Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Refurbished pc's: gebruikte computers als nieuw

Het hoeft niet altijd nieuw te zijn: als zogenaamde refurbished pc's worden gebruikte computers opnieuw verkocht na een professionele algemene revisie. Het aanbod is zeer divers en er zijn toestellen voor een grote diversiteit aan eisen en taken. In onze gids laten we u kennismaken met het steeds populairder wordende onderwerp van gerenoveerde pc's en geven we handige tips.

  • Wat zijn refurbished pc's?

  • De verschillen met een nieuw apparaat

  • Desktop, Midi, Mini: vind het juiste model

  • Randapparatuur voor gereviseerde pc's

  • Onze praktische tip: let op de verbindingen

  • FAQ - Veelgestelde vragen over gereviseerde pc's

 

Wat zijn refurbished pc's?

Gerenoveerde werkplek

Of het nu gaat om een testapparaat, een demonstratiemodel of een retour: er zijn tal van redenen waarom gebruikte computers weer op de markt zijn. Ze komen vaak uit de hardwarepool van grote bedrijven, waar ze werden gebruikt als werkstations of IT-apparaten.
De hardware in bedrijven wordt meestal met regelmatige tussenpozen vervangen, maar is in principe nog steeds geschikt voor verder gebruik.

Voordat ze weer in de verkoop gaan als zogenaamde refurbished pc's, worden gebruikte computers zorgvuldig opgeknapt, schoongemaakt en gecontroleerd. De Engelse term refurbished gaat terug naar het werkwoord refurbish, wat in het Duits "refurbish" betekent.
Alle maatregelen die bij een dergelijke renovatie samengaan, upgraden het product voor de koper, zodat de koper geenszins klassieke tweedehands goederen verwerft die van eigenaar wisselen zonder voorafgaand onderhoud en garantie. Het aanbod aan refurbished pc's is erg groot, dankzij hun prijsvoordeel zijn ze nu een erg populaire optie bij het kopen van computers.

 

De verschillen met een nieuw apparaat
 

De termen A-goederen en B-goederen worden vaak gebruikt om onderscheid te maken tussen nieuwe goederen en gerenoveerde pc's. In het ideale geval is er voor de koper geen significant verschil in het gebruik van gereviseerde pc's in vergelijking met nieuwe apparaten. Waarneembare verschillen bestaan meestal - of helemaal niet - alleen als visuele gebreken, bijvoorbeeld in de vorm van lichte gebruikssporen op de behuizing en dergelijke. Dankzij professionele reparatie en reiniging zijn de prestaties en betrouwbaarheid van gereviseerde pc's meestal vergelijkbaar met het nieuwe apparaat. Opgeknapte pc's zijn echter goedkoper in aanschaf, de prijsbesparing is variabel. Daarnaast zijn gebruikte computers ook in de tijdsgeest omdat ze aansluiten bij het steeds relevanter wordende begrip duurzaamheid en gebruikte hardware een nieuwe bestemming geven.

 

Desktop, midi, mini: vind het juiste model 
 

Het aanbod aan refurbished pc's is bijna net zo divers als de markt voor nieuwe apparaten. Er zijn gebruikte computers als werkstation, als desktop, in de grotere miditoren of in de zeer kleine minitoren. All-in-ones zijn ook beschikbaar als gebruikte pc's. Het innerlijke leven is echter belangrijker dan de vormfactor, d.w.z. de combinatie van ingebouwde componenten zoals processor, hoofdgeheugen, grafische kaart, opslagmedia en meer.

Lenovo gerenoveerd

De basisvereisten voor een zakelijke pc zijn kantoortoepassingen en deze zijn meestal relatief zuinig in termen van hun hardwarevereisten. Instapmodellen met goedkope Atom- of Celeron-processors van Intel zijn ook uitgerust voor deze taken. Hiervoor is 4 GB RAM voldoende. Met het oog op een zekere toekomstige beveiliging en toenemende eisen in werking onder de huidige Windows 10, is het nu zinvol dat het RAM 8 GB is. 16 GB RAM of meer is alleen handig als u met veel programma's parallel werkt of binnen afzonderlijke programma's met zeer grote objecten. In deze scenario's voorkomt veel RAM dat de computer merkbaar langzamer wordt of met vertraging op invoer reageert.

