bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wetenswaardigheden over satellietkabels, antennekabels

 • Wat zijn satellietkabels?

 • Aankoopcriteria voor satellietkabels

 • De antennekabel

 • Opbouw van een antennekabel

 • Belangrijke aankoopcriteria voor satellietkabels, antennekabels

Wat zijn satellietkabels?

Een SAT-kabel bestaat uit een coaxkabel en de juiste plugverbindingen voor gebruik tussen de signaalomvormer (LNB) van de satellietschotel en de ontvanger. De kabel is een van de belangrijkste componenten voor storingsvrij kijkplezier, dus kwaliteit moet in overweging worden genomen. De zakelijke klantenwinkel van Conrad biedt u een verscheidenheid aan hoogwaardige kabels uit deze regio.


Technisch gezien is een SAT-kabel een geconcentreerde geleider. Dit betekent dat verschillende coatings symmetrisch rond een draad worden gewikkeld, dus rond een gemeenschappelijk middelpunt. De hoofdgeleider is gemaakt van koper en is verantwoordelijk voor het geleiden van het signaal. Het pikt het signaal van de LNB op en stuurt het door naar de ontvanger. De draad is omgeven door een isolatielaag die de coatings van de koperen geleider scheidt.

Aankoopcriteria voor satellietkabels

Sat-kabel

1)     De breedte van de kabel

De diameter van een kabel geeft doorslaggevende informatie over hoe goed de binnengeleider is beschermd tegen stoorsignalen en andere externe straling. Gemiddeld hebben SAT-kabels met F-connectoren een doorsnede van 3 tot 10 mm.

Voor voldoende bescherming moet de diameter van de kabel minimaal 5 mm zijn. Op sommige plaatsen moeten SAT-kabels worden gebogen of geknikt om ze op een interface aan te sluiten. Als de binnenste geleider van de kabel te dun is, zal deze snel beschadigd raken door mechanische belasting. 

2)     De afschermingsdemping (dB)

De verzwakking wordt aangegeven in "dB" en is waarschijnlijk de belangrijkste waarde voor de kabelkwaliteit. Een goede afscherming is belangrijk zodat invloeden van buitenaf (WLAN, gsm, draadloze schakelaar) het signaal niet hinderen. In de regel dient de waarde minimaal 90 dB te zijn, als vuistregel geldt: hoe hoger de dB-waarde, hoe hoger de kwaliteit van de kabel. Hoe korter de kabel, hoe minder belangrijk de afscherming is.
Sterkere afgeschermde kabels zijn handig wanneer ze om hoeken of randen moeten worden geleid. Ze zijn stabieler en minder gevoelig voor mechanische belastingen. Sommige kabels zijn ook meerdere keren afgeschermd, wat extra bescherming biedt.

De feitelijke immuniteit voor interferentie is niet alleen afhankelijk van de afschermwaarde. Het leggen van de kabel is ook belangrijk. Grotere afstanden tot mogelijke storingsbronnen (basisstations voor telefoons, WLAN) bevorderen de mate van afscherming.

3)     Signaalverzwakking (dB)

De waarde voor de signaaldemping moet laag zijn. Bij een frequentie van 950 MHz in het SAT-bereik zijn kabels met een signaalverzwakking van minder dan 20 dB per 100 meter geschikt. Waarom is signaaldemping überhaupt nodig? Tijdens het signaaltransport tussen de LNB en de ontvanger wordt het signaal verzwakt. Hierbij geldt: hoe sterker de signaaldemping per 100 meter, hoe hoger het gemiddelde signaalverlies. Voor optimale overdracht moeten kabels met een lage signaalafscherming worden gekozen.

4)     Connectoren

Satellietkabels zijn verbonden met F-connectoren. De kabels zijn meestal voorgemonteerd. In het geval dat er geen connector bij de levering is inbegrepen, moet op het type kabel worden gelet. De montage moet absoluut nauwkeurig zijn, omdat de connector dient als een extra beveiligingsmechanisme tegen stoorsignalen.

De antennekabel

Antennekabels geleiden het signaal tussen antenne en ontvanger - idealiter met zo min mogelijk verlies. In het verleden werden zogenaamde enkeldraads kabels gebruikt; tegenwoordig worden symmetrische ontwerpen gebruikt, dat wil zeggen tweedraads kabels.

Antennekabel

De volgende kenmerken zijn kenmerkend voor antennekabels:

 • Antennekabels hebben verschillende weerstanden die aangepast moeten worden aan de toepassing.
 • Antennekabels stralen naar buiten en zijn een van de grootste bronnen van stoorsignalen voor andere apparaten.
 • Antennekabels zijn gevoelig voor storing van de omgeving.

Opbouw van een antennekabel

Antennekabels zijn hoogfrequente kabels die in vier componenten kunnen worden onderverdeeld:
 

 1. De binnenste geleider bestaat uit koper en is verantwoordelijk voor het geleiden van het signaal.
 2. Diëlektrisch: dit beschrijft het isolatiemateriaal dat de binnengeleider omgeeft. De isolator bestaat meestal uit lucht en ligt tussen de buitenste en binnenste geleiders.
 3. De buitenste geleider: ook gemaakt van koper
 4. Mantel: De mantel van de kabel is gemaakt van waterdicht en corrosiebestendig materiaal. Meestal wordt plastic of PVC gebruikt.

Belangrijke aankoopcriteria voor satellietkabels, antennekabels

Aankoopcriteria

Golfweerstand

De golfweerstand wordt ook wel impedantie of karakteristieke weerstand genoemd. HF-leidingen zijn mechanisch zo geconstrueerd dat bepaalde kabelimpedanties zeer geschikt zijn. Deze omvatten weerstanden van 50 ohm, 75 ohm, 95 ohm en 120 ohm. Een weerstand van 50 ohm is optimaal voor het gebruik van radiotechnologie. Hogere weerstanden belemmeren radiotoepassingen.

Verzwakking van de kabel

Het toepassingsgebied bepaalt de demping van de benodigde kabel. Hoe hoger de frequentie, hoe groter de verzwakking zou moeten zijn. Stijve binnenste geleiders hebben lagere dempingswaarden dan gevlochten draden. Zuiver koper is een goed materiaal voor een binnengeleider. De kwaliteit kan worden verhoogd met verzilverde koperen kabels. De werktemperatuur beïnvloedt de mate van verzwakking van de kabel. Hierbij geldt: hoe hoger de werktemperatuur en de totale warmte van de antennekabel, hoe groter de demping. Daarom moeten bij het leggen van externe geleiders de omgevingsomstandigheden (bijv. Zonlicht) in acht worden genomen.

Kunststof mantel

De buitenmantel van de kabel is meestal geen doorslaggevend criterium voor de aankoopbeslissing, maar moet bij gebruik buitenshuis in aanmerking worden genomen. Bij de selectie zijn de volgende vragen van belang:

 • Wat zijn de bedrijfsomstandigheden en het temperatuurbereik?
 • Hoe goed is de buitenmantel tegen chemicaliën?
 • Hoe hoog is de UV-bestendigheid?
 • Welke brandbeveiliging wordt gegeven? Vangt de kabel vanzelf vlam? Ontstaan er gassen bij brand?