bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Hoog vliegen met RC helikopters voor beginners


Wat is een RC helicopter voor beginners?

De afkorting RC staat voor Radio Control en betekent radiografische afstandsbediening. RC helikopters voor beginners zijn geminiaturiseerde modelhelikopters met elektrische aandrijving die zijn uitgerust met een radiografische afstandsbediening. Beginnende modellen zijn meestal gemakkelijk onder de knie te krijgen: na korte tijd kunnen kleine en grote hobbypiloten spectaculaire manoeuvres vliegen met de radiografisch bestuurde minihelikopter.

Naast conventionele helikopters met één vleugel en helikopters met twee rotoren behoren ook quadrocopters tot deze productcategorie.


Welke soorten RC helicopters voor beginners zijn er?

Helikopter met één blad

RC helikopters met slechts één rotor (enkel blad) worden zelden aangeboden in de beginnerssector, omdat de besturing niet eenvoudig is. Eenbladige modellen voor beginners zijn meestal snelheidsgestuurd, hebben een eenvoudiger mechanische constructie en een lager gewicht dan modellen met pitchbesturing en zijn daarom minder gevoelig voor crashes. Ze zijn bijzonder geschikt voor ambitieuze hobbyvliegers die een overstap overwegen van coaxiale helikopters naar helikopters met één blad. Om het koppel te compenseren wordt een verticale staartrotor gebruikt, net als bij de grotere familieleden.

Tweerotorige helikopter

Deze RC helikopters voor beginners hebben twee rotors. In de regel zijn dit coaxiale rotoren, dat wil zeggen dat de tegengesteld draaiende rotoren boven elkaar in een rotatieas zijn geplaatst, waardoor de koppels elkaar opheffen. Dubbelrotormodellen zijn zeer populair, vooral in het instapsegment, vanwege hun grotere stabiliteit.

Waar moet u op letten als u een RC helikopter voor beginners koopt?

Technische specificaties

 • Binnen/buiten gebruik
 • Grootte van het model (rotordiameter)
 • Vliegtijd in minuten 
 • Type: Enkel blad, dubbele rotorhelikopter, quadrocopter

Instapmodellen

 • Robuuste mechanica en goede vliegeigenschappen
 • Laag gewicht = minder schade bij een botsing
 • Verschillende vliegmodi (beginner, sport, expert)
 • Vliegklaar model (RtF)

Bijzonderheden

 • LED positielichten
 • Reserve rotorbladen
 • Reservebatterijen
 • Onderdelen

Onze praktische tip

Zogenaamde gyroscopen worden gebruikt om de RC helikopters voor beginners in de lucht te stabiliseren tegen windvlagen en ongewenste neveneffecten van het besturingssysteem. Dankzij deze gyrostabilisatoren kunnen rotatieafwijkingen automatisch worden gecorrigeerd, wat de besturing van de mini-helikopters veel gemakkelijker maakt. In plaats van mechanische gyroscopische instrumenten worden tegenwoordig steeds vaker micro-sensoren (piëzo-sensoren, SMM-sensoren) gebruikt. De besturingscorrecties worden berekend via geïntegreerde microcontrollers in de RC-instaphelikopter.


Ready to Fly! Uitpakken en gaan

RC helikopters voor beginners worden gewoonlijk geleverd als ready-to-fly (RtF) modellen. Dit betekent dat de minihelikopters al grotendeels voorgemonteerd zijn en dat de radiografische afstandsbediening en soms ook de accu en de lader bij de levering zijn inbegrepen. De voor de afstandsbediening benodigde batterijen worden dan meestal als toebehoren aangeboden. Dit betekent dat er slechts een paar stappen moeten worden gezet voordat de RC beginnershelikopter voor het eerst kan opstijgen. RtF-modellen zijn daarom ideaal voor jongere hobbyvliegers die zo snel mogelijk hun eerste ervaring met afstandsbediening en vliegtuigen willen opdoen.


FAQs: veelgestelde vragen over RC helikopters voor beginners

Welke vliegtijd halen RC helikopters voor beginners?

De vliegtijd is afhankelijk van de geïnstalleerde accu, die de elektromotor van de minihelikopter van energie voorziet. In de regel worden kleinere accu's gebruikt om het gewicht van de RC-instaphelikopter te verminderen. Daarom zijn slechts vliegtijden van enkele minuten mogelijk voordat de batterij moet worden opgeladen via de soms meegeleverde oplader.

Zijn RC helikopters voor beginners geschikt als kinderspeelgoed?

Volgens de fabrikant zijn speelgoedhelikopters geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Aangezien deze modellen relatief goedkoop zijn en de nadruk ligt op plezier, zijn deze RC helikopters voor beginners een leuk cadeau voor kinderen in de schoolgaande leeftijd. Het is echter handig een volwassene als begeleider te hebben om de eerste vluchtpogingen met raad en daad bij te staan.
Volgens de fabrikant zijn sommige modellen geschikt voor oudere kinderen en tieners vanaf 14 jaar, omdat van de jonge hobbyvliegers iets meer zeker instinct wordt verlangd.

Was kostet ein RC helikopter voor beginners?

Extreem goedkope modellen kosten tussen de 10 en 30 euro. Klanten moeten echter realistische verwachtingen hebben wat betreft prestaties en duurzaamheid. RC helikopters voor beginners van rond de 50 euro zullen eerder beginnende hobbypiloten overtuigen. In de prijsklasse vanaf 50 euro vindt u ook radiografisch bestuurde helikopters met een fraai uiterlijk of extra functies, evenals de steeds populairder wordende quadrocopters. Hobbyvliegers hoeven echter niet al te diep in de buidel te tasten: In het instapsegment worden zelden modellen aangeboden die de grens van 100 euro ruimschoots overschrijden.


Fazit: So finden Sie den passenden RC Einsteiger-Hubschrauber

Günstige RC Einsteiger-Hubschrauber eignen sich hervorragend als Geschenk für Jung und Alt. Kleine Modelle sind teilweise sogar für den Indoor-Einsatz optimiert, sodass auch Mini-Flugshows im Kinderzimmer oder im Büro möglich sind.

Ehrgeizige Nachwuchs-Piloten, die erste Erfahrungen im Helikopter-Modellflug sammeln wollen tun gut daran, die ersten Flugversuche mit einem Doppelrotor-Modellhubschrauber durchzuführen. Auch wenn die Modelle mit ihren übereinander angeordneten Haupt-Rotoren nicht unbedingt wie ein klassischer Hubschrauber aussehen, bieten sie doch entscheidende Vorteile. Sie fliegen ausgesprochen eigenstabil und ein funktioneller Heckrotor ist auch nicht erforderlich. Das macht die Steuerung um ein Vielfaches leichter.