Advies

Solar oplader: stroomvoorziening door zonne-energie

Solar opladers maken het mogelijk om elektrische verbruikers zoals smartphones, tablets, digitale camera's of navigatieapparatuur van stroom te voorzien met behulp van zonne-energie. Ze zijn bijzonder praktisch voor wandelen, kamperen, trektochten en andere buitenactiviteiten. Op deze pagina leest u over de voordelen van zonne opladers, wat ze onderscheidt van zonne-energiebanken en waar u op moet letten als u ze koopt.Zonneladers: Mobiele stroomvoorziening door de kracht van de zon 

Zonneladers zijn kleine fotovoltaïsche systemen die elektriciteit opwekken uit zonne-energie. Ze bestaan in wezen uit drie componenten: Een zonnepaneel met zonnecellen, een besturingseenheid met interface en een behuizing.

Terwijl de zonnecellen verantwoordelijk zijn voor het absorberen van zonlicht en het opwekken van elektrische energie daaruit, wordt de besturingseenheid gebruikt om de elektriciteit om te zetten zodat verbruikers zoals smartphones, tablets of camera's ermee kunnen worden opgeladen. In de meeste gevallen vindt de verbinding tussen de oplader en de consument plaats via een USB-poort.

In principe zijn zonneladers zeer geschikt om mobiele eindapparaten onderweg van stroom te voorzien - zelfvoorzienend en onafhankelijk van een stopcontact. Aangezien ze zonlicht nodig hebben om energie op te wekken, zijn ze vooral bedoeld voor gebruik buitenshuis.

Dankzij hun compacte afmetingen zijn ze gemakkelijk te vervoeren en passen ze gemakkelijk in een fietstas of rugzak. Zeer praktisch in dit verband is een opvouwbaar zonnepaneel, dat kan worden opgevouwen om ruimte te besparen, maar ook kan worden uitgevouwen tot vele malen zijn grootte om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen en energie op te wekken.Verschil tussen zonneladers en zonne-energiebanken

Zonneladers worden vooral gebruikt om elektriciteit op te wekken, niet om die op te slaan. In dit opzicht verschillen zij van solar-powerbanks, die zijn uitgerust met geïntegreerde batterijen en energie kunnen opslaan. Bijgevolg kunnen zonneladers, in tegenstelling tot zonne-energiebanken, alleen worden gebruikt om rechtstreeks op te laden.

Als u bijvoorbeeld uw smartphone van stroom wilt voorzien, stelt u de zonnemodule van de lader bloot aan zonlicht en maakt u een USB-verbinding tussen de lader en de smartphone. De elektriciteit wordt nu in real time geproduceerd, omgezet en via de USB-kabel naar de mobiele telefoon geleid.

Het voordeel van zonne-energiebanken is dat de opgeslagen energie op elk moment toegankelijk is, zolang de batterij is opgeladen - dus ook 's nachts of wanneer er weinig zonlicht is. Zonneladers daarentegen hebben altijd voldoende zonlicht nodig en zijn dus afhankelijk van het weer en het tijdstip.

Daar staat tegenover dat zonneladers het voordeel bieden dat ze aanzienlijk meer elektriciteit produceren dan powerbanks. Bovendien raakt de batterij van een zonne-energiebank uiteindelijk leeg en moet deze worden bijgevuld. In dit verband liggen zonneladers die snel een grotere hoeveelheid elektriciteit kunnen produceren in het verschiet.Praktische kenmerken van solar opladers

Solar opladers zijn in de meeste gevallen draagbare zonnepanelen met een of meer USB-poorten voor de voeding van USB-apparaten. Veel modellen zijn uitgerust met extra functies die bijzonder nuttig zijn voor reizen en buitenactiviteiten. Deze omvatten oogjes en karabiners die kunnen worden gebruikt om de opladers bijvoorbeeld aan bagage of kleding of aan een fiets te bevestigen en om ruimte te besparen bij het vervoer. Sommige laders zijn uitgerust met een LED-display waarop de sterkte van de zonnestraling kan worden afgelezen. Dit helpt om het zonnepaneel zo te richten dat het het meeste licht krijgt.

Wat de technische kenmerken betreft, blijken een geïntegreerde ampèremeter en automatische apparaat- en laadstatusdetectie praktisch te zijn. Een stroommeter wordt gebruikt om de stroomsterkte weer te geven en helpt de oplaadtijden te optimaliseren. Bijna alle zonneladers beschikken over een apparaat en een laadstatusdetectie. Een ingebouwde elektronische sensor detecteert de stroom en spanning van de aangesloten apparaten en past het laadproces dienovereenkomstig aan. Wanneer een apparaat volledig is opgeladen, wordt de stroomtoevoer onderbroken. Sommige apparaten onderbreken het laden ook als de stroomsterkte bijvoorbeeld te laag is door ongunstige weersomstandigheden, en starten het laden opnieuw als het weer beter wordt.Koopcriteria voor zonneladers - wat is belangrijk?

Grootte, gewicht en weersbestendigheid spelen een grote rol bij de keuze van zonneladers, omdat ze vooral onderweg en buitenshuis worden gebruikt. Grootte en gewicht houden verband met de prestaties. In het algemeen geldt: hoe groter het zonnepaneel en hoe meer zonnecellen het heeft, hoe meer elektriciteit kan worden geproduceerd. Hier moet een compromis worden gevonden tussen vervoerbaarheid en maximale energieopbrengst.

