bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Timers: tijdgestuurd in- en uitschakelen van elektronische apparaten

Timers worden gebruikt om elektronische apparaten op vooraf ingestelde tijden te activeren of uit te schakelen.

Ze helpen energie te besparen door consumenten alleen op geprogrammeerde tijdstippen op het net aan te sluiten. Op deze pagina informeren we u over de functies en soorten schakelklokken en geven we u besluitvormingshulpmiddelen voor de aankoop.


Hoe en waarvoor worden timers gebruikt?

Timers worden gebruikt om elektrische apparaten en elektrische verlichting te regelen volgens een instelbaar tijdschema. Zij maken - analoog of digitaal - een elektrisch contact met de netstroom en onderbreken deze op een ander moment weer. Zo worden stroomafwaartse elektrische apparaten op specifieke, individueel programmeerbare tijden in- en uitgeschakeld.

Tijdschakelaars worden in wezen op twee manieren gebruikt. Zij worden in de stroomverdeelkast geïnstalleerd of vervangen een schakelaar in de vorm van een tussenstekker.

In de verdeelkast zijn ze gemonteerd op de top-hat rail. Met deze variant kunnen hele schakelingen tijdsafhankelijk worden geregeld. Tijdschakelaars die een schakelaar vervangen, worden gewoon in het stopcontact gestoken en bieden - als tijdschakelaar - op hun beurt een aansluitmogelijkheid voor de netkabels van elektrische apparaten en installaties.

In het huishouden kunnen dit lampen, elektrische rolluiken of alarmsystemen zijn. Timers kunnen ook worden gebruikt om gewone huishoudelijke apparaten zoals televisies of koffiezetapparaten te schakelen. Bovendien kunnen timers worden gebruikt als klokken voor automatische voeders.


Soorten en toepassingen van timers

Tijdschakelaars zijn er in verschillende uitvoeringen. In principe moeten mechanische schakelklokken worden onderscheiden van digitale schakelklokken. Er zijn ook schakelklokken die op de bovenrail in de stroomverdeelkast worden gemonteerd en schakelklokken die tussen een stopcontact en een elektrisch apparaat worden aangesloten. Er is nog een verschil tussen schakelklokken voor buiten en die voor binnen. De door schakelklokken bestreken tijdvakken en ritmes variëren van langere periodes, zoals in het geval van jaarschakelklokken, tot korte en zeer korte tijdsdimensies, zoals in het geval van signaalklokken en schakelklokken voor korte tijd.

Signaalklokken

Signaalklokken maken slechts gedurende korte tijd elektrisch contact. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om op gezette tijden een gong in het schoolgebouw te activeren of een akoestisch signaal voor ploegwisselingen in productiebedrijven.


Kortdurende schakelaars

Kortetermijntimers worden onder meer gebruikt als belichtingstimers in het fotografisch laboratorium om de lamp in de vergroter met een precieze timing te besturen, zodat het belichtingsproces met een exact gedefinieerde duur kan worden uitgevoerd.


Mechanische timers

Mechanische timers worden gewoonlijk gekenmerkt door hun eenvoudige bediening. Ze zijn meestal uitgerust met een intuïtief te begrijpen draaischakelaar waarop u een tijdspanne tot 24 uur kunt instellen. Een mechanische timer is een analoge timer.

Digitale schakelklokken

Digitale timers bieden meestal extra schakelfuncties, bijvoorbeeld een aftelfunctie, een toevalsfunctie en vele andere programma's die digitaal worden aangestuurd. Zo kunnen digitale tijdschakelaars het stroomcontact bij zonsondergang en/of zonsopgang tot stand brengen of onderbreken. De exacte synchronisatie met zonsopgang en zonsondergang kan hier worden bereikt door de tijdregeling via de astrofunctie, die elke dag nieuwe tijden berekent voor het in- en uitschakelen. Andere digitale timers gebruiken schemersensoren voor de synchronisatie. Vaak kan een aftelling ook worden ingesteld op verschillende intervallen vanaf het tijdstip van zonsondergang.

