bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Slimmestopcontacten als afstandsbediening voor elektronische apparaten

Met slimme stekkers kunnen bijna alle conventionele elektrische apparaten op afstand worden bediend. Ze worden gewoon tussen de stekker van het apparaat en het stopcontact bevestigd.Algemene informatie over slimme stekkers

Draadloze stopcontacten kunnen met een afstandsbediening worden bediend om aangesloten apparaten aan en uit te zetten. Daartoe zijn zij uitgerust met geïntegreerde ontvangers.

In de regel zijn slimme stekkers ontworpen als tussenstekkers: ze hebben aan één kant een stekker, terwijl de andere kant voorzien is van een contactdoos of geaard stopcontact. Het stekkerdeel wordt gewoon in het stopcontact gestoken, terwijl de apparaatstekker van de verbruiker die u op afstand wilt bedienen zich in het stopcontactdeel van het slimme stopcontact bevindt.

Slimme stekkers kunnen worden gebruikt voor bijna alle apparaten die voor hun werking van stroom moeten worden voorzien en die geen gevaar opleveren als ze onbeheerd worden achtergelaten. Het kan gaan om binnen- en buitenverlichting, entertainment-elektronica, tuinpompen, ventilatoren of andere verbruikers.

Apparaten die gevaar kunnen opleveren als ze onbeheerd worden achtergelaten, mogen niet worden aangesloten op een radiogestuurd stopcontact. Dit zijn bijvoorbeeld strijkijzers, elektrische grills, straalkachels of friteuses.


Voordelen van slimme stekkers

Slimme stekkers hebben verschillende voordelen: Ten eerste bieden draadloze stopcontacten meer gemak in het dagelijks leven.

U hoeft niet naar het apparaat te gaan om het in of uit te schakelen, maar pakt gewoon de afstandsbediening. U kunt ook uw smartphone of tablet met een bijbehorende app gebruiken.

Op afstand bediende stopcontacten maken het dagelijks leven ook gemakkelijker voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Bovendien is het met behulp van slimme stekkers mogelijk om moeilijk bereikbare stopcontacten, zoals die achter meubels, te gebruiken. Door ze te upgraden met slimme stekkers kunnen ze gemakkelijk worden bediend en dus als het ware toegankelijker worden gemaakt.

De aankoop van slimme stekkers is ook uit ecologisch en financieel oogpunt de moeite waard. Met behulp van slimme stekkers kan permanent elektriciteit worden bespaard. Dit is goed voor het milieu en uw portemonnee.

Slimme stekkers schakelen de stroomtoevoer naar apparaten die veel stroom nodig hebben uit wanneer ze niet worden gebruikt, door ze van het lichtnet los te koppelen. Dit vermindert het stand-by stroomverbruik.

Veel slimme stekkers maken ook programmeerbare schakeltijden, een wifi-verbinding en afstandsbediening via internet mogelijk. Zo profiteert u van meer gemak en kunt u smart home functies gebruiken.


Welke soorten slimme stekkers zijn er?

Slimme stekkers zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Enerzijds wordt een onderscheid gemaakt tussen modellen voor binnen- en buitengebruik. Producten voor gebruik binnenshuis zijn meestal goedkoper. Hier zijn geen speciale afdichtingen tegen vuil en vocht aangebracht.

Als u van plan bent slimme stekkers buiten te gebruiken, moet u kiezen voor buitenmodellen. De door de fabrikant opgegeven IP-beschermingsklasse geeft aan hoe bestand een adapterstekker is tegen weersomstandigheden en vuil. Vijverpompen, lichtreclames en andere buitenverlichting kunnen veilig en comfortabel worden bediend met slimme stekkers. Modellen die speciaal zijn gemaakt voor gebruik buitenshuis kunnen ook binnenshuis worden gebruikt.

Bovendien zijn slimme stekkers in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Naast de klassieke slimme stekkers met één stekker en één stopcontact zijn er ook slimme stekkers met meerdere stopcontacten.

