bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Meer informatie over thema schuifmaat

 • Wat is een schuifmaat?

 • Nonius, klok of digitaal display: drie ablese-varianten voor schuifmaat

 • Voor- en nadelen van ablese-varianten in een overzicht

 • Schuifmaat aflezen

 • Schuifmaat voor diverse toepassingsgebieden

 • Waar moet ik op bij de toepassing een schuifmaat letten?

 • Schuifmaat of schuifmaat: hoe heet het juist?

 • Veelgestelde vragen: de meest voorkomende vragen te meten schuifregelaars

 • Conclusie: zo vindt u de juiste schuifmaat

Wat is een schuifmaat?

Schuifmaat

Een schuifmaat is een nauwkeurige meter apparaat, waarmee u verschillende afmetingen. Zo kan een schuifmaat dankzij de twee beweegbare bek binnen- en buitenmaten bedrijven en met zijn dieptestaaf bijvoorbeeld de diepte een boring vaststellen. Vanwege de variabele toepassingsmogelijkheden is hij een van de meest gebruikte meetinstrumenten. Er zijn analoge en digitale schuifmaat en speciale uitvoeringen voor speciale toepassingen.

 

Nonius, klok of digitaal display: drie ablese-varianten voor schuifmaat

Schuifmaat met nonius  

De noniusschaal is een beweegbare lengteschaal die het mogelijk maakt metingen worden verricht, die tot op een millimeter fractie van precies zijn. Het aflezen nodig echter enige oefening, oplettendheid en een bepaald rechengeschicks. Ook een goed oog is gevraagd om de kleine schaalverdeling schuifmaat goed te kunnen herkennen. Het grote voordeel van de klassieke de schuifmaat met nonius is: hij is robuust. Recht monoblock schuifmaat uit roestvrij staal hebben bij een goede verzorging een extreem lange levensduur. En zelfs voordeligere verchroomde schuifmaat uit koolstofstaal kunt tientallen jaren goede diensten bewijzen. Spatwater en waterstralen kunnen de meetinstrumenten niet deren.

Klokschuifmaat 

De klokschuifmaat - of schuifmaat met de ronde schaalverdeling - werkt eveneens analoog en levert bij de juiste toepassing en verzorging betrouwbare meetresultaten de hoogste precisie. Dankzij wijzerplaat is hij eenvoudig af te lezen als de nonius schuifmaat. Een ander voordeel is het borgwieltje Chen, waarmee de meetklok op elke plaats op nul kan worden gezet, zodat verschilmetingen probleemloos mogelijk zijn. Overweging rekening te houden is dat de klokschuifmaat vanwege zijn constructie van tandwielen en stangen een beetje kwetsbaarder voor vuil en stof is dan de nonius schuifmaat. Een goede verzorging en bare licht same opbergen zijn hier dus verplicht.

De digitale schuifmaat 

Digitale schuifmaat zijn tegenwoordig in veel bereiken standaard. U meet weliswaar niet nauwkeuriger dan analoge modellen, vereenvoudigen echter het aflezen van de resultaten aanzienlijk. Parallax- en andere afleesfouten worden voorkomen. Als bij klokschuifmaat is ook bij de digitale schuifmaat de nulstand op elke positie mogelijk. Dankzij ABS-functie (absoluut functie) kan de laatste nulstelling bij het uitschakelen zelfs worden opgeslagen. Hierbij komen nog de voordelen: zo kunnen metingen opslaan, eenheden eenvoudig van metrische (cm) op het engels systeem (inch / inch) worden omgezet. Nog een groot voordeel is dat de meetgegevens via een interface uitgelezen en direct op de computer verder verwerkt kunnen worden. Dit bespaart u tijd en moeite voor handmatig overbrengen en vergemakkelijkt bijvoorbeeld het maken van statistieken voor de kwaliteitsbewaking. Een nadeel is de afhankelijkheid van de apparaten aan de stroomvoorziening, zodat nieuwe batterijen altijd op voorraad wilt hebben. Bovendien zijn digitale schuifmaat iets kwetsbaarder voor schade (wielvlucht, water) en hebben daardoor een gemiddeld kortere levensduur - waarbij deze nog meer dan 10 jaar kan liggen. 

 

Voor- en nadelen van ablese-varianten in een overzicht 

  Hoge-nauwkeurigheid Gemakkelijk aflezen Duurzaamheid / robuustheid / water-ongevoeligheid Flexibele nulstand mogelijk Opslag van meetgegevens of nulstand Onafhankelijk van een externe voeding  Eenvoudig omschakelen van de meeteenheden Directe overdracht van de meetgegevens op de computer
Nonius schuifmaat +++ - +++ - - +++ - -
Klokschuifmaat  +++ ++ ++ +++ - +++ - -
Digitale schuifmaten  +++ +++ - +++ +++ - +++ +++
 

Schuifmaat aflezen

Bij een digitale schuifmaat is een korte blik op het display en u kent u de gemeten waarde. Bij een klokschuifmaat is de waarde eveneens zeer gemakkelijk af te lezen. Alleen bij een nonius schuifmaat met beweegbare lengteschaal moet men al alles nog beter bekijken, om de exacte meetwaarde te kunnen aflezen.

De meeste nonius schuifmaat bieden twee verschillende schaalverdelingen voor het aflezen van de meetwaarde. De onderste balk toont de waarde in centimeters en de bovenste balk geeft de waarde van de meting in inch of inch aan. De relevante ablesemarken voor beide schaalverdelingen zijn telkens de "0" op het verschuifbare deel van de schuifmaat. 

