bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

RC auto's voor veel rijplezier

Op afstand bestuurbare modelauto's laten de ogen van jonge en oude jongens echt stralen. Vooral als de vader met de zoon concurreert. Maar veel meiden zijn ook enthousiast over techniek en vinden modelauto's echt gaaf. Om de kinderen op de afstandsbediening te laten, is het noodzakelijk om de juiste modelauto te vinden. Aan de ene kant moet het echt leuk zijn en aan de andere kant mag het niet te veel of te weinig zijn voor de kinderen.

Wat zijn de voordelen van een op RC modelauto's?

Een op afstand bestuurbare modelauto biedt vooral speel- en rijplezier voor de kinderen. En dat is maar goed ook. Maar er is veel meer potentieel in een op afstand bestuurbare modelauto!
De bediening van de afstandsbediening vereist een zekere fijne motoriek, die continu wordt verdiept en ook verbeterd tijdens het rijden. Het veel aangehaalde instinct wordt op speelse wijze letterlijk aangemoedigd.

Maar ook mentale vermogens worden versterkt. Afhankelijk van de kant van waaruit u naar uw model kijkt, moet de zender dienovereenkomstig worden bediend, zodat het model echt in de gewenste richting reist. Sommige volwassenen hebben enorme problemen gehad om goed te sturen wanneer de modelauto rechtstreeks naar hem toe wordt gerold.

Daarnaast wordt technisch inzicht gewekt en verder ontwikkeld. Als het model onder begeleiding van de ouders in gebruik wordt genomen, leren kinderen al snel dat bij het plaatsen van de batterijen de polariteit in acht moet worden genomen en dat batterijen niet oneindig veel stroom afgeven.

Als de modellen technisch complexer worden, kun je met de kinderen geleidelijk dieper in de techniek duiken en zo een solide basis creëren voor een brede technische kennis. Dit kan de basis vormen voor een groter opvolgermodel in schaal 1:10, dat als kit wordt geleverd.

Op welke leeftijd kunnen kinderen op afstand bestuurbare modelauto's hanteren?

Bij de keuze van de eerste op RC auto moet rekening worden gehouden met de leeftijd en, in dit verband, met de motoriek van het kind. Op afstand bestuurbare modelauto's zijn eerder ongeschikt voor baby's en peuters die hun speelgoed constant in de mond stoppen. Het gevaar is te groot dat hulpstukken die kunnen worden ingeslikt of ingeademd los kunnen komen van de zender of het model. Daarom vermelden de fabrikanten altijd een aanbevolen minimumleeftijd.

Als een model wordt aanbevolen voor kinderen van 6 jaar en ouder, betekent dit niet dat een kind van 5 jaar en ouder het niet aankan. Als de fijne motoriek ver genoeg ontwikkeld is en de bediening op de zender probleemloos te gebruiken is, staat niets het rijplezier in de weg. Het is alleen belangrijk dat het model niet te hard rijdt, zodat het kind voldoende tijd heeft voor de nodige stuurbewegingen. Zelfs als het in het begin niet goed gaat, kunnen de kinderen het met een beetje oefening heel snel onder de knie krijgen.

Welke soorten op RC auto's zijn er?

  • Op afstand bestuurbare modelauto's 
    Deze voertuigen hebben een glad oppervlak nodig om te rijden en zijn soms gebaseerd op grote modellen op basis van het origineel. Dit kunnen krachtige sportwagens zijn die snel verplaatst willen worden, of vrachtwagens of andere speciale voertuigen of bouwvoertuigen.
  • Op afstand bestuurbare terreinwagens
    Deze voertuigen kunnen zowel op gladde als oneffen oppervlakken worden gebruikt. Monstertrucks en buggy's of een combinatie van beide soorten voertuigen, de zogenaamde truggies, zijn perfect voor het terrein. Banden met grof profiel, voldoende bodemvrijheid en krachtige aandrijving zorgen voor puur rijplezier.
  • Videogame en filmsterren 
    Het meest interessant voor de kleintjes zijn de voertuigen die ze al kennen van film en televisie. Maar de stevige racers van populaire videogames zijn ook erg populair. Het is logisch dat als de kinderen het voertuig al virtueel hebben bestuurd, het hoog tijd wordt om de rijervaring in het echt te ervaren.

De klimmaxima onder de modelauto's

De populaire crawlers vormen een echte afstandsbediening-uitdaging. Omdat je veel instinct nodig hebt om deze modellen veilig over obstakels heen te laten klimmen. En het beste van alles: bij slecht weer bouw je eenvoudig een hindernisbaan uit bouwstenen en andere hulpmiddelen in de kinderkamer en dan heb je echt plezier met je model.

Ruwe banden, lange veerweg en een krachtige aandrijving kenmerken steencrawlers. 

Uit de doos, klaar, ga!

Op RC auto's voor beginners worden meestal rijklaar geleverd (RtR = Ready to Run). Het enige dat u hoeft te doen, is batterijen in de zender en in de auto plaatsen. Als in het voertuig een aandrijfaccu wordt gebruikt, moet deze vóór het eerste gebruik worden opgeladen.

