?

Worden geïnstalleerd snoerschakelaar of snoerdimmer tussen stroombron en het apparaat, dat u aan kunnen sturen. Hiervoor wordt meestal het aanwezige aansluitkabel door scheidt en vervolgens de snoerschakelaar/ snoerdimmer tussenverbinding door solderen of vastklemmen aangebracht. Daarbij wordt op de kabeleinden een klein deel van de ommanteling verwijderd om de geleidende draad met de elektrische contacten in snoerschakelaar te kunnen verbinden.

Snoer eindschakelaar , die al in een kant-en-klaar aansluitkabel met stekker voor de stroomvoorziening zijn geïntegreerd, zijn er ook. Deze worden in plaats van de eigenlijke aansluiting kabel direct op het apparaat aangesloten.

Aanwijzing:

Let er bij de installatie naast passende technische parameters absoluut op een volledige isolatie voor de aanraakveiligheid . Er mogen geen leidingen open toegankelijk blijven, omdat snoerschakelaar met de hand of voet worden bediend.

Snoerschakelaar voor handmatige bediening
 

Welke snoerschakelaar en snoerdimmer zijn er?

In principe zijn verschillende modellen van snoer schakelaars en lijn dimmers beschikbaar:

 • Snoerschakelaar: Snoerschakelaar hebben alleen een toets als drukknop, die het elektrisch circuit verbindt of verbreekt. Daardoor wordt bijvoorbeeld licht aan- of weer uitgeschakeld. Afhankelijk van het model bent u voor de handmatige bediening of als voetschakelaar.
 • Snoerschakelaar: Snoerschakelaar hebben dan schakelposities "aan" en "uit" voor de aansturing van lampen en andere apparaten. Sommige modellen zijn dubbel bezet en met twee tuimelschakelaars regelaars uitgerust, ze kunnen twee apparaten bedienen.
 • Snoerdimmer: snoerdimmer regelen de lampfunctie meestal met een schuifregelaar voor traploze instelling van de verlichting.
 • Voetschakelaar/ voetschakelaar: voetschakelaar of voetschakelaar worden met de voet bediend. U zult op de grond geplaatst, zijn ruimtebesparend en praktisch, als er geen hand vrij heeft.
 • Trekschakelaar: bij zugschaltern, wordt de schakelfunctie door trekken aan een snoer geactiveerd. Bekend is dit principe van WC-besturingen in badkamers.
 • Tussenschakelaar: tussenschakelaar zijn aan de in-/uitschakelaar met een toets of wipmechanisme, die als tussenstuk in een aanwezige kabel worden geïnstalleerd.
Voetschakelaar
Snoerschakelaar 2-voudig

LED-verlichting heeft de speciale dimmer:

 • LED-snoerdimmer : LED-snoerdimmer hebben vaak een schuifschakelaar, waarmee met de hand het licht lichter of donkerder kan worden ingesteld. Een andere variant is een draairegelaar voor de handmatige instelling van verschillende verlichtingsvormen.
 • LED-draaidimmer : LED-draaidimmer kunnen handmatig worden gedraaid, waardoor de aangesloten verlichting kan veranderen.
 

Wat is er bij de keuze van snoer schakelaars en dimmers snoer gaat?

Als het gaat om de aansturing van de verlichting gaat, is de eerste planning stap altijd de overweging of het om gewone lampen of LED-lamp gaat.

Veiligheidsinstructie:

LED-lampen hebben speciale dimmer ! Bij de dimmers hebben modellen voor gewone lampen een hogere vermogen dat bij een LED snel oververhitting en onherstelbare beschadiging kan leiden. In combinatie met LED-lampen is het ook bij eenvoudige aan/uit-schakelaars als tussenstekker belangrijk dat ondanks eventuele kabels door scheiding van de benodigde voorschakelweerstand behouden blijft, zodat de LED-lampjes onder hoge stroom niet beschadigd.

 

Elektronische eigenschappen van snoer schakelaars en dimmers

Let er bij het kiezen van tussen schakelaars de instructies in de gebruiksaanwijzing in acht van de apparaten die u via de snoerschakelaar of snoerdimmer wilt bedienen. Belangrijke criteria zijn:

Schakelvermogen : het schakelvermogen geeft in watt aan, voor hoeveel voor stroomtoevoer naar de schakelaar is ontworpen en welke parameter na de volgende toestellen dienovereenkomstig vertonen. Kies een passende vermogensbereik voor uw toepassing aan de hand van de filter

 • Min. Schakelvermogen : in onze shop vindt u snoerschakelaar met 4 tot 75 Watt minimale schakelvermogen.
 • Max. Schakelvermogen : het maximale schakelvermogen van de modellen in onze shop is 60 tot 500 Watt.

Schakelstroom : naast de schakelvermogen moet ook de stroomloop bij het dimensioneren van een schakeling rekening worden gehouden, want een te hoge schakelstroom kan op daarvoor niet ontworpen elektronische componenten schade veroorzaken en tot gevaar van bron.

Uit veiligheidsoverwegingen van belang is de bovengrens die u in het filter schakelstroom (max.) zones definiëren. De aangeboden snoerschakelaar en snoerdimmer kunnen maximaal 2 tot 16 ampère aan volgende verbruiker doorsturen.


Veiligheidsinstructie : laat de installatie van elektronica continu een vakman, want onjuist gebalanceerde of verkeerd aangesloten kabels zorgen bovendien aanzienlijke veiligheidsrisico ́s met zich mee. Wordt de maanden van leken uitgevoerd, voert het bij sommige verzekeringsmaatschappijen zelfs disclaimer.