bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Pneumatische compressorsWat kan een pneumatische compressor?

Compressoren zijn geschikt voor bijna alle persluchttoepassingen in de doe-het-zelf- en werkplaatssector. Een luchtcompressor zuigt lucht aan uit de omgeving. Compressie van de aangezogen lucht vindt plaats in de cilinder. De perslucht stroomt in het drukvat en wordt daar opgeslagen. In het verkooppunt kan persluchtgereedschap worden geleverd - van blaaspistolen, bandenopblazers en verfspuiten tot schroef-, beitel- en slijpgereedschap.

Zodra de compressor zijn maximale druk heeft bereikt, kunt u aan de slag. De standaarduitrusting van compressoren omvat ten minste één snelkoppeling waarmee de druk wordt weggenomen. U sluit de persluchtslang aan op de koppeling. Het transporteert de perslucht naar het gewenste gereedschap.

Zuigercompressoren met een druktank zijn uitgerust met een automatische aan/uit-schakelaar voor de pomp. Wanneer de maximale druk is bereikt, schakelt de motor uit. Zodra de druk in het vat daalt tot de inschakeldruk, wordt de luchtcompressor weer ingeschakeld.

Naast zuigercompressoren, die veel worden gebruikt in de doe-het-zelf- en semi-professionele sector, zijn er ook schroefcompressoren voor industrieel gebruik. Zij werken volgens het rotatieprincipe, leveren niet zo'n hoge druk en zijn daarom niet zo universeel bruikbaar.Wat betekenen de drukspecificaties op compressoren?

Er zijn bijzonder kleine luchtcompressoren, goedkope modellen voor de doe-het-zelver en krachtige apparaten voor professioneel gebruik.
De afzonderlijke varianten verschillen vooral qua prestaties en bedrijfsgeluid.

De prestaties van een luchtcompressor worden niet bepaald door het vermogen van de motor in watt, maar door de effectieve luchtopbrengst in liter per minuut (L/min). Dit geeft aan hoeveel perslucht het apparaat kan leveren. De output wordt bepaald in een gestandaardiseerd proces.

De outputhoeveelheid komt overeen met ongeveer 60 tot 70 procent van de aanzuigcapaciteit in L/min, d.w.z. de hoeveelheid die de eenheid aan de omgeving onttrekt en comprimeert.

De afzonderlijke compressors hebben een bepaald luchtverbruik in L/min. 
Dit verwijst naar de hoeveelheid perslucht die per minuut uit de compressor moet stromen wanneer het gereedschap wordt gebruikt. Als de compressor niet het vereiste luchtvolume kan leveren (het luchtvolume is kleiner dan het luchtverbruik), kunt u het betreffende gereedschap niet zinvol gebruiken.

Met de vulcapaciteit of het vulvolume in L/min geven de fabrikanten aan hoeveel perslucht het gereedschap per minuut in de ketel pompt. Omdat de waarde sterk afhankelijk is van de tegendruk, waarmee de producenten verschillend omgaan, is de vulcapaciteit slechts beperkt geschikt voor een productvergelijking.De compressor aftappen - zo werkt dat

De meeste compressors hebben een aftapkraan op de persluchttank. Met behulp daarvan voert u het condenswater af dat zich tijdens de werking in de metalen tank ophoopt. Regelmatig aftappen is zinvol om roestvorming in de ketel te voorkomen. Na het lossen van de druk, gewoon aanzetten en even wachten - klaar! Met betrekking tot roestvorming, let op de garantie die sommige fabrikanten bieden tegen doorroesten van de ketel.


Tankinhoud: Zodat de compressor nooit zonder lucht zit.

De maximale druk in bar geeft aan hoe sterk de lucht in de ketel wordt samengeperst. Belangrijker is het ketelvolume, d.w.z. de ketelgrootte. Het wordt uitgedrukt in liters en geeft aan hoeveel perslucht het apparaat kan opslaan. Meer opslagvolume betekent een grotere voorraad perslucht en maakt het mogelijk langer te werken tot de motor weer aanslaat.

Een compressor heeft vaak een bepaalde werkdruk nodig, zodat bijvoorbeeld de schuurschijf snel genoeg beweegt of de slagmoersleutel schroeven goed kan aandraaien of losdraaien. Als de druk in de ketel onder de vereiste werkdruk komt, moet u een pauze inlassen totdat de vereiste druk in de tank weer is opgebouwd en u verder kunt werken.

Sommige kleine compressoren doen het zonder zichtbare luchtketel. Dankzij hun compacte afmetingen en lage gewicht zijn ze gemakkelijk te vervoeren en op te bergen, bijvoorbeeld in de kofferbak. Kleine compressoren zijn bedoeld als aanvulling voor de garage. Ze worden voornamelijk gebruikt voor het oppompen van auto- en fietsbanden, voetballen, luchtbedden en geïmproviseerde bedden. Op batterijen werkende modellen zijn niet alleen geschikt voor gebruik thuis, maar ook voor gebruik onderweg, bijvoorbeeld op het strand om een rubberboot op te blazen of voor onderhoud tijdens fietstochten.


Wat het aantal cilinders betekent

Goedkope pneumatische compressoren produceren perslucht met een eentrapscilinder. Deze modellen zijn ontworpen voor occasioneel werk. Een zuiger zit in de cilinder en zijn beweging perst de lucht samen. Eenheden met een tweetraps compressor bieden een hogere opbrengst. Modellen met een twee-cilinder unit voor intensief gebruik of voor continue perslucht worden gekenmerkt door een nog hoger rendement.