Het hangt af van de juiste maat. De schaal van instapmodellen varieert van 1:10 met een voertuiglengte van ca. 38 cm tot 1:32 met een voertuiglengte van ongeveer 15 cm. Kleinere voertuigen met een schaal van 1:58 worden af en toe aangeboden, maar zijn dan alleen geschikt voor gebruik op gladde oppervlakken binnenshuis.

Op afstand bestuurbare modelauto's worden ook wel RC auto's genoemd, de afkorting RC staat voor Radio Controlled. Zelfs de goedkope instapmodellen bevatten nu hoogwaardige afstandsbedieningtechnologie op zijn best die jaren geleden ondenkbaar zou zijn geweest. De elektronica werkt volgens hetzelfde principe als de hoogwaardige afstandsbedieningen voor modelbouw die door professionals worden gebruikt.

De mechanische positie van de stuurknuppels wordt omgezet in een elektronisch PWM-signaal (pulsbreedtemodulatie) en vervolgens via radiofrequentie (27 of 40 MHz of 2,4 GHz) naar het model gestuurd.

In de auto is elektronica geïnstalleerd, die de radiofrequentiesignalen van de zender ontvangt en de stuursignalen voor de afzonderlijke functies filtert. Deze stuursignalen worden vervolgens doorgestuurd naar de stuurservo en de snelheidsregelaar. De stuurservo zet de elektrische impulsen om in een mechanische stuurbeweging, terwijl de gashendel de aandrijfmotor naar voren, stopt en naar achteren stuurt, afhankelijk van de positie van de stuurknuppel op de zender. De controle is meestal evenredig. Dit betekent dat als de stuurknuppel slechts een klein beetje is afgebogen op de zender, de wielen van het model slechts een kleine stuurbeweging maken.

In sommige instapmodellen zijn er zelfs "echte" roterende afstandsbedieningen. De besturing wordt gevoelig bediend via het stuur en de pistoolgreeptriggerhendel wordt gebruikt om de rijfunctie te bedienen.

Uitzondering:
In de laagste prijsklasse zijn alleen de drukknoppen op de afstandsbedieningen beschikbaar voor de rij- en stuurfunctie. In dit geval is de regeling natuurlijk niet evenredig. Voor de besturing is er bijvoorbeeld alleen de middenstand en de volledige afbuiging van de voorwielen naar rechts of links.

Onze praktische tip:

Voor afstandsbedieningen die zenden op 27 of 40 MHz, moet je rekening houden met het aantal kanalen. Als twee of meer modellen met 40 MHz-zenders tegelijkertijd worden gebruikt, is er sprake van wederzijdse interferentie als de zenders niet op verschillende kanalen werken. Bij zenders met 2,4 GHz is wederzijdse interferentie door de digitale codering van zender en ontvanger uitgesloten. Bovendien zijn 2,4 GHz-zenders aanzienlijk compacter, omdat de zendantenne slechts ca. 3 cm lang is.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een op afstand bestuurbare modelauto?

Of het nu een on-road of een off-road model is, het is helemaal aan de kinderen. Omdat ze de modelauto leuk moeten vinden en ook leuk moeten rijden en spelen. Maar ook het voertuigtype moet passen. Als u met een terreinwagen in de wei of in het bos wilt rijden, zult u niet lang van uw modelauto kunnen genieten. Bij twijfel zijn buggy's de perfecte allrounders die zowel op oneffen terrein als op geasfalteerde oppervlakken kunnen worden verplaatst. De snelheid moet goed zijn. Een te langzaam op afstand bestuurbaar automodel wordt snel saai. Als het te snel is, hebben de kinderen het niet onder controle en lopen ze vaak tegen obstakels aan. Dit is niet leuk en het risico op schade aan de modelauto is ook erg groot. Als vuistregel geldt: hoe jonger het kind, hoe langzamer de modelauto moet rijden. Zo hebben de jonge chauffeurs voldoende tijd om te sturen of eventuele fiscale fouten te compenseren. Helaas wordt de maximale snelheid niet altijd gespecificeerd door de fabrikanten. Mogelijk vindt u rijvideo's op het product of op internet, waarin de werkelijke snelheid van de voertuigen kan worden geschat.

Een ander belangrijk criterium is de afstandsbediening of liever de bediening van de afstandsbediening. Deze moeten kindvriendelijk zijn ingericht en gemakkelijk in het gebruik zijn. Bovendien moeten de klepjes van het batterijvak op de zender en op het model met een schroef worden vastgezet, zodat kinderen de batterijen niet kunnen verwijderen. Er moet een stuurbekleding op de auto aanwezig zijn, zodat de modelauto rijdt terwijl de zender niet wordt bediend. Met deze bekleding kunnen fabricagetoleranties eenvoudig worden gecompenseerd en kan de rechte loop goed worden ingesteld.

Een gaaf ontwerp met een futuristische uitstraling is echt leuk, maar de afstandsbediening moet ook goed passen voor kinderhanden.