Digitale timers waarmee u willekeurige activiteitsintervallen kunt instellen, zijn ideaal voor het simuleren van de aanwezigheid van een persoon wanneer deze bijvoorbeeld wordt gekoppeld aan verlichting in huis, op kantoor of op de werkplek. De meeste timers die digitaal werken hebben een LC-display dat de instellingen en de tijd weergeeft. Een digitale timer kan veel nauwkeuriger worden ingesteld dan een mechanische, ook al is deze laatste meestal sneller en minder ingewikkeld in te stellen.


Timers voor buiten

Timers voor buitengebruik zijn vaak uitgerust met beschermende contactdozen en een IP44-gecertificeerde behuizing. De beschermingsklasse IP44 betekent dat de timer beschermd is tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen met een diameter van meer dan 1 mm en tegen spatwater aan alle kanten. Sommige buitenmodellen hebben ook een grondspies waarmee ze flexibel in de grond op het gazon of in het bloembed kunnen worden geplaatst.


Wat is belangrijk bij het kopen van timers?

Bij de aankoop van een timer rijst de vraag welke functies eigenlijk nodig zijn voor het beoogde gebruik. Als de timer bijvoorbeeld de in- en uitschakeltijden van de verlichting moet regelen, is een mechanische timer perfect geschikt.

In het algemeen zijn mechanische timers zeer geschikt voor toepassingen waarbij het vooral gaat om regelmatig in- en uitschakelen. Als de timer wordt blootgesteld aan weersinvloeden, moet u ervoor zorgen dat hij een geschikte beschermingsklasse heeft (IP44).

Als u de stroomvoorziening van elektronische apparaten of systemen op een variabele en onregelmatige manier wilt regelen, bijvoorbeeld op verschillende tijdstippen of alleen op bepaalde dagen van de week, is een digitale timer de juiste keuze.

Dit maakt meestal een complexere programmering mogelijk. De mogelijkheid van een flexibele tijdregeling die op elk moment opnieuw kan worden geprogrammeerd, is een duidelijk voordeel van digitale schakelklokken.


Onze praktische tip: Schakelklokken als bescherming tegen inbraak

Timers kunnen doeltreffend worden gebruikt als inbraakbeveiliging door de verlichting in uw kantoor of werkkamer op gezette tijden aan en uit te schakelen. Deze eenvoudige truc geeft de indruk dat er nog iemand is. Als de timer ook digitaal is en een willekeurige functie heeft, wordt de illusie versterkt dat er mensen in de kamer zijn. De reden hiervoor is het onvoorspelbare en dus onvoorspelbare activiteitenpatroon dat wordt gesimuleerd.


FAQ – veelgestelde vragen over schakelklokken

In hoeverre helpt het gebruik van timers om elektriciteit te besparen?

Elektrische apparaten verbruiken ook elektriciteit in stand-by. Over een langere periode kan dit leiden tot niet onaanzienlijke kosten. Een timer helpt dit probleem te voorkomen door de apparaten volledig van het lichtnet los te koppelen wanneer ze niet worden gebruikt.

Kunnen timers worden gesynchroniseerd met de tijd van de atoomklok?

Ja, sommige modellen wel. Tijdschakelaars die digitaal werken en radiogestuurd zijn, ontvangen informatie over de tijd van een zogenaamde tijdsignaalzender en gebruiken dus de exacte atoomkloktijd. Op die manier wordt ook automatisch overgeschakeld van zomer- naar wintertijd en omgekeerd.

Hoeveel tijdschakelaars heb ik nodig?

Er is geen algemeen antwoord op de vraag hoeveel schakelklokken je nodig hebt. Onder andere het aantal uitgangen of kanalen is bepalend. Er zijn schakelklokken met slechts één uitgang, zoals in de handel verkrijgbare schakelklokken, en modellen met meerdere uitgangsbussen of kanalen. Het aantal benodigde eenheden hangt ook af van de vraag of u tussen de timer en de eindapparaten nog een verdeelstrook of iets dergelijks aansluit. In dit geval worden alle aangesloten belastingen synchroon geschakeld op dezelfde schakeltijd. Het aantal eindapparaten is dus niet van primair belang.