Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over persluchtcompressoren

  • Wat kan een luchtcompressor doen?

  • Wat betekenen de drukspecificaties voor compressoren?

  • Tankmaat: Zodat de compressor nooit buiten adem raakt

  • Waar het aantal cilinders over gaat

  • Let op het volume van de compressor

  • Compressoren met en zonder olie

  • Verdere uitrusting voor luchtcompressoren

Wat kan een luchtcompressor doen?

Persluchtcompressor

Compressoren zijn geschikt voor bijna alle persluchttoepassingen in de doe-het-zelf- en werkplaats. Een persluchtcompressor zuigt lucht uit de omgeving aan. De inlaatlucht wordt samengeperst in de cilinder. De samengeperste lucht stroomt in het drukvat en wordt daar opgeslagen. Bij de uitlaat is het beschikbaar om persluchtgereedschap te leveren - van blaaspistolen tot bandenpompen en verfspuiten tot gereedschap voor schroeven, wrikken en slijpen.

Zodra de compressor zijn maximale druk heeft bereikt, kunt u aan de slag. De standaarduitrusting voor compressoren omvat ten minste één snelkoppeling waardoor de druk wordt weggenomen. Sluit de persluchtslang aan op de koppeling. Het transporteert de perslucht naar het benodigde gereedschap.

Zuigercompressoren met drukvaten zijn voorzien van een automatische aan / uit schakelaar voor de pomp. Als de maximale druk is bereikt, wordt de motor uitgeschakeld. Zodra de keteldruk daalt tot de inschakeldruk, wordt de luchtcompressor weer ingeschakeld.

Naast de zuigercompressoren die veel gebruikt worden in doe-het-zelf en semiprofessioneel gebruik, zijn er ook schroefcompressoren voor industrieel gebruik. Ze werken volgens het rotatieprincipe, leveren niet zo'n hoge druk en zijn daardoor niet zo universeel toepasbaar.

Wat betekenen de drukspecificaties voor compressoren?

Drukspecificaties

Er zijn bijzonder kleine persluchtcompressoren, goedkope modellen voor doe-het-zelvers en krachtige apparaten voor professioneel gebruik. De afzonderlijke varianten verschillen voornamelijk in prestaties en bedrijfsgeluid.

De doorslaggevende factor voor de prestatie van een persluchtcompressor is niet het vermogen van de motor in watt, maar het effectieve luchtvolume in liters per minuut (l / min). Het geeft aan hoeveel perslucht het apparaat kan leveren. De output wordt bepaald in een gestandaardiseerd proces. Het uitvoervolume komt overeen met ongeveer 60 tot 70 procent van de zuigcapaciteit in L / min, d.w.z. de hoeveelheid die het apparaat uit de omgeving zuigt en comprimeert.

Drukspecificaties

De afzonderlijke gereedschappen hebben een bepaald luchtverbruik in L / min. Dit betekent de hoeveelheid perslucht die per minuut uit de compressor moet stromen wanneer het gereedschap wordt gebruikt. Als de compressor niet de vereiste hoeveelheid lucht kan leveren (de hoeveelheid vrijgegeven lucht is minder dan het luchtverbruik), kunt u het betreffende gereedschap niet correct gebruiken.

Met de vulcapaciteit of het vulvolume in L / min geven de fabrikanten aan hoeveel perslucht het apparaat per minuut in de ketel pompt. Omdat de waarde sterk afhankelijk is van de tegendruk, waar de producenten anders mee omgaan, is de vulcapaciteit slechts in beperkte mate geschikt voor een productvergelijking.

De compressor aftappen - zo werkt het!

De meeste compressoren hebben een aftapkraan op de persluchtketel. Met zijn hulp kunt u de condens die zich tijdens het gebruik in de metalen container verzamelt, afvoeren. Regelmatig legen is handig om roestvorming in de ketel te voorkomen. Nadat u de druk heeft opgeheven, draait u hem gewoon hoger en wacht u even - klaar! Let bij roestvorming op de door sommige fabrikanten geboden garantie tegen doorroesten van de ketel.

