Advies

Wat is een single board computer?

Als single board computer, afgekort SBC genoemd, is men processor boards, die reeds alle voor het gebruik noodzakelijke componenten bevatten . Dat zijn minimaal de eigenlijke microprocessor samen met de bijbehorende chipset, werkgeheugen (RAM), cache en een sleuf voor de gegevensdrager met het besturingssysteem .

Andere perifere onderdelen zoals grafische, communicatie-interfaces, audio in- en uitgangen zijn vaak eveneens al ingebouwd of kunnen eventueel via overeenkomstige extra modules naar behoefte worden aangevuld, die in de daarvoor bestemde sleuven worden gestoken. Een alternatief resp. de Duitse term voor een SBC luidt singleboardcomputer . De bekendste is de ongeveer creditcardformaat Raspberry Pi, die van de Britse Raspberry Pi Foundation is ontwikkeld.

Singleboardcomputer zijn voordelig in de aanschaf. Met het multitouch functionaliteit stel een voordelig en zeer flexibele all-in-one-oplossing voor vele toepassingen. Een groot voordeel is de vertrouwde grafische gebruikersinterface , zoals u die vanaf uw thuis-PC al gewend is. Door de beschikbaarheid gratis Linux-distributies ontstaan geen verdere kosten voor het juiste besturingssysteem en updates. Eventueel benodigde programma aanpassingen, functie-uitbreidingen en kunt fix verwijderen zonder veel moeite altijd worden uitgevoerd indien noodzakelijk.

Onze experts verklaren alles wat belangrijk is voor programmering en hardware van de single board computer:

Hier kunt aan de slag voor het Youtube-video-"Hardware"
Hier kunt aan de slag voor het Youtube-video-"Programmering"
 

Doeleinden, van het single board computers

Singleboardcomputer bieden in principe dezelfde omvangrijke mogelijkheden als gewone pc ("Personal Computer"), maar ze zijn door een klein model ook voor mobiele en ruimte gelimiteerde toepassingen. Interessant zijn bovendien uw relatief laag stroomverbruik en het nagenoeg altijd ventilatorloze ontwerp , het een geruisloze en onderhoudsarme gebruik mogelijk maakt.

Sbc's hebben inmiddels een buitengewoon breed gebruikt gevonden. In de industrie komen u voor meet-, besturings- en regeltechniek doeleinden gebruikt, op het gebied van consumentenelektronica zit u in huishoudelijke apparatuur, voertuigen en consumentenelektronica . Ook worden gebruikt single board computer op het gebied van medische techniek , voor speelautomaten, als een home server en thin clients.

Voor privégebruik maken singleboardcomputer in principe een vrijwel onbeperkte bruikbaarheid. Van de configureerbare media center tot en met de retrospelconsole zijn de ervaren gebruiker vrijwel geen fysische beperkingen ingesteld.

 

Zoals is een single board computer opgebouwd?

De meeste gangbare SBC's hebben ongeveer het formaat van een creditcard of zijn zelfs nog kleiner. Uiteraard kunnen bijzonder krachtige single board computer ook groter zijn, een formaat is hier bijvoorbeeld 100 x 75 mm.

In de regel zijn single board computer al kant-en-klaar uitgerust met alle componenten en interfaces , die ook op een PC te vinden zijn. Daartoe behoren processor, impulsgever, grafische processor met grafische uitvoer, audio-uitvoer, ethernet of wifi, USB, SD-kaartsleuf en bovendien een GPIO-interface on board.

Een eigen behuizing, zoals een gewone computer, hebben singleboardcomputer meestal niet, omdat het board toch meestal in een bestaand systeem wordt geïntegreerd en een hierbij passende bevestiging gaten op het moederbord heeft. Gedeeltelijk zijn echter bijpassende behuizing met de noodzakelijke uitsparingen voor de connectors op het moederbord als accessoires leverbaar. Bovendien is geen eigen voeding voor het aansluiten op het wisselspanningsnet aanwezig, singleboardcomputer halen de benodigde voedingsspanning (meestal 5 of 12 Volt gelijkspanning) ofwel via een micro-USB-power-aansluiting of worden via connector of schroef- of steekklemmen door een externe netvoeding van stroom voorzien.