Slimme stekkers, die bestaan uit een of meer draadloze contactdozen of draadloze schakelaars en een afstandsbediening, zijn erg praktisch. Ze zijn zeer geschikt als startset omdat ze zich beperken tot draadloos schakelen en relatief goedkoop zijn. Eén druk op de knop van de afstandsbediening is voldoende om het aangesloten apparaat aan of uit te zetten.

Slimme stekkers zijn ook verkrijgbaar met een geïntegreerde meetfunctie, zo bent u altijd op de hoogte van het stroomverbruik. Het energieverbruik van aangesloten apparaten kan nauwkeurig worden gecontroleerd en indien nodig geëvalueerd.

Zogenaamde slimme stekkers kunnen nog meer: de slimme stopcontacten voorzien conventionele elektrische apparaten van extra functies. Slimme stekkers ondersteunen onder meer bediening via spraakassistenten en kunnen worden geïntegreerd in een smart home-systeem.

Smart Plugs worden aangesloten op het basisstation van het systeem of op de gateway. Dit kan bijvoorbeeld via Wi-Fi, DECT of ZigBee.


Belangrijke aankoopcriteria voor slimme stekkers

Om u te helpen bij de aankoop van het juiste stopcontactmodel, vatten wij hieronder de belangrijkste selectiecriteria samen.

Schaltleistung

Zunächst einmal ist eine möglichst hohe Schaltleistung empfehlenswert, denn dadurch haben Sie viel Flexibilität im Hinblick darauf, welche Geräte Sie an die Funksteckdose anschließen können. An Steckdosen mit niedriger Schaltleistung können nur Verbraucher angebunden werden, die die Leistungsgrenze nicht überschreiten.


Bescherming

Zorg bij gebruik buitenshuis voor een geschikte IP-beschermingsklasse. Op ons platform kunt u slimme stekkers filteren op basis van hun gebruiksdoel.

Tip: Meer contactbeveiliging zorgt voor meer veiligheid. Een geïntegreerd contactdeksel maakt het moeilijk om scherpe, dunne voorwerpen in te steken.


Koppelen

Als u meerdere stopcontacten in een netwerk wilt schakelen, heeft u een afstandsbediening nodig met meerdere kanalen of een bijbehorende tablet- of smartphone-app.

Radionorm en compatibiliteit

De gebruikte radionorm en de compatibiliteit met een al bestaand smart home-systeem spelen een belangrijke rol.

Op ons platform vindt u slimme stekkers met Bluetooth, DECT, DECT ULE, 433 MHz, Wi-Fi en ZigBee. Veel modellen kunnen worden verbonden met Alexa, Apple HomeKit, Google Home, Tuya en fabrikant-specifieke clouds. Dankzij cloudverbinding en externe internettoegang via een versleutelde verbinding kunt u uw elektrische verbruikers ook onderweg bedienen.

Afhankelijk van het model kunt u met de bijbehorende apps vaste tijden, weekprogramma's of apparaten schakelen afhankelijk van de stand van de zon. Met willekeurige schakeltijden kunt u uw aanwezigheid simuleren en de kans op inbraakpogingen verkleinen.


Constructie

Let bij het kopen van slimme stekkers ook op het ontwerp. Te grote behuizingen kunnen de omliggende stopcontacten blokkeren. Modellen met compacte afmetingen verdienen daarom de voorkeur.


Features

Afhankelijk van het toepassingsgebied kunnen kenmerken zoals een meetfunctie, de mogelijkheid om lampen te dimmen, timer- of programma-automaten doorslaggevende aankoopcriteria zijn.

Timer- of tijdschakelfuncties automatiseren schakelprocessen afhankelijk van het tijdstip. De decoratieve verlichting wordt bijvoorbeeld 's avonds ingeschakeld, terwijl het koffiezetapparaat 's ochtends begint te branden als de wekker gaat: Smart Home snel en eenvoudig gemaakt.