Klassieke harde schijven zijn een optie als opslagmedium in Office-pc's; als onderdeel van krachtigere computers worden ze meestal vervangen of aangevuld door aanzienlijk snellere SSD-schijven. Windows en de belangrijkste programma's moeten parallel worden geïnstalleerd met de SSD en de conventionele harde schijf op de SSD-schijf. De SSD schijf mag hiervoor niet kleiner zijn dan 128 GB, beter nog zijn modellen met minimaal 200 GB opslagruimte.
Een conventionele harde schijf kan een goede toevoeging zijn als het gaat om het opslaan van grote mediabibliotheken, omdat de pure opslagruimte veel goedkoper is. Optische opslagmedia zoals cd's en dvd's zijn ook minder relevant geworden voor gebruikte pc's. Het hangt van het individuele toepassingsgebied af of er nog een overeenkomstige drive in de pc nodig is. In de zakelijke omgeving kan dit nodig zijn vanwege de installatie van speciale software die alleen beschikbaar is op optische gegevensdragers.

De krachtigere processors van de Intel-serie Intel Core i5 en i7 en de AMD-modellen van de Ryzen-serie zijn geschikt voor veeleisende taken. Gamen is een speciaal geval: hoewel de geïntegreerde grafische eenheden van processors voldoende zijn voor veel andere activiteiten, vereisen veel moderne games afzonderlijke grafische kaarten, die meestal afkomstig zijn van de fabrikanten van grafische kaarten Nvidia en AMD. In het gaming-segment is er in feite een grotere behoefte aan een individuele configuratie van de computer, waardoor het iets moeilijker kan zijn om een model te vinden dat geschikt is voor je eigen ideeën en dat gebruikt wordt.

 

Randapparatuur voor gereviseerde pc's

In de regel worden gebruikte pc's geleverd zonder invoerapparaten, traditioneel dus muis en toetsenbord. Naast deze invoerapparaten kunnen er, afhankelijk van de configuratie van de pc en het beoogde gebruik, andere nuttige randapparatuur zijn geben: So kann ein USB-Hub zur Erweiterung der Port-Anzahl dienen und auch das Anschließen von USB-Geräten noch komfortabler gestalten. Een geheugenkaartlezer is vaak een nuttige aanvulling op de refurbished pc.

Logitech draadloze muis en toetsenbordset
 

Onze praktische tip: let op de verbindingen

We onderschatten graag hoe belangrijk of in ieder geval comfortabel de beschikbaarheid van bepaalde verbindingen is. Desktopcomputers en mini-pc's staan traditioneel op het bureau, terwijl pc-systemen in de miditoren eronder zitten. Met name in dit scenario moet ervoor worden gezorgd dat ideaal gebruikte verbindingen ideaal aan de voorkant van de behuizing zijn geplaatst, zodat ze gemakkelijk toegankelijk zijn in het dagelijks leven. Kortom, een pc moet zorgen voor de verbindingen die in de praktijk echt nodig zijn. Dit kan een bepaald aantal USB-poorten zijn, maar ook speciale aansluitingen voor monitoren op basis van HDMI, DVI, DisplayPort of zelfs VGA. De aansluitingen van de monitor, die meestal afzonderlijk wordt aangeschaft, moeten overeenkomen met de poorten waarmee de computer is uitgerust.

 

FAQ - Veelgestelde vragen over gereviseerde pc's
 

Wat gebeurt er met een opgeknapte pc met garantie?

Zelfs als de hardware van gereviseerde pc's volledig is gereviseerd en perfect werkt bij levering, kan er later, zoals bij een nieuw apparaat, een garantieclaim ontstaan als een onderdeel niet meer goed werkt. In dat geval bedraagt de garantieperiode doorgaans 12 maanden.
 

Komen er gereviseerde pc's inclusief besturingssystemen?

Elke pc heeft een zogenaamd besturingssysteem nodig, meestal is dit momenteel Windows 10 van Microsoft. Net als bij nieuwe apparaten zijn er ook modellen van refurbished pc's die zonder Windows 10 geleverd worden. In dat geval kunt u afzonderlijk een licentie voor Windows 10 aanschaffen en het besturingssysteem zelf installeren. Windows installeert ofwel de stuurprogramma's die nodig zijn voor de hardwarecomponenten van de pc afzonderlijk, of ze worden meegeleverd met de refurbished pc bij aankoop. In de regel worden ze ook door de fabrikanten gedownload.