  

Tankmaat: Zodat de compressor nooit buiten adem raakt

De maximale druk in bar geeft aan hoe sterk de lucht in de ketel wordt samengeperst. Het ketelvolume, d.w.z. de ketelgrootte, is belangrijker. Het wordt weergegeven in liters en geeft aan hoeveel perslucht het apparaat kan opslaan. Meer opslagvolume betekent grotere reserves aan perslucht en maakt langer werken mogelijk totdat de motor weer start.

Tank maat

Pneumatisch gereedschap heeft vaak een bepaalde werkdruk nodig zodat de schuurzool snel genoeg beweegt of de slagmoersleutel schroeven goed kan aandraaien of losdraaien. Als de keteldruk onder de vereiste werkdruk komt, moet u een pauze nemen totdat de vereiste druk zich weer in de container heeft opgebouwd en u verder kunt werken.

Sommige kleine compressoren doen het zonder een zichtbare luchttank. Dankzij hun compacte afmetingen en lage gewicht zijn ze gemakkelijk te vervoeren en op te bergen, bijvoorbeeld in de kofferbak. Kleine compressoren zijn bedoeld als aanvulling op de garage. Ze worden voornamelijk gebruikt om auto- en fietsbanden, voetballen, luchtbedden en geïmproviseerde bedden op te pompen. Accu-aangedreven modellen zijn niet alleen geschikt voor thuisgebruik maar ook voor op reis, bijvoorbeeld op het strand voor het vullen van een opblaasboot of voor service tijdens fietstochten.

V2

Waar het aantal cilinders over gaat

Goedkope zuigercompressoren produceren perslucht met een eentrapscilinder. Deze modellen zijn ontworpen voor incidenteel werk. In de cilinder zit een zuiger, waarvan de beweging de lucht comprimeert. Apparaten met een tweetrapscompressor bieden een hogere opbrengst. Modellen met een tweecilinderunit voor intensief gebruik of voor permanente perslucht kenmerken zich door een nog hoger rendement.

Duurdere compressoren hebben een professioneel ontworpen motor en cilinder voor continu gebruik. De robuuste constructie zorgt voor een betrouwbare persluchttoevoer, ook bij gebruik van gereedschappen die veel perslucht nodig hebben en voor nauwkeurig schilderwerk.

Volume

Let op het volume van de compressor

Een niet te onderschatten factor bij het kopen van een compressor is het bedrijfsgeluid. Het wordt gegeven in dB - hoe hoger de waarde, hoe luider het apparaat is als de motor draait. Tijdens precisiewerk in de werkplaats, zoals schilderen, zandstralen of airbrushen, kan hard bedrijfsgeluid hinderlijk zijn. Hiervoor zijn er bijzonder geluidsarme compressoren met geïsoleerde behuizingsconstructie, geluidsgeïsoleerd aanzuigsysteem en industrieel compressorblok met laag toerental.

Trillingsabsorberende voeten zorgen niet alleen voor een veilige, maar ook voor een stabiele houding. De rubberen buffers verminderen de trillingen die optreden bij het opstarten van de luchtcompressor en verminderen de ontwikkeling van geluid. Ze zijn vooral belangrijk wanneer de compressor bij u in de buurt is wanneer u werkt.

Olie

Compressoren met en zonder olie

Als een onderhoudsvrije motor belangrijk voor u is, kies dan een compressor die geen olie hoeft bij te vullen. Dergelijke luchtcompressoren doen het zonder extra smering. U herkent deze modellen aan de toevoeging “olievrij” of “onderhoudsvrij” in de productomschrijving. Nadeel van olievrije compressoren: ze worden snel heet onder belasting. Olievrije apparaten zijn slechts gedeeltelijk geschikt voor gereedschappen die veel lucht nodig hebben, zoals beitels, hamers, slagmoersleutels, persluchtratels, nietmachines, spijkermachines, boren en slijpmachines.