Sommige slimme stekkers hebben ook LED-statusindicatoren. Aan de hand van de LED's op de behuizing van de wandcontactdoos kunt u conclusies trekken over de huidige schakelstatus van het aangesloten apparaat.

Eigen energiebehoefte

Slimme stekkers onttrekken hun eigen stroom aan het stopcontact waarop zij zijn aangesloten. Hoeveel stroom een slimme stekkers zelf verbruikt, hangt af van het model. 


Onze praktische tip: een slimme stekker aansluiten aan de afstandsbediening

Slimme stekkers met zelflerende functie of met vaste codering zijn vrijwel onmiddellijk na het uitpakken klaar voor gebruik.

Bij modellen met een vaste codering is de afstandsbediening al ingesteld op communicatie met de adapterstekker. Het is niet nodig om het in te leren. Het vooraf ingestelde radiokanaal kan op de meeste modellen worden gewijzigd via DIP-schakelaars of schuifschakelaars. Hierdoor kunt u meerdere draadloze schakelaars van hetzelfde type naast elkaar gebruiken binnen radiobereik zonder wederzijdse interferentie. Slimme stekkers die u op hetzelfde kanaal instelt, reageren samen. Zo zet u alle stopcontacten tegelijk aan of uit door op een knop van de afstandsbediening te drukken. Flexibeler zijn modellen waarbij u een of meer tussenliggende radiostekkers aan de kanalen kunt toewijzen.

De slimme stekkers wordt ingeleerd op de afstandsbediening door de inleerknop op de behuizing van de radiogestuurde contactdoos en de gewenste knop op de afstandsbediening in te drukken. Na het inleren is de socket klaar voor gebruik. De code die tijdens het leerproces wordt doorgegeven, wordt permanent opgeslagen, ook als de adapterstekker niet op het lichtnet is aangesloten.


FAQ – veelgestelde vragen over slimme stekkers

Waar moet ik op letten bij het gebruik van slimme stekkers?

Slimme stekkers zijn ontworpen voor individueel gebruik. Meerdere modellen mogen niet achter elkaar worden aangesloten. Bovendien mogen apparaten die onder toezicht moeten staan, niet via hen worden bediend. Gebruik nooit slimme stekkers die alleen voor gebruik binnenshuis zijn ontworpen buitenshuis.

Wat gebeurt er bij overbelasting van de slimme stekker?

Slimme stekkers mogen slechts tot het maximaal toegestane schakelvermogen worden belast. Alles daarboven leidt tot schade en/of storingen aan de betrokken apparaten.

Hoe kan het bereik van slimme stekkers worden vergroot?

Het radiobereik wordt gespecificeerd in de productbeschrijving en is afhankelijk van de transmissienorm, de transmissiesterkte en de plaatselijke omstandigheden. Bij schakelbare contactdozen die de 433 MHz-band gebruiken, is het bereik van de radiosignalen tussen de afstandsbediening en de adapterstekker gewoonlijk maximaal 30 m. Bij Wifi-aansluitingen die op de 2,4 GHz-band zenden, is het radiobereik afhankelijk van het Wifi-bereik en dus van de afstand tot de Wifi-router of het toegangspunt. Praktisch gezien: Een Wifi-repeater brengt het draadloze netwerk in alle kamers en vergroot het bereik van de Wifi-aansluitingen. Slimme stekkers met het ZigBee-protocol hebben al een repeater ingebouwd. Elke ZigBee-component die op het lichtnet wordt aangesloten, vergroot op zijn beurt de dekking van het ZigBee-radionetwerk. Draadloze DECT-aansluitingen bereiken een bereik tot 300 m buitenshuis en 40 m binnenshuis. Let op: De bereikspecificaties zijn benaderende waarden zonder storende invloeden.

In welke Clouds kunnen slimme stekkers functioneren?

Dit hangt af van het model. Naast fabrikantspecifieke verbindingsopties kunt u met sommige modellen Alexa, Apple HomeKit, Google Home of Tuya gebruiken.


Ontdek meer Smart Home toepassingsgebieden