bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over SMD-weerstanden

  • Wat is een SMD-weerstand?

  • Welke soorten SMD-weerstanden zijn verkrijgbaar bij Conrad?

  • FAQ - Veel gestelde vragen over SMD-weerstanden

 

Wat is een SMD-weerstand?

SMD-weerstanden zijn een speciaal type elektrische weerstanden die sterk zijn verkleind in vergelijking met conventionele weerstanden. Dit ontwerp is voortgekomen uit de noodzaak om een groot aantal componenten in een zeer beperkte ruimte onder te brengen, bijvoorbeeld in smartphones, en om een sterk geautomatiseerde industriële assemblage van printplaten te realiseren.

De term SMD staat voor "opbouwapparaat". De bijbehorende technologie draagt de afkorting SMT voor "Surface-Mounting Technology". Er zijn bijvoorbeeld geen gaten in de printplaten om soldeerdraden uit te voeren. Voor SMT zijn industriële soldeerprocessen ontwikkeld die in korte tijd grote hoeveelheden componenten kunnen verwerken. Hiervoor worden de componenten verpakt in riempjes en vervolgens "pick and place" van montagemachines naar het soldeerpunt.

SMD-weerstanden bestaan uit een beschermlaag, een weerstandslaag, een montagebasis of behuizing en twee elektrische leidingen voor solderen. SMD-weerstanden zijn verkrijgbaar in ronde en kubusvormige uitvoeringen. MELF (Metal Electrode Faces) is de aanduiding voor het cilindrische ontwerp in een horizontale montage - typisch voor metaallaag en niet-lineaire weerstanden. Tegenwoordig wordt bijna alleen het kubusvormige ontwerp in de industrie gebruikt.

De aangeboden weerstandswaarden variëren van 0 ohm tot 22 megohm. Weerstanden met nul ohm worden onder andere gebruikt om geleiderbruggen op printplaten of tijdelijke verbindingen in laboratoriumstructuren te creëren. De weerstandswaarden zijn gemarkeerd met groepen cijfers en letters erop gedrukt.

24 soorten van deze componenten zijn verkrijgbaar bij Conrad. Deze ontwerpen worden gekenmerkt door een gestandaardiseerde viercijferige groep cijfers. Het TO-263-ontwerp staat voor vermogens SMD-weerstanden met een geïntegreerde montageoptie op koeloppervlakken.

De weerstandswaarden van SMD-weerstanden blijven stabiel over een groter temperatuurbereik dan die van traditioneel ontworpen weerstanden. Daarnaast worden soldeertemperaturen en de toegestane duur van het soldeerproces (in seconden) gespecificeerd.

Het laadvermogen van de SMD-weerstanden varieert van 0,03125 watt tot 35 watt.

Onder de aanduiding RoHS (2) biedt Conrad SMD-weerstanden die voldoen aan de grenswaarden voor stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu

 

Welke soorten SMD-weerstanden zijn verkrijgbaar bij Conrad?

De weerstanden worden binnen de volgende categorieën onderscheiden naargelang ze als assortiment in de winkel verkrijgbaar zijn:

  • Dikke filmweerstand met een dikkere weerstandslaag op een metalen ondergrond
  • Draadweerstand, iets hoger draagvermogen en in toleranties van 1 en 5 procent
  • Dunne-filmweerstand in dunne-filmtechnologie met extreem lage toleranties
  • Hoge belastbaarheid in dikke filmtechnologie met zeer lage toleranties
  • Koolfilmweerstand met grotere tolerantie dan metaalfilmweerstanden
  • Metaalfilmweerstanden met lage tolerantie en langere levensduur
  • Weerstandsnetwerk: Bevat meerdere weerstanden in één chip, waarvan het ontwerp kan worden gevarieerd door het gecombineerde solderen van de verbindingen
 

FAQ - Veel gestelde vragen over SMD-weerstanden

Hoe kan de codering van SMD-weerstanden correct worden gelezen?

Dankzij de zeer fijne uitsplitsing van de weerstandswaarden in de winkel, kunt u een exacte selectie maken van de benodigde componenten. Er zijn verschillende standaarden ontwikkeld voor codering, bestaande uit twee- tot viercijferige combinaties van cijfers en letters. Ter ondersteuning kunt u websites met codetabellen gebruiken.

Waar moet je op letten bij het vervangen van een SMD-weerstand?

SMD reparatie soldeerwerkzaamheden zijn zeer veeleisend in termen van het gereedschap en de kwalificatie van de persoon die het uitvoert, om de dragerplaat niet te vernietigen. Het solderen van het getroffen onderdeel is een bijzondere uitdaging. Hiervoor worden de methoden "hete lucht" en "tang soldeerbout" - een zogenaamde pincet - aanbevolen. Heteluchtsolderen is een proces met speciale mondstukken die zijn afgestemd op de afmetingen van de componenten. De pincet is de eerste keuze als het gaat om het zo snel en efficiënt mogelijk desolderen van tweepolige SMD-componenten. Het apparaat combineert een soldeerbout en een pincet en maakt gelijktijdige verwarming van beide componentenverbindingen mogelijk. Door de tangachtige structuur kan het onderdeel tegelijkertijd worden vastgegrepen en opgetild. Korte soldeertijden van maximaal twee seconden zijn belangrijk, zodat de printplaat en SMD-weerstand niet door oververhitting kapot gaan. Het hete onderdeel moet na het desoldeerproces op een hittebestendig oppervlak worden geplaatst. Beide soldeersystemen zijn verkrijgbaar bij Conrad.

Hoe lang gaat een SMD-weerstand mee?

De levensduur onder belasting bereikt 6-cijferige uren. Zo komen 200.000 bedrijfsuren overeen met een levensduur van 22 jaar en 10 maanden bij ononderbroken werking. De levensduur is sterk afhankelijk van de naleving van de beoogde bedrijfstemperatuurbereiken. De levensduur neemt toe bij lagere temperaturen. De cijfers van de fabrikant zijn bij benadering.

Hoe herken ik een defecte SMD-weerstand?

Defecte weerstanden zijn merkbaar door verkleuring van de behuizing door verhitting. Sterke verwarming kan leiden tot het desolderen van een weerstand. Een totale storing van de module of het apparaat is ook mogelijk. Het meten van de weerstand met een geschikt meetinstrument geeft nauwkeurige informatie.

Waar moet bij het meten van een SMD-weerstand rekening mee worden gehouden?

Een meetproces mag alleen worden uitgevoerd op niet-gemonteerde SMD-weerstanden, zodat het meetresultaat niet vervalst wordt door andere elektrische componenten.