Recht zeker bij single board computers zijn bewaking schakelingen zoals watchdogs en stromausfall-erkennungen. U voorkomen bij een softwarestoring en na spanningsschommelingen, dat de single board computer permanent in een ongedefinieerde bedrijfstoestand apparaat door bij uitblijven een cyclisch verwachte "OK"-melding of na een stroomuitval opnieuw activeren . Dit is eveneens een zeer nuttige eigenschap als sbc's ofwel moeilijk toegankelijk worden gebruikt, of maar ruimtelijk ver verwijderd. In het laatste geval is dankzij de automatische herstart een te allen tijde betrouwbare bereikbaarheid via onderhoud op afstand; eventueel tijd- en kostbare onderhoudswerkzaamheden - uiteindelijk alleen voor een eenvoudige Reset - kunnen daarmee vervallen.

 

WAS is het verschil met een microcontroller board zoals Arduino?

Microcontroller boards bestaan uit een printplaat, die de eigenlijke microcontroller (de MCU) herbergt en programmeer- en randapparatuurinterfaces beschikbaar stelt. Normaliter klikken microcontroller voor specifieke, afzonderlijke toepassingsdoel geprogrammeerd. Single board computer daarentegen kunt met vaak speciaal aangepaste besturingssystemen zoals Linux, Windows en andere omzeilen en zorgen daardoor ook complexe multitasking-toepassingen , net als gewone computer voor gebruik thuis en op kantoor.

 

Onze Praktijktip: bedrijfstemperatuur aanhouden

Door de relatief laag stroomverbruik produceren single board computer overeenkomstig minder warmte, dan bij een conventionele computer met één printplaat in standaardformaat het geval is. Een actieve koeling door middel van een ventilator(en) is daarom meestal niet nodig . Toch dient erop gelet te worden, dat de toegestane bedrijfstemperatuur luid gegevensblad niet wordt overschreden, om storingen of erger nog beschadigingen van de module te voorkomen. Bij de omgang met de module moet bovendien de toepasselijke ESD-voorschriften in acht worden genomen, omdat het onbeschermde, open liggende board gevoelig voor statische ontladingen bij aanrakingen is.

 

Waar moet u bij de aanschaf van de single-board computers te letten?

Zoals bij traditionele pc's dient bij de aanschaf van single-board computers op voldoende rekenvermogen en werkgeheugen (RAM) van het board worden geplaatst. Er is schadelijk niet, iets vermogensreserve voor later eventueel nodig wordende functie-uitbreidingen inplannen , want zo kan onder bepaalde omstandigheden een uitgebreide hardware vervanging van de hoofdprintplaat worden voorkomen. De meeste single board computer ondersteunen Linux-distributies; sommige hebben Linux zelfs al vanaf de fabriek voorgeïnstalleerd . Als er een ander besturingssysteem worden gebruikt, is de geschiktheid hiervoor vooraf te controleren.

Gebruikelijke display Interfaces HDMI, LVDS (PDI) en MIPI-DSI . Indien een camera worden aangesloten, moet ook hiervoor een passende aansluiting op het board aanwezig zijn. Een blik loont bovendien op de eventueel benodigde Bluetooth-functionaliteit . In het gebied is er inmiddels verschillende versies, WAS bijzonder voor audio doeleinden belangrijk kan zijn.

Voor ontwikkeling en evaluatie doeleinden zijn speciale ontwikkeling kits verkrijgbaar, ook starter kit of prototyping boards genoemd. Sommige fabrikanten leveren deze al vóór het optreden van de series boards aan om ontwikkelaars meer tijd voor de ontwikkeling van software en -beproeving te verschaffen.