Voor dit werk wordt een langdurige oliegesmeerde zuigercompressor aanbevolen. U kunt een peilstok of - nog gemakkelijker - een kijkglas gebruiken om het oliepeil van de pomp te controleren en indien nodig olie bijvullen of verversen. In de handleiding staat welke olie geschikt is.

Verdere uitrusting voor luchtcompressoren

Persluchtcompressor

De keteldruk lees je af op de manometer van de compressor. Voor sommige klussen zou volledige luchtdruk te veel van het goede zijn. Dan is fijn gedoseerde perslucht nodig, bijvoorbeeld bij het uitblazen van sieraden en andere kleine voorwerpen, bij het gebruik van pneumatische graveer- en snijgereedschappen of bij gebruik van airbrushes. Praktisch voor deze toepassingen is een drukregelaar op de compressor, waarmee je de druk continu tot het maximum kunt instellen. De geregelde werkdruk wordt vervolgens weergegeven op een tweede manometer. Hoewel sommige gereedschappen, zoals blaaspistolen, ook drukregeling op de trekker bieden, is de voorselectie van druk met behulp van een drukregelaar nauwkeuriger. Naast een gereguleerde uitlaat bieden betere compressoren vaak een ongeregelde uitlaat met maximale druk. U kunt beide aansluitingen tegelijkertijd gebruiken.

Standaard op ketelcompressoren zijn een terugslagklep en een veiligheidsklep, die beide de veiligheid van de gebruiker garanderen. Veiligheidstoebehoren zijn een thermische schakelaar en een opstartontlasting. De thermische overbelastingsschakelaar onderbreekt de stroomtoevoer in geval van een storing. De opstartontlasting zorgt voor een onbelast en dus betrouwbaar startproces van de compressor, ook bij lage temperaturen. Opstartverlichting is een voordeel als u het apparaat tijdens de koudere maanden van het jaar vaak wilt gebruiken.

Betere modellen hebben een of meer luchtfilters om de aangezogen lucht te reinigen - handig bij gebruik van de compressor in een stoffige omgeving. U dient het filter regelmatig schoon te maken of te vervangen.

Met de maat neemt ook het gewicht toe. Een compressor met een tank van 24 liter weegt gemiddeld tussen de 20 en 30 kilogram. Modellen met een inhoud van 100 liter wegen ongeveer 70 kilogram. Als de compressor niet altijd op dezelfde plek staat, bijvoorbeeld een vaste plek in de werkplaats, worden grote wielen en montagebeugels aanbevolen voor eenvoudig transport. Ze zorgen voor mobiliteit en dus voor meer toepassingsmogelijkheden. Ook grotere drukgeneratoren kunt u met matige inspanning uit de werkplaats of garage verplaatsen, bijvoorbeeld voor werkzaamheden in huis of in de tuin.

Let ook op de transportinformatie: veel compressoren kunnen in elke positie vervoerd worden, sommige modellen daarentegen alleen rechtopstaand.

De juiste accessoires voor luchtcompressoren

Accessoires

Uw nieuwe compressor wordt meestal zonder accessoires geleverd. Er zijn ook compressorsets die worden geleverd met een persluchtslang en wat basisgereedschap voor het uitblazen en oppompen van banden of ballen. Afhankelijk van de toepassing heeft u verschillende accessoires nodig.  

 

Arbeidsveiligheid

Draag, afhankelijk van het gereedschap dat u gebruikt, een veiligheidsbril of een beschermend masker voor uw ogen. Bij werkzaamheden waarbij stof vrijkomt, wordt een ademhalingsmasker aanbevolen. Gehoorbescherming wordt ook aanbevolen voor niet-geluiddichte persluchtgeneratoren.