Duurdere compressoren hebben een professioneel ontworpen motor en cilinder voor continu gebruik. Het robuuste ontwerp zorgt voor een betrouwbare persluchttoevoer, ook bij gebruik van persluchtintensief gereedschap en voor nauwkeurig schilderwerk.


Let op de geluidssterkte van de compressor

Een niet te onderschatten factor bij de aanschaf van een compressor is het bedrijfsgeluid. De waarde wordt aangegeven in dB - hoe hoger de waarde, hoe luider het apparaat is wanneer de motor draait. Voor precisiewerk in de werkplaats, zoals schilderen, zandstralen of airbrushen, kan een luid bedrijfsgeluid storend zijn. Daartoe zijn er bijzonder geluidsarme compressoren met een geïsoleerde behuizing, een geluidsgeïsoleerd aanzuigsysteem en een industrieel compressorblok met laag toerental.

Trillingsdempende voeten zorgen niet alleen voor een veilige, maar ook voor een stille stand. De rubberen buffers verminderen de trillingen die optreden bij het opstarten van de luchtcompressor en verminderen het lawaai. Ze zijn vooral belangrijk als de compressor dicht bij u staat wanneer u werkt.


Compressoren met en zonder olie

Als een onderhoudsvrije motor belangrijk voor u is, kies dan een compressor waarbij geen olie hoeft te worden bijgevuld. Dergelijke luchtcompressoren hebben geen extra smering nodig. U kunt deze modellen herkennen aan de woorden "olievrij" of "onderhoudsvrij" in de productomschrijving. Nadeel van olievrije compressoren: ze worden snel heet onder belasting. Voor luchtverbruikende gereedschappen zoals beitels, hamers, slagmoersleutels, pneumatische ratels, nietmachines, spijkers, boren en slijpmachines zijn olievrije apparaten slechts beperkt geschikt.

Voor deze werkzaamheden wordt een duurzame oliegesmeerde zuigercompressor aanbevolen. U kunt een peilstok of - handiger - een kijkglas gebruiken om het oliepeil in de pomp te controleren en zo nodig olie bij te vullen of te verversen. In de handleiding staat welke olie geschikt is.


Verdere uitrusting van luchtcompressoren

U kunt de keteldruk aflezen op de manometer van de compressor. Voor sommige klussen zou volle luchtdruk te veel van het goede zijn. Dan is fijn gedoseerde perslucht nodig, bijvoorbeeld bij het uitblazen van sieraden en andere kleine voorwerpen, bij gebruik van pneumatisch graveer- en snijgereedschap of bij airbrushen. Voor deze toepassingen is een drukregelaar op de compressor praktisch, zodat u de druk continu tot het maximum kunt instellen. De geregelde werkdruk wordt dan weergegeven op een tweede manometer. Hoewel sommige gereedschappen zoals blaaspistolen ook drukregeling op de trekker bieden, is de drukvoorkeuze via een drukregelaar nauwkeuriger. Betere compressoren bieden vaak een ongeregelde uitlaat met maximale druk naast een geregelde. U kunt beide stopcontacten tegelijk gebruiken.

Standaard op pneumatische compressoren zijn een terugslagklep en een veiligheidsklep, die beide de veiligheid van de gebruiker waarborgen. Veiligheidsextra's zijn een thermische schakelaar en een startontlasting. De thermische overbelastingsschakelaar onderbreekt de stroomtoevoer in geval van een storing. De startontlasting zorgt voor een lastvrij en dus betrouwbaar startproces van de compressor, ook bij lage temperaturen. Een startontlasting is voordelig als u het toestel in de koudere maanden van het jaar vaak wilt gebruiken.

Betere modellen hebben een of meer luchtfilters om de inlaatlucht te reinigen - praktisch wanneer de compressor in een stoffige omgeving wordt gebruikt. U moet het filter regelmatig reinigen of vervangen.

Naarmate de omvang toeneemt, neemt ook het gewicht toe. Een compressor met een tank van 24 liter weegt gemiddeld al 20 tot 30 kilogram. Modellen met een volume van 100 liter wegen ongeveer 70 kilogram. Als de compressor niet altijd op dezelfde plaats staat, bijvoorbeeld op een vaste plaats in de werkplaats, zijn grote wielen en beugels aan te bevelen voor gemakkelijk transport. Zij bieden mobiliteit en dus meer gebruiksmogelijkheden. Zo kunt u ook grotere drukgeneratoren met matige inspanning uit de werkplaats of garage duwen, bijvoorbeeld voor werkzaamheden rond het huis of in de tuin.

Let ook op de transportinstructies: veel compressoren kunnen in elke positie worden vervoerd, terwijl sommige modellen alleen rechtop kunnen worden vervoerd.


De juiste accessoires voor pneumatische compressoren

Accessoires voor compressoren

Normaal gesproken wordt uw nieuwe compressor geleverd zonder accessoires. Er zijn ook persluchttoestellen of compressorsets waarbij een persluchtslang en wat basisgereedschap voor het uitblazen en vullen van banden of ballen al inbegrepen zijn. Afhankelijk van de toepassing hebt u verschillende persluchtaccessoires nodig.

Arbeidsveiligheid voor pneumatische compressoren

Draag een veiligheidsbril of een beschermingsmasker voor uw ogen, afhankelijk van het gebruikte gereedschap. Een ademhalingsmasker wordt aanbevolen voor werkzaamheden waarbij stof vrijkomt. Gehoorbescherming wordt ook aanbevolen voor persluchtgeneratoren die niet geluiddicht zijn.