Meetwaarde in centimeters aflezen

Op de afbeelding hiernaast voorbeeld, staat de ablesemarke "0" van de onderste schaal tussen de deelstreepjes voor 3 mm en 4 mm. Dus als de meting ergens tussen 3 en 4 mm.

Om de nauwkeurige waarde te bepalen, moet men op de onderste schaal verder naar rechts kijkt. Daarbij worden in eerste instantie niet de getalswaarde maar die alleen de maatstrepen bekijkt. Want u moet in de onderste schaal een streepje vinden dat zich precies onder een streepje in de bovenste schaal staat. Daarbij speelt het geen rol, welk deel streep in de bovenste schaalverdeling het is. In ons voorbeeld komt de deelstreep tussen 5 en 6 met een streep in de bovenste schaal (zie rode markering). Dus geeft de schuifmaat een waarde van 3,55 mm.

Meetwaarde in inch aflezen

Het aflezen in de bovenste schaal gebeurt volgens hetzelfde schema. Voldoet aan echter elk deel streep in de vaste schaal 1/16". De "0" van de verschuifbare schaal is na het streepje voor 2/16". In de bovenste schaal komt de deelstreep van de waarde "2" met een streepje de onderste schaal (zie blauwe markering). Dus komen bovenop de 2/16" of 16/128" nog 2/128" toe. De meetwaarde bedraagt dus 18/128" of 9/64", wat omgerekend 3,571 mm.

Nonius schuifmaat
 

Schuifmaat voor diverse toepassingsgebieden 

Zakschuifmaat  

Handzame schuifmaat voor de doe-het-nodig

Werkplaatsschuifmaat 

Professionele schuifmaat voor gebruik in de werkplaats, in de regel conform DIN 862 genormeerd

Diepteschuifmaten 

Speciale schuifmaat voor dieptemeting, bijv. voor stappen, groeven of boringen

Crimphoogteschuifmaat: 

Schuifmaat voor de nauwkeurige meting van krimp hoogte en krimp breedte

Schuifmaat voor remschijven:  

Speciale schuifmaat om slijtage van remschijven veilig is en correct te meten

Schuifmaat voor diverse toepassingsgebieden
 

Waar moet ik op bij de toepassing een schuifmaat letten?

 • De meetvlakken mogen geen braam, droog en schoon zijn
 • Meet altijd zo strak op het liniaal mogelijk
 • Let bij het aflezen van goede lichtomstandigheden
 • Toepassing geleverd zonder kracht - vervalsen u de metingen niet door onnodige kracht
 • Let op de referentietemperatuur van 20° C

Onze praktijktip

Een gangbare fouten bij het meten met de schuifregelaars is dat het gereedschap niet correct wordt aangelegd. Let erop, het werkstuk niet met de uiteinden van de benen te meten, maar het altijd tot het midden van de bek te steken. Zo voorkomt u schommelingen in de meetwaarden.

  

 

Schuifmaat of schuifmaat: hoe heet het juist? 

Conform DIN 862 is het vak overzichtelijk correcte in Duitsland "schuifmaat". Toch zijn de begrippen "schuifmaat" of "stuwkracht onderwijs' nog steeds wijdverbreid - het laatste is vooral in Oostenrijk gebruikelijk. Uit te leggen is dat dat een schuifmaat met vastzetschroef ook als "onderwijs" kan worden gebruikt. Ook de omschrijving ".357" kan hier en daar nog vinden, vooral in Zuid-Duitsland. 

 

Veelgestelde vragen: de meest voorkomende vragen te meten schuifregelaars

Digitaal of analoog: welke schuifmaat is de juiste voor mij? 

Het beslist vooral uw persoonlijke voorkeur, wat het aflezen betreft. De exacte weergave bij de digitale schuifmaat vergemakkelijkt het werk waarbij de analoge modellen met stevigheid en onafhankelijkheid van stroom punten. 

Zijn digitale schuifmaat even nauwkeurig hoe analoge met nonius? 

Ja, in de nauwkeurigheid staan de digitale modellen de analoge dezelfde kwaliteit vandaag de dag in niets meer onder. 

Hoeveel geld moet ik uitgeven? 

Afhankelijk van welke eisen uw schuifmaat moet vervullen: hoog precisiegereedschap speciaal voor professioneel nodig zijn natuurlijk kost dan eenvoudige doe-het-uitvoeringen.

Eenvoudigere schuifmaat goede kwaliteit variëren gewoonlijk voor het meten in houten omgeving uit, omdat hier toch met materiaal veroorzaakte variaties te worden gerekend. Ook geschikt voor het incidenteel meten in metalen omgeving hebt u voor doe-het-zelven geen professionele werkplaatsschuifmaat. Waarde hechten aan kwaliteit heeft u desondanks toch leggen want de verwerking van het gereedschap is doorslaggevend voor de meetnauwkeurigheid. 

 
 

Conclusie: zo vindt u de juiste schuifmaat

In principe dient u zich eerst afvragen:
welk doel moet mijn schuifmaat voldoen: heb ik een praktische allrounder voor gebruik thuis of een apparaat met hoog precisiegereedschap voor de professionele toepassingen - misschien zelfs in een speciaal bereik? Onder welke omstandigheden kan ik het apparaat en hoe sta ik het thema batterijverbruik?
Vervolgens stelt zich de vraag: hoe nauwkeurig metingen moeten zijn? En wat is belangrijker, een betrouwbaar op een nanometer nauwkeurige meting of een comfortabele en snelle toepassing? De antwoorden brengen u geleidelijk tot de ideale schuifmaat voor uw behoeften - en uw budget.