bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

  

Interessante feiten over elektrische riemopwinders

  • Wat is een bandopwinder?

  • Mechanisch vs. elektrische bandopwinder

  • Montagevarianten: opbouw of inbouw?

  • Mogelijke accessoires:

  • Voor aankoop: meet de lengte van de band

  • Vragen en antwoorden

Wat is een bandopwinder?

Een bandoproller zorgt ervoor dat een rolluik kan openen of sluiten.

Elektrische bandopwinder

 Het is een apparaat waarop de gordel van rolluiken wordt opgerold of uitgerold. Afhankelijk van het apparaat gebeurt dit automatisch of handmatig. Wanneer de gordel wordt opgewonden, gaat het rolluik open terwijl het sluit wanneer de gordel wordt afgewikkeld. Mechanische riemopwinders zijn het bekendst, maar het elektrische alternatief wordt steeds populairder.

De bandopwikkelaars kunnen als zogenaamde zwenkwikkelaars (figuur 2) in de opbouw worden gemonteerd of door middel van inbouwmontage (figuur 3) weggewerkt worden in het metselwerk. Terwijl in de nieuwbouw de keuze vrij blijft, moet bij het achteraf inbouwen in de oudbouw gelet worden op welke variant eerder is toegepast. Anders kan de inbouwmontage achteraf te tijdrovend zijn.

Mechanisch vs. elektrische bandopwinder

Rolluikbandwikkelaars zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en voor verschillende bandbreedtes. Daarnaast kan de trekkracht per model verschillen. Daarnaast zijn de opwikkelaars mechanisch en dus handmatig te bedienen of als elektronische variant:

Type Beschrijving
Mechanisch Een mechanische oproller voor de rolluikbanden bestaat uit een rol die met een veer wordt gespannen. Het uiteinde van de riem van een rolluik bevindt zich ook in het apparaat. Wanneer deze geopend moet worden, windt de band door de veerspanning op de rol. Mechanische opwinders zorgen ervoor dat het snoer met de hand kan worden opgerold. In dit model is al een snoer van vijf meter lang geïntegreerd. Opbouwmontage is ook voorzien.
Elektrisch Het moderne alternatief zijn elektrische riemopwinders, die in de loop van de slimme woning steeds populairder worden. De rolluiken kunnen vanaf elke denkbare locatie worden bediend via radio of afstandsbediening. Het automatisch openen of sluiten van de rolluiken gebeurt met behulp van een elektromotor, die verantwoordelijk is voor de aandrijving van de bandhaspel. Er is ook een automatisch controlesysteem. Met speciale schemermodules kan bijvoorbeeld een elektrische bandopwinder worden opgewaardeerd. Deze zorgen ervoor dat een rolgordijn automatisch sluit als de helderheid onder een bepaald niveau komt.

Tip: Zorg ervoor dat de producten kunnen worden gedraaid voor maximaal gemak en gebruiksgemak. Het product op de voorbeeldfoto kan 180 worden gedraaid°pan.

Montagevarianten: opbouw of inbouw?

Als u de bandoproller wilt monteren, dient u eerst de oude rolluikoproller te verwijderen. U dient het rolluik volledig te sluiten en vervolgens de schroefverbindingen op de afdekplaat die de oude haspel afdekt los te draaien. Wees voorzichtig bij het ontspannen van de veer, er bestaat kans op letsel. Nadat de veer is losgelaten, kan de haspel worden verwijderd en kan de band van het rolgordijn worden afgewikkeld. Nu is het nieuwe apparaat aangesloten. Dit kan op twee manieren:

Opbouwmontage

De eenvoudigere manier om een elektrische bandoproller te bevestigen, is door deze aan de oppervlakte te brengen. U kunt het nieuwe apparaat eenvoudig op de muur schroeven en de vorige riem gewoon blijven gebruiken. Vervolgens sluit je de draadloze bandopwinder aan op het lichtnet - dit doe je met een normaal netsnoer. Dit type installatie wordt vooral aanbevolen als het oude apparaat al een AP-winder was.
 

Inbouwmontage

Het voordeel van deze variant is dat de elektrische bandoproller in het metselwerk kan worden ondergebracht. Ook hier kunt u de oude gordelband blijven gebruiken, mits het te vervangen apparaat ook een UP-winder was. U steekt het nieuwe apparaat eenvoudig in de opening in de muur waar voorheen de mechanische haspel zat.

Mogelijke accessoires:

Het gebruik van elektrische bandopwinders is vooral handig met accessoires zoals afstandsbedieningen (Figuur 4). Hiermee kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk vanaf uw bureau bedienen. Sommige apparaten besturen tot zes rolgordijnen tegelijkertijd of afzonderlijk.

Andere aanbevolen accessoires zijn onder meer zonnesensoren. Deze maken lichtafhankelijke regelingen mogelijk, bijvoorbeeld het automatisch openen van de rolluiken in direct zonlicht.

Voor aankoop: meet de lengte van de band

Om ervoor te zorgen dat uw elektrische bandopwinder aan de individuele eisen van uw bedrijf voldoet, moet u voor de aankoop de betreffende bandlengte meten.

Vuistregel

De gemiddelde band is 1,3 millimeter dik en heeft een bandoprolcapaciteit van 5,5 meter. Kleinere riemriemen kunnen overeenkomstig langer op een rol worden gewikkeld.

Als een riem te lang is voor de rol van de elektrische bandopwinder, kan deze niet voldoende worden opgepakt. We raden u daarom aan om de informatie van de fabrikant te raadplegen of, om absoluut zeker te zijn, de riem volledig te verwijderen. Meet wanneer de luiken open staan en de tape is geblokkeerd met bijvoorbeeld een schroevendraaier.

Vragen en antwoorden

Hoe bereken ik de trekkracht voor de bandoproller?

Afhankelijk van het rolluik is een andere trekkracht van de bandoproller vereist. Dit is afhankelijk van het gewicht, bij kunststofproducten ongeveer 4,5 kilogram per vierkante meter. Houten luiken daarentegen wegen ongeveer 10 kilogram per vierkante meter. Loopt het rolgordijn soepel, dan kan de trekkracht worden berekend door deze te vermenigvuldigen met een factor 1,25. Bij twijfel staan onze experts aan uw zijde met advies en actie.

Waar kunnen elektrische bandopwinders worden gebruikt?

De toepassingsgebieden zijn in principe flexibel. Alle handmatige exemplaren kunnen achteraf worden uitgerust met elektrische riemopwinders. Let gewoon op hoe de vorige wikkelaars zijn geïnstalleerd en kies dienovereenkomstig de nieuwe variant (bijv. Inbouwhaspel als vervanging voor modellen in de muur).

Wanneer wordt de elektrische bandoproller aanbevolen ter vervanging van een mechanische?

In nieuwere gebouwen dient u de elektrische bandoproller te gebruiken bij het vervangen van de oude oproller, aangezien de rolluikkasten meestal niet zo gemakkelijk toegankelijk zijn. Het enige wat u hoeft te doen is ervoor te zorgen dat de elektrische bandoproller van stroom kan worden voorzien.

Wat zijn de voordelen van ombouw naar de elektrische versie?

De voordelen liggen voor de hand: een elektrische bandopwinder is handig en maakt een comfortabele bediening via de radio mogelijk. Afhankelijk van het model kan het openen en sluiten van de luiken ook vooraf worden geprogrammeerd of aangepast aan de schemering. De apparaten hebben een lange levensduur en zijn eenvoudig te installeren. U heeft alleen een stroombron nodig en raakt de mechanica in de rolluikkast niet aan.