bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

    

Wat u moet weten over CPU-koelers

 • Zoals is een CPU-koeler opgebouwd?

 • Wat is de functie van de koeler?

 • Wat moet bij de aanschaf worden gelet?

 

Zoals is een CPU-koeler opgebouwd?

Koeler

Bij een belaste processor kunnen temperaturen van boven 60°C worden gemeten. Wij van de CPU te heet, lijdt zijn vermogen. Dreigen vanwege de hitte schade aan onderdelen, schakelt de computer normaal gesproken automatisch uit - nemen, zult u onbewaarde documenten gaan verloren.

Een ventilator is het meest opvallende onderdeel van de CPU-koeler. Hij is als een soort "windrad" goed zichtbaar en een van de grootste onderdelen in de inwendige van de computer. Bovendien maakt hij zich in gebruik bij de meeste modellen door de geluidsontwikkeling worden opgemerkt.

Maar de processorkoeler ver uitgebreide opgebouwd. Naast de ventilator speelt de koeler (koeler) een belangrijke rol. De ventilator bestaat uit de ventilatorwaaier waarvan u de verbinding naar het koellichaam en de bijbehorende lagers. Bovendien is er CPU-koeler die zich helemaal geen ventilator nodig hebben.

De koeler heeft een lamellen op, dat voor een ideale hitte afvoer voorkomt. Daarbij moet zo groot oppervlak mogelijk worden gegenereerd. Want hoe groter het oppervlak van de lamellen, hoe beter de koeling van de CPU. Door een kleine plaat, die ofwel convex of concaaf op de CPU rust , wordt de hitte in de lamellen getransporteerd. Zonder ventilator heeft u een passieve koelsysteem ingebouwd, met extra ventilatorwaaier verhoogt de koelvermogen.

Bij een krachtigere type beschikt de koeler bovendien over zogenaamde heatpipes , die in de meeste gevallen op de bodem van de radiateur afgevlakt zijn en een directe draagvlak op de processor vormen. Deze koperen buizen zijn met een koelvloeistof gevuld . De heatpipes voeren dus direct de gegenereerde warmte van de CPU in de lamellen. Al zonder ventilator is deze koel vorm zeer effectief en geruisloos . De actueel krachtigste oplossing is de combinatie van heatpipes en ventilator.

 

Wat is de functie van de koeler?

De CPU-koeler is geschikt voor de koeling van de processor verantwoordelijk . Hij regelt de temperatuur, zodat bij gebruik geen vermogensverlies ontstaat en voorkomt dat door oververhitting beschadigingen ontstaan .

De enige koeling van de processor is echter niet voldoende. Is de koeler niet in staat om de warme lucht uit de PC-behuizing te kunnen afvoeren , ontstaat file hitte . Ontwikkelt zich een permanent hoge temperatuur in de behuizing, vermindert het het koelvermogen - de koeler moet meer energie wel doet, de CPU te koelen en de rekenkracht daalt.

Al naar, voor wat u uw computer gebruikt, ontstaan er andere eisen aan de CPU en overeenkomstig ook aan de koeler . Voor toepassingen en processen zoals Office, audio- en beeldweergave programma's, en voor het surfen op internet is het voldoende om de basisuitrusting meestal uit die de pc-fabrikant meeleveren. Gebruik complexere programma's, zoals bijvoorbeeld complexe beeld- en videobewerkingssoftware, kunt u met een krachtigere CPU-koeler de prestaties van uw computer met een relatief voordelige hardware-oplossing optimaliseren. Daardoor kunnen voordelig merkbare effecten bereiken.

 

Wat moet bij de aanschaf worden gelet?

De volgende factoren moet u vóór de aanschaf van een CPU-koeler worden genomen. Zo vindt u bij de aanschaf van uw passende oplossing en kunnen kosten besparen.

 • Functie van de koeler / toepassingsgebied van de computer
 • Kwaliteit van de ventilator en de lager
 • Opbouw van de koeler
 • Benodigde ruimte in de behuizing

 

Functie van de koeler

Waarvoor gebruikt u uw computer regelmatig? Wilt u maximaal koelvermogen om de best mogelijke prestaties van de processor te garanderen? Ligt uw focus op Office toepassingen waarbij u zo een rustige werkomgeving nodig heeft? Of hebt u zowel een krachtige als rustige CPU-koeler?

Voor rustige loop

 • Passieve koeling zonder ventilatoren
 • Complexe lamellen
 • Laag prijssegment

Voor hoge prestaties en een laag geluidsniveau

 • Grote koelsystemen prestaties van het gehele koeler
 • Head pipes met hoogwaardige koelvloeistof
 • Grote, kwalitatief hoogwaardige ventilator
 • Uitsluitend in de hogere prijssegment te vinden

Prestatiegerichte oplossing

 • Grote en vele heatpipes voor goede warmte-opname
 • Breed lamellenpakket met weinig lamellen en hoog model voor zo veel koeloppervlak
 • Ventilator met focus op prestaties
 • Middelste prijssegment
Koeler

Kwaliteit van de ventilator en de lager

Stille en krachtige ventilatoren zijn onder in de prijsklasse vaak niet te combineren te vinden. Wilt u geld bespaart, dient u erover nadenken, waarop u hogere waarde. Hochpreisige oplossingen beschikken over een geoptimaliseerde lagers kwaliteit en een voor lawaaireductie ontworpen ventilatorwiel.

Opbouw van de koeler

Hier is enerzijds voor de opbouw en de grootte van de lamellen pakket bedoeld. "Hoe groter de processor hoe groter de CPU-koeler" is hier het devies. De CPU kan nooit voldoende koeling krijgt. Let dus op dat de koeler op zo een klein oppervlak veel oppervlak voor de warmteafvoer biedt . Maar dan moet de afstand tussen de afzonderlijke koellamellen ten opzichte van elkaar eveneens in acht worden genomen. Bij veel lamellen met weinig afstand van elkaar vasthoudt de hitte zich. Al in de middenklasse vindt u vaak bovengemiddeld goede oplossingen voor de lamellen.

Anderzijds moet u bij vermogen intensievere toepassingsgebieden te overwegen of u heatpipes nodig hebben. Ook hierbij is er een verschil in de vorm en het aantal koperen buizen en de in u bevindende koelvloeistof .

Benodigde ruimte in de behuizing

Heeft de CPU-koeler überhaupt ruimte in de behuizing? Sommige PC-fabrikant bouwen de componenten in een relatief smalle behuizing. Hier moet u voor de aanschaf een blik op de ruimte in uw PC-Tower werpen. Let op de afstand tot andere componenten zoals bijvoorbeeld de grafische kaart en meet de ruimte, die moederbord en behuizing hoge ter beschikking stelt. Wilt u een kleinere CPU-koeler met een beter koelvermogen inbouwen, is dat geen probleem.

Zou u dan in de nabije toekomst voor een nieuwe CPU-koeler kiest, moet u de verwachtingen die u van hun computer, met het vermogen van het apparaat af te stemmen. Zo kunt u in het beste geval zelfs geld besparen. Met een koel combinatie van de ventilator en de heatpipes kunt u echter nauwelijks iets verkeerd doen.