Wat de geschiktheid voor het weer betreft, moet een mobiele lader zo waterdicht mogelijk zijn om eventuele regenbuien zonder schade te overleven. In dit verband is het belangrijk aandacht te besteden aan een voldoende hoge IP-beschermingsklasse.

Het geeft ook informatie over de mate waarin een lader beschermd is tegen vreemde voorwerpen en stof. Ter oriëntatie: IP54 staat voor bescherming tegen stof in schadelijke hoeveelheden en spatwater, terwijl opladers met een IP66-classificatie stofdicht zijn en beschermd tegen sterke waterstralen.

Bovendien rijst de vraag welke en hoeveel aansluitingen een zonnelader moet bieden. De meeste modellen worden gerealiseerd als USB-laders met één of meer USB-poorten. De USB-C standaard wordt steeds meer verspreid. Tegenwoordig zijn bijna alle nieuwe mobiele apparaten uitgerust met USB-C uitgangen.

In het algemeen is het belangrijk na te gaan welke consumenten in de toekomst met de lader zullen worden gebruikt en wat voor soort USB-uitgang of andere aansluiting zij nodig hebben. In plaats van USB-poorten kunnen bijvoorbeeld ook DC-aansluitingen voor holle of stekkerverbindingen nodig zijn.

Het is voordelig als oplaadkabels en, indien nodig, adapters bij de levering zijn inbegrepen. Sommige USB-zonneladers worden bijvoorbeeld geleverd met micro-USB-kabels voor mobiele telefoons met een oudere USB-B-aansluiting.

Wat de technische parameters betreft, moeten naast het vermogen (in watt) ook de maximale stroomsterkte (in milliampère) en de stroomspanning (in volt) in de selectie worden opgenomen. De maximale stroomsterkte en het aantal aansluitingen bepalen hoeveel apparaten tegelijkertijd op een lader kunnen worden opgeladen. Denk eraan: hoe meer apparaten zijn aangesloten, hoe lager de stroomsterkte en hoe langer het duurt om ze op te laden. USB-laders leveren een spanning van 5 volt. Dit is de gebruikelijke voedingsspanning voor smartphones, tablets en dergelijke. Als u laptops, notebooks of andere apparaten met een hogere energiebehoefte van stroom wilt voorzien, moet u ervoor zorgen dat de lader een geschikte voedingsspanning levert (gewoonlijk tussen 12 en 20 volt).Onze praktische tip: Externe batterij als energiereserve

Met een externe batterij kunt u de voordelen van een zonne-powerbank en een solar oplader combineren en profiteren van zowel een snelle stroomopwekking als een energiereserve. Terwijl de oplaadbare batterij wordt gebruikt als energieback-up bij slechte lichtomstandigheden, kunt u de zonnelader gebruiken voor directe voeding wanneer de zon schijnt. Als de batterij leeg is, laadt u hem gewoon op met de zonnelader. Dit geeft u de grootst mogelijke flexibiliteit.FAQ – veelgestelde vragen over solar opladers

Kan ik mijn solar oplader achter de voorruit in de auto opladen?

Dit wordt sterk afgeraden. Ten eerste filtert het glas een aanzienlijk deel van de zonnestralen, zodat de energieopbrengst lang niet zo hoog is als men zou denken. Ten tweede ontstaan in de auto en vooral achter de voorruit bij felle zon snel zeer hoge temperaturen, waardoor de zonnelader in het ergste geval vlam kan vatten. 

Zijn er solar opladers voor mobiele telefoons die snel en draadloos kunnen worden opgeladen?

Snelladen en draadloos opladen is alleen mogelijk - als dat al mogelijk is - met zonneladers met oplaadbare batterijen, d.w.z. powerbanks. Als de functionaliteiten beschikbaar zijn, zorg er dan voor dat de mobiele telefoon dezelfde snellaadtechnologie of draadloos opladen ondersteunt.

Wat is de beste manier om het zonnepaneel van mijn zonnelader te plaatsen?

Het zonnepaneel van een zonnelader moet zo worden gericht dat de zon er loodrecht op schijnt. Dit is de ideale hoek om zoveel mogelijk energie te kunnen opwekken. Zorg ervoor dat het zonnepaneel niet wordt blootgesteld aan vorst, hitte of temperatuurschommelingen. Zonnepanelen reageren gevoelig op koude en kunnen geen temperaturen van meer dan 50 tot 60 °C verdragen. Bovendien moeten zonnepanelen en zonneladers worden beschermd tegen regen, sneeuw en stof.

Wanneer is een solar powerbank beter dan een solar oplader?

Solar powerbanks hebben een beperkte batterijcapaciteit en zijn daarom meer geschikt voor korte uitstapjes en excursies. Omdat ze meestal zijn uitgerust met kleinere zonnepanelen ten gunste van een ruimtebesparend ontwerp, duurt het opladen even. Sommige USB powerbanks kunnen bijvoorbeeld ook via het stopcontact worden opgeladen, maar dan ben je weer afhankelijk van een externe stroombron. Zonneladers wekken autonoom en op het moment dat het nodig is elektriciteit op. Zij zijn de betere keuze voor langere reizen.