bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Radio's, onmisbaar op kantoor of thuis

In de auto, tijdens het werk op kantoor of als alternatief voor de snerpende wekker, de radio is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Lees op deze pagina welke soorten radio's er zijn, waar de voordelen van DAB liggen en waar u op moet letten bij de aanschaf van een radio.


Welke soorten radio's zijn er?

Zelfs in het tijdperk van de informatietechnologie is de radio een van de belangrijkste informatiemedia. Naast muziek voorziet het ons op elke plaats en elk moment van belangrijke informatie. Hiervoor kan men kiezen uit verschillende apparaten, van de goede oude FM-radio tot de moderne DAB-radio. Hieronder worden enkele van de belangrijkste typen nader toegelicht:

CD-Radio's

Een klassieker is de CD-radio. Het is een draagbaar apparaat dat naast een tuner ook een ingebouwde CD-speler heeft.

Afhankelijk van het model kan een CD-radio ook muziek afspelen via een aangesloten USB-stick of vanaf cassettes. Met een voor dit type apparaat kenmerkende draaggreep kan de CD-radio gemakkelijk worden meegenomen op de volgende kampeertocht.

Afhankelijk van het formaat zitten er altijd minstens twee luidsprekers in de behuizing, die ervoor zorgen dat u uw muziek in stereokwaliteit kunt beluisteren. De stroomvoorziening geschiedt gewoonlijk door standaardbatterijen.

Veel apparaten hebben een praktische IR-afstandsbediening die het bedieningsgemak vergroot.

Internetradio's & wekkerradio

De internetradio is waarschijnlijk de modernste versie van de radio. Internetradio's zijn verkrijgbaar in een compacte vormfactor of als tafelradio's. Veel internetradio's bieden - net als gewone radio's - ontvangst van FM-zenders en digitale radio. De nadruk ligt echter duidelijk op het streamen van webradio, podcasts en diensten als Spotify via het internet. Hiervoor maakt de internetradio via Wifi of netwerkkabel verbinding met het thuisnetwerk. Het is vaak mogelijk om muziek van een smartphone via Bluetooth af te spelen met de radio.

Wekkerradio's zijn erg populair bij veel mensen. Het is immers veel aangenamer om 's morgens gewekt te worden met muziek van je favoriete zender dan met indringende piepjes. Een wekkerradio moet in ieder geval een ingebouwde oplaadbare batterij hebben, zodat u bij een korte stroomstoring 's nachts betrouwbaar gewekt kunt worden. Een belangrijk kenmerk van de apparatuur is een verlichte en gemakkelijk af te lezen digitale klok. Steeds meer wekkerradio's bieden de mogelijkheid om naast FM-radiozenders ook naar digitale radio te luisteren.

Wereldontvangers & bouwradio's

Wereldontvangers zijn vooral geschikt voor mensen die veel reizen. De afmetingen van dergelijke radio's zijn compact. Het bijzondere van een wereldontvanger is dat u niet alleen naar FM-zenders kunt luisteren, maar ook toegang heeft tot LW, MW en KW.

Typisch voor een wereldontvanger zijn talrijke zendergeheugens en een ingebouwde oplaadbare batterij. De meeste radio's van dit type hebben alleen een monoluidspreker. Dit is geen nadeel voor een radio die in de eerste plaats bedoeld is om onderweg de laatste informatie te verstrekken.

Nog relatief nieuw op de markt zijn de bijzonder robuuste bouwradio's. Ze worden gekenmerkt door een robuuste behuizing die tegen een stootje kan. Bovendien zijn de meeste modellen ongevoelig voor spatwater.
Verder bieden ze dezelfde functionaliteit als een normale radio. In veel gevallen hebben zij naast de publieke zenders ook toegang tot digitale zenders.


De toekomst vandaag: digitale radio met DAB

De digitale radio scoort met een hele reeks voordelen: DAB biedt de luisteraar een aanzienlijk groter programma-aanbod dan FM.

Terwijl de FM-omroepfrequenties allemaal vastliggen, biedt DAB voldoende ruimte voor thematische zenders die aan een specifiek onderwerp zijn gewijd. De transmissie is digitaal, wat betekent dat u naar uw zenders kunt luisteren zonder storende ruis.

Het geluid is vergelijkbaar met de weergave van een CD. Overigens zijn er geen extra maandelijkse kosten voor het gebruik van DAB.

Momenteel is er echter geen landelijke dekking: welke zenders u kunt ontvangen, hangt af van de regio. 


Waar moet ik op letten als ik een radio koop?

Als u overweegt een nieuwe radio te kopen, mag u niet zonder DAB+. DAB+ is de standaard van de toekomst en zal FM vervangen. Een digitale radio kan echter altijd ook FM ontvangen, zodat u in dit opzicht niet bang hoeft te zijn voor beperkingen. Als de radio onderweg wordt gebruikt, is het zinvol een apparaat te kiezen met een geïntegreerde oplaadbare batterij. Met vaste apparaten is de optie van toegang tot streamingdiensten zoals Spotify, podcasts of webradio aantrekkelijk. Houd er rekening mee dat u een internetverbinding nodig heeft om het apparaat te kunnen gebruiken, waarvoor afhankelijk van het tarief extra kosten in rekening kunnen worden gebracht. Sommige apparaten kunnen alleen via Wifi met het internet worden verbonden; zorg in dat geval voor een voldoende stabiele verbinding. Sommige moderne tafelradio's kunnen bijzonder handig worden bediend met een app die op uw smartphone is geïnstalleerd of kunnen worden geïntegreerd in uw bestaande smart home. Als u inhoud van uw mobiele telefoon wilt streamen met de radio, moet u ervoor zorgen dat beide apparaten Bluetooth hebben.


Onze praktische tip: Verbeter de DAB-ontvangst met een externe antenne!

Soepele DAB-ontvangst is niet overal mogelijk. Ontvangstproblemen kunnen zich zelfs voordoen in een flat die ongunstig gelegen is op de begane grond. Dit kan worden verholpen door externe antennes. Er zijn modellen beschikbaar die ontworpen zijn voor installatie buitenshuis, maar ook versies die u thuis kunt opstellen. In de meeste gevallen is een binnenhuisantenne al voldoende voor een storingsvrije ontvangst.


FAQ – veelgestelde vragen over radio's

Wat is een Podcast?

Podcasts zijn audio- en videobijdragen waarop u zich gratis kunt abonneren en die u via het internet kunt beluisteren. Podcasts worden zowel door publieke media als door particulieren aangeboden. Het scala aan inhoud is enorm; het kan bijvoorbeeld over politieke onderwerpen of auto's gaan.

Wat betekent de afkorting FM?

De afkorting FM staat voor frequentiemodulatie. Dit is een modulatiemethode die weinig gevoelig is voor storingen en wordt gebruikt om radio-uitzendingen in goede kwaliteit door te geven.